[#59]
Re: Jestem ciekaw ile jest ...
@recedent,
post #56
To jak, pieniądze które zarobiło ACube nie poszły na rozwój Amigi? I skąd wiadomo, że te, które zarobi A-EON pójdą?
Tak to pytanie skonstruowałeś, że nie ma jak na nie odpowiedzieć nie ruszając nieboszczki Amigi.
Rozwój Amigi jako platformy sprzętowej jest niemożliwy, bo sama platforma jako taka jest martwa od czasu wypuszczenia na rynek ostatnich klasyków. Nie pomoże zaklinanie rzeczywistości i szukanie argumentów naciąganych jak gumka w starych majtkach, że platforma Amigi na dzień dzisiejszy istnieje, bo jest całkowice martwa (czyt. nie ma żadnego produkowanego komputera marki Amiga).
Teraz wracając do rozwoju AOS 4 - bo to jest software’owa resztka Amigi, która jakoś tam dycha i w niej chyba co poniektórzy upatrują rozwoju Amigi:
zjawiska przepływu pieniędzy na tzw. “rozwój” nikt poza podmiotami w nie uwikłanymi dokładnie nie zna, ale wydaje mi się, że ACube zrobiło SAM, a Hyperion dał system. Jedni mają jakieś tam niewielkie pieniążki za hardware, a drudzy jakieś pieniążki za software - czyli każdy ma coś za swoją robotę, która pozwala mu utrzymać głowę na powierzchni i nic poza tym.
Sytuacja z A-EONem może być inna, tutaj prawdopodobnie Hyperion uszczknie coś z licencjonowania nazwy Amiga One (pisane razem lub osobno, ale to i tak jeden grzyb).
Co do tego założenia sobie, że komputer to musi być Amiga - to dość niepewny grunt jest. X1000 ZTCW nie będzie komputerem marki Amiga, tylko (ewentualnie) AmigaOne. Ale to w gruncie rzeczy dzielenie włosa na czworo i forumowe cwanactwo z mojej strony.
To co piszesz nie jest żadnym cwaniactwem ani dzieleniem włosa na czworo. To normalna identyfikacja produktu przez konsumenta, którą każdy odrobinę rozgarnięty producent musi brać pod uwagę.
Wracamy do stwierdzenia, że nie ma czegoś takiego jak platforma Amiga, bo żaden komputer Amiga nie jest produkowany. Bardzo prawdopodobne, że komputer marki Amiga wogóle się w najbliższej przyszłości nie pojawi (biorąc po uwagę chorą sytuację prawną Amigi jako takiej po bankructwie Commodore).
Z tego co wiem to Hyperion praw do marki Amiga nie posiada, tylko do nazwy sytemu operacyjnego i jakiegoś tworka językowego typu Amiga One (który to być może będzie licencjonowany A-EONowi). Nieważne jak pisane (razem czy osobno) to nie jest marka Amiga. Z tego punktu widzenia AmigaOne X1000 to taki “half-sticker”, niekompletny identyfikacyjnie produkt z połową naklejki za system.