Komentowana treść: Cytadela Universe
[#61] Re: Cytadela Universe

@michalmarek77, post #59

Sprawdziłem na moim tanim tv Sharp 50”, szpil ogólnie się odpala ale za cholere nie wiem jak sterować z pilota, a klawiatury nie będę podłączał do televizorni.

1
[#62] Re: Cytadela Universe
Zastanawia mnie jedno - gram sobie w przeglądarce i dwa razy z rzędu utknąłem na drugim poziomie w miejscu gdzie się teleportowałem i nie mogę iść dalej (w tej lokacji jest trochę korytarzy i dwoje zamkniętych drzwi, których nijak nie da się otworzyć). Przeszedł ktoś w przeglądarce dalej niż do 2 poziomu?
[#63] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #62

Sam sobie odpowiadam - błąd występuje kiedy przełączymy przełącznik po prawej. Wtedy ten po lewej znika, a my jesteśmy uwięzieni. Jeśli przełączymy ten po lewej, to prawy znika, a plansza da się ukończyć.

2
[#64] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #63

Ja już jestem w połowie. Czasem trzeba coś zamknąć, żeby gdzieś otworzyćOK. Niektóre poziomy są naprawdę dłuuugie. W jednym z nich spędziłem prawie 40min.
[#65] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #30

Tu masz box: link
[#66] Re: Cytadela Universe

@AD99, post #64

W miejscu, które pokazuję jest ewidentny błąd w projektowaniu poziomu. Po przełączeniu prawego przełącznika nie da się już nic zrobić. Lewy znika i klops, możemy się tylko błąkać korytarzami między jednymi a drugimi zamkniętymi drzwiami.
1
[#67] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#68] Re: Cytadela Universe

@-tbn-, post #65

Chyba ze w starych złotych ;)
1
[#69] Re: Cytadela Universe

@-tbn-, post #65

Przecież nie da się wydobyć tej gry z pokoju bez klamek
2
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#71] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#72] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#73] Re: Cytadela Universe

@waldiamiga, post #61

Sprawdziłem na moim tanim tv Sharp 50”, szpil ogólnie się odpala ale za cholere nie wiem jak sterować z pilota, a klawiatury nie będę podłączał do televizorni.

Mam wersje ze wsparciem kontrolera (Xbox standard) - wiec powienien mam nadzieje dzialac na pilocie, przynajmniej te kontrolki co pilot wspiera i mapuje na eventy standardowego gamepada.

Musze przyznac, zekontrolerem fajnie sie gra

Zaladuje ta nowa wersje za dzien czy dwa.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2026 00:06:08 przez kane
5
[#74] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #63

Sam sobie odpowiadam - błąd występuje kiedy przełączymy przełącznik po prawej. Wtedy ten po lewej znika, a my jesteśmy uwięzieni. Jeśli przełączymy ten po lewej, to prawy znika, a plansza da się ukończyć.

Tiaa.... pewne wybory jesli chodzi i konstrukcje poziomow nie byly najtrafniejsze. Zlosliwe chyba, powiem z perspektywy czasu. W remonstered wiele poziomow zostalo troche przerobionych zeby dalo sie znalezc fast path. No ale jak widac nie wszystkie upierdliwosci wychwycilismy.

No i polecam Mapy z podpowiedziami (pod kazda ikonka kryja sie 2 mapy, "czysta" i z hintami)
2
[#75] Re: Cytadela Universe

@-tbn-, post #65

Tu masz box

Wow. Nie tylko kasy z UK nie widzielismy wtedy, ale tez i nie bylismy pewni przez jakis czas czy to faktycznie fizycznie wyszlo. Na "zywo" nie widzialem jeszcze egzemplarza.
2
[#76] Re: Cytadela Universe

@kane, post #75

Nie wiem, czy ktoś już pytał... Ale... Czy planowana jest reedycja gry w boxie? Ceny oryginałów z epoki poszły w jakiś kuriozalny kosmos. A Cytadele w boxie chciałoby się mieć w kolekcji :)

Mam dwóch wydawców, którzy by to ogarnęli, ale musieli byście chcieć ;)
[#77] Re: Cytadela Universe

@miki1406, post #76

Jestem chętny na BOX z CD - ale tłoczony.
[#78] Re: Cytadela Universe

@miki1406, post #76

Retronics pewnie też mógłby, o ile nie miałeś na myśli w tych dwóch
[#79] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #78

Myślałem o https://nrgstudio.eu/ lub właśnie Retronics.

Kupiłbym chętnie zarówno tłoczone CD, jak i dyskietki z oryginalną wersją z epoki, a i pendrive z różnymi wersjami chętnie :) Byle w boxie, żebym mógł sobie polować na autografy i nie musiał wydawać 20tyś zł
[#80] Re: Cytadela Universe

@miki1406, post #79

Dobra, ale Cytadela ma faktycznie taki status kultowości, czy ktoś sobie jaja robi?

A jeśli ma, to kiedy to się stało i dlaczego?
Nie pamiętam, by w "tamtych" czasach akurat ta gra była jakąś sensacją, albo chociaż była na podium amigiwych "doomów". AB3D, Gloom, Nemac - to tak. Ale Cytadela?
[#81] Re: Cytadela Universe

@Daclaw, post #80

Na A500 trochę tak. Intro też robiło robotę.
3
[#82] Re: Cytadela Universe

@Daclaw, post #80

Nie pamiętam, by w "tamtych" czasach akurat ta gra była jakąś sensacją, albo chociaż była na podium amigiwych "doomów". AB3D, Gloom, Nemac - to tak. Ale Cytadela?

Była bo w odróżnieniu od w/w uruchamiała się już na zwykłej pięćsetce. A to z automatu dawało jej sporo punktów do lansu.
4
[#83] Re: Cytadela Universe

@kempy, post #82

Wiadomix, z tego samego powodu "Project Intercalaris" był lansiarski i kultowy
1
[#84] Re: Cytadela Universe

@recedent, post #83

W schylkowej A500 łupało się w demo Project Battlefield z cover dyskietki Secret Service

Ale Trick or Treat działało fajnie: https://www.lemonamiga.com/game/trick-or-treat

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2026 07:39:40 przez Jacques
1
[#85] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #84

Ale Trick or Treat działało fajnie: https://www.lemonamiga.com/game/trick-or-treat

Ooo fajne- nie znałem, kojarzy mi się z Legends of Valour
1
[#86] Re: Cytadela Universe

@BULI, post #85

Tak, styl grafiki zabudowań bardzo podobny. Było fajne, bo działało dobrze na A500, dało się grać we dwóch i jakiekolwiek działające sensownie 3D na Amidze rozpalało do czerwoności
1
[#87] Re: Cytadela Universe

@Daclaw, post #80

Dobra, ale Cytadela ma faktycznie taki status kultowości, czy ktoś sobie jaja robi?

No właśnie. Dlatego sie zastanawiamy czy warto. Niektorzy znali i lubili, onni nie. Nie miala takiej sprzedaży i zasięgu jak te inne, ani marketingu. Gdyby Black Legend nie splajtowalo zaraz po wydaniu i sprzedałaby sie poza PL to moze byloby inaczej ale nie bylo, wyszła ciut za późno jak tamtejszy rynek Amigowy juz upadal.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2026 21:20:08 przez kane
2
[#88] Re: Cytadela Universe

@kane, post #87

Co by nie pisać, to był głośny tytuł, bo wszystko co było strzelanką 3D na Amigę, zyskiwało rozgłoś wśród amigowców.
Mniej znaczące tytuły doczekały się współczesnych re-edycji, wydaje mi się, że Cytadela miałaby szansę się sprzedać.
Ja bym chętnie nabył nowe wydanie na wzór tego z epoki, bo jego dostępność jest minimalna i osiąga absurdalne ceny

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2026 14:10:33 przez Jacques
2
[#89] Re: Cytadela Universe
Update: Cytadela doczekala sie wersji na GOG (Good Old Games)!

Do sciagniecia za free przez GOG Galaxy.

Trailer do obejrzenia tutaj.

Jest to obecnie wersja nowsza od webowej, 1.0.7, z nowymi ustawieniami detali na Medium albo High. Oba zdecydowanie "unowoczesniaja" gre shaderami i dodatkowymi efektami. "Koszenie" przeciwnikow nabiera nowego wymiaru. Poza tym przez GOG dzialaja automatyczne updaty i cloud saving.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2026 00:30:54 przez kane
2
[#90] Re: Cytadela Universe
Post usuniety przez autora

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2026 00:54:46 przez kane
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem