Komentowana treść: MorphOS 3.20
[#31] Re: MorphOS 3.20

@MUFA-amigaone-pl, post #24

AmigaOS4 jest o 4, 5 dużych updatów za MorphOSem. To ma wpływ na nowoczesność i odbiór systemu. Namawiaj wierchuszkę AmigaOS4 do częstszych updatów, dodawania w kolejnych jakis aplikacji a nie pchełek to odbiór obu będzie podobny.
10
[#32] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #22

A co do systemów operacyjnych - zapomniałeś jeszcze o OS4, który podobno kiedyś też ma na Mirari działać.

Nie zapomniałem, po prostu nie widzę sensu w dopłacaniu do jeszcze jednego OSa, który i tak nie zastąpi dzisiejszego, normalnego systemu. Od tego byłby Linux. A MorphOS tak jak teraz - jako kontynuacja amigowej przygody, która ostatnio trochę osłabła, mimo mojej wielkiej sympatii do applowskiego sprzętu jakim jest iMac.
4
[#33] Re: MorphOS 3.20

@arturB, post #30

Kiedy obsługa wielu rdzeni i nowoczesna przeglądarka internetu?.
[#34] Re: MorphOS 3.20

@rbej1977, post #33

A po co ci to? Morphos jest systemem hobbystycznym tworzonym przez niewielką grupę programistów dla niewielkiej grupy użytkowników. Jak na ten moment zapewnia wysoką zgodność ze zgodnym z AmigaOS 3.1 (i starszymi) oprogramowaniem, oraz dodaje nowoczesne rozszerzenia, nowsze i wygodniejsze GUI, etc. Do tego działa na sprzęcie o wiele szybszym niż oryginalne Amigi od Commodore.
Pod Morphosem jest bardzo fajna i nowoczesna przeglądarka Wayfarer oparta na WebKit. No ale skąd mógłbyś o tym wiedzieć, skoro na ppa zaglądasz jedynie celem uprawiania trollingu w tonie "jaka to amiga była i jest do du&y".
Zrobi MOSTeam obsługę dodatkowych rdzeni, to będzie.
13
[#35] Re: MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #28

W sumie to najbardziej sensowne. A że tak zapytam... Pionowe ustawienie drugiego monitora łyknie?
[#36] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #19

AGP niestety
[#37] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #35

AmigaOS3.9 łykał to i to powinno
[#38] Re: MorphOS 3.20

@Valwit, post #37

z tym, że tu mam na myśli dwa monitory jeden w poziomie drugi w pionie
[#39] Re: MorphOS 3.20

@rbej1977, post #33

Kiedy obsługa wielu rdzeni?

A choćby nawet i zaraz jeżeli tylko nie przeszkadza ci, że stracisz możliwość uruchamiania całego dotychczasowego oprogramowania dla MorphOS, WarpOS i AmigaOS. Będziesz miał 16 rdzeni, które będą robiły dokładnie nic, bo nie będzie ani jednego programu, który uruchomiłby się na czymś takim. szeroki uśmiech

Kiedy nowoczesna przeglądarka internetu?

Jest od dawna. W dodatku bardzo często aktualizowana o nową wersję współczesnego silnika WebKit.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 21:56:23 przez MDW
5
[#40] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #39

Niby tak, ale świat nie stoi w miejscu i gdyby nasze NG, niezależnie od barw, osiągnęło użyteczność Linuxa, to łatwiej byłoby uzasadnić sens części wydatków na to hobby.
1
[#41] Re: MorphOS 3.20

@KM_Ender, post #40

Jakieś straszne te wydatki nie są w świecie NG. Maszyn używamy kilkanaście lat, działają w miarę bezawaryjnie. To nie jest retro-kolekcjonerstwo, które potrafi pożreć każdą fortunę.

Mnie już z 15 lat nie interesuje pogoń za współczesnością. Prawdę mówiąc mi się bardzo podoba właśnie takie retro na poziomie 2005. Bardzo lubię informatykę z przełomu wieków i NG właśnie to mi daje. Nie wiem czy bawiłbym się w MorphOS gdyby był naprawdę współczesny, przeładowany, pełen dziwnych mechanizmów… Bardzo możliwe, że przestałbym widzieć sens w tej zabawie. Współczesność mam na innych platformach i jakoś mnie nie fascynuje. Używam, bo muszę i tak wygodniej się żyje. Ale żeby się tym pasjonować to raczej nie… A gdy patrzę w przyszłość to ta niechęć będzie tylko postępowała, bo niczego pasjonującego w przyszłości dla siebie nie widzę.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 22:50:43 przez MDW
4
[#42] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #39

@MDW, marudzisz. Będą nowe możliwości to zostaną wykorzystane w mniejszym lub większym stopniu. Lepiej jest mieć takie możliwości niż ich nie mieć...
2
[#43] Re: MorphOS 3.20

@eastone, post #42

marudzisz

Wręcz przeciwnie - ja właśnie NIE MARUDZĘ. Mi pasuje tak jak jest.
2
[#44] Re: MorphOS 3.20
Witam!Na moim iBook'u system MorpheOS 3.20 został przyjęty,ale na mym PowerBook'u G4 jakieś dziwy się dzieją i nie potrafię zaktualizować Morpha do 3.20.Pozdrawiam Daniel

[#45] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #41

Jesteś wierny.Wiem to.Dla tego właśnie Tobie powiem.
Cel jest prozaiczny.
Czesław w moim pamiętniku z klasy IIIc wykonał taki wpis.
,,Chwytaj szczęście za ogon i duś jak cytrynę."
To właśnie w tym Jego wpisie tkwi sedno maksymalnego wyzyskania procesorów jednordzeniowych.
Ustaliliśmy to razem w 1998 lub 1999 roku.
Pozdrawiam Daniel
[#46] Re: MorphOS 3.20

@Daniłko97, post #44

Mało co widać na tych zdjęciach, ja po swoich updejtach (iBook, PowerBook, MacMini) na 3.20 zauważyłem, że trzeba dłużej poczekać zanim przycisk Installation.. będzie działał ... może to miało związek z bardzo wolnym "pendrive"...
Jeszcze została mi Efika do aktualizacji.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 13:22:33 przez Rafael/ARMO
1
[#47] Re: MorphOS 3.20

@pong777, post #1

Mirai to przyszłość ...
... papierowa torba
[#48] Re: MorphOS 3.20

@XoR, post #47

mnie zastanawia jak to jest, że wydajnościowo ta przyszłość jest na poziomie mojego dwudziestoletniego PowerMaca...
2
[#49] Re: MorphOS 3.20

@KM_Ender, post #9

@ KM_Ender
To teraz czekamy na alfę MorphOS 4.0 na x86

No, to jest nas dwóch
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem