Komentowana treść: Cytadela Universe
[#31] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #3

"(kto wymyślił stratę energii przy obiciu się o scianę)"

bardzo dobry pomysł i realistyczny przecież (teraz to wszyscy chcą realizmu w grach, a wtedy to było nowatorskie :)

spróbuj sobie w domu ruszyć i walnąć w ścianę...przyjemnie nie będzie ;)
2
[#32] Re: Cytadela Universe

@slawekwozniak, post #31

Walnięcie baranka to jedna rzecz, ale tracisz "energię" przy ocieraniu się o ścianę?
3
[#33] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #32

Przyczyną zgonu - dotknął sciany za dużo razy ;)
3
[#34] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #32

Ty widziałeś co na tych ścianach jest ?
1
[#35] Re: Cytadela Universe

@Biegu86, post #19

2MB? Ja miałem frajdę na 1MB, chociaż przyznam, że nie przeszedłem ;) W sumie ciekawe, czy jakąś różnicę w wydajności ten extra 1MB dawał? Pewnie jeszcze zależy jaka pamięć.
1
[#36] Re: Cytadela Universe

@marggines, post #30

Jakby sie zwrocil koszt produkcji+dystrybucji, to czemu nie. Moze pomyslimy nad jakims crowdfundingiem.
2
[#37] Re: Cytadela Universe

@okejokej, post #35

2MB? Ja miałem frajdę na 1MB, chociaż przyznam, że nie przeszedłem ;) W sumie ciekawe, czy jakąś różnicę w wydajności ten extra 1MB dawał? Pewnie jeszcze zależy jaka pamięć.

Tak naprawde roznice robi glownie rodzaj pamieci, dostep do Fastu jest troche szybszy ale dopiero w Remonstered na Ami zostal kod poprzesuwany zeby faktycznie zauwazalo sie roznice.
2
[#38] Re: Cytadela Universe

@michalmarek77, post #27

Na przeglądarce eksboksa (Microsoft edge) gra działa przez chwilę i się blokuje.

Dzieki. Na stronce FB (fajna!) widze choc nic to nie wyjasnia, jakby tam sie dalo wcisnac odpowiednik F12 (konsola debugowa) to moze tam cos jest? Nie mam XBoxa wiec sprawdzic nie moge, sprawdzalem na wielu przegladarkach na kilku systemach (Edge na PC bez problemu) i jak nie dziala to glownie przez slaby support WebGL ale tu widac ze rusza... hmm.
[#39] Re: Cytadela Universe

@kane, post #37

To chyba tłumaczy dlaczego pierwotna Cytadela tak wstrzemięźliwie reagowała na uturbienie Amigi
Wspaniale się stało, że po latach powstała poprawiona wersja.
3
[#40] Re: Cytadela Universe

@kane, post #38

Podłączyłem klawiaturę do Xboxa, sprawdziłem i...
F12 nie działa :) Nie istnieje coś takiego jak konsola debugowa w tej wersji przeglądarki.
Gra działa znacząco wolniej niż na byle telefonie (między 16 a 10 FPS), a po wyjściu z pierwszego pomieszczenia. Chwilę po zebraniu gnata, gra się blokuje - ekran niebieski (choć słychać, że w tle nadal gra funkcjonuje, nadal są efekty specjalne, można - na ślepo, niczego nie widząc - strzelać. Czasem w prawym górnym rogu pojawia się wsjaźnik kompasu).
Więcej nie pomogę - choć serio, nie wiem czy warto o tym myśleć. To - domniemuję - bardziej kwestia przeglądarki eksboksa niż twojego kodu.

1
[#41] Re: Cytadela Universe

@Jacques, post #4

A ja apelowałem o zmianę w Remonstered, by ruch do przodu był na prawym przycisku myszy, a strzał na lewym, ale nie doczekałem się tej zmiany

Mowisz-masz Troche to moze trwalo ale dodalem, nowa wersja Remonstered 1.31 na Amige (caly pakiet WhdLoad) dostepna do sciagniecia ze stronki.

Klawiszem "i" zamienia sie LMB-RMB w grze. Tak samo jak w WebGL. Tyle, ze w Amigowej wersji zostawilem default taki jak byl wiec trzeba sobie na poczatku etapu przestawic.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2026 19:27:57 przez kane

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2026 19:28:19 przez kane
4
[#42] Re: Cytadela Universe

@slawekwozniak, post #31

"(kto wymyślił stratę energii przy obiciu się o scianę)"
bardzo dobry pomysł i realistyczny przecież (teraz to wszyscy chcą realizmu w grach, a wtedy to było nowatorskie :)

W leciwym Dungeon Master traci sie hapeki po uderzenie w sciane. Nawet sampel w Cytadeli jest nieco podobny do tego z DM.
[#43] Re: Cytadela Universe

@kane, post #11

Jak ja w to grałem w epoce na A500 z 2.5MB ram;)?
Gra jest rewelacyjna i uważam, że obijanie się czołem o ścianę jest superOK. Żadna inna gra tego nie miała i mi to osobiście nie przeszkadzało.
Jestem również zainteresowany zakupem nowego wydania wersji box, z autografami zacnych autorówOK.
Troszkę mi przeszkadza w tej przeglądarkowej wersji, gdy otwieram drzwi, to żeby zabić stwora, to muszę wejść do pomieszczenia(jak stoję powiedzmy w futrynie, to strzelam i nici z likwidacji). Rozumiem, że to celowy zabieg, aby nie było za prosto i strzelać z odległości?
1
[#44] Re: Cytadela Universe

@slawekwozniak, post #31

No właśnie o to chodziło;)
[#45] Re: Cytadela Universe

@AD99, post #43

Troszkę mi przeszkadza w tej przeglądarkowej wersji, gdy otwieram drzwi, to żeby zabić stwora, to muszę wejść do pomieszczenia(jak stoję powiedzmy w futrynie, to strzelam i nici z likwidacji). Rozumiem, że to celowy zabieg, aby nie było za prosto i strzelać z odległości?

Hmm. Zeby cokolwiek przeszlo przez drzwi, wpliczajac w to strzaly, to musza sie do konca otworzyc. W oryginale tez tak bylo. Ale jak sie juz otworza to mozna "stac w futrynie". Ale jak sie cofniesz i zaczna sie zamykac to znow nic nie przechodzi.
Moglbym zmienic ze jak sie zaczynaja otwierac to mozna strzelac ale to byloby strzelanie przez drzwi (i tez obrywanie przez drzwi) bo tam nie ma tak dokladnego wykrywania kolizji. Drzwi sa otwarte, zamkniete albo w trakcie.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2026 22:45:57 przez kane
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem