[#1] Jestem ciekaw ile jest ...
uzytkownikow morpha w polsce bo sa jakies statystki ?.
[#2] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #1

jestem ciekaw kiedy nauczysz sie uzywac wyszukiwarki.

[#3] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #1

Na nieoficjalnej liście krążącej po forum jest 67 osób.

Ostatnia modyfikacja: 11.02.2010 12:29:42
[#4] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Do tego można dodać jeszcze 10 osób conajmniej ( tyle znam ) które sie nie udzielaja na forach

[#5] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Czy jest możliwość, że "spotkamy" się kiedyś (oba środowiska) na nowej AmigaOne? MorphOS rozwijany jako alternatywny system - tak jak teraz sporo ludzi ma dual-boot Windows/Linuks (oczywiście MorphOS byłby płatny)?
[#6] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #5

No to już jest przecież na Peg 2

[#7] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #1

67+10=77 osób

[#8] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Drako^lM, post #6

Myślę że każda alternatywa jest korzystna dla użytkownika.
Jest możliwe na Peg2, więc może będzie na nowej AmigaOne.
Tylko że Pegasos 2 to dla mnie taki sam zabytek jak pierwsza AmigaOne.

Pytanie było inne - w kontekście nowej Amigi.
Nowy, wspólny sprzęt dla wszystkich amigowców. Jednocześnie MorphOS wtedy z niczego nie rezygnuje - dalej rozwija się samodzielnie i dalej jest płatny.

Chciałbym, żeby na to pytanie odpowiedział mi Grzegorz.
[#9] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #5

Czy jest możliwość, że "spotkamy" się kiedyś (oba środowiska) na nowej AmigaOne?

Czy chodzi Ci o zapowiedziany komputer X1000? Jeżeli tak, to próby odpowiedzi na to pytanie przed ukazaniem się X1000 w sprzedaży, nie mają większego sensu.

[#10] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #8

Jak swego czasu napisał Frank Mariak na MZ :

With a track record of Ben Hermans at bashing MorphOS (e.g. see http://pastebay.com/80143, found this via google search btw ..) and him involved in that company, it is extremely unlikely that MorphOS team will ever support any A-EON products. At least not with me participating ....
So yes, there is something blocking such a port in principle as originally asked in that thread.

Nie ma raczej szans na port MorphOS-a na x1000

[#11] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Grzegorz Kraszewski, post #9

To już nawet nie chodzi konkretnie o X1000; raczej o określenie, czy MorphOS Team dopuszcza wogóle możliwość: nowy MorphOS i nowy AmigaOS rozwijane na tym samym hardware.

Po fragmencie zacytowanym przez Drako^lM już wiem, że nie.
[#12] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #1

paubase.ppa.pl

[#13] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #11

No narazie są rozwijane na Pegasos II wiec tak :)

[#14] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #11

Taka możliwość już istnieje, oba systemy są przecież na Pegasosie II. Gdyby np. pojawił się AmigaOS 4 na jakiegoś Maca, też taka sytuacja miałaby miejsce. Zastrzeżenie przytoczone przez Drako dotyczy hipotetycznego sprzętu produkowanego przez firmę powiązaną z Benem Hermansem.

[#15] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Drako^lM, post #13

Wszyscy wiemy, że są na Pegasos 2. Tylko że mnie interesuje nowszy sprzęt
/bez urazy, bo widzę jaki masz sprzęt w stopce, moja A1 jest jeszcze starsza, jak cię to pocieszy /

Z punktu widzenia użytkownika AmigaOS w sytuacji, gdy zapowiadany jest nowy hardware (X1000), kupno teraz Pegasosa 2 nie ma sensu.
Z kolei kupna maca, żeby wypróbowac MorphOS-a, odpada (ile można mieć tych komputerów w domu, bez przesady).
Idealnie (dla mnie) byłoby mieć te 2 systemy na X1000.
Jednak, jak zauważył Grzegorz, trudno deklarować powstanie MorphOS-a na coś, co jeszcze nie istnieje.
Wrócę więc do pytania w przyszłości, jak sprzęt się ukaże (pewnie za pół roku)
[#16] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #15

Adam, az zapytam po co Ci coś szybszego do Mos/Os4 niż peg 2/A1? Czy jest jakieś oprogramowanie które wymaga czegoś więcej niż g4 1 ghz na Mos/Os4?

[#17] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@fazior, post #16

Nie ma takiego oprogramowa i zaden nowy szybszy sprzet nie jest potrzebny. Starczy to co jest po wsze czasy.

[#18] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@fazior, post #16

Do używania systemu (w obecnej wersji) jak również do oprogramowania więcej nie potrzeba.
To, że nie wymaga dziś, nie oznacza, że takie oprogramowanie nie pojawi się w przyszłości.
Albo jeszcze gorzej - nie pojawi się ze względu na ograniczenia sprzętu.

Wiem że kupię X1000 i kupno Pegasa 2 nie wchodzi w rachubę (nie mogę i nie chcę mieć 4 komputerów w domu).

Poza tym (pomijając system i oprogramowanie) Pegasos 2 wg mnie jest za słaby do np. odtwarzana filmów Full HD.
[#19] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@reactor, post #17

Po wsze czasy to i WinUAE by mi wystarczył.
Komputer z definicji jest urządzeniem nowoczesnym i co jakiś czas trzeba go wymieniać na nowszy.
[#20] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #15

Tak szczerze, to malo osob ze srodowiska MOSa interesuje sprzet na ktorym uruchomilby oba w.w. systemy. No, chyba ze dodawano by amigaos 4 za free jako dodatek do mos-a

[#21] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #18

Dlatego u mnie w szafie lezy sobie najmocniejszy powerbook czekajacy na mos-a. X1000, czy inne wynalazki pomijam bo to produkcja szczatkowa, nie rokujaca przyszlosci.

[#22] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@reactor, post #17

Kto mowi ze po wsze czasy, to ze jezdzisz fordem nie uprawnia do plucia jadem na prawo i lewo:P

[#23] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #18

Nie tylko wg. Ciebie - on obiektywnie rzecz biorąc jest za słaby:).

[#24] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@fazior, post #22

O przepraszam ja mam Forda i nie pluję jadem :)

[#25] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Arbuz, post #24

Panowie, poglądy na temat Waszych samochodów bądźcie uprzejmi wymieniać w HydeParku cool.

[#26] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@fazior, post #16

To pozwolisz że ja też odpowiem. W tej chwili szybszy sprzęt przydałby się do: filmów HD, OWB, i AmiCygnixa oraz do wszystkiego co wykorzysta większą moc obliczeniową np dearchiwizatory, programy graficzne itp. mało?

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 00:56:47
[#27] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #26

Do OWB? To czego brakuje pod względem prędkości OWB? Pod MOSem jest zupełnie OK.
[#28] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #26

i do E-UAE bez JIT .
[#29] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #26

taaa a swistak archiwizuje i dearchiwizuje dniami i nocami, kazdy amiczlowiek to grafik3d bo chyba tylko blenderowi moze braknac mocy, a amicygnix to cos dla czego warto wywalic 4 kloce

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 07:29:32
[#30] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@ede, post #28

E-UAE - do tego jak najbardziej sie przyda moc... chociaż niestety niewiele można znaleźć procków ppc które oferowałyby coś szybszego od już supportowanych przez MOSa 7447 w macach mini (oczywiście w przypadku maszyn z kilkoma rdzeniami mam na mysli jeden rdzeń, bo i tak E-UAE nie skorzysta z faktu obecności kilku rdzeni)

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 08:23:34
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem