Komentowana treść: MorphOS 3.20
[#31] Re: MorphOS 3.20

@MUFA-amigaone-pl, post #24

AmigaOS4 jest o 4, 5 dużych updatów za MorphOSem. To ma wpływ na nowoczesność i odbiór systemu. Namawiaj wierchuszkę AmigaOS4 do częstszych updatów, dodawania w kolejnych jakis aplikacji a nie pchełek to odbiór obu będzie podobny.
11
[#32] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #22

A co do systemów operacyjnych - zapomniałeś jeszcze o OS4, który podobno kiedyś też ma na Mirari działać.

Nie zapomniałem, po prostu nie widzę sensu w dopłacaniu do jeszcze jednego OSa, który i tak nie zastąpi dzisiejszego, normalnego systemu. Od tego byłby Linux. A MorphOS tak jak teraz - jako kontynuacja amigowej przygody, która ostatnio trochę osłabła, mimo mojej wielkiej sympatii do applowskiego sprzętu jakim jest iMac.
4
[#33] Re: MorphOS 3.20

@arturB, post #30

Kiedy obsługa wielu rdzeni i nowoczesna przeglądarka internetu?.
[#34] Re: MorphOS 3.20

@rbej1977, post #33

A po co ci to? Morphos jest systemem hobbystycznym tworzonym przez niewielką grupę programistów dla niewielkiej grupy użytkowników. Jak na ten moment zapewnia wysoką zgodność ze zgodnym z AmigaOS 3.1 (i starszymi) oprogramowaniem, oraz dodaje nowoczesne rozszerzenia, nowsze i wygodniejsze GUI, etc. Do tego działa na sprzęcie o wiele szybszym niż oryginalne Amigi od Commodore.
Pod Morphosem jest bardzo fajna i nowoczesna przeglądarka Wayfarer oparta na WebKit. No ale skąd mógłbyś o tym wiedzieć, skoro na ppa zaglądasz jedynie celem uprawiania trollingu w tonie "jaka to amiga była i jest do du&y".
Zrobi MOSTeam obsługę dodatkowych rdzeni, to będzie.
14
[#35] Re: MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #28

W sumie to najbardziej sensowne. A że tak zapytam... Pionowe ustawienie drugiego monitora łyknie?
[#36] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #19

AGP niestety
[#37] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #35

AmigaOS3.9 łykał to i to powinno
[#38] Re: MorphOS 3.20

@Valwit, post #37

z tym, że tu mam na myśli dwa monitory jeden w poziomie drugi w pionie
[#39] Re: MorphOS 3.20

@rbej1977, post #33

Kiedy obsługa wielu rdzeni?

A choćby nawet i zaraz jeżeli tylko nie przeszkadza ci, że stracisz możliwość uruchamiania całego dotychczasowego oprogramowania dla MorphOS, WarpOS i AmigaOS. Będziesz miał 16 rdzeni, które będą robiły dokładnie nic, bo nie będzie ani jednego programu, który uruchomiłby się na czymś takim. szeroki uśmiech

Kiedy nowoczesna przeglądarka internetu?

Jest od dawna. W dodatku bardzo często aktualizowana o nową wersję współczesnego silnika WebKit.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 21:56:23 przez MDW
6
[#40] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #39

Niby tak, ale świat nie stoi w miejscu i gdyby nasze NG, niezależnie od barw, osiągnęło użyteczność Linuxa, to łatwiej byłoby uzasadnić sens części wydatków na to hobby.
1
[#41] Re: MorphOS 3.20

@KM_Ender, post #40

Jakieś straszne te wydatki nie są w świecie NG. Maszyn używamy kilkanaście lat, działają w miarę bezawaryjnie. To nie jest retro-kolekcjonerstwo, które potrafi pożreć każdą fortunę.

Mnie już z 15 lat nie interesuje pogoń za współczesnością. Prawdę mówiąc mi się bardzo podoba właśnie takie retro na poziomie 2005. Bardzo lubię informatykę z przełomu wieków i NG właśnie to mi daje. Nie wiem czy bawiłbym się w MorphOS gdyby był naprawdę współczesny, przeładowany, pełen dziwnych mechanizmów… Bardzo możliwe, że przestałbym widzieć sens w tej zabawie. Współczesność mam na innych platformach i jakoś mnie nie fascynuje. Używam, bo muszę i tak wygodniej się żyje. Ale żeby się tym pasjonować to raczej nie… A gdy patrzę w przyszłość to ta niechęć będzie tylko postępowała, bo niczego pasjonującego w przyszłości dla siebie nie widzę.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 22:50:43 przez MDW
5
[#42] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #39

@MDW, marudzisz. Będą nowe możliwości to zostaną wykorzystane w mniejszym lub większym stopniu. Lepiej jest mieć takie możliwości niż ich nie mieć...
2
[#43] Re: MorphOS 3.20

@eastone, post #42

marudzisz

Wręcz przeciwnie - ja właśnie NIE MARUDZĘ. Mi pasuje tak jak jest.
3
[#44] Re: MorphOS 3.20
Witam!Na moim iBook'u system MorpheOS 3.20 został przyjęty,ale na mym PowerBook'u G4 jakieś dziwy się dzieją i nie potrafię zaktualizować Morpha do 3.20.Pozdrawiam Daniel

[#45] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #41

Jesteś wierny.Wiem to.Dla tego właśnie Tobie powiem.
Cel jest prozaiczny.
Czesław w moim pamiętniku z klasy IIIc wykonał taki wpis.
,,Chwytaj szczęście za ogon i duś jak cytrynę."
To właśnie w tym Jego wpisie tkwi sedno maksymalnego wyzyskania procesorów jednordzeniowych.
Ustaliliśmy to razem w 1998 lub 1999 roku.
Pozdrawiam Daniel
1
[#46] Re: MorphOS 3.20

@Daniłko97, post #44

Mało co widać na tych zdjęciach, ja po swoich updejtach (iBook, PowerBook, MacMini) na 3.20 zauważyłem, że trzeba dłużej poczekać zanim przycisk Installation.. będzie działał ... może to miało związek z bardzo wolnym "pendrive"...
Jeszcze została mi Efika do aktualizacji.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 13:22:33 przez Rafael/ARMO
2
[#47] Re: MorphOS 3.20

@pong777, post #1

Mirai to przyszłość ...
... papierowa torba
[#48] Re: MorphOS 3.20

@XoR, post #47

mnie zastanawia jak to jest, że wydajnościowo ta przyszłość jest na poziomie mojego dwudziestoletniego PowerMaca...
5
[#49] Re: MorphOS 3.20

@KM_Ender, post #9

@ KM_Ender
To teraz czekamy na alfę MorphOS 4.0 na x86

No, to jest nas dwóch
3
[#50] Re: MorphOS 3.20

@MDW, post #39

A choćby nawet i zaraz jeżeli tylko nie przeszkadza ci, że stracisz możliwość uruchamiania całego dotychczasowego oprogramowania dla MorphOS, WarpOS i AmigaOS. Będziesz miał 16 rdzeni, które będą robiły dokładnie nic, bo nie będzie ani jednego programu, który uruchomiłby się na czymś takim. szeroki uśmiech

To smutne co napisales. Czyli obsluga wielu rdzeni nigdy nie nastapi...
1
[#51] Re: MorphOS 3.20

@arturB, post #30

@ArturB
Nie będę zaśmiecał tego wątku. Zakładam wątek AmigaOS 4 dla początkujących.
4
[#52] Re: MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #31

Prosze mnie nie zabić za to pytanie. Nie jestem użytkownikem MorphOS.
Pytam z niewiedzy. Czy w wersja < MorphOS 3.20 zanim nie dodano SFS2 limit wielkości pliku wynośił 4GB ?
[#53] Re: MorphOS 3.20

@Phibrizzo, post #50

Zapewne wszystko zależy od sposobu implementacji danego rozwiązania, ale w tej kwestii niech wypowiedzą się eksperci.
[#54] Re: MorphOS 3.20

@arturB, post #30

Update nie moge od dawna zrobic bo sie wiesza. Po usunięciu i podinstalowaniu Amiupdate na nowo, chce sie logowac ale wola mnie o haslo i zadne nie dziala. Reset hasla nie dziala. I nie dotyka tylko mnie ten problem. Jest to na kilku forach juz poruszony temat.

Był problem ale wydaje mi się, że został dobrze opisany jak go rozwiązać,
Spróbuj dodać nowy tematu na forum w sekcji AOS4 lub zajrzyj na amigans ( cieżko się szuka niestety).

Nie zaśmiecając głównego tematu -gratulacje dla zaspołu MorphOS oraz wszystkim osobą zaangażowanym za aktualizację.
2
[#55] Re: MorphOS 3.20

@markusg, post #52

limit wielkości pliku w SFS wynosił 4gb, tak jak w innych systemach limit wielkości pliku zależy od filesystemu bo dos wspiera 64bity już od dawna

https://www.morphos-team.net/development i wyklikaj dos w z libraries

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 01:27:30 przez michal_zukowski
[#56] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #48

Jednakowoż ta przyszłość zużywa mniej prądu, ma sporo szybszy RAM, obsługuje bez problemu dyski twarde "ze sklepu za rogiem", wspiera NMVe... Myślę, że istnieją takie zastosowania gdzie Mirari wykaże swoją wyższość. Ot, na przykład przy kompilacji programów (zwłaszcza tych bardziej złożonych) drepcze po piętach nawet najsilniejszym G5.

Jeśli ukaże się mocniejsza wersja Mirari (wyposażona w ośmiordzeniowy T2081 z AltiVec) to może być ciekawie.
4
[#57] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #56

I co z tymi rdzebiami zrobisz? Zerwiesz kompatybilność? Ok., to po co na PPC, lepiej na x86 te naście rdzeni.
[#58] Re: MorphOS 3.20

@KM_Ender, post #57

Może zamiast SMP (które wiąże się z zerwaniem kompatybilności) dostaniemy coś w stylu AMP? Póki co żadna obsługa wielu rdzeni nie była dłużej rozważana przez team, bo za mało było użytkowników z wielordzeniowym sprzętem. Ale to ma szansę się teraz zmienić.
9
[#59] Re: MorphOS 3.20

@recedent, post #58

[#60] Re: MorphOS 3.20

@Bohun, post #36

AGP niestety

Wygląda na to, że póki co (jeśli chcesz mieć akcelerowane 3D) to najlepszą opcją wciąż jest Radeon X1950 w wersji AGP. Tylko te karty mają swoje problemy (np. nie wszystkie mieszczą się fizycznie w obudowie G5 bez wyciągania deflektora), no i zapomnij o Open Firmware czy Apple Boot Menu wtedy. Oraz o aktualizacji systemu bez lekkiego kombinowania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem