[#31] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@wali7, post #27

Te! Cwaniak :D Zaraz widać, że nie pracujesz na pegazie 1 :D
Niedługo go zamienię na maciusia mini....

[#32] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Pero, post #31

Ja najprawdopodobniej będę się pozbywał mojego mini (G4 1.42 GHz, 1 GB RAM, 32 MB VRAM) z powodów "pozakomputerowych" (zapewne za 2-3 miesiące kupię kolejnego). W komplecie z licencją MOS i oryginalną płytką OS X 10.4. Na pewno nie będę chciał więcej niż za ile kupiłem (a kupiłem niedrogo, patrząc na obecne ceny z Allegro). Pod Morphosem chodzi super (a moim punktem odniesienia jest mój poprzedni Peg II G4 z którego byłem bardzo zadowolony).
W razie zainteresowania proszę pisać na priv.

E-UAE chodzi na tym bardzo ładnie (ci co byli na ostatniej imprezie w Siemianowicach Śląskich mogli zobaczyć).
[#33] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Pero, post #31

Pero: Wali daje 30, ja mogę dać piątaka najwyżej ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 14:45:34
[#34] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@pampers, post #33

Pytanie to zadalem dlatego ze na allegro jakis miesiac temu poszlo 50 mini makow i jestem poprostu ciekaw co sie z nimi stalo czy ludzi kupili jako apple czy moze morpha,ale jesli chodzi o ta liczbe 77 to naprawde malo ja myslalem ze kilka setek.
[#35] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #34

Oficjalnie, to nie wiadomo ile. Raczej się nie doliczymy co do sztuki.

[#36] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #34

Napewno jest wiecej niz 77 ja stawiam okolo 120

[#37] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Drako^lM, post #36

Generalnie moglibysmy sie wszyscy policzyc ile tak naprawde nas jest aktywnych uzytkownikow amiga os morpha i systemow powiedzmy okolo amigowych,wiadomo partyzancji musza znac swoja sile ;).
[#38] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #37

Kilkaset osób wg mnie ("wszystkiego" - AmigaOS, MorphOS, AROS). WinUAE nie liczę.
Aktywnych użytkowników mogą określić administratorzy portali amigowych. Można np przyjąć kryterium, że "aktywni" to ci, którzy wypowiadają się na forum przynajmniej raz w miesiącu (to jest tylko moja propozycja określenia "aktywności", może ktoś ma lepszy pomysł).
[#39] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #37

Ty to tak sobie skaczesz z portalu na portal i próbujesz celowo wzniecić jakieś "pożary" czy ot tak sobie prowokujesz?

[#40] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #38

Na głównej stronie forum PPA, na dole, nad boxem "10 ostatnich postów na forum" jest taki wpis:
"Liczba zarejestrowanych użytkowników na forum: 3091
W ciągu ostatnich 30 dni forum odwiedziło 485 zarejestrowanych użytkowników
"

Skoro jednak napisałeś, że WinUAE nie liczę , to trzeba będzie odjąć parę osób (w tym mnie) i już masz policzonych aktywnych amigowców.

[#41] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@APC74, post #40

Nie chciałem odjąć amigowców używających dziś WinUAE na zasadzie gorszych.
WinUAE jest programem pod Windows - ludzie instalują, pobawią się i wykasują. Po prostu trudniej ocenić ich liczbę.
Na pewno nie chciałem urazić cię, bo jesteś osobą która ma duży wkład w propagowaniu Amigi na najtrudniejszym terenie (Windows).
Liczba którą podałeś jest nawet ciut wyższa niż myślałem (szacowałem 300-400 osób).

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 18:50:27
[#42] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #41

Ee tam, bez przesady - wcale nie poczułem się urażony. O sobie i innych userach WinUAE mam podobne zdanie jak Ty - w większości jesteśmy "niedzielnymi amigowcami", którzy kiedyś mieli Ami i teraz od czasu do czasu, za pomocą emulatora, lubimy sobie powspominać "stare, dobre czasy". :) Ale tak naprawdę, w większości przypadków, niewiele ma to wspólnego z prawdziwym amigowaniem.
Co do wspierania WinUAE - dobrze wygląda w CV wpis o wspieraniu Open Source.

Przy okazji - Wam też wcięło avatary? Nie wyświetlają mi się żadne.

[#43] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #41

Mozna powiedziec "Ludzie instaluja sobie os4 na pegazie/amigaone/sam pobawia sie a potem kasuja i instaluja linuxy". Dobra lepiej nie rozpoczynac wojny.

[#44] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@APC74, post #42

Wcięło avatary, zgadza się. Chciałem sobie zmienić i wtedy to się stało (najpierw zniknął mi, później wszystkim - taki zbieg okoliczności). Naprawią.
[#45] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Nie skacze tylko dyskutuje na rozne tematy a jesli chodzi o policzenie nas to widze w tym sens bo wtedy bedziemy wiedzieli czy nasze srodowisko sie zwieksza czy moze odwrotnie.
[#46] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #45

I jak już posiądziesz tą wiedzę, to co z nią zrobisz?

[#47] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@pampers, post #46

zaczne pisac gry ;) w blitzu i amosie ;).
[#48] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #47

Jakbyśmy chcieli zgadnąć ilu jest na amigowców na świecie?
Przyjmijmy te liczy które padły, czyli że użytkowników MorphOS-a w Polsce jest ok. 10% z wszystkich użytkowników zarejestrowanych.
I drugą liczbę (amigowców w Polsce) czyli 400-500 osób.
To by oznaczało wg mnie, że na świecie jest nas ponad 4 tys.
Jesteśmy potęgą!
[#49] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@adam_mierzwa, post #48

jakby kazdy z tych 4 tys amigowcow przekonal jedna osobe do amigi to byloby nas 8 tys ;).
[#50] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #49

Ja tam bym przekonywał osoby do MorphOSa i już masz zgrzyt w Twoich obliczeniach.

EDIT: Jednego użytkownika Amiga OS 4 już przekabaciłem :>

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2010 01:16:43

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2010 02:10:51
[#51] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@wali7, post #27

Porównywałem wczytywanie się stron na OWB i np. IE 7.0 i na OWB jest wolniej - dla mnie to już jest powód do wymiany sprzętu. Może to rozwinę już od 1996 zastuj w sprzęcie i "dwojenie się i trojenie" programistów amigowych aby programy były zoptymalizowane nie uważałem za coś godnego pochwały. Żadna optymalizacja nie zastąpi wymiany sprzętu na nowy - szybszy. Czyli jak np zdjęcie w dużej rozdziałce wczytuje się np 4 sekundy to zapytam się czemu nie 2? Jak archiwym rozpakowuje się 10 sekund to czemu nie może 5? Itd., itp. Jednym słowem szkoda czasu, mocy obliczeniowej NIGDY nie jest za dużo a wręcz zawsze za mało.
[#52] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #51

Niespodzianka: każda nowa Amiga zawsze będzie wolniejsza od PC z Biedronki, któremu to moc obliczeniowa wręcz przelewa się uszami. Czy to nie dobry powód do wymiany sprzętu?

P.S. "zastój", w imię wszystkiego co święte!

[#53] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #52

Ale te czasy kolego juz dawno sie skonczyly,teraz komputery maja naprawde dobra predkosc i tylko maniacy czy ludzie ktorzy sa nalogowymi graczami tak robia,a zwykli uzytkownicy,czy tak jak my amigowcy ktorzy jestesmy zaawansowni nie potrzebujemy tak szybkiego sprzetu,wazne zeby mozna bylo na nim normalnie pracowac ogladac filmy sluchac muzy serwowac na necie itd dlatego tak wazne jest cos ala mak mini ja czekam jeszcze na nat ami ale jak nie wyjdzie to prawdopodobnie kupie maka mini a dla rownowagi zostawie moja amige 600 albo sobie dokupie 1200.Bo na pewno nie wydam 5000 na plyte ;).Nawet jakby mnie sam Papiez do tego przekonywal ;).
[#54] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@fazior, post #29

Że tak powiem... g...o prawda :P

Po pierwsze: jest sporo obecnie filmów, na których 1GHz się tnie jak ruska żyletka. Sam mam kilka klipów, i to nie HD, które się tną (H.264).

Po drugie: na MorphOS popularne są rzeczy pod SDL. A on jako że jest AFAIK językiem wysokopoziomowym, wymaga lepszego proca jeżeli mamy myśleć o przyszłości.

Po trzecie: brak JIT'a w E-UAE powoduje że nawet na G4 1GHz niektóre gry się tną (wiem, bo mam taki proc w Pegu2). Wyjściem jest albo JIT, albo lepszy proc.

Trzymam jednak kciuki, że KOMUŚ uda się zoptymalizować przynajmniej kod programu... ;)

Po czwarte: Jeżeli myślimy realnie o przyszłości, nawet jako niszowego OS, trzeba iść do przodu.

Po piąte: okaże się w praniu...

[#55] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #52

Tak to prawda. Ale Amiga jednak musi się rozwijać. A jak założymy że posiadany komp to jednak musi być Amiga to nie mamy wyboru. Prawda?
[#56] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #55

To jeszcze zależy jak zdefiniujemy rozwój. Kiedyś wszystko było jasne: jak kupiłeś A500 to wspierałeś C= i prace nad nowszymi modelami. Potem kupiłeś A1200, miałeś o klasę lepszy sprzęt i znowu wspierałeś Commodore. A dzisiaj? Kupujesz SAM od jednego producenta, który utrzymuje, że żyje z czego innego niż sprzedaż komputerów amigowcom, a potem chcesz kupić mocniejszą X1000 (tylko ile mocniejszą i czy na pewno będzie to przesiadka tej klasy co z "pięćsetki" na A1200), ale tym razem od jakiegoś A-EONa. To jak, pieniądze które zarobiło ACube nie poszły na rozwój Amigi? I skąd wiadomo, że te, które zarobi A-EON pójdą?

Co do tego założenia sobie, że komputer to musi być Amiga - to dość niepewny grunt jest. X1000 ZTCW nie będzie komputerem marki Amiga, tylko (ewentualnie) AmigaOne. Ale to w gruncie rzeczy dzielenie włosa na czworo i forumowe cwanactwo z mojej strony.

[#57] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Solo Kazuki, post #54

:) e tam mi sie nic nie tnie, nie zauwazylem przynajmniej tyle ze moje g4 chodzi zdaje sie na 1,3 - troche podkrecilem sie:)

[#58] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@fazior, post #57

A i jeszcze jedno ja nie twierdze ze nie potrzebujemy szybszego sprzetu, tylko ze na ten moment nie ma za bardzo softu ktory by wymagal mor pałer

[#59] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #56

To jak, pieniądze które zarobiło ACube nie poszły na rozwój Amigi? I skąd wiadomo, że te, które zarobi A-EON pójdą?

Tak to pytanie skonstruowałeś, że nie ma jak na nie odpowiedzieć nie ruszając nieboszczki Amigi.
Rozwój Amigi jako platformy sprzętowej jest niemożliwy, bo sama platforma jako taka jest martwa od czasu wypuszczenia na rynek ostatnich klasyków. Nie pomoże zaklinanie rzeczywistości i szukanie argumentów naciąganych jak gumka w starych majtkach, że platforma Amigi na dzień dzisiejszy istnieje, bo jest całkowice martwa (czyt. nie ma żadnego produkowanego komputera marki Amiga).
Teraz wracając do rozwoju AOS 4 - bo to jest software’owa resztka Amigi, która jakoś tam dycha i w niej chyba co poniektórzy upatrują rozwoju Amigi:
zjawiska przepływu pieniędzy na tzw. “rozwój” nikt poza podmiotami w nie uwikłanymi dokładnie nie zna, ale wydaje mi się, że ACube zrobiło SAM, a Hyperion dał system. Jedni mają jakieś tam niewielkie pieniążki za hardware, a drudzy jakieś pieniążki za software - czyli każdy ma coś za swoją robotę, która pozwala mu utrzymać głowę na powierzchni i nic poza tym.
Sytuacja z A-EONem może być inna, tutaj prawdopodobnie Hyperion uszczknie coś z licencjonowania nazwy Amiga One (pisane razem lub osobno, ale to i tak jeden grzyb).

Co do tego założenia sobie, że komputer to musi być Amiga - to dość niepewny grunt jest. X1000 ZTCW nie będzie komputerem marki Amiga, tylko (ewentualnie) AmigaOne. Ale to w gruncie rzeczy dzielenie włosa na czworo i forumowe cwanactwo z mojej strony.

To co piszesz nie jest żadnym cwaniactwem ani dzieleniem włosa na czworo. To normalna identyfikacja produktu przez konsumenta, którą każdy odrobinę rozgarnięty producent musi brać pod uwagę.
Wracamy do stwierdzenia, że nie ma czegoś takiego jak platforma Amiga, bo żaden komputer Amiga nie jest produkowany. Bardzo prawdopodobne, że komputer marki Amiga wogóle się w najbliższej przyszłości nie pojawi (biorąc po uwagę chorą sytuację prawną Amigi jako takiej po bankructwie Commodore).
Z tego co wiem to Hyperion praw do marki Amiga nie posiada, tylko do nazwy sytemu operacyjnego i jakiegoś tworka językowego typu Amiga One (który to być może będzie licencjonowany A-EONowi). Nieważne jak pisane (razem czy osobno) to nie jest marka Amiga. Z tego punktu widzenia AmigaOne X1000 to taki “half-sticker”, niekompletny identyfikacyjnie produkt z połową naklejki za system.
[#60] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@przemysław, post #59

Ja caly czas zachodze w glowie dlaczego oni poprostu nie zrobia komputera i nie nazwa go amiga 1300 powiedzmy wezma jakas plyte dodadza do tego grafike pamiec dysk twardy dvd jakas fajna obudow i nie wypuszcza na rynek,domyslam sie ze to jest niemozliwe ha ha ha.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem