Komentowana treść: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok
[#91] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #90

No OK, rozumiem. A tak już tylko z zupełnej ciekawości: jaki masz monitor i jaką rozdzielczość, że to aż tak się daje Ci we znaki?
[#92] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Jacques, post #91

Jeżeli chodzi o WinUAE: 1920 x 1200, 24 cale. Na Amidze mam 14-calowego M1438S, więc i tak powyżej 800 x 600 nawet nie próbuję.
Przy czym, okazuje się, że w 3.2.3 da się to zmienić. Ale i tak wygląda to paskudnie. Najpierw oryginalny topaz 8:
J

A teraz po zmianie na TT:

Nie mogę z kolei dojść do tego, dlaczego tam są tak duże odstępy. To też mnie drażni.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 13:59:29 przez OSH
[#93] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #92

dlaczego tam są tak duże odstępy.

Może temu, żeby bardziej wypełnić okienko.
[#94] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #92

A malutkie ikonki Cię nie drażnią? 1920xcokolwiek to w Amidze moim zdaniem naprawdę overkill, no i trochę to jest jak uczenie starego psa nowych sztuczek, nawet nie wiem co miałbym zmieszczać na tak wielkim pulpicie Amigi.
A może po prostu masz do tego zbyt mały monitor? Ale i wtedy można użyć 1366 x 768, żeby była panorama z nie aż taką drobnicą.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 14:24:28 przez Jacques
1
[#95] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@amikoksu, post #93

Może temu, żeby bardziej wypełnić okienko.

Pewnie tak, bo to jest czcionka typu mono. I to jest kolejny problem: dlaczego tu nie można wybrać czcionki innego typu?

@Jacques, post #94
A malutkie ikonki Cię nie drażnią? 1920xcokolwiek to w Amidze moim zdaniem naprawdę overkill

Ano drażnią, to następna rzecz, jaka jest zaszłością z czasów „ma się odpalać na 640 x 256”. I m.in. dlatego wychodzi Ci, że to „overkill”. Co na takim pulpicie trzymać? A choćby ładne tło. I dużego Directory Opusa, gdzie się zmieści bardzo duża lista plików. Gadżety okien też jak widać kompletnie nie są dostosowane do takich dużych rozdzielczości. I dlatego dziwię się, że ludzie na różnych pokazach odpalają te swoje klasyki na kartach GFX w takich wysokich rozdzielczościach i widać, jak bardzo ten system nie jest do tego przystosowany.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 14:36:47 przez OSH

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 14:38:07 przez OSH
[#96] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #83

OK, pod Amiberry mam tylko jakiś frankenstein obraz z AmigaOS 3.9 i tam topaza/8 nie widzę na ekranie:

Odpaliłem 3.1 i owszem, chamsko topaz/8 jest.

Więc może zgłoś ekipie co rozwijają by honorowali ustawienia fonta systemowego i skalowali UI programu?
[#97] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@hrw, post #96

No właśnie, pod 3.9 tego nie ma, bo to był zlepek różnych nakładek i łatek, a nie pełnoprawny system. A 3.1.x jest pisany na bazie 3.1.

Więc może zgłoś ekipie co rozwijają by honorowali ustawienia fonta systemowego i skalowali UI programu?

Może zgłoszę, tylko co to da, skoro Camilla powiedziała, że ma się odpalać pod 640x256?
1
[#98] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #97

Jak ktoś ma topaz/8 na 640x200 to mu się wyświetli i zmieści. Jak ktoś ma 1920x1080 i courier/32 to też mu się wyświetli i zmieści.

Na tym polega skalowanie UI.

Czym był 3.5/3.9 się nie wypowiem. Ale skalowanie gui w wielu narzędziach ogarnęli.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 15:57:23 przez hrw
[#99] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@hrw, post #98

Nie, nie było. Bo inaczej w tym cholernym ConfigOpusie też by się dało. Ze skalowaniem UI problem jest nie tylko na naszym poletku, bo np. taki Windows (nawet 10), nie ma możliwości powiększenia bazowego SegoeUI powyżej 10 pt. Możesz sobie co najwyżej powiększyć wszystko. Jeszcze ciekawiej było w Windows XP: tam WSZYSTKIE okna systemowe były na sztywno zakodowane z czcionką 8 i nie było możliwości jej zmiany, chyba ze zdekodowało się odpowiednie biblioteki .DLL, potem zmodyfikowało ustawienie czcionki, a potem ponownie zakodowało. Serio, kiedy to zobaczyłem, to się złapałem za głowę.
[#100] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@OSH, post #99

Amigowe UI, nawet te na gadtools.library można zrobić skalowalne.

A program z tak prostym UI jak Font prefs tym bardziej.
A co do Twego przykładu z ConfigOpus...

DOpus 4 był pisany w czasach gdy 640x200/256 było podstawową rozdzielczością ekranu i nikomu nie przeszkadzało że font jest zaszyty na sztywno. ZTCP to Jacek Rzeuski kartę graficzną miał gdy rozwijał DOpusa4 ale widocznie mu to nie przeszkadzało albo było na liście todo i nikt nigdy tego nie dopisał.

A w międzyczasie wyszedł DOpus 5, z inną filozofią działania i ze skalowaniem do fontów określonych przez użytkownika.

Chyba żaden amigowy dwupanelowiec nie wyszedł poza 640x2yy.
[#101] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@hrw, post #100

Chyba żaden amigowy dwupanelowiec nie wyszedł poza 640x2yy.

W. Filemaster 2 można włączyć interlace więc jest x512, a FM3 ma możliwość wyboru dowolnej rozdzielczości.
2
[#102] Re: AmigaOS 3.3 zapowiedziany na 2026 rok

@Norbert, post #101

.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2025 14:21:12 przez BULI
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem