Komentowana treść: MorphOS 3.20
[#1] Re: MorphOS 3.20
Super. Gratulacje. Teraz czekamy na Mirari OK
4
[#2] Re: MorphOS 3.20
byłem troche poza rzeczywistością przez ostatnie tygodnie i nie ogarnąłem mojej części release notes, a wiec jeszcze na płycie dostępny jest w Applications Minipro - tool do TL866.
3
[#3] Re: MorphOS 3.20
Update do wersji 3.20 (jak zwykle z USB) zrobił się bez problemu. 🦋

Aktualizacja jest przeogromna. Dzisiejszą noc spędzę na czytaniu release notes. A poznawanie nowinek zajmie mi pewnie cały ten rok.
Mam wrażenie, że to jest największa i jedna z najważniejszych aktualizacji w historii MorphOS.

Wraz z systemem wjechało też nowe SDK i trochę z duszą na ramieniu przebudowałem w nim swoją grę. Trzeba było zrobić jedną malutką modyfikację w jednym pliku, ale pozostałe 300 plików się zbudowały normalnie.

Nie wiem czy to wrażenie, ale teraz GCC 9 jakby kompilowało szybciej. GCC 15 pewnie nadal jest wolne, ale taka już jego natura i na szczęście go nie potrzebuję.

No i wreszcie mogłem usunąć starego i jieoełnwgo Pythona 3.2 sprzed kilkunastu lat, bo SDK zawiera pełną wersję dzisiejszego Pythona 3.14. Wreszcie będę mógł usunąć obejścia jakie stosowałem żeby działało pod MorphOS i używać najnowszej składni.
3
[#4] Re: MorphOS 3.20
Tak sobie myślę… Można było z tą aktualizacją poczekać 2 dni do Dnia Dziecka. Albo przynajmniej do jutra, bo jest International Amiga Day (rocznica urodzin Jaya Minera - 31.05.1932).
4
[#5] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #3

na stronie jest tez wyszukiwarka autodocsow
https://www.morphos-team.net/development
3
[#6] Re: MorphOS 3.20
Mac Mini zaktualizowany, PowerMac in progress :) Dzięki Morphos Team!
2
[#7] Re: MorphOS 3.20

@pong777, post #1

Teraz czekamy na Mirari

Jeśli nie możesz się doczekać Mirari i chcesz kupić ten sprzęt, to może Cię to zainteresować
link
2
[#8] Re: MorphOS 3.20
Dobrze że jak rozumiem pojawiła się obsługa HDMI, to ułatwi nieco bootowanie tego systemu na X5000, choć do pełni szczęścia brakuje obsługi Radeona RX. Zakładam jednak że teraz w dobie AI, jakaś podstawowa obsługa tej grafiki jest tylko kwestią czasu i może pojawi się w wersji 3.21, wtedy sprawdzenie czegoś pod MOSem dla usera AmigaOS 4, stanie się bezbolesne.
[#9] Re: MorphOS 3.20
To teraz czekamy na alfę MorphOS 4.0 na x86 OK
2
[#10] Re: MorphOS 3.20
Świetnie! Obecnie w związkue z projektem Axion intensywnie działam na Os3, Os4 i Morphos. User experience na Morphosie nie różni się od Windy czy Linuxa. Ale ogrom przewag nad Os4 jest już potężny. Praca na wielu monitorach, miniatury grafiki w oknach, sam manager plików wszysty w okna. Narzędzia dev, przeglądarka www, generalna intuicyjność, bzdety w stylu skróty klawiatury, podpowiedzi, domyślne powiązania formatów plików z zachowaniem systemu etc. Boli troche one-core. Zwłaszcza, że Mirari może być tanią opcją "mania" dosyć wydajnego komputerka w architekturze ppc. Generalnie poza multicorem Mos daje lepsze wrażenie użytkownika niż np. Linux ppc, który z uwagi na system plików i jednak ograniczoną ilość oprogramowania, jest "trudniejszy". Nie będę tu sięwyżywał na Os4 który uważam obecnie za zepsuty, ale nawet usługi AmiUpdate etc. się zawieszają, nie można się zalogować etc. Odzyskanie haseł to już wogóle misja niemożliwa. Mój Amiga os4 w tej chwili tkwi w 2021. Gratuluję dev-teamowi. Wkrótce zaktualizuje oba swoje setupu o nową wersję.OK
3
[#11] Re: MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #5

na stronie jest tez wyszukiwarka autodocsow
https://www.morphos-team.net/development

Ooo, faktycznie.
Przydatne, super!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem