Komentowana treść: Cytadela Universe
[#61] Re: Cytadela Universe

@michalmarek77, post #59

Sprawdziłem na moim tanim tv Sharp 50”, szpil ogólnie się odpala ale za cholere nie wiem jak sterować z pilota, a klawiatury nie będę podłączał do televizorni.

1
[#62] Re: Cytadela Universe
Zastanawia mnie jedno - gram sobie w przeglądarce i dwa razy z rzędu utknąłem na drugim poziomie w miejscu gdzie się teleportowałem i nie mogę iść dalej (w tej lokacji jest trochę korytarzy i dwoje zamkniętych drzwi, których nijak nie da się otworzyć). Przeszedł ktoś w przeglądarce dalej niż do 2 poziomu?
[#63] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #62

Sam sobie odpowiadam - błąd występuje kiedy przełączymy przełącznik po prawej. Wtedy ten po lewej znika, a my jesteśmy uwięzieni. Jeśli przełączymy ten po lewej, to prawy znika, a plansza da się ukończyć.

2
[#64] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #63

Ja już jestem w połowie. Czasem trzeba coś zamknąć, żeby gdzieś otworzyćOK. Niektóre poziomy są naprawdę dłuuugie. W jednym z nich spędziłem prawie 40min.
[#65] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #30

Tu masz box: link
[#66] Re: Cytadela Universe

@AD99, post #64

W miejscu, które pokazuję jest ewidentny błąd w projektowaniu poziomu. Po przełączeniu prawego przełącznika nie da się już nic zrobić. Lewy znika i klops, możemy się tylko błąkać korytarzami między jednymi a drugimi zamkniętymi drzwiami.
1
[#67] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#68] Re: Cytadela Universe

@-tbn-, post #65

Chyba ze w starych złotych ;)
1
[#69] Re: Cytadela Universe

@-tbn-, post #65

Przecież nie da się wydobyć tej gry z pokoju bez klamek
2
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#71] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#72] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#73] Re: Cytadela Universe

@waldiamiga, post #61

Sprawdziłem na moim tanim tv Sharp 50”, szpil ogólnie się odpala ale za cholere nie wiem jak sterować z pilota, a klawiatury nie będę podłączał do televizorni.

Mam wersje ze wsparciem kontrolera (Xbox standard) - wiec powienien mam nadzieje dzialac na pilocie, przynajmniej te kontrolki co pilot wspiera i mapuje na eventy standardowego gamepada.

Musze przyznac, zekontrolerem fajnie sie gra

Zaladuje ta nowa wersje za dzien czy dwa.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2026 00:06:08 przez kane
5
[#74] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #63

Sam sobie odpowiadam - błąd występuje kiedy przełączymy przełącznik po prawej. Wtedy ten po lewej znika, a my jesteśmy uwięzieni. Jeśli przełączymy ten po lewej, to prawy znika, a plansza da się ukończyć.

Tiaa.... pewne wybory jesli chodzi i konstrukcje poziomow nie byly najtrafniejsze. Zlosliwe chyba, powiem z perspektywy czasu. W remonstered wiele poziomow zostalo troche przerobionych zeby dalo sie znalezc fast path. No ale jak widac nie wszystkie upierdliwosci wychwycilismy.

No i polecam Mapy z podpowiedziami (pod kazda ikonka kryja sie 2 mapy, "czysta" i z hintami)
2
[#75] Re: Cytadela Universe

@-tbn-, post #65

Tu masz box

Wow. Nie tylko kasy z UK nie widzielismy wtedy, ale tez i nie bylismy pewni przez jakis czas czy to faktycznie fizycznie wyszlo. Na "zywo" nie widzialem jeszcze egzemplarza.
2
[#76] Re: Cytadela Universe

@kane, post #75

Nie wiem, czy ktoś już pytał... Ale... Czy planowana jest reedycja gry w boxie? Ceny oryginałów z epoki poszły w jakiś kuriozalny kosmos. A Cytadele w boxie chciałoby się mieć w kolekcji :)

Mam dwóch wydawców, którzy by to ogarnęli, ale musieli byście chcieć ;)
[#77] Re: Cytadela Universe

@miki1406, post #76

Jestem chętny na BOX z CD - ale tłoczony.
[#78] Re: Cytadela Universe

@miki1406, post #76

Retronics pewnie też mógłby, o ile nie miałeś na myśli w tych dwóch
[#79] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #78

Myślałem o https://nrgstudio.eu/ lub właśnie Retronics.

Kupiłbym chętnie zarówno tłoczone CD, jak i dyskietki z oryginalną wersją z epoki, a i pendrive z różnymi wersjami chętnie :) Byle w boxie, żebym mógł sobie polować na autografy i nie musiał wydawać 20tyś zł
[#80] Re: Cytadela Universe

@miki1406, post #79

Dobra, ale Cytadela ma faktycznie taki status kultowości, czy ktoś sobie jaja robi?

A jeśli ma, to kiedy to się stało i dlaczego?
Nie pamiętam, by w "tamtych" czasach akurat ta gra była jakąś sensacją, albo chociaż była na podium amigiwych "doomów". AB3D, Gloom, Nemac - to tak. Ale Cytadela?
[#81] Re: Cytadela Universe

@Daclaw, post #80

Na A500 trochę tak. Intro też robiło robotę.
3
[#82] Re: Cytadela Universe

@Daclaw, post #80

Nie pamiętam, by w "tamtych" czasach akurat ta gra była jakąś sensacją, albo chociaż była na podium amigiwych "doomów". AB3D, Gloom, Nemac - to tak. Ale Cytadela?

Była bo w odróżnieniu od w/w uruchamiała się już na zwykłej pięćsetce. A to z automatu dawało jej sporo punktów do lansu.
4
[#83] Re: Cytadela Universe

@kempy, post #82

Wiadomix, z tego samego powodu "Project Intercalaris" był lansiarski i kultowy
1
[#84] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #83

W schylkowej A500 łupało się w demo Project Battlefield z cover dyskietki Secret Service

Ale Trick or Treat działało fajnie: https://www.lemonamiga.com/game/trick-or-treat

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2026 07:39:40 przez Jacques
1
[#85] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #84

Ale Trick or Treat działało fajnie: https://www.lemonamiga.com/game/trick-or-treat

Ooo fajne- nie znałem, kojarzy mi się z Legends of Valour
1
[#86] Re: Cytadela Universe

@BULI, post #85

Tak, styl grafiki zabudowań bardzo podobny. Było fajne, bo działało dobrze na A500, dało się grać we dwóch i jakiekolwiek działające sensownie 3D na Amidze rozpalało do czerwoności
1
[#87] Re: Cytadela Universe

@Daclaw, post #80

Dobra, ale Cytadela ma faktycznie taki status kultowości, czy ktoś sobie jaja robi?

No właśnie. Dlatego sie zastanawiamy czy warto. Niektorzy znali i lubili, onni nie. Nie miala takiej sprzedaży i zasięgu jak te inne, ani marketingu. Gdyby Black Legend nie splajtowalo zaraz po wydaniu i sprzedałaby sie poza PL to moze byloby inaczej ale nie bylo, wyszła ciut za późno jak tamtejszy rynek Amigowy juz upadal.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2026 21:20:08 przez kane
2
[#88] Re: Cytadela Universe

@kane, post #87

Co by nie pisać, to był głośny tytuł, bo wszystko co było strzelanką 3D na Amigę, zyskiwało rozgłoś wśród amigowców.
Mniej znaczące tytuły doczekały się współczesnych re-edycji, wydaje mi się, że Cytadela miałaby szansę się sprzedać.
Ja bym chętnie nabył nowe wydanie na wzór tego z epoki, bo jego dostępność jest minimalna i osiąga absurdalne ceny

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2026 14:10:33 przez Jacques
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem