[#61] Re: Strucle znowu atakują

@ppascal, post #60

Za ciągnięcie OT, blokada do jutra.

[#62] Re: Strucle znowu atakują

@FOrest, post #57

Aktualne ceny mini to raczej na allegro zobaczysz.
Tu masz za ile poszedł ostatnio g4 1,5MHz z 64VRAM.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1155229761
Starsze i wolniejsze wersje mini chodzą od 450 do 550zł.

Pozdrawiam
[#63] Re: Strucle znowu atakują

@RadoslawF, post #62

Chciałbym się jeszcze rozeznać czy i za ile można kupić wersję z 64MB graficznej. Czy to wersja 1.33, czy 1.5, to dla mnie mało istotne. Ale trochę nie wyobrażam sobie przesiadki ze 128MB na karcie graficznej na 32. Jak się używa takich maćków? Bardzo dają się we znaki te ograniczenia?

Na Allegro, to chyba biały kruk taki mini z większą ilością pamięci... W linku powyżej było 1000 zł. Czy to dobra cena?
Ile trzeba dać za takiego mini na zagranicznych serwisach aukcyjnych? Troszkę mnie przerażają koszty wysyłki, które pewnie wychodzą tyle co połowa ceny komputerka...
[#64] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #63

Z Niemiec wysyłka MM kosztowała mnie jakieś 20 euro.

[#65] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #63

Tak czy inaczej, poluj sobie spokojnie na 64 vram.
Lepiej miec zapas niz martwic sie o ilosc pamieci gfx.
Drako uzywal duzo mini, mozesz sie go zapytac o wrazenia.
W temacie kupna, to moze zacznij przegladac ebay-amerykanski.
Tam sie zdarzaja ciekawe oferty :)

ps.
Last but not least....
Moze zaczekaj na mosa pod PowerMaci, cenowo porownywalne a szybkosciowo o wiele szybsze :)

[#66] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #63

Wersja z 64MB VRamu istnieje tylko z procesorem 1.5Ghz. Często właściciele tych maszyn, którzy nie zagłębiają się w szczegóły techniczne nie wiedzą, że taką wersję posiadają ponieważ na obudowie nadal widnieje wiadomość o prędkości procesora 1.42Ghz i 32MB RAMU.

Nie jest aż tak trudno złapać taką maszynkę, na zagranicznych serwisach aukcyjnych można dostać ją do 250-400 euro w zależności od wyposażenia. Tak jak Ender wspomniał, koszty przesyłki nie będą duże, ponieważ Mini jest ... Mini. Paczka z komputerem nie będzie ważyła za dużo.

Maćka z 64MB VRAMU używa się po prostu normalnie. Raz miałem tylko problem z odpaleniem Blendera w 1680x1050 w 32 bitach z włączonymi wszystkimi zaawansowanymi trybami wyświetlania. Blender chodzi, ale powiększenie okna na cały ekran powoduje przekłamania w grafice. Niestety nie doszedłem do tego, jak wypromować ekran w najnowszej wersji Blendera na MorphOSa i tak mi na tym nie zależało bo grafikiem nie jestem.

Ogólnie to tą maszynkę można tylko polecać i to z czystym sumieniem.

[#67] Re: Strucle znowu atakują

@AmiChris, post #65

Dalej używam mnini 1.5 ;)

[#68] Re: Strucle znowu atakują

@AmiChris, post #65

Moze zaczekaj na mosa pod PowerMaci, cenowo porownywalne a szybkosciowo o wiele szybsze

Po czym wnosisz, bo parametry wydają się mieć te same :> Duży plus to możliwość wrzucania kart ale duży minus to 20 kilo żywej wagi ;)

[#69] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #63

Jako że przed mini miałem pega2 G4 z radekiem 8500 128MB . I po przesiadce na mini 1.5 Ghz 64 vmem nie czuje dużego dyskonfortu z tego powodu .
To jaknajbardzej polecam mac mini jest porostu szybciej za mniejsze pieniądze .
Jak cos do wal na priv z pytaniami .....

[#70] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #63

Jeśli będziesz miał okazję to bierz wersję z 64MB vram, jeśli jednak pozostanie Ci tylko 32, to nie ma się czego bać. Czasami trzeba tylko w grach/programach do 3d (Blender) pobawić się chwilę, żeby ograniczyć użycie vramu (np. zmiana screena czy low detal textures). Użytkowanie samego systemu i programów z GUI w MUI jest bezproblemowe nawet przy bardzo "bajerzonych" prefsach. Sam używam kilku screenów w 1680x1050 16 bit + zaawansowane wyświetlanie + Lucy + Cube i jest wszystko w porządku (no, może czasami Cube przytnie :P).

Przy okazji chciałbym zdementować moje wcześniejsze twierdzenia o problemach z USB w MorphOSie - winnym okazał się Chińczyk, który źle przylutował gniazdo zasilania w hubie usb, którego używam z Mini.

[#71] Re: Strucle znowu atakują

@pampers, post #68

Aaaa, no tak. Ja juz czytalem spec info g5
Rzeczywiscie, jezeli chodzi o mini, to najmocniejsza wersja jest lepsza od pm g4.

[#72] Re: Strucle znowu atakują

@pampers, post #66

A wysyłka z Ameryki, to już chyba koszt dość znacznie większy niż z Europy? Zamawiał ktoś z USA?

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Na razie takie informacje mi wystarczą. Będę spokojnie oglądał sobie oferty, czatując za fajną okazją. A do tego czasu pegI jakoś jeszcze wystarczy.

Chciałbym jeszcze się upewnić co do wersji mini. Pampers - pisałeś, że 1.5 jest tylko z 64MB. Na wikipedii znalazłem, że występują mini zarówno 1.5, jak i 1.33 z 64MB. Jedynie 1.25 i 1.42 wszystkie są z 32MB...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mac_mini
[#73] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #72

Adam_K: osobiście nie spotkałem się jeszcze z wersją 1.33 z 64MB VRAMU.

[#74] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #72

Tylko wersja 1,5 ma 64 MB pamięci graficznej. Wszystkie pozostałe mają 32 MB. Na Wikipedii po prostu w tabelce jest to trochę nie precyzyjnie napisane.

[#75] Re: Strucle znowu atakują

@Bigo, post #74

A czy 1.5 może też się zdarzyć w wersji z 32MB?
[#76] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #75

Jeżeli jest to kręcona 1.42 albo 1.25 to tak :) Najlepiej w razie kupna poprosić o s/n i samemu sprawdzić z czym mamy do czynienia.

[#77] Re: Strucle znowu atakują

@Adam_K, post #75

tak ale wtedy sa to kręcone inne wersje do 1.5 Ghz

[#78] Re: Strucle znowu atakują

@Drako^lM, post #77

Tak dla wszystkich zainteresowanych. Pierwszy post:

http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=7310&forum=11

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem