Komentowana treść: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
[#61] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@radekcz, post #59

System z ROMami dla wszystkich modeli Amig kupujesz raz.
Osobno możesz dopłacić do usługi wypalenia wybranego ROMu na kość (ale to już usługa finalnego sprzedawcy a nie producenta systemu). Możesz też sobie je sam za darmo wypalać dla każdego modelu, jeśli masz taki osprzęt.
[#62] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
ciekawe kiedy 3.9 wyjdzie
4
[#63] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@freak_outXP, post #52

3.1 spokojnie uruchomi się na A500 z 0,5 MB RAM (tylko chip). Wyższe nie wiem, nie sprawdzałem, ale te kilkaset kb (200-300) nie pozwolą na uruchomienie zbyt wymagających programów. Zresztą 3.0 był instalowany fabrycznie w A1200 i A4000, obydwa te komputery miały minimalnie 2 MB RAM (tylko chip). Dopiero użytkownik gołej A500 z OS3.0/3.1 miał okazję dowiedzieć się, że 0,5 MB do jakiejkolwiek pracy to za mało.
Co do wersji systemu, to nie wnikając w niuanse (typu 2.04, czy inne podwersje OS), to Amigi miały fabrycznie następujące wersje systemu (i kickstartu):
- A1000 - 1.0, 1.1, 1.2
- A500 - 1.3 (stare rewizje mogły mieć 1.2)
- A500+ - 2.0
- CDTV - 1.3
- A600 - 2.0
- A2000 - 1.3, podobno (nigdy takiej nie widziałem) niektóre miały 2.0
- A3000 - 2.0 (rzadko 1.4)
- A1200 - 3.0, 3.1
- A4000 - 3.0, 3.1
- CD32 - 3.1
- A4000T - 3.1

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 14:50:11 przez wali7
3
[#64] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@wali7, post #63

- A3000 - 2.0 (rzadko 1.4)
1.4 to jak masz unix
[#65] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Dorian3d, post #64

Niekoniecznie.
[#66] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Dorian3d, post #64

-

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 17:45:45 przez wali7
[#67] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@wali7, post #63

co do A500 to pierwsze rewizje były tylko 1.2 oraz A2000 tak jak moja nawet wersja 6.2 jest oryginalnie 1.3
1
[#68] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@_DiskDoctor_, post #44

AmigaOS 3.3 Lite
AmigaOS 3.3 Pro

Komercyjnie to można się bawić w nazewnictwo jak się chce, ale zastawiam się nad sposobem kontynuacji wewnętrznej numeracji systemu, która jest używana przez programy do rozpoznawania OS.

np:
Kickstart 1.3 -> 34
Kickstart 2.0 -> 36
Kickstart 3.0 -> 39
Kickstart 3.1 -> 40
Kickstart 3.5 -> 44
Kickstart 3.9 -> 45
Kickstart 3.1.4 -> 46
Kickstart 3.2 ->47
AmigaOS 4 -> 50+

Ta wersja techniczna jest zapisana strukturze execbase, w polu:
UWORD	SoftVer;	/* kickstart release number */

i jest bardzo często wykorzystywana przez programistów do identyfikacji OS.
Na to pole można zapiąć się bezpośrednio, to pole też sprawdza funkcja AmigaE KickVersion(), i pewnie inne języki które maja wbudowane sprawdzanie kickstartu też tak to robią. Przy czym jeśli sprawdzamy np 37, to funkcja zwróci true dla 37 i każdej wyższej - 38, 45, 50 itd.
Analogicznie sprawdzanie wersji OS za pomocą OpenLibrary z jakąś znaczącą biblioteką systemu, typu exec czy dos.library, długo wersja komponentów OS szła w parze z wersją samego OS.

Co więc mamy teraz - os 3.x dojechał do 47 (OS 3.2).
A jakieś 20 lat temu Hyperion dał AmigaOS 4.0 wersję 50 - pewnie założyli że nie będzie kolejnych wersji z linii 3.x. Ale potem ten sam Hyperion ożywił OS 3.x, i pojawiły się 3.1.4 i 3.2 z numeracją 46 i 47.

Dla OS 3.x zostały więc jeszcze wolne numery 48 i 49, powiedzmy dla przyszłorocznego OS 3.3 i następnego za kilka lat 3.4, potem wchodzimy na numeracje OS 4.x

Co potem? No właśnie, trudno wskazać dobre rozwiązanie.
Szykuje się bałagan, zwłaszcza jeśli ktoś pisząc pod klasyka chce dać też jakiś support dla OS 4.0.

Np GoADF sprawdza Kickstart 2 razy:
1) czy Kickstart jest w minimalnej wersji 37 - wymaganej do działania
2) czy kickstart jest w minimalnej wersji 50 - wtedy uznaje ze jest uruchomiony na OS 4.0 i kilka rzeczy działa trochę inaczej.

Ciekawe jak to zostanie rozwiązanie, tu już nie ma miejsca na fantazję marketingowców, tylko trzeba coś mądrze inżyniersko zaproponować.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2025 18:27:42 przez vojo
6
[#69] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@vojo, post #68

Komercyjnie to można się bawić w nazewnictwo jak się chce, ale zastawiam się nad sposobem kontynuacji wewnętrznej numeracji systemu, która jest używana przez programy do rozpoznawania OS.

No właśnie, to na serio będzie problem. Chociaż zapewne już nie nasz problem...
2
[#70] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@vojo, post #68

Ale to jeszcze musi byc ten sam procesor, sama numeracja nie ma znaczenia.
No chyba, ze AOS 4.1 dla klasyka z PPC zglasza sie z kickiem 50 pod 68k, choc w to watpie.
Zreszta PPC zatrzymalo sie na jednej numeracji, wiec 51+ moze byc znowu dla 68k.
Ja juz bodaj widzialem numeracje powyzej 50 dla klasyka.
Chyba FastATA dla scsi.device ma taki numer, i ten sterownik do myszki od Olsena (Olaf Barthel).
Jak mnie pamiec nie myli.
[#71] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@vojo, post #68

Wystarczy że zostaną z 47-49.

W końcu co złego w exec.library 47.123?
2
[#72] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Don_Adan, post #70

No chyba, ze AOS 4.1 dla klasyka z PPC zglasza sie z kickiem 50 pod 68k, choc w to watpie.
Zreszta PPC zatrzymalo sie na jednej numeracji, wiec 51+ moze byc znowu dla 68k.

Wg https://www.amigawiki.org/doku.php?id=en:system:overview_kickstart_versions

OS wykorzystał już kilka wersji powyżej 50:
V50 AmigaOS 4.0 (Vorversion Pre1)
V51 AmigaOS 4.0 (Vorversion Pre2-4)
V52 AmigaOS 4.0 “Final”
V53 AmigaOS 4.1
V54 AmigaOS 4.2

Kolejna rzecz, to OS ma wbudowany emulator dla kodu 68k, i ten soft widzi wtedy kickstart 50. I bywa że jest to wykorzystywane, np w GoADF rozpoznaję że program działa w środowisku OS4.

Jeśli nagle klasyk skoczy z wersjami ponad wersję OS4, to znowu zrywamy z zasadą wsteczne kompatybilności, tzn np teraz programy pisane pod system np 37 bez problemu działają pod 39. Po wymieszaniu wersji OS 3.x z OS 4.x to nie będzie możliwe.

Pewnie jednak tak się stanie, bo jak w częściej pisałem poniżej 50 wolne zostały tylko dwie rewizje, 48 i 49, więc po ich wykorzystaniu będzie trzeba uciec do przodu.
[#73] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@hrw, post #71

Wystarczy że zostaną z 47-49.

W końcu co złego w exec.library 47.123?

A o to że wersja po przecinku nie jest brana pod uwagę w ustalaniu OS. W execbase jest tylko softVer jako UWORD, ma więc 34, 39, 47 itd

Funkcje typu OpenLibrary też mają tylko pełna wersję, np funkcje:
OpenLibrary ("dos.library",47)
KickVersion (47)

zwrócą true zarówno dla wersji 47.123 jak i 47.999.
[#74] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@vojo, post #72

I bywa że jest to wykorzystywane, np w GoADF rozpoznaję że program działa w środowisku OS4.

Inny przykład z mojego podwórka to GoSnap.
Program w AmigaE, 68k.

Ale działa też pod PPC i OS4. No prawie - w odróżnieniu od os 3.x żeby efekt działania był prawidłowy, konieczne jest w odpowiednim miejscu wywołanie WindowToFront() :
IF bOS4 THEN WindowToFront(wnd)

Ale wcześniej trzeba rozpoznać ten OS4 i ustawić zmienną bOS4:
IF KickVersion(51) THEN bOS4:=TRUE

https://github.com/bitplanpl/GoSnap

No i jeśli teraz os3.x wejdzie w numerację 51+, to nawet jeśli będzie to os3.x to flaga os4 będzie ustawiona, w konsekwencji program będzie źle działał na nowych OS 3.x

Jesli będę jeszcze aktywnym Amigowcem, to pewnie zrobię nowa wersje GoSnap z uwzględnieniem tego co Hyperion wymyśli, jeśli nie to GoSnap będzie działał dobrze tylko do OS w numeracji poniżej 50.

Moze problem dotyczy tylko moich programów dla których w miarę możliwości staram się umożliwia działanie na OS4, a może nie, i kiedys problem okaże się większy, starych programów już nikt nie poprawi.
1
[#75] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@vojo, post #72

Ale to dotyczy 4.0+ PPC , a nie 68k.
Tam moze jakies problemy beda.
Choc tez nie powinno byc wedlug mnie.
Wystarczy tylko sprytnie to porobic i jakies rozroznienie pomiedzy 68k a PPC zrobic w trybie emulacji.
Ja bym po prostu zignorowal numeracje PPC w wersji dla 68k, i robil 50, 51, 52 i tak dalej.
1
[#76] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@vojo, post #73

Pisząc "47.123" miałem na myśli to, że nie trzeba gonić z podbijaniem "major" skoro można podbijać "minor".
3
[#77] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
Tak sobie poczytałem komentarze i mamy problem. Z jednej strony mamy krzyki ludzi, którzy chcą, by OS 3.3 dało się odpalić nawet na średnio rozbudowanej A500, z drugiej ludzi, którzy chcą chyba całkowitego zerwania z przeszłością. Problem w tym, że tego się pogodzić NIE DA. Na blaszaku od dawna nikt się nie przejmuje tym, że starych gier czy programów na W10 nie odpalisz - masz DOSBOKSa, QEMU, czy VirtualBoksa/VMware i się możesz bawić. Ja nie widzę już sensu w takim ciągłym trwaniu w tym, że „to się musi odpalić na 640 × 256. W ten sposób to my do niczego na klasycznej Amidze nie dojdziemy. Jeżeli ktoś chce sobie tylko grać w gierki z lat 80/90 - proszę bardzo - A1200/030 + OS 3.1/3.9 i starczy. Ale jeżeli ktoś chce sobie poużywać przeglądarki internetowej, móc sobie uruchamiać nowe programy, pisane tak, że nie wymagają cholernego topaza 8, czy nowych gier, wykorzystujących PiStorma - to powinien zapomnieć o tym, że będzie mógł sobie równolegle odpalić na tym Cannon Fodder bez użycia np. WHDLoad. I moim zdaniem OS 3.3 powinien zerwać więzy z przeszłością. Bo tkwienie w tym dalej powoduje, że mamy powolna ewolucję, a nie rewolucję. A ja bym chciał rewolucję na klasyku. Skoro można się obejść bez 68k na płycie, bo jego zadania przejmuje PiStorm czy Vampire, to i bez zaszłości z czasów 3.0 też.
2
[#78] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #77

od tego (czyli zrywania) jest amiga OS 4.0 +
więc podział już jest OK
2
[#79] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@radekcz, post #59

Każdy kupujesz osobno

Jak masz AmigaOS 3.2 na płycie CD to masz system na wszystkie Amigi.
2
[#80] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@kobajaszi, post #78

od tego (czyli zrywania) jest amiga OS 4.0 +
więc podział już jest

OS 4.x jest na PPC, nie ma wersji na 68k. A nie każdy ma/chce używać PPC.
1
[#81] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #80

i tu wkracza (wkroczy) EmuPPC

os 4.x na A5oo ?
1
[#82] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #77

Rewolucja na Amidze??? Dobre, dobre, dawno nie grali...

AmigaOS 3.0/3.1/3.2 to przecież kickstart, goły WB i garść narzędzi. Plus trochę sterowników, bibliotek. Gdzie tu rewolucję wielką robić?

Fajnie by było mieć 1MB kickstart do tych Amig co umieją to obsłużyć. Super by było móc bootmenu wyświetlić na VGA (skoro można przełączyć PAL/NTSC to jakiś przycisk mógłby przełączać na VGA (31.5kHz/60Hz) po prostu). Może 'PrepareEmul' mieć jako checkbox w bootmenu. I kilka tego typu smaczków. Ale to ewolucyjne smaczki raczej niż rewolucje.

Chcesz mieć więcej? Skonfiguruj system by używał Picasso96/CGX jeśli masz kartę graficzną. Czy HighGFX czy podobny jak nie masz a masz monitor/indivision który to obsłuży. Zmień sobie fonty tak jak to można od OS 2.0 zrobić. A topaz/8 możesz podmienić na innyfont/8 praktycznie od zawsze... To wszystko przecież jest dostępne od dawna i można nadal tego używać.

OK, ustawienia od fontów mogłyby mieć po prostu wybór "a co zamiast Topaz/8" - widocznie nikt nie uznał tego za ważne. Może ktoś napisze "Kickstart editor" by sobie raz na zawsze tego fonta na innego zmienić.

A PiStorm czy Vampire - to nadal stary dobry m68k, tylko "nieco" szybszy. I z czymś dodatkowym i bez czegoś jednocześnie.
2
[#83] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@hrw, post #82

Tak się zastanawiałem, co Ci odpisać i naprawdę wydaje mi się, że nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodzi. Mnie nie chodzi o to, żeby możemy sobie zainstalować Picasso 96 czy inne wynalazki. Mnie chodzi o to, żeby skończyć raz na zawsze z podejściem, że system umożliwia uruchamianie czegoś w rozdzielczości 640x256 - ergo całkowicie zablokować możliwość używania czcionki mniejszej niż 8 (a nawet 10-punktowej) - nie konkretnie topaza 8, tylko możliwość używania czcionki o takim rozmiarze W OGÓLE. Dlaczego tak się o to pruję? Bo mam na oczach okulary -7,25, a faktycznie moja wada to już pewnie -9. Na ekranach o rozdzielczości powyżej 800 x 600 ta czcionka, którą nawet system wykorzystuje (vide okno zmiany czcionki w systemie) jest tak potwornie mała, że muszę już używać lupy. W efekcie nie mam po co ustawiać większych rozdzielczości, bo i tak pewnych rzeczy nie zobaczę. Jeżeli to zostanie zablokowane, to wreszcie skończy się ten problem raz na zawsze. Bez tego na pewno znajdą się tacy, co wciąż będą projektować UI swoich programów pod takie „standardowe” ustawienia. A to jest po prostu już anachronizm.
1
[#84] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #83

Tylko, że 3.x to AmigaOS dla klasycznej Amigi, ma umożliwiać uruchamianie klasycznych programów
Ja rozumiem, że się zrobił szkopuł, jak klasyki z reaktorami jądrowymi zaczynają szybkością doganiać NG, ale nie zapominajmy o podstawach

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 12:12:15 przez Jacques
1
[#85] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Jacques, post #84

No to zostajemy przy 640x256 i super. Tkwijmy dalej w latach 80 i 90.
[#86] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #85

To czego brakuje AmigaOS 3.2?
[#87] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #85

Nie wiem, używam 640x512 czy to AGA czy RTG jeśli chodzi o AmigaOS, można więcej, można zmienić czcionki domyślne też jak ktoś chce wyżej.
I tak, to przecież ma być kontynuacja 3.1 poprawiająca to i owo, więc nie zrezygnują z dziedzictwa 80/90 i użytkowników tegoż oprogramowania.
Nie każdy chce "klasyka NG"

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 12:38:58 przez Jacques
[#88] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@amikoksu, post #86

Ja napisałem, czego mi brakuje: wywalenia możliwości używania tak małych czcionek. Nawet głupie okno wyboru czcionek wykorzystuje cholernego topaza 8. Ile jeszcze będziemy dostosowywać się do A1200 z 2 MB RAM?

Nie wiem, używam 640x512 czy to AGA czy RTG jeśli chodzi o AmigaOS, można więcej, można zmienić czcionki domyślne czcionki też jak ktoś chce wyżej.

NIE MOŻNA! Spróbuj zmienić sobie czcionkę w systemowym oknie wyboru czcionek i zobaczysz, że się nie da. Albo odpal ConfigOpus - też zobaczysz topaza 8, bez jakiejkolwiek możliwości powiększenia.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 12:38:39 przez OSH
[#89] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #88

A VisualPrefs? Na pewno można zmienić czcionkę na belce i główną czcionkę systemową oraz czcionki okien.
Ja mam monitor 19" 5x4 i w 800x600 nadal wszystko jest dość czytelne, tak naprawdę taka rozdzielczość do klasykowania jest w zupełności wystarczająca IMHO, dla mnie klasyk to nie FULL HD panorama, no ale każdy ma inne potrzeby

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 12:43:40 przez Jacques
1
[#90] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Jacques, post #89

Mówię Ci, że się nie da. Spróbuj sobie zmienić czcionkę tego okna:

Chodzi mi o czcionki wewnątrz okna, nie na belce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem