[#61] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@SzaryWilk, post #60

Robisz offtopic w swoim własnym temacie . To jest dział MorphOS...

[#62] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Grzegorz Kraszewski, post #61

ja to napisalem na komentarz 59.
[#63] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #56

Teraz też wszystko jest w miaę jasne kupujesz taką Sam od Acube ale system od Hyperionu - twórcy systemu. Tak więc pieniądze za system trafiają do jego twórcy.
A co do nazw. O ile pamięć mnie nie myli nigdy nie było komputera "Amiga", jak już to najbardziej "nieamigową" nazwą było AmigaCDTV - zagadka czemu?
Więc żadne zaklinanie rzeczywistości nie pomoże, nie może wrócić komputer Amiga... bo takiego nigdy nie było.
A wracając do tematu tego wątku to znowu jak zdefiniować użytkownika? To ktoś taki kto zarejestrował Mosa? Ktoś kto odpala komputer w miarę często, czy mioże trzyma go w szafie? Jest tu wątek gdzie jest to w miarę policzone i myślę że wiele więcej to Was nie ma.
[#64] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #63

TomK głupoty piszesz. Na klasycznych Amigach pisało tak: Commodore (jako producent), następnie Amiga (jako marka komputera) oraz np. numer modelu (np. 2000).
Odnośnie protoplasty media boxów, czyli CDTV: na samym “magnetowidzie” pisało Commodore (producent) oraz model (CDTV) i tyle (z tego co sobie przypominam). Słowo “Amiga” pojawia się dopiero na dodatkowych akcesoriach: na stacji dyskietek oraz klawiaturze. Specjalnie mnie to nie dziwi, bo dopiero wtedy można było z CDTV korzystać jak z innych komputerów Amiga.
Amiga to zastrzeżony znak towarowy i żaden odrobinę myślący człowiek nie powie, że: Amiga = AmigaOne lub Amiga One. To nie są te same znaki towarowe i kropka.
Zastanawiające jest jak wielki musi być “prawny syf” wokół tego co z Amigą związane, skoro do tej pory jakoś nie użyto tego znaku towarowego ani dla komputera ani dla płyty głównej.

Myślę, że użytkowników MorphOSa mogłoby być więcej, gdyby był jakoś promowany w serwisach informacyjnych. Na chwilę obecną wiedzę, że taki system istnieje posiadają w zasadzie tylko “sympatycy Amigi”.
Generalnie środowisko związane z MorphOSem samo sobie nogę podkłada. Jak na system alternatywny, wejście świeżego użytkownika w ten światek jest inwestycją w zasadzie bez większego ryzyka finansowego w przeciwieństwie do konkurencji.
[#65] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@przemysław, post #64

MorphOS był promowany w magazynie NEXT 12/2008

Nie da się także odtworzyć nawet popularnych plików mp3

[#66] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@przemysław, post #64

Jest jeszcze lepiej: Istniał komputer "Amiga" bez numerka. Była to A1000 w pierwszej wersji produkcyjnej.

Rozwiń myśl: "środowisko związane z MorphOSem samo sobie nogę podkłada". W jaki sposób? Nie promując się w serwisach informacyjnych?

[#67] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #66

1000 to nie numerek ?

[#68] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@Hellena, post #67

Teraz piszemy A1000. W momencie premiery była to Commodore Amiga (na świecie) bądź po prostu Amiga (w USA). Numerki pojawiły się wraz z pojawieniem się kolejnych modeli.
[#69] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #66

@recedent:

Pośród tego całego postamigowego bajzlu jaki jest obecnie (AOS4/MorphOS/AROS), wydaje mi się że ten drugi ma największy potencjał aby przyciągnąć użytkowników (możliwości/sprzęt/cena zestawu).
Jeśli tak się nie dzieje to jakaś przyczyna być musi.
I teraz sam sobie odpowiedz na pytanie:
Jak często czytasz na serwisach nie związanych z “amigowaniem” newsa o czymkolwiek związanym z MorphOSem?
Z takich moich pobieżnych obserwacji wynika, że tylko przy ukazaniu się nowej wersji systemu. Popraw mnie jeśli się mylę.
[#70] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@przemysław, post #69

http://www.ppa.pl/index.php?cat=21 :)
No nie jest jeszcze tak źle :)
Zreszta o części softu nie ma informacji na ppa
Polecam np portal www.meta-morphos.org

Na chwile obecna wadą jest brak dobrego SDK-a :(
No ale z 2.5 ma być update . Więc będzie lepiej

[#71] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@przemysław, post #64

No cóż nie bądź taki pewny siebie bo jak się mylisz to co będzie? Pięknie znadinterpretowałeś opis komputera z obudowy. Niestety jest troszkę inaczej na przedzie jest tak: z lewej strony znaczek "C" następnie słowo "Commodore" pod spodem "A600" i z prawej strony AMIGA. Co tu jest nazwą co marką a co znakiem towarowym? A teraz ciekawostka tabliczka znamionowa pod spodem kompa mówi tak znaczek "C" potem "Commodore" i pod spodem "MODEL A600" słowa "AMIGA" już tam nie ma. I co teraz? Za czasów Commodore słowo "Amiga" stało się znakiem towarowym i właściwie tyle już nawet nie wiadomo co znaczyło. Ten "syf prawny" jak piszesz zaczął się za czasów Commodore a kto wie może nawet i wcześniej.Czy aby przypadkiem "Amiga" to nie była nazwa firmy w której 100% udziałów miało Commodore? Dzięki temu że była to odrębna firma można było wyłączyć jej majątek przy bankrutcwie Commodore?
[#72] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@recedent, post #66

Mółbyś rzucić linka do zdjęcia tej pierwszej "wersji produkcyjnej"?

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 14:06:23
[#73] Re: Jestem ciekaw ile jest ...

@TomK, post #72

Przypominam, że to jest dział forum o MorphOS-ie. Sprzeczki takie jak powyższa powinny być prowadzone w HydeParku. Kontynuacja tutaj będzie niemile widziana. Proszę panów TomKa i przemysława o wzięcie tego pod uwagę.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 14:26:55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem