[#65]
Re: Świat przechodzi na HTML5
@grxmrx,
post #64
Co takiego zrobiłeś grxmrx z suwakami w Gadaczu? Wyglądają dla mnie normalnie - tradycyjnie. Odpaliłem je na starszym IE (6) i widzę, że w stylach jest dolny suwak widoczny podejrzewam więc, że nie ma w stylach overflow-x: hidden. Co do target to w PPA jest jedna rzecz, której nie lubię lecz to moje osobiste zdanie. Mianowicie klikając na link nie otwiera się on w nowej karcie - ja na wszystkich swoich stronach stosuję właśnie target="_blank" i lubię, gdy on występuje. Masz jakiś pomysł czym by tu zastąpić ten target? Oczywiście nie chodzi o to, żeby link otwierał się w nowym oknie a w nowej karcie.
Ja center lubię na ten przykład, o wiele prościej jest mi go wpisać w danym miejscu niż odwoływać się do jakiegoś stylu ;).
Jak się okazuje wylatuje z HTML5:
* basefont
* big
* center
* font
* s
* strike
* tt
* u
To jeszcze nic. Tylko tak naprawdę font i center mnie z tej listy zabolało, reszty nie używam. Najbardziej nie mogę zgodzić się z tym:
* frame
* frameset
* noframes
No i:
* target attribute on link.
* name attribute on img (use id instead).
* align attribute on caption, iframe, img, input, object, legend, table, hr, div, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, col, colgroup, tbody, td, tfoot, th, thead and tr.
* alink, link, text and vlink attributes on body.
* background attribute on body.
* bgcolor attribute on table, tr, td, th and body.
* border attribute on table and object.
* cellpadding and cellspacing attributes on table.
itd. itd. wszystko jest na stronie podesłanej przez grxmrx (dzięki).
Wsteczna kompatybilność - chyba nie rozumiem tego pojęcia?
Patrzę sobie teraz pod kątem gry Ondorr Drakmo, którą piszę w ten sposób, by działała zarówno pod przeglądarkami na Amigę klasyczną, na nowsze Amigi jak i po prostu na wszystkie inne przeglądarki jak Mozilla czy Chrome, IE. Okazuje się więc, że połowa rzeczy w/g standardu leci. Co prawda przepisać to na nowy boski standard nie jest zbyt trudne, aczkolwiek nie mam pojęcia jak zastosować wysyłanie formularza do innej ramki (poprzez target), która to ramka odczytuje zawartość - jeżeli ramki są w HTML5 już niepotrzebne, target, a także name - id działa pod Mozillą, ale nie pod IBrowse.
To co, mam pisać dwie wersje tej gry? Pod nowy HTML5 i HTML-e "wsteczne". Czy może przejść na ajaxy i divy tym samym rezygnując z wersji na Amigę. Oczywiście wiele nikt nie będzie płakał po Ondorr Drakmo - ale rozchodzi się tu o niesmak autora tego postu. Zjem śniadanie - niesmak może przejdzie.
CONFUSED...
Ostatnia modyfikacja: 05.04.2010 12:19:50
Ostatnia modyfikacja: 05.04.2010 12:20:32