Komentowana treść: MorphOS 3.20
[#61] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #56

Na pewno najszybszy G5 Quad jest wydajniejszy od tego mikrokontrolera w Mirai.
Dwa CPU z G5 Dual np. jak ja mam 2.7GHz (kupiło się jak były tanie ) pewnie też porównywalne w kompilacji - a biorąc pod uwagę że jakbym kompilował np. Gentoo to tam dużo czasu leci linkowanie na jednym rdzeniu to w praktyce zdecydowanie G5 by wygrał.

Jeśli chodzi o zużycie prądu to problemem jest nie tyle zużycie prądu a hałas G5. Te są po prostu niedorzecznie głośne komputery co jest ich dużą wadą. Ten G5 mam to jakby serwer odpalał. Tutaj to faktycznie do używania warto by coś lepszego... albo effort/kasę włożyć do tego G5 i go wyciszyć tak aby był używalny.

Za to T2081 to byłby już sensowny postęp.
Dalej nie wiem czy by tak gotów taki cep pokonać najszybsze G5 w MorphOSie ale raz że by nie odstawał bardzo a dwa że rdzenie już by sporo dały tam gdzie można wykorzystać.
[#62] Re: MorphOS 3.20

@XoR, post #61

Na pewno najszybszy G5 Quad jest wydajniejszy od tego mikrokontrolera w Mirari.

Tak. Jednocześnie ten mikrokontroler w teście użytkownika Kronos z MorphZone osiągnął w kompilacji wynik jedynie o 8% wolniejszy od Quada. Przy dużo niższym zużyciu prądu i zauważalnie mniejszym hałasie.

Pamiętaj, że kompilacja to nie tylko stałe obciążenie procesora. To również dostęp do dziesiątków plików z dysku, to również operacje w pamięci operacyjnej. Szybkość tych elementów też wpływa na czas kompilacji. A tutaj zauważalną przewagę będzie miała Mirari.

W testach które robiłem na potrzeby artykułu do Magazynu Amiga NG (szybkość Quad vs X5000/020 i 040 pod MorphOS-em) bywało różnie. I tak, były też takie projekty, w przypadku kompilacji których to X5000 wychodziła na prowadzenie. A pamiętaj że Mirari ma wydajność około 80% X5000/020.

hałas G5. Te są po prostu niedorzecznie głośne komputery co jest ich dużą wadą.

Pytanie jakie temperatury raportuje Twój 2,7 GHz i czy nie pora na mały serwis chłodzenia.
[#63] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #62

Napiszę to jeszcze raz. Te dwie bardziej lub mniej porównywalne platformy dzieli 20 lat.
Poprosiłem Gemini, żeby porównała wydajność PowerMaca G5 z macbookiem M3, cytuję odpowiedź:
"Porównanie Power Maca G5 z nowoczesnym MacBookiem z układem M3 to jak zestawienie klasycznego parowozu z japońskim pociągiem Shinkansen. Różnica w wydajności jest kolosalna i wręcz trudna do precyzyjnego zmierzenia jednym programem, ponieważ dzieli je 20 lat niezwykle dynamicznego rozwoju technologii."
Uważam kurczowe trzymanie się platformy PowerPC za błąd.
3
[#64] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #63

Uważam kurczowe trzymanie się platformy PowerPC za błąd.

Ależ ja się jak najbardziej z Tobą zgadzam. Tylko że wydaje mi się, że nie za bardzo mamy zasoby na "puszczenie się" platformy PowerPC. Ale z entuzjazmem przyjmę decyzję MorphOS-Teamu jeśli zdecydują się zmienić platformę i z żywymi naprzód iść, po życie sięgać nowe.
2
[#65] Re: MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #55

Mam jeszcze jendno głupie pytanie odnośnie działania/inicjowwania/uruchamiania systemu MorphOS. Wiem, że sam pomijając "firmware" inicuje pewne rzeczy.
Czy sterownik NVME w nowej aktualizajci 3.20 jest inicjowany (lub wbudowany) dla określonego sprzętu ?
Działa tylko dla Mirari ? To samo doryczy się RadeonHD ?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2026 01:22:16 przez markusg
[#66] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #64

Wiem, że marudzę ale to nie jest ten typ marudzenia na jaki wygląda. Godzę się na to, że system jest niszowy i nigdy nie nadąży za głównym nurtem. Nie jestem jednak w stanie zaakceptować sytuacji, gdzie NOWA konstrukcja już na starcie uniemożliwia normalne korzystanie z przeglądarki internetowej. No chyba, że zdarzy się cud i za jakiś czas uruchomione zostaną te "nadmiarowe" rdzenie.
Po prostu nie rozumiem tego, że nowa płyta jeszcze nie została skierowana do sprzedaży a już jest retro. A wystarczyłoby zmienić w niej procesor na tańszy, żeby dostała potężnego kopa.
[#67] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #66

Nie jestem jednak w stanie zaakceptować sytuacji, gdzie NOWA konstrukcja już na starcie uniemożliwia normalne korzystanie z przeglądarki internetowej.

A która amigowo-pochodna konstrukcja (nowa czy stara) umożliwia "normalne" korzystanie z przeglądarki internetowej?

A wystarczyłoby zmienić w niej procesor na tańszy, żeby dostała potężnego kopa.

A jaki konkretnie procesor masz na myśli?
[#68] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #67

żeby dostała potężnego kopa.

Ja też obawiam się ,,potężnego kopa" i zdajesie wiem o jaki proces_or tu się rozchodzi.
pozdrawiam Daniel [dziewczynka malinka]
[#69] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #67

aros na x64?
[#70] Re: MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #69

touché.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2026 20:33:34 przez recedent
[#71] Re: MorphOS 3.20

Współpraca nad wspólnym systemem na x86_64 Aros+ MorphOS? A może MorphOS na jądrze FreeBDS lub Linux? No i obudować tym co mamy, a stery już by były.
[#72] Re: MorphOS 3.20

@KM_Ender, post #71

A to moje wynaturzenia wsparte Ai. szeroki uśmiech

​PROJEKT: STACJA ROBOCZA AVALON (Wariant: Pega3os)
​Architektura: x86-64 | System bazowy: MorphOS + AROS lub na bazie FreeBSD, lub jądrze Linuxa
​1. Wizja Komputera – Łopatologiczny Opis Architektury
​Wizją projektu AVALON jest stworzenie maszyny brutalnie skutecznej. Zamiast płacić za gamingowy wygląd czy marketingowe podświetlenie RGB, każda wydana złotówka została ulokowana w czystej mocy obliczeniowej, stabilności i elastyczności na przyszłość.
​Komputer opiera się na architekturze x86-64, co gwarantuje, że kod kompiluje się natywnie, a emulacja systemów amigopodobnych działa bez żadnych warstw tłumaczących (w przeciwieństwie do procesorów typu ARM).
​2. Dokładna Specyfikacja Komponentów
​SEKCJA OBLICZENIOWA (Mózg maszyny)
​Procesor: AMD Ryzen 5 7600 (lub rekomendowany zamiennik 7500F)
​Dlaczego ten: Posiada potężne, nowoczesne rdzenie na dojrzałej platformie AM5. Usunięcie zintegrowanej grafiki (przejście na wersję 7500F) pozwala urwać z ceny blisko 300 zł, ponieważ obraz i tak będzie generowany przez dedykowaną kartę graficzną.
​SEKCJA SZTUCZNEJ INTELIGENCJI (Lokalne środowisko)
​Karta Graficzna: Asus Dual GeForce RTX 5060 Ti OC 16GB GDDR7
​Dlaczego ta: Absolutne serce operacji AI. Kluczem jest tutaj 16 GB pamięci VRAM. To na niej w całości będzie zainstalowany model językowy. Dzięki technologii NVIDIA CUDA, przetwarzanie zapytań odbywa się błyskawicznie na karcie, nie obciążając procesora.
​Co dokładnie robi nasze lokalne AI?
​Amilopedia / Ailopedia: Zintegrowana, potężna i działająca w 100% offline baza wiedzy. Użytkownik ma natychmiastowy dostęp do dokumentacji systemowej, historii sprzętu i rozwiązywania problemów z systemem bez użycia przeglądarki internetowej.
​Asystent Programisty: Sztuczna inteligencja zintegrowana ze środowiskiem (np. edytorem kodu). Błyskawicznie analizuje i tłumaczy starszy kod (np. asembler 68k, skrypty AmigaDOS) lub pomaga w pisaniu nowoczesnych aplikacji (C++, Python), odciążając programistę w debugowaniu błędów.
​Terminal AI (Merlin): Zamiast szukać komend w sieci, użytkownik może poprosić asystenta w naturalnym języku o modyfikację systemu plików lub wykonanie złożonych poleceń.
​FUNDAMENT, AUDIO I ZASILANIE (Stabilność i Integracja)
​Płyta Główna: Asus ROG STRIX B850-G GAMING WIFI
​Dlaczego ta: Pancerna płyta główna mATX. Świadomie usunęliśmy dedykowaną kartę dźwiękową PCIe. Ta płyta posiada na pokładzie zaawansowany układ muzyczny ze sprzętowym wzmacniaczem słuchawkowym (SupremeFX). Daje to audiofilską jakość dla trackerów muzycznych i zwalnia linie PCIe. Dodatkowo wbudowany potężny moduł Wi-Fi eliminuje plątaninę kabli sieciowych. Płyta zarządza zasilaniem z precyzją skalpela i posiada kluczowe gniazda do rozbudowy RAM-u. Pamięć RAM: GoodRam IRDM DDR5 32 GB (2x16GB) 6000MHz CL30
​Dlaczego ta: Najwyższa dostępna szybkość przy bardzo niskich opóźnieniach (CL30), z zachowaniem dwóch wolnych slotów pod kątem przyszłych modeli językowych AI (wymagających np. 64 GB).
​Zasilacz: Asus TUF Gaming 850W Gold
​Dlaczego ten: Potężny zapas prądowy z certyfikatem sprawności Gold, co oznacza, że przy typowej pracy system działa niemal całkowicie pasywnie i bezszelestnie.
​DESIGN I CHŁODZENIE (Boutique Retro-Industrial)
​Obudowa i Chłodzenie: Chieftec ProCube + be quiet! Pure Rock Pro 3
​Kluczowe modyfikacje wizualne: Zrezygnowaliśmy z efekciarskiej, szklanej szyby bocznej na rzecz surowego, przepustowego panelu typu Mesh. Zapewnia to maksymalny przeciąg i chłodzenie podczas intensywnych obliczeń AI.
​Personalizacja CNC: Konstrukcja przechodzi modyfikacje obróbki metalu. Na obudowie znajdują się eleganckie przetłoczenia z nazwą "Pega3os" (lub "AVALON"), a w dolnym narożniku wygrawerowana jest dyskretna, nostalgiczna pikselowa sylwetka Leminga – ostateczny znak rozpoznawczy maszyny i puszczenie oka do społeczności retro.
​3. Architektura Pamięci Masowej (Trzystopniowa Izolacja)
​Najważniejszy element inżynieryjny, który został wprowadzony ręcznie w opisie zamówienia wbrew błędom automatycznego konfiguratora:
​Dysk Systemowy (Lexar NM790 1TB): Odpowiada wyłącznie za rozruch głównego środowiska (MorphOS + AROS lub na bazie FreeBSD, lub jądrze Linuxa), plików konfiguracyjnych oraz docelowych instancji roboczych.
​Dysk Dedykowany AI (1TB SSD): Służy jako odizolowana, ultraszybka baza danych. Gdy przeszukujesz dokumenty w bazie wektorowej, operacje odczytu/zapisu nie spowalniają działania systemu operacyjnego, bo odbywają się na osobnym fizycznym nośniku.
​Dysk Magazynowy (2TB): Bezpieczna strefa zrzutu dla gotowych obrazów systemów, kopii zapasowych kodu źródłowego oraz archiwów retro.
​4. Ścieżka Uruchomienia: Co się dzieje od kliknięcia "Power"?
​Oto dokładny, kinowy i niskopoziomowy proces narodzin środowiska roboczego AVALON / Pega3os po wciśnięciu włącznika na obudowie. Cały "brzydki" proces bootowania płyty głównej został nadpisany przez autorską sekwencję wizualnąDetale inżynieryjne sekwencji startowej:
​Przebudzenie (Efekt HAL 9000): W ułamku sekundy po włączeniu zasilania, płyta Asus ROG STRIX wykonuje sprawdzenie sprzętu (POST). Typowe logo producenta zostaje ukryte – zamiast niego matrycę wypełnia znana z Odysei Kosmicznej powolnie pulsująca, głęboka czerwień.
​Uspokojenie i Komunikacja ("hello"): Gdy sprzęt potwierdzi parametry pamięci DDR5 i magistrali PCIe, barwa ekranu płynnie przechodzi z czerwieni w czysty błękit. Dokładnie w tym momencie bootloader przekazuje kontrolę do jądra systemu, a na ekranie pojawia się estetyczna, miękka czcionka z napisem "hello" – bezpośredni ukłon w stronę komputerowej klasyki.
​Narodziny Hybrydy: Kod systemowy ładuje się błyskawicznie w tle dzięki brutalnej mocy jednowątkowej architektury x86. Czysty błękit ustępuje miejsca docelowemu logotypowi środowiska (np. MorphOS), zwiastując uruchomienie właściwego, amigowego interfejsu wizualnego osadzonego na nowym fundamencie.
​Gotowość Bojowa: W momencie wyświetlenia pulpitu, maszyna jest w pełni uzbrojona. Z dedykowanego dysku do przestrzeni VRAM karty NVIDIA błyskawicznie załadowano model językowy AI, a zaawansowany układ SupremeFX na płycie zgłasza pełną synchronizację dla trackerów muzycznych.
[#73] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #67

A jaki konkretnie procesor masz na myśli?

ARM. Dawno temu ośmieliłem się tu wyrazić zdanie, że amigowe systemy powinny zostać przeniesione na malinę. Zostałem obśmiany. Minęło pewnie z 10 lat i nawet Apple przeszedł na ARM. A Malina za 10% ceny Mirari bije ją na głowę wydajnością.

A która amigowo-pochodna konstrukcja (nowa czy stara) umożliwia "normalne" korzystanie z przeglądarki internetowej?

Nie masz wrażenia, że fantastyczne dzieło Jacka nie ma szans rozwinąć skrzydeł przez wąskie gardło jakim jest hardware? To jest do przełknięcia jeśli wiesz, że to stary sprzęt. Ale budować nowy z takim założeniem, że nie będzie się nadawał do przeglądania internetu?
[#74] Re: MorphOS 3.20

A ja żałuję, że AROS nie rozwinął się w kierunku ARM-a. 10 lat temu popełniłem malutką "dystrybucję" gdzie AROS uruchamiał się jako aplikacja linuksa ARM. Linuks był minimalny, służył tylko do odpalenia AROS-a a Workbench był jedynym interfejsem graficznym tej hybrydy. Działało to świetnie na klonie Raspberry Pi o nazwie OrangePi One. Na fotce odpalone na OrangePi Mapparium w wersji ARM, jak widac działał internet.

Podstawowym argumentem przemawiającym za tą ścieżką rozwoju AROS-a był dla mnie powszechnie dostępny i tani sprzęt i jego liczna grupa pasjonatów, dla których nowy system byłby czymś ciekawym, być może nawet poszerzyliby grono użytkowników AROS-a i przyczyniliby się do jego rozwoju skoro trafił na ich ulubiony sprzęt. Niestety oprogramowania arosowego w wersji ARM było jak na lekarstwo to i gdy udostępniłem to moje dziełko nazwane przeze mnie szumnie piAROS na forum OrangePi to zainteresowanie tym systemem było znikome.
Wyobraźcie sobie jednak sytuację, że na tej platformie pojawia się tak dojrzały system jak MorphOS. Moim zdaniem naprawdę wzbudziłby spore poruszenie wśród użytkowników Maliny.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2026 23:40:51 przez Bohun
2
[#75] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #74

Daj sznurek, odpale sobie na RPi 3.
[#76] Re: MorphOS 3.20

@waldiamiga, post #75

No niestety jak to budowałem to nie miałem RPi tylko OrangePi i dystrybucja była zrobiona na gotowym Distro dla tego komputerka, bodajże było to DietPi. To było 10 lat temu więc pozostał tylko filmik:
1
[#77] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #76

To było 10 lat temu więc pozostał tylko filmik:

To se ne wrati?!!
pozdrawiam Daniel
[#78] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #73

Dawno temu ośmieliłem się tu wyrazić zdanie, że amigowe systemy powinny zostać przeniesione na malinę. Zostałem obśmiany.

To nadal nierealne, chyba że zmieniło się coś w dostępności sterowników do RPi?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem