Komentowana treść: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
[#31] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@MDW, post #29

Przeglądarka z prawdziwego zdarzenia i stos IP.

Jest na to sposób. Tzn. na szybkość i ładowanie stron.

Należałoby stworzyć gdzieś serwer proxy, który re-renderuje (przepisuje) strony na prostszy html.

Dałoby się wtedy wchodzić na więcej stron choć wiadomo, że obecnie to javascript zabija WWW na słabych jeśłi chodzi o procesor komputerach.

Pamiętam że na tym oto portalu była już wzmianka wiele lat temu nt. planów takiej właśnie przeglądarki, chyba chodziło o MorphOS (jeszcze przed Wayfarerem to było).

Kto wie...

EDIT*

Takie rozwiązania mam na myśli: https://github.com/tenox7/wrp

EDIT2*

Właśnie sobie uzmysłowiłem, że takie rozwiązanie mniej lub bardziej odpowiednio, możnaby umieścić w pudełku, takim jak ImpBox.

Wówczas jednorazowy zakup (np.) powodowałby że Amiga tworzy mini-LAN z ImpBoxem a na ImpBoxie procesor typu ARM, miele JavaScript za Amigę i przez to więcej stron działa.

To oczywiście tylko luźne skojarzenie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 14:17:16 przez _DiskDoctor_
1
[#32] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_DiskDoctor_, post #31

Takie coś już jest i nazywa się AmiFox.
6
[#33] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@mailman, post #32

To czego to jest tak mało popularne?
[#34] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@mareq, post #22

Mi się marzy przeglądarka internetowa, która potrafi otwierać współczesne strony

To kup sobie A1200NG tam masz nowoczesną przeglądarkę.
1
[#35] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_DiskDoctor_, post #33

Ja dość często używam na A1260 i A500. Jest bodajże już wersja 0.7 beta.
[#36] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@mailman, post #32

https://www.youtube.com/watch?v=hY6oNqNZdQ0

https://www.youtube.com/watch?v=2brGTo7g8IA&t=30s

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 19:53:41 przez lukjan
[#37] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@zilog, post #1

Mi się podoba taki konserwatywny rozwój tego systemu. Nie ładują bloatware'u na oślep. Ma co trzeba, a jak komuś mało to stanowi dobrą bazę do dalszego dłubania. Z 3.0 to się mordowałem, by coś z tego było. Tu jest łatwiej.
3
[#38] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@koczis, post #34

To kup sobie A1200NG tam masz nowoczesną przeglądarkę.

Browservice ?
link
To powinno działać i A1200NG to wykorzystuje. Na AOS4 z Odyssey da się przeglądać prawie wszystko
To chyba jedyne rozwiązanie aktualnie. Głupie ale działa.
[#39] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
"Liczne usprawnienia w zakresie wydajności"
A świstak siedzi i zawija w sreberka!

Uwielbiam takie nic nie znaczące punkty ;)
3
[#40] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@pawelini, post #39

Ale wiesz, to przecież prawda. Tu była jakaś niezbyt optymalna pętla, tam coś czekało na coś kiedy wcale nie musiało, a tam jeszcze coś innego... zauważyli, poprawili. Mieliby wymieniać wszystkie takie pierdoły?
A to, że nowe ficzery zjadły z naddatkiem zysk z tej optymalizacji, to inna bajka. Ale odbiorca sumarycznie dostaje produkt (zazwyczaj) lepszy, bogatszy w różne nowe funkcje.
Tak się dzieje wszędzie, zawsze, i nie tylko w świecie komputerów.
5
[#41] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@pawelini, post #39

Najważniejsze, że to kolejny i przede wszystkim osobny produkt, a nie jakaś (o zgrozo darmowa) aktualizacja

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 08:44:43 przez Jacques
4
[#42] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Jacques, post #41

Ja mam już 3.1.4 i 3.2 i nie planuje obecnie odpłatnej aktualizacji do kolejnej wersji bo i po co

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 10:25:23 przez lukjan
[#43] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
Widziałem, bawiłem się na żywo - część rzeczy fajnych ALE rozmawiałem z Camillą, zadałem kilka pytań i jako że zawodowo siędzę w UI/UX zaproponowałem też kilka rozwiązań dot. interfejsu ale jedyne co usłyszałem, to:
- nie da się,
- nie można,
- to musi działać na 640x256,
- starzy użytkownicy będą niezadowoleni,
- to za duża rewolucja,
- etc. itp. itd.

Te nowe preferencje są strasznie słabe - jakaś lista po lewo, serio? Do tego rozwijana i nawet wielokrotnie zagnieżdżona? Robi się z tego potworek na poziomie "nowego" Picasso96Mode. Było źle ale okazało się, że można jeszcze gorzej! Interfejs użytkownika WB idzie w bardzo złą stronę... ale cóż, pewnie do końca będziemy się martwić o "starych wyjadaczy" i o to, by chodziło to na 68000 i 2MB RAM. Czy ktoś przejmuje się dziś, że nowy system nie działa na pierwszym Pentium? No nie. Masz dziadka z lat 90' - odpalasz Win95 i tyle. Chcesz się bawić w amigowanie na nierozbudowanej A500? Wrzucasz 2.x, 3.1. Ale nie, wszyscy muszą cierpieć - po równo. Eh, co raz bardziej skłaniam się chyba w stronę NG/MorphOSa...

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 16:37:18 przez _arti
19
[#44] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Bardzo trafna diagnoza.

Zawsze może być przecież:

AmigaOS 3.3 Lite
AmigaOS 3.3 Pro

Miały już tak systemy m.in. Windows, niekoniecznie tylko z linii desktop.

Tak to by było naprawdę super, bez narzekania.
1
[#45] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@wali7, post #40

Tak wiem. To raczej z sympatii napisałem ;)
A to sformułowanie brzmi jakby nagle zwielokrotniła się wydajność systemu OK

Było kilka fajnych ficzerów które faktycznie były odczuwalne na słabych konfiguracjach typu fblity czy sterownik zewnętrzny do shapeshiftera turboevd , który po prostu zrywał czachę, ale po latach z próżnego już się więcej nie naleje.
3
[#46] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@amikoksu, post #30

No w sumie między 3.0 a 3.1 nie było zdaje się jakiś dużych różnic.

Były naprawdę duże. Hexmage już wcześniej opisał trochę szczegółów. To był czas wchodzenia CD-ROMów i nagrywarek, 3.1 bardzo dużo poprawiał w tej kwestii, a to tylko 1 aspekt.

Generalnie moim poprzednim postem zwracam uwagę, że duża zmiana numeracji 1.2-1.3, 2.04-2.05-2.1, 3.0-3.1-3.2 (żeby wyliczyć tylko te najważniejsze, bez wariacji) zawsze wprowadzała nową wersję Kickstartu. To był taki wyznacznik, w kodzie mamy określanie minimalnej wymaganej wersji KS i na tej podstawie się określa czy program wystartuje.
Padł argument że to fajnie, że już nie trzeba wymieniać KS, z powodów bardzo retro się nie zgodzę - to fajnie mieć nową kość.
Ale nawet jak odpuścimy te kości, to zostaje samo gęste naszego ukochanego systemu - biblioteki. Tu nie ma żadnej poprawki (z tego co napisane, chociaż funkcja Solid Movement daje nadzieję), więc w zasadzie dostajemy nie coś co jest systemem ale kilka programów narzędziowych, trochę ikon, trochę poprawionych programów, które już są w systemie. Nawet nie ma przepisanych x-iluś komend (jak w 1.3.3 i 1.3.4 gdzie przepisano prawie wszystko z katalogu C z BCPL na C i dodano asl.library do obsługi). Nic z tego nie wymaga solidnych zmian w KS czy bibliotekach systemowych.

To jest Amiga OS 3.2.2.1 lub jak fajny będzie to może 3.2.4
2
[#47] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Skotos, post #46

Hexmage podał listę niecałych 30 zmian, których dokonano w 3.1 w ramach update z 3.0, dotyczy to takich elementów jak layers.library, wb.library, czy np. carddisk.device. Większość z tych zmian jest dla użytkownika niewidoczna.
Jeśli chodzi o nowości w 3.3, to zostało wymienionych kilka rzeczy, które są ukończone, bądź bliskie ukończenia i są jak najbardziej widoczne bez potrzeby studiowania listy zmian. Takich niewidocznych (jak te z listy od Hexmage) jest zapewne dziesiątki, lub więcej.
Dla przykładu lista zmian między 3.2.3, a 3.2.2 (przypominam, że zmiany te były między trzecią cyfrą wersji, a nie drugą):
- ROM update (exec now sets correct version when updated by loadmodule)
- ROM expansion diagnostics should always be red if bad card detected
- ROM expansion no longer halts the system boot if cards are shut up
- ROM reservation of 16K made optional by setting a cookie, defaults to 4K
- Ram Disk fixes that could have had unpredictable side effects with some software (Do not use 3.2.2 Ram-Handler)
- System is more compatible to legacy software and should boot nicely from many old cover disks
- ReAction - major bug fixes in many classes that caused misbehavior.
- Better keyboard navigation and informative display.
- Window.class vanilla key handling fixed
- ListBrowser significantly reworked
- SpeedBar, Slider, GetScreenmode now support all style types correctly
- Requester class GUI and usability fixes
- Find updated
- TextEditor updated and has new macro functionality also resolved issues in saving prefs and many other fixes
- IconEdit updated to support icon border setting previously disabled, some rendering optimizations, compatibility and corruption fixes
- NumericPad got a new optional setting (ISONUMPAD tooltype)
- Locale prefs map rendering on 15+ bit CGX screens fixed
- ShowConfig updated with double click extra info window popup to front
- Updates to RAWBInfo, DiskDoctor, DAControl, HDToolbox
- Updated commands: Group, List, MakeDir, md5sum, Owner, Protect
- Enhanced Eject command
- workbench.library no longer blocks booting process
- Improved WB API for AsyncWB integration and all new AsyncWB with many fixes and new WB lib API support
- AppIcons for some of WB tools should work correctly now in all cases
- Pointer prefs optimized
- locale.library optimized
- Locale fixes and translation updates
- asl.library update
- amigaguide.datatype should not keep locks on images after viewing
- amigaguide.library workaround added to avoid potential problem
- IPrefs GUI frame resizing setting now ignores all unnamed screens in order to avoid conflicts with old legacy software
- New system installation integrity check scripts
- Miscellaneous updates and fixes

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 22:15:52 przez wali7
2
[#48] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Tak z ciekawości, mógłbyś opisać co jej sugerowałeś?
1
[#49] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@smith, post #48

Ja to chciałbym doczekać się funkcji w nowej wersji Amiga OS 3.3
"otwierać foldery w tym samym oknie" a nie w osobnym.
No ale to marzenie ściętej głowy.
4
[#50] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@skofrant, post #49

Jest w Dopus Magellan od dawna. Można używać jako zamiennika WB.
4
[#51] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Nie mowiac juz o tym, że nie mogą sobie poradzić z romem 1mb dla amig, ktore takie supportują. Dla mnie to bezsens.
1
[#52] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
Pytam się z ciekawości akurat tutaj, bo w tej chwili jest to najlepszy sposób uzyskania odpowiedzi.

Rozumiem, że system 3.x+ (albo 3.1.x+) wymaga do pracy 2MB RAM (tylko CHIP? czy może być też CHIP+FAST, albo CHIP+SLOW?). Nie wymaga za to MC68010+. Ale ja nie o tym - system w wersji 2.x ("zubożona" trójka?) był fabrycznie dołączany do: nowszych Amig 500 (z ECS), A500+, A600, A1500, A2000, A3000, A3000T, CDTV (częściowo), często były także przeróbki ze switchem 1.3 <-> 2.x. Dużo tego jest, tzn. Amig. Czy ktoś - obecnie albo kiedyś tam - pracuje/pracował nad nim tak, jak się teraz zabrali ludzie za 3.1.x, 3.2.x i 3.3.x? Podobnie z systemem 1.3.x (do gierek) czy 1.4.x (beta dla starszych A3000)?
[#53] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@MDW, post #28

Paradokslanie dawna wada MorphOSa, czyli podział na SYS i MOSSYS, ostatecznie okazała się jego wielką zaletą właśne w odniesieniu do aktualizacji.

No właśnie - ja bym raczej napisał "wada" - bo tylko raz zainstalowałem MOSa "po staremu" - czyli bez MOSSYS:. Potem już tak jak to "powinno być". I faktycznie jest to bardzo fajne i "przeźroczyste" rozwiązanie.
1
[#54] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

- to musi działać na 640x256,

Myślę, że osoby posiadające Mediatora i gfx ten tryb interesuje najmniej...
1
[#55] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Skotos, post #46

zwracam uwagę, że duża zmiana numeracji 1.2-1.3, 2.04-2.05-2.1, 3.0-3.1-3.2 (żeby wyliczyć tylko te najważniejsze, bez wariacji) zawsze wprowadzała nową wersję Kickstartu

Akurat 2.1 było wersją tylko dyskietową, bez odrębnego kickstartu ;D
[#56] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@skofrant, post #49

Ja mam to rozwiązane skryptem Arexxa w 3.9 tak, że po otwarciu okna zamyka się automatycznie okno podrzędne.
Widać to na początku tego filmu:

W 4.1 jest to dostępne jako standardowa opcja w preferencjach Workbencha ok, racja
1
[#57] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
AmigaShell z zakładkami - zdecydowanie już jest zamiennik[/

Podaj nazwę tego zamiennika
Mi się marzy przeglądarka internetowa, która potrafi otwierać współczesne strony.

Nie na klasyku. Dzisiejsze strony wymagają przeglądarki, które zjadają 1GB na start. Ale choć podstawowy JavaScript i CSS by się przydał.
1
[#58] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Arti, wybacz ale ja to widzę tak:
jakiś kolejny, anonimowy w świecie Amigi user zagaduje programistę na korytarzu, daje mu swoje dobre rady na temat jego roboty a ten zamiast wszystko skrzętnie zanotować w kajeciku okazuje się niewdzięcznikiem..
trochę rozsądku
[#59] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_DiskDoctor_, post #44

No przecież już tak jest. Masz:
AmigaOS 3.2 dla A4000
AmigaOS 3.2 dla A3000
AmigaOS 3.2 dla A1200
itp.

Każdy kupujesz osobno
1
[#60] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@radekcz, post #59

Ale to przez KickStart`y w kościach prawdopodobnie bo system jest taki sam
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem