[#31] Re: Padł Pegasos?

@ede, post #30

Dzięki za ostrzeżenie. Będę uważał na takie dziwadło. :)

[#32] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #31

dziwne ze pięcsetki tak nie padaja mimo 25 lat ..

obecna elektronika jest gowno warta od to

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 12:23:49
[#33] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #32

Co racja to racja. Jakoś PicassoIV potrafi działać latami, a dzisiejsze karty graficzne do PC padają jak muchy. :) No ale co się dziwić - to chińszczyzna produkowana na tony (jak wszystko z dolnej półki dzisiaj). Chociaż przyznać trzeba, że te dzisiejsze karty i tak nie mają sensu po kilku latach, bo w normalnym świecie dawno człowiek by je wyrzucił. Przecież nikt do dzisiejszego peceta nie wsadzi Radeona 9250. :) My zbieramy śmieci z demobilu. Plus tego jest taki, że jest to przynajmniej tanie. W razie awarii idę i kupuję kolejnego Radeona za powiedzmy 2 godziny pracy, a jakby mi w dawnych czasach padło PicassoIV za 14 mln zł (kretyńsko to brzmi ale to przed denominacją) to bym się zabił, bo wtedy zarabiałem miesięcznie 8 mln zł. :)

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 12:33:55
[#34] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #33

jesli ktos nie gra .. na PC np tak jak ja .. to uzywa od x lat della z karta graficzna na PCI RivaTNT2 ;-] mysle ze nawet S3 Virge by mi wystarczyl (WWW.VisualStudio 2010,SQL Managment 2010,BAT,MSProject ..Filmy na rzutniku)
i tak wiekszosc siedze na lapie ..ale wole tego della bo mam stary moniotr 24 cale DELL CRT (chyba ze 80 kg wazy ) i ma piekne kolory .. kupilme jakiego LCD swego czasu ..ale jakosc kolorow byla nedzna (EIZO czy cos takiego)
tak jak widzisz radeon 9000 ma racje bytu u niektorych "pececiarzy"

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 12:48:18
[#35] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #34

S3 virge by nie wystarczyl bo by ci sie pamięc skonczyła. Co do tnt2 to trzeba by bylo sprawdzic jak się prezentuje pod względem wydajności 2d bo ona jest najwazniejsza do pracy tekstowej

[#36] Re: Padł Pegasos?

@rzookol, post #35

4 MB VRAM wystarczy kazdemu do 2D
generalnei jakie odswiezanie by podawal RAMDAC tego archaika

smieszy mnie jak w pracy dostalem DELL z jakas karta graficzna 1 GB VRAM
po co ??? chyba nie ma alternatywy oprocz kart zintegrowanych wspoldzielona pamiecia RAM/VRAM

nie wiem ta Riva spelnia swoje zadanie w 2D ..
mam jeszcze oczywiscie sporo kart innych (jakas nawet z 512 MB RAM) ale po co robic przerost formy nad trescia skoro nie gram

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 13:19:39
[#37] Re: Padł Pegasos?

@rzookol, post #35

S3 Virge nie wystarczylby, nie tylko z powodu pamieci(4MB), takze kiepsko radzi sobie z filmami(YUV), choc 2D nawet wystarcza(w16bit), tylko RAMDAC dosc kiepski i obraz mydlo. Natomiast Riva TNT/TNT2, Radeon 7000/7500, Matrox G450/550 z 16/32 lub 64MB to inna bajka, kosztuja grosze, a wystarcza w zupelnosci, takze wielu gier 3D i aplikacji 3D...
[#38] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #36

Oczywiście że 4 MB nie wystarczy do 2D. Mając tani monitor LCD masz 1280x1024, a tylu już w 24 bitach nie otworzysz mając 4 MB VRAMu.
[#39] Re: Padł Pegasos?

@madman15, post #38

chyba sie jednak mylisz..
3840 kb otwarcie screenu w 1280x1024 w palecie 24 bit

mialem racje !!

http://82.114.193.227/vga/image/sbirka/s3/povrgevx.pdf

reasumujac karta 4 MB wystarczy do progromowani DTP,WWW support dla YUV tez ma ;-]

chyba dla testu zainstaluje sobie takiego S3 4 MB PCI ;-]

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 14:42:40
[#40] Re: Padł Pegasos?

@madman15, post #38

E tam, mój Matrox miał swego czasu 4 MB i pracowałem sobie elegancko w 1280 x 1024, więc Hołdys ma rację.
EDIT: Przyznaję, że wówczas nie oglądałem na tym filmów, bo to jakoś strasznie dawno było (krótko po przesiadce z Amigi).

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 14:51:05
[#41] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #9

Maca ? Amigowiec kupi Amigę lub chociaż klona Amigi.

[#42] Re: Padł Pegasos?

@przemysław, post #40

ZDRAJCA !! :D

z drugiej strony pytanie.. Amiga moze wyswietlic 1280x1024x 8 (cos ok 1280 KB CHIP) .. czy dalo sie Workbencha otworzyc w HAM6 (12 BIT) lub HAM8 ? (18 BIT) ?

w 640x512x18 to cos ok 720 kb CHIP RAM

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 14:59:17
[#43] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #42

Z uwagi na okres czasu jaki upłynął od "zdrady", sprawa ulega przedawnieniu
[#44] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #34

Ja nie gram ale na przykład korzystam z Blendera, a ten oprócz całego podglądu sceny cały GUI ma rysowany akceleratorem. Na kiepskiej karcie to po prostu umiera. Ponadto nowe wersje Photoshopa dają naprawdę fajne opcje jak się włączy "OpenGL" (można wymiatać płynnie wielkim obrazkiem, dowolnie obracać, fajnie się płynnie skaluje, dużo wygodniej edytuje). O tym, że od czasu do czasu oglądanie dema to też powód dla którego mam jakąś w miarę sensowną kartę w PC. No i robię te swoje wypociny pod GL, które może wielkich kart nie wymagają ale jakieś pewne minimum trzeba mieć. Myślę, że jakbym wsadził jakąś starą kartę to od razu znalazłbym milion powodów powrotu do w miarę dzisiejszej. Poza tym sam GUI Windy i aplikacji lepiej chodzi jak karta nie jest z prehistorii (jak się ma XP, bo jak się ma Win7 to już tak jak w MacOSX - akcelerator jest wręcz wymagany). Dla mnie akcel3D w komputerze to tak naturalna rzecz jak pamięć czy procesor. Bez tego komputer jest uszkodzony. :) Amigowe maszyny traktuję tak samo.

[#45] Re: Padł Pegasos?

@przemysław, post #40

mój Matrox miał swego czasu 4 MB i pracowałem sobie elegancko w 1280 x 1024

No a MorphOS na MacachMini z 32MB VRAM ma problemy jak się chcę niektóre rzeczy zrobić. :) Akurat zużycie VRAM dosyć łatwo policzyć i widać, że głupia tapeta w dużej rozdzielczości zjada ogromne ilości pamięci graficznej. Czasy się trochę zmieniły, wszystko poszło do przodu, jest ładniejsze, szybsze. To kosztuje. Na szczęście karty graficzne z 64-128 MB leżą na ulicy wręcz za darmo. ;)

[#46] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #39

support dla YUV tez ma

miala tez support dla 3D, ale chyba nie widziales jak ten support yuv dziala, tak jak 3D, poza tym okej :)

do dtp,moim zdaniem za kiepski ramdac na wieksze monitory, na 14/15 calowych(800x600 lub maks.1024x768) monitorach okej, ale juz 17/19 calowych bylo widac maslo.

ps. mialem S3VirgeDX 4MB przez rok czasu, do zakupu Riva 128 4MB - to byla juz niezla karta z dobrym ramdac, yuv, akcel.3D (3D tylko w 16bit)

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 15:12:48
[#47] Re: Padł Pegasos?

@1989, post #46

he he oczywiscie zartuje ze do normalnej pracy wystarczy archaik z 1995 r na PCI ..

Czy Workbencha da sie otworzyc w tyrybie HAM ?

odp..

DA SIE !!!

1024x768x12 bit

http://aminet.net/package/driver/moni/WBHacksAGA

teoretycznie pamieci czip starczy na 1024x768x18 bit ciekawe jak to dziala ;-]
Przetestuje na Amidze

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 15:43:14
[#48] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #14

8. Każdy kolejny reboot kończy się tak samo - czarny ekran.

Akurat denaturat wypiłem ;)

A może to jednak nie karta graficzna...?

[#49] Re: Padł Pegasos?

@widelec, post #48

Taaa... "pij szybciej bo się ściemnia" :P
[#50] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #47

Tak, trzeba bylo miec specjalny program do prefencji albo po prostu wyedytowac odpowiednia wartosc (screenmode, hex value) w pliczku screenmode.prefs.

[#51] Re: Padł Pegasos?

@HOŁDYS, post #47

gdzies byly ikonki w trybie ham dla amigaosu oraz na aminecie są prefsy do screenmode, w ktorych mozna tryb ham ustawic

[#52] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #1

Czyszczenie styków Radeona nie pomogło. Ekran ciągle jest czarny. Ale teraz jak patrzę na diodę dysku twardego to głowę dam, że cały startup-sequence przechodzi i Ambient jest odpalony. Oczywiście tego nie widzę. :) Inny Radeon jest już kupiony. Powinien być dzisiaj/jutro do mnie wysłany. Zobaczymy...

[#53] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #52

Dzisiaj przyszedł kupiony na Allegro Radeon 9000 128MB 128 bit pasywnie chłodzony z DVI. Wyjąłem starego 9250/128MB/128bit, wsadziłem "nowego", włączyłem Pegasosa i wszystko ruszyło tak jak dawniej. Żadnych problemów. Tak jakby nie było sprawy. Wszystko działa idealnie. Ufffff...

Dziękuję wszystkim za porady i podtrzymanie mnie na duchu. :)

[#54] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #53

Super!!! A do tego masz teraz lepszą / szybszą kartę graficzną.
W sumie to sprawdza się przysłowie: nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!!!

[#55] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #53

Dobrze, że problem rozwiązany. Chciałby się jeszcze z Wami podzielić innym doświadczeniem. Miałem podobny problem w Efice. Rozwiązaniem okazała się wymiana zasilacza, ponieważ Efi wymaga nie mocnego a solidnego zasilania! To była rada od Krashana i miał całkowitą rację. Objawy wskazywały na kartę grafiki jednak przyczyną problemu był zasilacz.

[#56] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #53

OK

[#57] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #53

To gdzie jest Fortis 2 ? :>

[#58] Re: Padł Pegasos?

@pampers, post #57

Fortis nie był grywalny i szkoda czasu na przedłużanie tej agonii. Za jakiś czas pojawi się tylko w wersji dla MacOSX (dzięki Quaint) i na razie kończę grzebanie w tym. Lepiej ten czas przeznaczyć na to co teraz grzebię. Jak zwykle zamierzam tym powalić świat na kolana i jak zwykle projekt powali na kolana tylko mnie i będę się z tych kolan znów 2 miesiące podnosił. :)

Ostatnia modyfikacja: 29.11.2010 12:27:03
[#59] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #58

Nie przesadzaj :) Co do Fortis 2 to powinien wyjść. Wg mnie statek powinien być o 2/3 mniejszy. Wyeliminować rundy (jak już to jakaś przerwa po np 10000 zestrzelonych i zmiana tła). Taka wersja na iPhony. Ludzie chca w coś zagrać na chwile. Dużo akcji, większy poziom trudności.
Naciągnąłem kilku znajomych na kupno Fortis i właśnie tak się wypowiadali.
Aha. Oni też czekają na "dwójke".

[#60] Re: Padł Pegasos?

@MDW, post #1

Odkopuję wątek - mój Pegasos II właśnie padł i objawy się podobne (chociaż wcześniej, coraz to częściej padał mi SFS). Jeśli ktoś mógłby mnie poratować chociażby kartą graficzną na chwilę do testów to wiedziałbym czy to na pewno ten komponent padł czy może coś innego.
Podczas normalnej pracy nagle czarny ekran - później po restarcie nie widać OF, monitor nie reaguje. Jeśli odepnę dysk i napęd to też nie widać OF a sam dysk tylko się rozkręca, ale nie słychać by coś wczytał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem