[#1] OWB
Witam! Zainstalowałem najnowszą wersję na Pegu 1 z Mosem 145. Działa fajnie tyle że (niestety) wolno. Problemem jest u mnie pisanie komentarzy pod tym cudem. Problem w polskiej czcionce. Wyświetla się kaszana. W preferencjach ustawiłem stronę kodową prawidłowo a ogonów nie ma. Drugim "kłopotem" jest pasek ze skrótami - zakładki. Żaden button nie jest wyświetlony a po najechaniu myszą na miejsce gdzie się powinien znajdować i kliknięciu na niego - wyświetla sie...Tyle że tylko on jeden i wystarczy dać reload aby pasek był znów "czysty"... Preferencje do niego (później) zgrałem z Mosa 2.2 demo i nic się nie zmieniło.
Dziwne jest uruchomienie - po instalacji przy pierwszym uruchomieniu zaczęł się wczytywać (instalować) fonty. Ale ten cyrk się powtórzył przy kolejnych uruchomieniach. I tutaj znów przekopiowałem CAŁY katalog z OWB spod Mosa 2.2 demo do analogicznego katalogu w mosie 145. Teraz się uruchamia od razu, tyle że z w.w. problemami.

[#2] Re: OWB

@Pero, post #1

Którą wersję MUI 4 beta masz zainstalowaną ?
[#3] Re: OWB

@ede, post #2

zawsze instalowałem najnowsze. Ale tak naprawdę to teraz nie wiem... Na Mosie 2.2 tego problemu nie mam.

[#4] Re: OWB

@Pero, post #3

Najnowsze to w 2.2 jest. Ja zaistalowałem najnowsze do 1.45 i w ogóle mi nie działa system (najnowszy Ambient nightly build do 1.45 ) szary ekran, teraz mam 23.12.07 'MUI Settings/Info'
i w sumie jest ok z tym, że ja zacząłem kombinować z MUI ponieważ przy scrollingu w OWB jakoś kiepsko sie odświeża obraz w sęsie, że zostają pasy poziome nieodświeżone.
Problem ten występuje u mnie na większości stron.

Swoją drogą jestem ciekaw czy jest/było dostępne MUI4 w wersjach pomiedzy najnowszym do mos1.45 20.12.08 a 23.12.07.

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2009 15:56:26
[#5] Re: OWB

@Pero, post #1

W związku z tym, że brak mi polskich czcionek w OWB mam pytanie - jakim programem pod MOS`em mogę sprawdzić, które czcionki
ttf w katalogu fonts mają "ogonki"?

[#6] Re: OWB

@Pero, post #5

Jakim programem można sprawdzić to nie wiem..., ale polecam zainstalowanie (skopiowanie do katalogu ttf lub innego gdzie wskazane są fonty w ustawieniach) czcionek z pakietu webcorefonts, link:

http://avi.alkalay.net/software/webcore-fonts/webcore-fonts-3.0.tar.gz

katalog fonts. Dzięki temu w OWB czcionki będą czytelne i ładne (a co więcej wiele stron, które w stylach używa właśnie takich czcionek jak Verdana, Tahoma czy Arial będą wyglądać tak jak powinny wg zamierzeń ich twórców), domyślne niestety takie nie są.
Polskie znaki działają z tymi fontami.

[#7] Re: OWB

@grxmrx, post #6

Do tego dodam, że najlepsze, co można zrobić ze standardowymi TTFami z MorphOSa to je skasować i wszędzie poustawiać czcionki z WebCore. Niestety czcionek WebCore nie można standardowo dołączyć do systemu ze względów licencyjnych...

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2009 22:44:13
[#8] Re: OWB

@Marek Szyprowski, post #7

Tak właśnie zrobiłem i jest duuużo lepiej. Teraz też piszę z OWB na Mosie 2.2 demko i nie mam już krzaczków. :D Ale przez moje kombinacje i w sumie skasowanie i zainstalowanie na nowo OWB mam głupią sytuację - przy każdym odpaleniu OWB generuje font cache. Dlaczego?

Dopisujê na Mosie 145
±¿¼æê³óñ - to s± polskie znaki pod OWB. Oczywicie czcionki mam tak jak w mosie 2.2. No i znów to cache....

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2009 00:09:08
[#9] Re: OWB

@Pero, post #8

To niestety nie są polskie znaki. Widzę krzaczory. Polskie znaki pod OWB wyglądają tak: ąćęłóńśźż :)

[#10] Re: OWB

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Baaaaaaardzo śmieszne...

[#11] Re: OWB

@Pero, post #10

Wcale nie miało być śmieszne... Przede wszystkim sprawdź którą wersję używasz, wersja Lite nie ma obsługi polskich znaków. Używaj albo wersji pełnej, albo "no SVG". Po drugie w preferencjach ustaw "text encoding" na ISO-8859-2.

[#12] Re: OWB

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Zassałem wersje pełną i tak mam ustawione kodowanie. Tak jak pisałem - pod 2.2 krzaków nie ma. Drażni to wczytywanie fontów.

[#13] Re: OWB

@Pero, post #12

wniosek jest prosty. do obslugi polskich znaków w niektórych miejscach (elementy mui oraz wprowadzanie tekstu) wymagany jest nowszy system.

[#14] Re: OWB

@kiero, post #13

Ten sam wniosek nasunął się i mnie :D. trzeba będzie zacząć myśleć poważniej w tym temacie...

[#15] Re: OWB

@kiero, post #13

Dziwny wniosek. Skoro Sputnik radzi sobie z obsługą polskich znaków to znaczy, że ew. problem można jakoś obejść. Dla mnie to błąd portu przeglądarki a nie systemu.
Ciekawa sprawa, że port OWB na AROS-a (systemu chyba gorszego od MOS-a 1.4.5?) nie ma problemów z obsługą polskich znaków :)
[#16] Re: OWB

@FOrest, post #15

"Dziwny wniosek. Skoro Sputnik radzi sobie z obsługą polskich znaków to znaczy, że ew. problem można jakoś obejść"

oczywiście, ale po co skoro system udostępnia funkcje do konwersji z/na uft/ucs na podstawie globalnysh ustawień.

"Dla mnie to błąd portu przeglądarki a nie systemu."

port używa funkcjonalności która dostepna jest dopiero w nowszej wersji systemu. nie jest to błąd a wygoda programisty. po to się tworzy/rozszerza api

[#17] Re: OWB

@kiero, post #16

To jasne, ale dla mnie nie jest jasne dlaczego: za każdym uruchomieniem tworzy się lista czcionek, a nie jest wczytana gotowa. To chyba błąd? Tym bardziej, że wcześniej tego nie było!

[#18] Re: OWB

@Pero, post #17

tak, ale jest jeszcze jedna możliwość. masz może partycje w ffs? ja bym zobaczył co snoopdos pokazuje na starcie.

[#19] Re: OWB

@kiero, post #18

A co z ffs nie tak ? pytam bo mam systemowa z 1.45 w sumie jakos nie czuje zeby wolno system przez to dzialal, ale widze, ze pod 1.45 z OWB pisac polskich czcionek nie moge krzaki sa :] ,
chociaz poczytac moge .

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2009 13:39:46
[#20] Re: OWB

@ede, post #19

Ja mam także systemową , a nawet obie dla 145 i 2.2 , FFS. To źle?

[#21] Re: OWB

@Pero, post #20

Chyba nie do konca dobrze, moze zaraz sie dowiemy, w kazdym razie ja tak kiedys zalozylem partycje bo w manualu od pega tak bylo, a to chybatylko w przypadku peg1 wazne jest zeby boot image sie zaczytywalo.
[#22] Re: OWB

@Pero, post #20

ffs ma limit dlugosci nazwy pliku do 31 znakow. byl problem w konfiguracji cache, bo nazwa pliku konfiguracyjnego byla dluzsza i przy wczytywaniu aplikacji nie byl plik znajdowany (=generowanie go od zera). w pierwszej wersji bylo to zmienione i nazwa byla krotka. teraz nie moge sprawdzic, ale mozliwe, ze 1.1 ma inny plik konfiguracyjny. jezeli mozesz to porownaj zawartosc pliku w katalogu conf/ w wersji 1.0 i 1.1.

[#23] Re: OWB

@kiero, post #22

Nazwa jest dość długa, ale 31 znaków chyba nie przekracza...

[#24] Re: OWB

@kiero, post #16

port używa funkcjonalności która dostepna jest dopiero w nowszej wersji systemu. nie jest to błąd a wygoda programisty. po to się tworzy/rozszerza api

Dla mnie, usera jest to błąd, szczególnie, jeśli w dokumentacji nie jest napisane, że program wymaga systemu w wersji min. 2.0..

Z drugiej strony, jeśli autor stworzył 3 wersje przeglądarki (pełną, no-SVG i lite) to może warto, by z nim pogadać, by któraś z nich (np. Lite) korzystała ze starej funkcjonalności MOS-a 1.4.5. Przez jakiś jeszcze czas użytkownicy tej wersji będą chyba jednak w większości?
[#25] Re: OWB

@FOrest, post #24

"Dla mnie, usera jest to błąd, szczególnie, jeśli w dokumentacji nie jest napisane, że program wymaga systemu w wersji min. 2.0.."

jest napisane w liście zmian, że niektóre funkcje wymagają 2.x. program jako całość nie.

"Z drugiej strony, jeśli autor stworzył 3 wersje przeglądarki (pełną, no-SVG i lite) to może warto, by z nim pogadać, by któraś z nich (np. Lite) korzystała ze starej funkcjonalności MOS-a 1.4.5. Przez jakiś jeszcze czas użytkownicy tej wersji będą chyba jednak w większości?"

jeżeli są to czas żeby nie byli w większości. ja tego nie będę sugerował. jeżeli można coś dodać prościej używając funkcji nowego systemu to będę sugerował właśnie takie rozwiązania

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2009 14:41:03
[#26] Re: OWB

@FOrest, post #24

> Przez jakiś jeszcze czas użytkownicy tej wersji będą chyba jednak w większości?

Patrząc na ilość rejestracji, to od dawna użytkownicy 1.x są w mniejszości.
[#27] Re: OWB

@Jacek Piszczek, post #26

A ile jest zarejestrowanych? Więcej niż 1000? Nie trzymajcie tego w tajemnicy :)

[#28] Re: OWB

@Jacek Piszczek, post #26

Chyba, że nie wszyscy się rejestrowali?

[#29] Re: OWB

@Pero, post #28

Jacek widocznie ma info ile było wyprodukowanych płyt efik i pegasosa i wie ile było rejestracji MOS2.x Z tego można łatwo wyliczyć większość.

[#30] Re: OWB

@Pero, post #1

Podczepie sie pod watek.

Chcialem przegladnac strone z pliku lokalnego i okazalo sie ze OWB nie rozpoznaje rozszerzenia .htm . Chce go nagrywac na dysk.
Druga zauwazona niedogodnosc to to, ze czasami OWB wypisuje ze nie ma danego linku (tak jakby nie bylo sieci), a po uruchomieniu drugiego OWB dana strona wczytuje sie bez problemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem