[#1] mini mos poczatki
Witam.
Pierwzy post z strucli.

I teraz pytanka:
1- Gdzie w mosie jest mikser dzwi eku, aby ustawiać głosnoćś wejsć i gł wyjście?
2- Czy przelotka 1xUSB na 2x PS/2 (dla klawy i myszy PS/2) bedzie obslugiwana i bedzie dzialac?
3- Czy jest roznica podczas emulacji pod jaki jest procesor wersja programu 68k (020, 040, 060)?
4- Skd zasysac skorki lub jak jest zrobic?

Reszta wkrotce...

[#2] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #1

1- Gdzie w mosie jest mikser dzwi eku, aby ustawiać głosnoćś wejsć i gł wyjście?

SYS:WBStartup/Mixer, można też wywołać z klawiartury CTRL+ALT+P.

2- Czy przelotka 1xUSB na 2x PS/2 (dla klawy i myszy PS/2) bedzie obslugiwana i bedzie dzialac?

Pewnie zależy jak się trafi. Ja kupiłem chińską za 6 zł i nie działała.

3- Czy jest roznica podczas emulacji pod jaki jest procesor wersja programu 68k (020, 040, 060)?

Jak masz wybór, bierz wersję 68060, Trance emuluje wszystkie procki.

4- Skd zasysac skorki lub jak jest zrobic?

Zasysać można między innymi z MorphOS Files, albo też z MorphOS Skins. Jak zrobić to temat na dłuższy poemat, generalnie rysujesz odpowiednie obrazki i grzebiesz w pliku "SkinConfig".

[#3] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #1

1 - na mini mixer obecnie nie działa . Trzeba poczekać do następnego update systemu

[#4] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #1

I teraz dalej:

Właśne jestem w trakcie kopiowania z clasyka 1200 całego dysku za pomocą samby.

1- Jaki jest dobry file manager pod mosa? FM sie sypie - dzielenie przez 0. Ambient sie nie nadaje bo nie mozna w listerze wpisać nazwy; da się?
2- Jak wylaczyc ten wkurzajacy dzwięk odczas startu? Czytalem inny temat zassalem soundpanel i po instalacji wszystkie opcje i tak mialem zaptaszkowane?? nie moglem nic zrobic? Jakas inna porada?
3- Jak zmienic ikonke ram dysku? wgralem inna disk.info i bez rezultatu :/
4- Na klassyku mialem zmieniona nazwe ram disk-> my_ram gdzie teraz to wpisac?
5- kto moze mi plecic jakac klawiature ktora oczywiscie dziala, z hubem usb z np. alleceny?
6- Dlaczego jak zminie opcje wysw. listera na lista + wszystkie pliki i dam zapisz wszystko po ponownym otwarciu znow mam ikona ikona?
7- Jesli brakuje pewnym elem. systemu to ladowac je do partycji system, a morphos zostawic w spokoju?

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2010 23:09:23
[#5] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

1: nazwy = sciezki? da sie. wystarczy wcisnac /
3: ikony w envarc sa tylko dla starych aplikacji. wszystko nowe jest (domyslnie) w mossys:ambient/icons (chyba:)
6: ustawienia sa zapisywane w ikonie. jezeli nie ma ikony to ustawienia sie nie zapisza. jezeli chcesz domyslne ustawienia zmienic to po prostu otworz okno z napedami i tam zmien

[#6] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

1. Ambient. Da się. Zarówno jako zmiana nazwy jak i wyszukiwanie. "/" Działa tylko w trybie przeglądarki.
3. Domyślnie domyślne ikonki są w SYS:Prefs/Presets/Deficons
6. Pewnie nie masz ikonki (info) dla danego katalogu, więc nie ma gdzie zapisać ustawień.
7. MOSSYS: Zostawiasz w spokoju, choć są pewne wyjątki.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2010 23:23:39
[#7] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

@5:
Ja kupiłem A4Tech KL-7MUU (multimedialna na usb z wbudowanym portem usb). Działa pod mosem i w OF.
Wadą jest to, iż zajmuje oba porty usb (!).. no chyba że się nie korzysta w wbudowanego w klawiaturę portu usb...

[#8] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

Ad 2. Chodzi ci o dźwięk MiniMaca (tzw Tadaaa ;) ). Nie da się.
Można zdjąć obudowę i wymontować wbudowany głośniczek ale wtedy musisz mieć podpięte głośniki.

Ad 7. Tak.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2010 00:19:13
[#9] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

4 - ja obecnie używam klawiery " MODE COM MC 5002 " - czarnej multifunkcyjnej pod USB . Na Mac OS X 10.4.11 na moim struclu działa bez problemu .
Uruchomiłem też Morphosa 2.4 z ISO i również działała. Klawiaturę mam podłączoną do Huba " Pentagram x4 "
Pozdro ;)

[#10] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

> Jaki jest dobry file manager pod mosa? FM sie sypie - dzielenie przez 0.

Filer 4.07 jest na Aminecie. FM działa ale najlepiej ten stary i wiadomo nie 2.x. BTW. FM z kalkulatorem jeszcze nie miałem. ;)

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2010 06:32:06
[#11] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

kto moze mi plecic jakac klawiature ktora oczywiscie dziala, z hubem usb z np. alleceny?

Manta MM933 nabyta w MediaMarkcie. Żadna rewelacja, ale nie za droga i wszystko działa. Nie ma bloku numerycznego, ale specjalnie taką chciałem.

[#12] Re: mini mos poczatki

@MaveRick, post #8

> Ad 2. Chodzi ci o dźwięk MiniMaca (tzw Tadaaa ). Nie da się.

Da się wyłączyć - http://osxdaily.com/images/window1-1-en.jpg

[#13] Re: mini mos poczatki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

FM z kalkulatorem jeszcze nie miałem.

Chodzi o wyjątek procesora a nie o funkcję programu...

[#14] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

Na klassyku mialem zmieniona nazwe ram disk-> my_ram gdzie teraz to wpisac?

Dajesz w S:user-startup na początku:

Relabel RAM: my_ram

I załatwione.

[#15] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

5- kto moze mi plecic jakac klawiature ktora oczywiscie dziala, z hubem usb z np. alleceny?

Ja mogę z czystym sumieniem polecić oryginalną klawiaturę Apple A1048. Jest z hubem do którego wpinam mysz + pendraki.

[#16] Re: mini mos poczatki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Tia, tylko dlaczego u mnie po instalacji wszystko bylo zasiatkowane i nie moglem niczego ruszyc?

[#17] Re: mini mos poczatki

@Piotr Myszkowski, post #9

To jak to w koncu jest dzialaja te huby usb czy nie? Bo przy okzji efiki chyba obilo mi sie o oczy ze sa jakies problemy - prosze o sprostowanie.
Na tej applowskiej klawie nie d sie pisac :/ zamiast ralt pogryzione jablko; i skok taki wielki - kto sie do low profili przyzwyczail to musi duzo poprawiac.

[#18] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #4

Ja używam Disk Master - działa bezbłędnie!

[#19] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #16

> Tia, tylko dlaczego u mnie po instalacji wszystko bylo zasiatkowane i nie moglem niczego ruszyc?

Może masz inny program (czytaj poniżej), bo mnie na każdym maku działa.

> Czytalem inny temat zassalem soundpanel i po instalacji wszystkie opcje i tak mialem zaptaszkowane?? nie moglem nic zrobic?

W tamtym temacie pisałem, że używam starszej wersji, jest na stronie programu, ale nie soundpanel tylko startupsound, obadaj i daj znać.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2010 11:37:04
[#20] Re: mini mos poczatki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

I jak wylaczysz ten start sound to jest cisza w trakcie startu?! W sumie pyt. retoryczne to bylo. Idac tym tropem zapewne wylacza sie toto w OF. Tylko cholerka jak?!
Ja probowalem ustawic osx i mosa przez kilka godzin - czyt. zepsulem 6 plyt cd nagrywajac instalki ubuntu i innych lajfow - po wpakowaniu do macka ikonka wygladala jak porysowana i dupa zbita.

[#21] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #20

Do tego dźwięku poszukaj programu psstt (nie wiem jaka jest dokładna pisownia). Zresztą jak pogooglasz to na pewno znajdziesz parę rozwiązań.

[#22] Re: mini mos poczatki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

A to sorrki. Zwracam honor. Moja pomyłka. Faktycznie, "da się". Sadziłem, że to dział MorphOS a nie MacOSX. ;)

[#23] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #20

Tak, jest cisza. O, przecież jest jeszcze najprostsze rozwiązanie?! Wystarczy przed przejściem na MorphOS wyciszyć dźwięk pod OSX i tego dźwięku już nie będzię nawet jak pod MorphOS skasujesz z dysku OSX i wyłączysz zasilanie.

BTW. Gościu w czytelni włącza wypasionego Mac-a
http://www.youtube.com/watch?v=b7NduaRAlhg

[#24] Re: mini mos poczatki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

ha ha , dobreee!! ale daałłłłł czaduuuu na tym filmiku .
Podoba mi się takie cudo .

pozdro :P

[#25] Re: mini mos poczatki

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

A czy dzięki takiemu rozwiązaniu wewnętrzny głośniczek nie będzie też wyciszony cały system Morph i Przecież mikser nie działa.

[#26] Re: mini mos poczatki

@MaveRick, post #25

Nie będzie. Ciekawe czy da się tylko przyciszyć startup sound. Mini nieźle daje po garach :).

[#27] Re: mini mos poczatki

@MaveRick, post #25

Dźwięk pod MorphOSem będzie działał mimo wyłączenia w OSX. Mikser dla Mini w 2.4 nie pozwala regulować głośności, jednak umożliwia włączenie i wyłączenie dźwięku.

[#28] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #16

To kliknij w tym oknie na kłódkę i odblokujesz możliwość zmiany ustawień w tym oknie.

[#29] Re: mini mos poczatki

@ZimA, post #28

Była otwarta... tak źle ze mną jeszcze nie jest.

[#30] Re: mini mos poczatki

@11MASTEr, post #1

Gdzie dokładnie ładować nowe biblioteki MUI?

Classes/mui??

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 21:36:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem