[#31] OWB ciąg dalszy

@Pero, post #1

Witam ponownie! Pytanie raczej do posiadaczy Pega 1. Próbowałem się dalej bawić z tym programem. Na nowo zainstalowałem sobie tą przeglądarkę zarówno pod mosem 145 jak i 22. problem z wczytywaniem czcionek się nie zmienił. Przy każdym odpaleniu wczytywanie czcionek. Wywaliłem z fonts wszystkie czcionki, które nie zostały użyte w programie aby było ich mniej. I uruchamiam, ale to chyba nie jest to. To samo mam w mosie 22. Pytanie - dlaczego tak jest, jeżeli przedtem takiej sytuacji nie było??? Pod 145 nie mam polskich czcionek w opisach zakładek. W 22 brakuje "ó" mimo prawidłowych ustawień. Cz ktoś ma podobne problemy?

[#32] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #31

To dziwne. Ja nie bardzo mogę pomóc, bo od zawsze wszystko mam ok. Po prostu uruchomiłem OWB, pierwszy raz trochę potrwało, uruchomiło się i od tej pory problemów nie zauważyłem żadnych. Nigdy z czcionkami nie miałem problemów. Nawet na rosyjskojęzycznych stronach są poprawnie wyświetlane bukwy. :)

[#33] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #31

U mnie podobnie jak u MDW wszystko jest OK. Pierwsze uruchomienie trwało trochę dłużej (za to 1.1 wyświetlił pasek postępu, którego nie było w 1.0), ale teraz każde uruchomienie trwa jakieś 2s. Obadaj wszystko SnoopDosem - może np. plik konfiguracyjny nie jest zapisywany?
[#34] Re: OWB ciąg dalszy

@wali7, post #33

Pliki konfiguracyjne w env-archive/mui są zapisywane. Lista font cache w progdir//fonts jest również. Ale rzeczywiście nie sprawdzałem teraz snoopem.
Przy pierwszej instalce miałem takie same problemy. Wykasowałem katalog, zainstalowałem od nowa i zadziałało. Teraz się wszystko powtórzyło...

[#35] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #31

Dograj czcionki do katalogu z OWB. Najlepiej z tego linku (katalog fonts)
Potem wyedytuj plik fonts.config i zmien w taki sposob:
(...)
-->

progdir:fonts

PROGDIR:conf/font.
(...)
Od tego momentu bedzie ok.
Wykasuj wczesniej plik z cache czcionek
[#36] Re: OWB ciąg dalszy

@Norbert, post #35

Dziękuję za poradę! Spróbuję na pewno! Szkoda nie wykorzystać dobrego sprzętu. OK

[#37] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #36

A wiec - pod 145 - zadzialalo - troche :)
- ogonków dalej nie ma oprócz "ó" - skopiowa³em pliki webcore fonts
- przegl±darka nie zapamiêtuje moich hase³ np do PPA
- przy "kombinacjach" za wszelka cene wczytywala fonty z Mosys:fonts. Az jej sie odechcialo. Wszystko to bardzo zabawne i wk.....ce. Zobacze jeszcze na 2.2
Dziekuje!

Teraz trochę spod mosa 22:
ąśżźćńół - fonty są, ale w zakładkach dalej brakuje "ó"
tutaj haseł też nie pamięta
Czy to może być jakiś problem sprzętowy? Pod mosem 145 Tubexx działa mi dobrze a na mosie 22 mając te same pliki - ni cholery - wczytuje się lista dostępnych filmów a po wskazaniu wybranego program się wywala. Ki czort?
Miałem już podobne problemy z innymi programami...

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2009 22:59:44
Oczywiście ciasteczka wyłączone "defaultowo".......

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2009 23:45:30
[#38] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #37

Jesli chodzi o Tubexx, to on zawsze lubil wywinac jakis numer, nie wiem jak w przypadku mos 2.2, dla 1.45 obstawialbym jakies zaleznosci typu wersja Tubexx a wersja MUI4 beta .

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2009 11:25:43
[#39] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #37

U mnie tubexx działa normalnie pod MOS2.2. Powiem więcej przegralem tylko katalog z tubexxem z MOS1.45. A masz oddzielnie zainstalowane na każdym z MOS-ów SDK? Bo jak nie to może być tu pies pogrzebany.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2009 12:48:19
[#40] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #37

O jakie hasła chodzi? Jeśli chodzi o to co zapisane w ciasteczkach to nic dziwnego, że nie są zapisywane skoro jak sam napisałeś - obsługa ciasteczek jest wyłączona.

[#41] Re: OWB ciąg dalszy

@grxmrx, post #40

Dlatego dopisałem jak znalazłem rozwiązanie. A mówią , że ślepy w karty nie gra... :D

[#42] Re: OWB ciąg dalszy

@Arbuz, post #39

każdy mos ma swoje SDK.

[#43] Re: OWB ciąg dalszy

@Pero, post #37

Okazało się, że problem z "ó" w zakładkach, w tytule okna i w kopiowaniu do schowka z konwersją (copy with system codepage - w menu), to błąd w MorphOS-ie. Dzisiaj udało się go nam znaleźć i poprawić. Tak więc w MorphOS-ie 2.3 ten problem zniknie.

[#44] Re: OWB

@Pero, post #5

Witam,

Czy ktos wie moze, dlaczego zmiana rozmiaru czcionki w preferencjach owb (czcionki -> "domyslny rozmiar czcionki" - np 16) jest widoczna m.in na ppa.pl a nic sie nie zmienia na np gazeta.pl itp? Standardowe ustawienia czcionek w OWB sa dla mnie niewygodne ale nie bardzo wiem ja to zmienic. Zmiany w zakladce "czcionki' programu OWB sa jakby niewidoczne. A glownie zalezy mi na tym aby czcionki byly wieksze - tak jak standardowo ma to dajmy na to firefox.

[#45] Re: OWB

@luk, post #44

Powieksz czcionki globalnie LAMIGA i +

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 12:44:49
[#46] Re: OWB

@Norbert, post #45

Umnie działa powiększanie kombinacją LAmiga z Shift i + a pomniejszanie to LAmiga i -

[#47] Re: OWB

@MaveRick, post #46

U mnie jest podobnie.

[#48] Re: OWB

@Norbert, post #45

Dzieki ale tyle to ja wiedzialem - chodzilo mi raczej o rozwiazanie ktore mozna zapisac na stale. Reczne powiekszanie czcionki skrotem klawiszowym za kazdym razem dla kazdej nowo otwartej karty jest troche niewygodne. Naprawde nie ma innego sposobu, zeby czcionki pod OWB mialy normalna wielkosc?

[#49] Re: OWB

@luk, post #48

Jesteście pewni, że nie używacie czcionek dołączonych z MorphOSem? SYS:Applications/OWB/conf/font/fonts.conf i kasujemy MOSSYS:fonts/_ttf zostawiając SYS:fonts/_ttf.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 14:31:41
[#50] Re: OWB

@Korni, post #49

U mnie gdy skasuje MOSSYS:fonts/_ttf zostawiajac SYS:fonts/_ttf po resecie wszystkie czcionki w systemie zmieniaja sie w jakies potworki domyslne..

Rozumiem, ze u Ciebie zmieniajac w OWB "Ustawienia->preferencje->czcionki" np. rozmiar czcionek albo ich rodzaj to jest to widoczne na stronach www? Bo u mnie zmiany te sa widoczne na np ppa.pl albo exec.pl ale juz na "nieamigowych" stronach w rodzaju wp.pl czy jakis tam onet caly czas jest to samo.. Juz nie wiem co mam zrobic aby ta czesc ustawien OWB dotyczyla wszystkich stron?

[#51] Re: OWB

@luk, post #50

W systemie? Pewnie skasowałeś katalog z fontami. Skasuj linijkę MOSSYS:fonts/_ttf z pliku SYS:Applications/OWB/conf/font/fonts.conf (fonts.conf możesz otworzyć i zapisać w programie ed). Nie zapomnij także o fontach webcore. Skrypt Download_fonts w katalogu OWB powinien je ściągnąć i zainstalowac do SYS:Fonts/_ttf. Tak, widoczne.

[#52] Re: OWB

@Korni, post #51

No niestety ale zrobilem jak napisales i dalej to samo - zmiana rozmiaru czcionki w OWB jest widoczna dla np. ppa.pl ale juz na wp.pl zmiany tej nie widac. Troche to frustrujace, bo dlaczego takie rzeczy nie moga dzialac dobrze od razu; owb jest razem z sytemem a okazuje sie, ze aby program dzialal odpowiednio trzeba cos tam dlubac.. Zwykla rzecz taka jak zwiekszenie czcionki wyswietlanej przez program do www a tu takie przeszkody.

Dzieki mimo wszystko za pomoc
pozdrawiam

[#53] Re: OWB

@luk, post #52

U mnie działa (TM). Czcionki Webcore są komercyjne i nie mogą być rozpowszechniane bez zgody MS. Wejdź w ustawienia czcionek i je zmień, domyślnie ustawione są te z MorphOSa, więc trzeba przestawić na te z Webcore.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 20:05:52
[#54] Re: OWB

@Korni, post #53

To ja w takim razie z małą sugestią - mamy w środowisku jakiegoś artystę od czcionek? Od biedy wystarczy grafik obeznany w wektorach. Machnie parę czcionek specjalnie do MorphOSa (wiem, że to nie takie proste - sam kiedyś, gdy byłem jeszcze młody i robotny zrobiłem czcionkę TrueType pod TypeSmithem - może nawet ją wygrzebię kiedyś :) ) i problem z głowy. A team mógłby w rewanżu odwdzięczyć się darmowym kluczem. I wszyscy będą zadowoleni.

[#55] Re: OWB

@Pero, post #1

Nie chcę robić kolejnego postu o OWB więc się zapytam tutaj...
Zauważyłem, że owb nie ma opcji skopiowania tekstu z odsyłacza tylko ma skopiowanie lokacji odsyłacza.
Można dodać samemu w ustawieniach i menu konstektowym.
Czy ktoś wie jaka komenda i ustawienia ?

[#56] Re: OWB

@MaveRick, post #55

OWB ma taka opcje. Ja biore taki zaznaczony tekst z góry od prawej .

Ostatnia modyfikacja: 19.03.2010 19:35:00
[#57] Re: OWB

@ede, post #56

nie łapie "z góry do prawej" :)

Kombinuje i kombinuje i jedynie wychodzi, że trzeba zaznaczyć link + odstęp i najechać kursorem na zanzaczony odstep i prawym wybrać "skopiuj".
Fajnie działa "skopiuj" bez zaznaczania jeśli chce sie jeden wyraz. Ale czemu nie ma "skopiuj" jesli wciśniemy prawy na link?

[#58] Re: OWB

@MaveRick, post #57

jak juz mam zaznaczony tekst/link to zajezdzam kursorem myszy od gory z prawej strony zaznaczonego tekstu z tym ze nie najezdzam na pole zaznaczenia tylko ciut nad i wtedy prawy przycsk i pojawia sie w menu opcja copy.

Pewnie i z lewej u dolu tez zadziala nie sprawdzalem, raz mi tak zadzialalo i tak sobie zapamietalem, grunt zeby nie najechac na zaznoczone pole.
[#59] Re: OWB

@ede, post #58

Faktycznie działa :D Umnie działa to tak, że zaznaczam tekst linka i kursor jedzie albo przed zaznaczony tekt albo za (w puste pole, nie tekst) ale na ta samą linie co zaznaczony tekst. Odległość też jest ważna bo do 2-3 szerokości litery. Wbijamy prawy i jest w menu kontekstowym "skopiuj" super OK!

[#60] Świat przechodzi na HTML5

@MaveRick, post #59

Jakoś cicho na PPA.PL więc dzielę się z tą informacją tutaj. nie chce robić zamętu i otwierać nowego posta bo tak naprawdę nie wiem w którym dziale ...

Jak podaje kilka portali komputerowych np:
http://www.dobreprogramy.pl/Apple-wygrywa-spor-o-HTML,Aktualnosc,17502.html
wiele portali przechodzi na HTML5 do wyświetlania klipów wideo
Tak więc OWB będzie na równi z innymi na świecie OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem