Komentowana treść: Cytadela Universe
[#1] Re: Cytadela Universe
Ciekawie zaprojektowana strona, samą Cytadele bardzo lubię. Szczególnie wersję poprawioną pod szybsze CPU na Amidze. Choć sympatyczni działa już na szybkim 030. Bardzo Amigowa gra i najlepiej dla mnie ogrywa się na realnym Amigowym sprzęcie. Super, że na stronie jest możliwość pobrania różnych wersji. Chętnie bym kupił wznowioną wersję na Amigę, wydaną na dyskietkach CD. Jeśli ktoś zdecyduje się wydać wznowioną Cytadelę, chętnie kupię.
4
[#2] Re: Cytadela Universe
Fajnie działa na przeglądarce. Stałe 60 klatek, no ale mam przyzwoitą kartę graficzną.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2026 09:24:15 przez amikoksu
2
[#3] Re: Cytadela Universe
Na amidze wersja remonstered też dziala przy użyciu myszki. Na stronie sa linki do yt gdzie pokazane jak wersja remonstered dziala Na a500 I 1200 oraz 030/25 - szkoda ze w 95 tak to nie śmigało. Gra przez swoją predkosc i poziom trudności (kto wymyślił stratę energii przy obiciu się o sciane) byla dla mnie malo grywalna. O ile w domie czy w wolfie latało się i zabijało przeciwnikow w cytadeli trzeba bylo znaleźć broń i martwić się o amunicje. Wersja remonstered duzo poprawia (zwlaszcza płynność i sterowanie i wkoncu nie umiera się od sciany) że mam nadzieję w nią zagrać i moze przejsc - ale jak na razie to w pierwszych etapach albo ginę albo kończy mi się amunicja i też ginę ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2026 10:41:52 przez marggines
3
[#4] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #3

A ja apelowałem o zmianę w Remonstered, by ruch do przodu był na prawym przycisku myszy, a strzał na lewym, ale nie doczekałem się tej zmiany
[#5] Re: Cytadela Universe
Super STRONKA OK
Np i w granie w przeglądarce ZAJEFAJNA sprawa ok, racja super

Dodatki w postaci grafik/ szkiców do gry robią wrażenie OK

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2026 12:21:29 przez BULI
1
[#6] Re: Cytadela Universe
Gdyby to chociaż w połowie tak wyglądało i działało na amidze...
W wersję przeglądarkową aż chce się grać (wyobrażając sobie, że to amiga)
3
[#7] Re: Cytadela Universe

@xylaz, post #6

Przeszedłem całą jako jedna z niewielu gier i mimo ze trudna faktycznie było to nie uważam że była niegrywalna. Co eo prędkości i reszty to po prostu pogodziłem się z ograniczeniami sprzętu jaki posiadałem.
2
[#8] Re: Cytadela Universe
Za każdym razem gdy odpalałem grę to oglądałem intro od początku do końca, coś wspaniałego :)

- Rozpocznij kołowanie.
- Roger!
4
[#9] Re: Cytadela Universe

@xylaz, post #6

Przeszedłem tą grę bez problemu w roku premiery na mojej A1200 z Blizzardem...w tamtych czasach człowiek był przyzwyczajony do ograniczeń i zupełnie mi to nie przeszkadzało w przyjemności grania :)
3
[#10] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #3

kto wymyślił stratę energii przy obiciu się o sciane

No tak to jeden z moich gorszych (nawet wsrod tych gorszych) pomyslow

mam nadzieję w nią zagrać i moze przejsc

Remonstered jest lepiej zbalansowana. Przegladarkowa wersja jest nawet troche latwiejsza. Poza tym w sekcji "mapy" sa mapy z hintami pokazujacymi co-gdzie-co przelacza lub zmienia, lokacje kart itp.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2026 15:26:50 przez kane
3
[#11] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #4

A ja apelowałem o zmianę w Remonstered, by ruch do przodu był na prawym przycisku myszy, a strzał na lewym, ale nie doczekałem się tej zmiany

W Amigowej Remonstered nie. Ale w przegladarkowej wersji jest to odwrocone. Mozna tez (klawisz i) to zmienic jak ktos woli oryginalne ustawienie.

Oraz Shift = bieganie.
2
[#12] Re: Cytadela Universe

@kane, post #10

Remonstered kusi i po latach ta gra naprawde sie broni. Zestarzla sie naprawde dobrze. To pyyanie do tych co przeszli :D czy na koncu tez jest animowane outro? :)

A moze jest jakis kod na dodanie amunicji? :D
1
[#13] Re: Cytadela Universe

@kane, post #11

No właśnie, niestety w amigowej Remonstered przyciski myszy działają odwrotnie, a to ta wersja jest dla mnie najważniejsza

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2026 18:04:28 przez Jacques
[#14] Re: Cytadela Universe
Tak w sumie...
Wchodzisz na tę stronę, klikasz i grasz. Na byle jakim telefonie...
A jak jest na MOS /Aos4.x?
1
[#15] Re: Cytadela Universe

@michalmarek77, post #14

To teraz czas na wersję Amigowa ale pod GFX
1
[#16] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #12

czy na koncu tez jest animowane outro? :)

Tak. W wersji webowej jest tez do obejrzenia z glownego menu... dla tych co nie maja cierpliwosci przejsc

A moze jest jakis kod na dodanie amunicji? :D

Jest:D Ale w Remonstered na trybie easy przy niewielkiej wprawie amunicji nie brakuje juz tak jak w starszej wersji.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2026 19:10:55 przez kane
[#17] Re: Cytadela Universe

@michalmarek77, post #14

Z tego co wiem to WebGL nie działa na żadnej ami-przeglądarce, więc...
1
[#18] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #17

To było w zasadzie retoryczne pytanie.
Inna sprawa, że na innych, przez niektórych nazywanych "zabawkami nowej generacji", ta Cytadela też nie działa...
Na byle telefonie pograsz a na takim series X, po kilku chwilach, gra się blokuje.
Czyli... "na Next genach nie pograsz" ;)

[#19] Re: Cytadela Universe

@slawekwozniak, post #9

Pisałbyś inaczej gdybyś grał jak ja na a500 z 2mb ram :) w pełnym oknie predkosc jakies 2fpsy, ale mimo to grałem :)
[#20] Re: Cytadela Universe
Stara dobra Cytadela.Nie mam sentymentu do tej gry,doceniam wysiłek autorów wersji przeglądarkowej.Jak dla mnie trudna.Czuć upływ czasu.
[#21] Re: Cytadela Universe

@simka113, post #20

Właśnie spróbowałem ta przeglądarkową. Nie umiem grać na telefonie kiedyś na pc spróbuję ale powiem że jestem pod wrażeniem. Gdyby tak wyglądało na amidze w epoce :)
[#22] Re: Cytadela Universe
Teraz mocy w Amigach nie brakuje,, więc może Cytadela 2 ? 🤩
1
[#23] Re: Cytadela Universe
By się przydał skompilowany edytor. Kiedyś chciałem się bawić, robiłem co instrukcja kazała i nic. Ktoś sprzedał kilka wskazówek co ustawić w asmie o czym nie było mowy w instrukcji odpalania i jakoś to się kompilowało. Ale nigdy nie działało jak trzeba, choćby brak zapisu wypocin, był tylko czarny ekran i tyle z tej przygody.
[#24] Re: Cytadela Universe

@michalmarek77, post #18

Na byle telefonie pograsz a na takim series X, po kilku chwilach, gra się blokuje.

Mowisz o XBox czy ...
A co konkretnie sie dzieje?
Post pokazuje mi "content not applicable in your region" wiec nie wiem czy to jest problem, czy moze ze jestem w UK to link kuleje.

Zapraszam tez na Discorda do watku issues, choc tu tez jest ok jesli tak latwiej.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2026 00:26:07 przez kane
[#25] Re: Cytadela Universe

@ID909, post #23

By się przydał skompilowany edytor.

Jest na stronce w linkach (a tu besposrednio) - to jest ciut nowszy co uzywalismy w Remonstered. A raczej Art uzywal, szacunek, bo usability score to ma mizerny i nadal potrzebuje AsmOne, choc sa tam wszystkie kroki to moze faktycznie cos pojsc nie tak. Nie mam w planie poprawiania go... na razie

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2026 00:32:35 przez kane
[#26] Re: Cytadela Universe

@kane, post #25

Rzucę okiem w wolnej chwili, może z nowszą wersją pójdzie lepiej. OK
By się przydało info co i jak ustawić w asmie dla asm lame. Kiedyś ktoś stąd podpowiedział o lower upper case czy coś w ten deseń, ale może trzeba tego więcej na czym zawisłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem