Komentowana treść: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
[#31] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@MDW, post #29

Przeglądarka z prawdziwego zdarzenia i stos IP.

Jest na to sposób. Tzn. na szybkość i ładowanie stron.

Należałoby stworzyć gdzieś serwer proxy, który re-renderuje (przepisuje) strony na prostszy html.

Dałoby się wtedy wchodzić na więcej stron choć wiadomo, że obecnie to javascript zabija WWW na słabych jeśłi chodzi o procesor komputerach.

Pamiętam że na tym oto portalu była już wzmianka wiele lat temu nt. planów takiej właśnie przeglądarki, chyba chodziło o MorphOS (jeszcze przed Wayfarerem to było).

Kto wie...

EDIT*

Takie rozwiązania mam na myśli: https://github.com/tenox7/wrp

EDIT2*

Właśnie sobie uzmysłowiłem, że takie rozwiązanie mniej lub bardziej odpowiednio, możnaby umieścić w pudełku, takim jak ImpBox.

Wówczas jednorazowy zakup (np.) powodowałby że Amiga tworzy mini-LAN z ImpBoxem a na ImpBoxie procesor typu ARM, miele JavaScript za Amigę i przez to więcej stron działa.

To oczywiście tylko luźne skojarzenie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 14:17:16 przez _DiskDoctor_
1
[#32] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_DiskDoctor_, post #31

Takie coś już jest i nazywa się AmiFox.
6
[#33] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@mailman, post #32

To czego to jest tak mało popularne?
[#34] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@mareq, post #22

Mi się marzy przeglądarka internetowa, która potrafi otwierać współczesne strony

To kup sobie A1200NG tam masz nowoczesną przeglądarkę.
1
[#35] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_DiskDoctor_, post #33

Ja dość często używam na A1260 i A500. Jest bodajże już wersja 0.7 beta.
[#36] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@mailman, post #32

https://www.youtube.com/watch?v=hY6oNqNZdQ0

https://www.youtube.com/watch?v=2brGTo7g8IA&t=30s

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 19:53:41 przez lukjan
[#37] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@zilog, post #1

Mi się podoba taki konserwatywny rozwój tego systemu. Nie ładują bloatware'u na oślep. Ma co trzeba, a jak komuś mało to stanowi dobrą bazę do dalszego dłubania. Z 3.0 to się mordowałem, by coś z tego było. Tu jest łatwiej.
3
[#38] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@koczis, post #34

To kup sobie A1200NG tam masz nowoczesną przeglądarkę.

Browservice ?
link
To powinno działać i A1200NG to wykorzystuje. Na AOS4 z Odyssey da się przeglądać prawie wszystko
To chyba jedyne rozwiązanie aktualnie. Głupie ale działa.
[#39] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
"Liczne usprawnienia w zakresie wydajności"
A świstak siedzi i zawija w sreberka!

Uwielbiam takie nic nie znaczące punkty ;)
3
[#40] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@pawelini, post #39

Ale wiesz, to przecież prawda. Tu była jakaś niezbyt optymalna pętla, tam coś czekało na coś kiedy wcale nie musiało, a tam jeszcze coś innego... zauważyli, poprawili. Mieliby wymieniać wszystkie takie pierdoły?
A to, że nowe ficzery zjadły z naddatkiem zysk z tej optymalizacji, to inna bajka. Ale odbiorca sumarycznie dostaje produkt (zazwyczaj) lepszy, bogatszy w różne nowe funkcje.
Tak się dzieje wszędzie, zawsze, i nie tylko w świecie komputerów.
5
[#41] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@pawelini, post #39

Najważniejsze, że to kolejny i przede wszystkim osobny produkt, a nie jakaś (o zgrozo darmowa) aktualizacja

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 08:44:43 przez Jacques
4
[#42] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Jacques, post #41

Ja mam już 3.1.4 i 3.2 i nie planuje obecnie odpłatnej aktualizacji do kolejnej wersji bo i po co

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 10:25:23 przez lukjan
[#43] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
Widziałem, bawiłem się na żywo - część rzeczy fajnych ALE rozmawiałem z Camillą, zadałem kilka pytań i jako że zawodowo siędzę w UI/UX zaproponowałem też kilka rozwiązań dot. interfejsu ale jedyne co usłyszałem, to:
- nie da się,
- nie można,
- to musi działać na 640x256,
- starzy użytkownicy będą niezadowoleni,
- to za duża rewolucja,
- etc. itp. itd.

Te nowe preferencje są strasznie słabe - jakaś lista po lewo, serio? Do tego rozwijana i nawet wielokrotnie zagnieżdżona? Robi się z tego potworek na poziomie "nowego" Picasso96Mode. Było źle ale okazało się, że można jeszcze gorzej! Interfejs użytkownika WB idzie w bardzo złą stronę... ale cóż, pewnie do końca będziemy się martwić o "starych wyjadaczy" i o to, by chodziło to na 68000 i 2MB RAM. Czy ktoś przejmuje się dziś, że nowy system nie działa na pierwszym Pentium? No nie. Masz dziadka z lat 90' - odpalasz Win95 i tyle. Chcesz się bawić w amigowanie na nierozbudowanej A500? Wrzucasz 2.x, 3.1. Ale nie, wszyscy muszą cierpieć - po równo. Eh, co raz bardziej skłaniam się chyba w stronę NG/MorphOSa...

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 16:37:18 przez _arti
16
[#44] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Bardzo trafna diagnoza.

Zawsze może być przecież:

AmigaOS 3.3 Lite
AmigaOS 3.3 Pro

Miały już tak systemy m.in. Windows, niekoniecznie tylko z linii desktop.

Tak to by było naprawdę super, bez narzekania.
1
[#45] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@wali7, post #40

Tak wiem. To raczej z sympatii napisałem ;)
A to sformułowanie brzmi jakby nagle zwielokrotniła się wydajność systemu OK

Było kilka fajnych ficzerów które faktycznie były odczuwalne na słabych konfiguracjach typu fblity czy sterownik zewnętrzny do shapeshiftera turboevd , który po prostu zrywał czachę, ale po latach z próżnego już się więcej nie naleje.
3
[#46] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@amikoksu, post #30

No w sumie między 3.0 a 3.1 nie było zdaje się jakiś dużych różnic.

Były naprawdę duże. Hexmage już wcześniej opisał trochę szczegółów. To był czas wchodzenia CD-ROMów i nagrywarek, 3.1 bardzo dużo poprawiał w tej kwestii, a to tylko 1 aspekt.

Generalnie moim poprzednim postem zwracam uwagę, że duża zmiana numeracji 1.2-1.3, 2.04-2.05-2.1, 3.0-3.1-3.2 (żeby wyliczyć tylko te najważniejsze, bez wariacji) zawsze wprowadzała nową wersję Kickstartu. To był taki wyznacznik, w kodzie mamy określanie minimalnej wymaganej wersji KS i na tej podstawie się określa czy program wystartuje.
Padł argument że to fajnie, że już nie trzeba wymieniać KS, z powodów bardzo retro się nie zgodzę - to fajnie mieć nową kość.
Ale nawet jak odpuścimy te kości, to zostaje samo gęste naszego ukochanego systemu - biblioteki. Tu nie ma żadnej poprawki (z tego co napisane, chociaż funkcja Solid Movement daje nadzieję), więc w zasadzie dostajemy nie coś co jest systemem ale kilka programów narzędziowych, trochę ikon, trochę poprawionych programów, które już są w systemie. Nawet nie ma przepisanych x-iluś komend (jak w 1.3.3 i 1.3.4 gdzie przepisano prawie wszystko z katalogu C z BCPL na C i dodano asl.library do obsługi). Nic z tego nie wymaga solidnych zmian w KS czy bibliotekach systemowych.

To jest Amiga OS 3.2.2.1 lub jak fajny będzie to może 3.2.4
2
[#47] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Skotos, post #46

Hexmage podał listę niecałych 30 zmian, których dokonano w 3.1 w ramach update z 3.0, dotyczy to takich elementów jak layers.library, wb.library, czy np. carddisk.device. Większość z tych zmian jest dla użytkownika niewidoczna.
Jeśli chodzi o nowości w 3.3, to zostało wymienionych kilka rzeczy, które są ukończone, bądź bliskie ukończenia i są jak najbardziej widoczne bez potrzeby studiowania listy zmian. Takich niewidocznych (jak te z listy od Hexmage) jest zapewne dziesiątki, lub więcej.
Dla przykładu lista zmian między 3.2.3, a 3.2.2 (przypominam, że zmiany te były między trzecią cyfrą wersji, a nie drugą):
- ROM update (exec now sets correct version when updated by loadmodule)
- ROM expansion diagnostics should always be red if bad card detected
- ROM expansion no longer halts the system boot if cards are shut up
- ROM reservation of 16K made optional by setting a cookie, defaults to 4K
- Ram Disk fixes that could have had unpredictable side effects with some software (Do not use 3.2.2 Ram-Handler)
- System is more compatible to legacy software and should boot nicely from many old cover disks
- ReAction - major bug fixes in many classes that caused misbehavior.
- Better keyboard navigation and informative display.
- Window.class vanilla key handling fixed
- ListBrowser significantly reworked
- SpeedBar, Slider, GetScreenmode now support all style types correctly
- Requester class GUI and usability fixes
- Find updated
- TextEditor updated and has new macro functionality also resolved issues in saving prefs and many other fixes
- IconEdit updated to support icon border setting previously disabled, some rendering optimizations, compatibility and corruption fixes
- NumericPad got a new optional setting (ISONUMPAD tooltype)
- Locale prefs map rendering on 15+ bit CGX screens fixed
- ShowConfig updated with double click extra info window popup to front
- Updates to RAWBInfo, DiskDoctor, DAControl, HDToolbox
- Updated commands: Group, List, MakeDir, md5sum, Owner, Protect
- Enhanced Eject command
- workbench.library no longer blocks booting process
- Improved WB API for AsyncWB integration and all new AsyncWB with many fixes and new WB lib API support
- AppIcons for some of WB tools should work correctly now in all cases
- Pointer prefs optimized
- locale.library optimized
- Locale fixes and translation updates
- asl.library update
- amigaguide.datatype should not keep locks on images after viewing
- amigaguide.library workaround added to avoid potential problem
- IPrefs GUI frame resizing setting now ignores all unnamed screens in order to avoid conflicts with old legacy software
- New system installation integrity check scripts
- Miscellaneous updates and fixes

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 22:15:52 przez wali7
1
[#48] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Tak z ciekawości, mógłbyś opisać co jej sugerowałeś?
1
[#49] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@smith, post #48

Ja to chciałbym doczekać się funkcji w nowej wersji Amiga OS 3.3
"otwierać foldery w tym samym oknie" a nie w osobnym.
No ale to marzenie ściętej głowy.
3
[#50] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@skofrant, post #49

Jest w Dopus Magellan od dawna. Można używać jako zamiennika WB.
1
[#51] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_arti, post #43

Nie mowiac juz o tym, że nie mogą sobie poradzić z romem 1mb dla amig, ktore takie supportują. Dla mnie to bezsens.
[#52] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
Pytam się z ciekawości akurat tutaj, bo w tej chwili jest to najlepszy sposób uzyskania odpowiedzi.

Rozumiem, że system 3.x+ (albo 3.1.x+) wymaga do pracy 2MB RAM (tylko CHIP? czy może być też CHIP+FAST, albo CHIP+SLOW?). Nie wymaga za to MC68010+. Ale ja nie o tym - system w wersji 2.x ("zubożona" trójka?) był fabrycznie dołączany do: nowszych Amig 500 (z ECS), A500+, A600, A1500, A2000, A3000, A3000T, CDTV (częściowo), często były także przeróbki ze switchem 1.3 <-> 2.x. Dużo tego jest, tzn. Amig. Czy ktoś - obecnie albo kiedyś tam - pracuje/pracował nad nim tak, jak się teraz zabrali ludzie za 3.1.x, 3.2.x i 3.3.x? Podobnie z systemem 1.3.x (do gierek) czy 1.4.x (beta dla starszych A3000)?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem