[#31] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #29

Skoro napiał czyli pewnie wie o czym pisze i zapewne tak jest.

1. Andrzej Drozd nie jest użytkownikiem MOSa, więc średnio bym Ci polecał czerpanie informacji na jego temat właśnie od niego.

2. Jeśli ja napiszę że pod AmigaOS4 nie da się filmów DVD oglądać, to też napiszesz że "pewnie wiem o czym piszę i zapewne tak jest"?

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 05:35:48 przez GumBoy
[#32] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #29

MOS od wersji 2.0 był płatny, kupujesz, potem aktualizujesz system do nowszych wersji za free.
Więc porównując - AOS 4.0 był płatny, a potem możesz aktualizować za free, czy nie?

Oczywiście mówimy o aktualizacji systemu bez zmiany sprzętu.
[#33] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@kjb666, post #32

MOS od wersji 2.0 był płatny, kupujesz, potem aktualizujesz system do nowszych wersji za free.

No nowej wersji to jest w zasadzie upgrade a nie aktualizacja (update). AmigaOS ma płatne upgrade z tego co mi wiadomo, MOS od kilku wersji nie.

Więc porównując - AOS 4.0 był płatny, a potem możesz aktualizować za free, czy nie?

Aktualizować tak (były jakieś paczki do łykania). Upgrade'ować nie.
[#34] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@kjb666, post #32

TAK możesz - kupujesz płatny AmigaOS 4.1 i aktualizujesz za free.
[#35] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@GumBoy, post #31

To nie zrzymaj się na mnie tylko na Andrzej Drozda, jeżeli podaje nieprawdziwe informacje.
Napisz mu, że się myli i/lub sprostuj informację.
Najwidoczniej to on celowo lub nie podaje nieprawdziwe informacje (jeżeli prawdą jest to co piszesz).
Ale tego nikt nie zauważa bo to wcielone zło amigafan jest wrogiem publicznym numer jeden mosistowskiej propagandy i to z amigafanem należy walczyć "do ostatniej kropli krwi".
Czasem zadziwia mnie poziom zawiści/nienawiści prezentowany przez niektórych wobec mojej osoby.
[#36] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #35

To nie zrzymaj się na mnie tylko na Andrzej Drozda, jeżeli podaje nieprawdziwe informacje.

Nie znam czasownika "zrzymać", ale ponieważ powtarzasz bajki po kimś, to uświadamiam również Ciebie. Udzielam Ci również rady (do której możesz się zastosować, bądź olać), jakoby średnim pomysłem było czerpanie informacji na temat systemu od kogos kto go nie używa i przyjmowanie ich za pewnik, oraz ich rozpowszechnianie.

W punkcie drugim podałem przykład takiego podejścia. Czy jeśli ja, osobnik który AmigaOS4 nie używa, napiszę, że nie można pod jego kontrolą filmów DVD oglądać, co pomyslisz o kimś kto przyjmie moja tezę za pewnik i będzie ja rozsiewał?

Czasem zadziwia mnie poziom zawiści/nienawiści prezentowany przez niektórych wobec mojej osoby.

Nie schlebiaj sobie. Ja wiem, że kreowanie się na męczennika jest trędem wśród amigowych mesjaszy (o ja biedny, wszyscy ze mnie szydzą, nabijaja się i w ogóle), ale nie znam Cię osobiście, nie spotykamy się, więc w ogóle sobie Tobą głowy nie zaprzątam bo w moim życiu nic nie znaczysz. Co najwyżej jesteś adwersarzem na forum, w ramach zabijania nudy.
[#37] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #35

Dziwisz się, że jesteś mało lubiany po tym, jak w każdym newsie o MorphOS bajdurzysz i wypisujesz brednie?
[#38] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@GumBoy, post #36

Jeśli ten "tręd" się utrzyma to wszyscy się na wszystkich będą "zrzymać" ;)

@lekarz_med:

Czyli do czego doszliśmy? Jeśli już wypowiadamy się kategorycznie to dobrym pomysłem jest trzymanie się tylko tych tematów, o których mamy pojęcie. Inaczej można wyjść na ignoranta, albo trolla. Albo na jedno i drugie (jak na przykład ci, którzy uważali, że płyty AmigaOne SE/XE to totalne dziadostwo nie dające się używać a sprzętu nigdy w życiu nawet nie dotknęli).
[#39] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #35

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie wiesz i nie rozumiesz jak wygląda sprawa z płaceniem za Morphosa. Ale jeszcze raz:
- System do wersji 1.4.5 był za darmo.
- Każdy kto chce mieć zarejestrowany system od wersji 2.0 musi zapłacić za klucz.
- Raz kupiony klucz działa na wszystkich kolejnych wersjach, a więc jeśli kupiłem dowolny Morphos w wersji 2.0 lub wyższej, każdą kolejną wersję mam za darmo dla tej maszyny do której dostałem klucz. Czyli płaci się tylko raz. Chyba, że dokupujesz kolejny komputer.
- W przypadku uszkodzenia maszyny dla której został zarejestrowany klucz, istnieje możliwość otrzymania darmowego klucza na maszynę tego samego typu.
- Ceny sukcesywnie spadają: pierwsze klucze kosztowały 150 euro (w promocji 111 euro), potem 111 euro było normalną ceną, a od wersji 3.0 111 euro jest ceną dla laptopów, a 77 euro dla pozostałych maszyn.

To powinno wyjaśnić raz na zawsze wszystkie niejasności związane z polityką licencyjną MOSTeamu.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 12:01:08 przez wali7
[#40] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@wali7, post #39

Zdziwiłbyś się jak mało użytkownicy AmigaOS wiedzą o MorphOSie - przykładowo na AmigaWorld.net zdarzają się co jakiś czas takie kwiatuszki jak użytkownik Olegil, który zdecydowanie twierdził, że MorphOS działa tylko na tych MiniMakach, które mają 32 MB VRAM.
[#41] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@wali7, post #39

Wali, gwoli ścisłości to 79e oraz 49e dla Efiki.
[#42] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@pampers, post #41

czyli widać, że i użytkownicy MOSa nie mają do końca ścisłych informacji... :)
dzięki Pampers

ech ta Efika - gdyby tylko miała z 512 MB ramu to byłby naprawdę fajny komputerek, a tak, to trzeba się sporo nagimnastykować, aby wyjść ponad przesuwanie ikonek po blacie (ja wiem, że dla niektórych to 90% rzeczy które można robić na ami/ami-like systemie, ale ja mam inne zdanie i doświadczenia :) )
[#43] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@wali7, post #39

W przypadku uszkodzenia maszyny dla której został zarejestrowany klucz, istnieje możliwość otrzymania darmowego klucza na maszynę tego samego typu.
Jak szerokie jest to pojęcie - "ten sam typ"?
I jak - w twojej ocenie - będzie wyglądał support dla Efiki? Zdaje się ze najtańsza licencja czyli mało opłacalne? Jak rosną wymagania sprzętowe MorphOS-a z wersji na wersję?
Co uważasz za przełomowe czy też najbardziej cię satysfakcjonujące w rozwoju MorphOS-a na przestrzeni wersji?
[#44] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@adam_mierzwa, post #43

W przypadku uszkodzenia maszyny dla której został zarejestrowany klucz, istnieje możliwość otrzymania darmowego klucza na maszynę tego samego typu.
Jak szerokie jest to pojęcie - "ten sam typ"?

To nie jest do końca prawda, sam uczestniczyłem w transferze klucza z padniętego Pegaza na PowerMaka.

I jak - w twojej ocenie - będzie wyglądał support dla Efiki? Zdaje się ze najtańsza licencja czyli mało opłacalne? Jak rosną wymagania sprzętowe MorphOS-a z wersji na wersję?

Dlaczego mało opłacalne? Generalnie dla mnie MorphOS na Efi to raczej pomyłka ale jest zapewne spora grupa ludzi, która myśli inaczej. MorphOS to nie Windows, że nowsze wersje są bardziej zasobożerne :)
[#45] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@adam_mierzwa, post #43

wymagania samego systemu nie rosną z wersji na wersję. co więcej, podstawowa ilość pamięci zabierana przez system powinna nieco zmaleć. co do procesora to już zależy od aplikacji.
[#46] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@adam_mierzwa, post #43

Na pytania odpowiedzieli już Pampers i kiero.
Co do wymagań Morphosa, to podpisuję sie pod tym co napisał kiero: one nie rosną jakoś zauważalnie. Jednak rozwój systemu (w rozumieniu większej funkcjonalności) spowodował rozwój oprogramowania - na Pegu z MOSem1.4.5 używałem IBrowse i AWeba - ich wymagania były dokładnie takie same jak na A1200, obecnie na miniaku z MOS3.1 używam OWB. Oczywiście, IBrowse nadal można uzywać, ale OWB daje o wiele więcej. Stąd o ile system nie konsumuje więcej zasobów, to już używanie jego nowszej wersji i nowszych aplikacji wymaga lepszego sprzętu.
Napewno dotyczy to przeskoku z 1.x na 2.x - o ile 1.4.5 bez problemu używałem na Pegu II z 256 MB RAM, to 2.0 (na miniaku, ale to nie powinno mieć znaczenia) z 512 MB to minimum. Pisząc o minimalnej, moim zdaniem, ilości pamieci, mam na myśli użyteczność systemu wraz z najczęściej uzywanymi przeze mnie programami: OWB, AmiGG, MPlayer, Stellarium.
Jeśli ktoś chciałby (są tacy?) używać maszyny z Morphosem wyłącznie ze starym oprogramowaniem amigowym: IBrowse, Wordworth, ImageFX, PPaint, to Efika ze 128 MB wystarczy, bo ten system działa szybciej od najszybszej klasycznej Ami, a Morphos zostawia do dyspozycji aplikacji kilkadziesiąt MB RAMu - dla amigowego softu z lat 90 całkowicie wystarczające... za to dla nowego softu dla MOSa już nie za bardzo (oczywiście mówimy o programach w rodzaju OWB z otwartymi kilkoma zakładkami, czy Blender z jakimś większym projektem).
Co do CPU to się nie wypowiem, bo poza krótkim epizodem z Efiką nie miałem maszyny z czymś gorszym od G4 1 GHz, teraz jest to 7447A 1.5 GHz. Ale sam system na Efice nie przymulał (na ile zdołałem się przekonać po paru uruchomieniach, zanim się jej pozbyłem).
Co do zmian i rewolucji w rozwoju MOSa, to dla mnie ważne były:
- 2.0 - wprowadzenie obsługi Altiveca, dodanie całej masy rzeczy dostępnych do tamtego czasu jako drobne aktualizacje (nowy ambient, USB2.0, MUI4), dodanie layers 3d... No i wprowadzenie odpłatności, co ostatecznie wyjaśniło niepewną sytuację po odejściu Genesi
- 2.4 dodanie obsługi maca mini
- 3.0 obsługa laptopów
Opis wszystkich zmian można znaleźć na stronie MOS Team - można wszystko prześledzić ze szczegółami.
[#47] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@GumBoy, post #17

Tego nie wiem na pewno, nagle wyskoczyl z peg2 ktorego tak wczesniej opluwal. Poza tym wiedzial, ze os4 bedzie na Peg2. Zatem nie wsparl Hyperionu kupnem sprzetu do czego innych tak usilnie namawial.
[#48] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@AmiChris, post #47

Ale Hyperion jest od AOS4, a nie od sprzętu. Wsparł Hyperion jak najbardziej.
Niestety przestał byc Amigowcem (sprzętowcem), ponieważ o ile wiem, to sprzedał A4000 i został Pegazowcem z AOS4.
Myślę że gdy już minie faza podniety nad X1000 i nowym laptopem, to Hyperion w końcu wyda AOS4 dla ApplePPC ;)
[#49] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #38

Ignorantami i trolami są mosistowskie bojówki wypowiadające się tak kategorycznie na temat AmigaOne jak i AmigaOS.
Nikt z nich najczęściej nigdy nawet nie widział na żywo AmigaOne a już tym bardziej jej nie używał co nie przeszkadza im na tym portalu DO TEJ PORY rozsiewać kłamstw i bredni na temat tego komputra jak również na temat systemu AmigaOS.

Pod KAŻDYM newsem dotyczącym Amigi czy też jej systemu przyjdzie taki ignorant i rzuci swój głupkowaty komentarz pomimo, że ten sprzęt/system go nie interesuje.
Ale nie omieszka oświecić wszystkich i jeszcze raz przypomnieć bredni na temat sprzętu i systemu o którym nie ma żadnego pojęcia.
Właśnie chociażby na temat rzeczonej AmigaOne.
Osobiście posiadam AmigaOne XE oraz AmigaOne SE i są to konstrukcje drastycznie różne mimo podobieństw "na papierze". Ale oczywiście najwięcej wypowiedzi na temat tych komputerów można tu przeczytać od osób które nigdy nawet ich na oczy nie widziały.

Więc może z równym zacietrzewieniem zwalczaj troli pod newsami na temat Amigi. OK

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 00:05:41 przez lekarz_med
[#50] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@wali7, post #39

most opanował do perfekcji propagandę.
Dla AmigaOS uaktualnienia były nazywane BoingBag (w czasach 3.5/3.9) uraz po prostu update w erze 4.0/4.1
Stąd był to cały czas 3.5 czy 3.9 z BoingBag1,2 tak jak teraz AmigaOS 4.0 czy 4.1 z update1, 2, 3, 4.
most propagandowo zmienia numerki 2.0, 2.1, 3.0, 3.1 - stąd gawiedź klaszcze uszami, że mają ciągle nowe wersje systemu za darmo i sugerują że w AmigaOS jest coś odwrotnego.
Gdyby Hyperion zamiast update1, 2, 3, 4 wypuszczał te uaktualnienia jako 4.2, 4.3, 4.4 itd. to też tak jak u was zmieniałyby się numerki.
Jest to tylko kwestia semantyki a fakt pozostaje taki, że w AmigaOS update także jest za darmo. I twierdzenie, że jest inaczej jest albo totalnym niezrozumieniem problemu albo celowym przeinaczaniem faktów.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 00:15:12 przez lekarz_med
[#51] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@AmiChris, post #47

Bo Hyperionu nie wspiera się kupnem sprzętu tylko oprogramowania.
[#52] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@GumBoy, post #36

jeśli ja, osobnik który AmigaOS4 nie używa, napiszę, że nie można pod jego kontrolą filmów DVD oglądać, co pomyslisz o kimś kto przyjmie moja tezę za pewnik i będzie ja rozsiewał

Rzecz w tym, że właśnie tacy użytkownicy mosa - nie mające pojęcia o AmgiaOS wciąż rozsiewają podobne kłamstwa gdyż zależy im na tym aby postronne osoby w to uwierzyły i wybrały inne rozwiązanie programowe niż AmigaOS.
A powody? Cóż zapewne jak zwykle "jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze" ale może to też najzwyklejsza zawiść?

Nie schlebiaj sobie. Ja wiem, że kreowanie się na męczennika jest trędem wśród amigowych mesjaszy

Zapewne chciałeś napisać "trend". Nie schlebiam - stwierdzam fakt. Kto jest twoim zdaniem amigowym mesjaszem to nie wiem ale mnie akurat daleko do kreowania się na męczennika. Wręcz przeciwnie.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 00:30:38 przez lekarz_med
[#53] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #49

Ignorantami i trolami są aosowskie bojówki wypowiadające się kategorycznie na temat MorphOS.
Nikt z nich najczęściej nigdy nawet nie widział na żywo MorphOSa a już tym bardziej go nie używał co nie przeszkadza im na tym portalu DO TEJ PORY rozsiewać kłamstw i bredni na temat tego systemu (jak na przykład, że MorphOS-Team nie odprowadza od swojej działalności podatku, albo że każda nowa wersja MorphOSa jest płatna).
Pod KAŻDYM newsem dotyczącym MorphOSa (jak na przykład pod tym, o MorphOSie na iBooka) przyjdzie taki ignorant i rzuci swój głupkowaty komentarz pomimo, że ten sprzęt/system go nie interesuje.
Ale nie omieszka oświecić wszystkich i jeszcze raz przypomnieć bredni na temat systemu o którym nie ma żadnego pojęcia.

Więc może z równym zacietrzewieniem zwalczaj troli pod newsami na temat Amigi.

Nie posiadam ani AmigiOne ani AmigaOS w wersji wyższej niż 3.1 więc nie wypowiadam się na ich temat. Tobie radzę to samo w kwestii MorphOSa.
[#54] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@AmiChris, post #47

Tego nie wiem na pewno, nagle wyskoczyl z peg2 ktorego tak wczesniej opluwal.

Ale to, że kupił wcześniej, wiesz na pewno?

Zatem nie wsparl Hyperionu kupnem sprzetu do czego innych tak usilnie namawial

A jakiż to sprzęt produkuje Hyperion?
[#55] MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #49

Nikt z nich najczęściej nigdy nawet nie widział

A co to za potwór językowy? Nikt, najczęściej, czy nigdy w końcu?

Ale nie omieszka oświecić wszystkich i jeszcze raz przypomnieć bredni na temat sprzętu i systemu o którym nie ma żadnego pojęcia.

Czyli praktycznie to samo, co Ty zrobiłeś pod tym newsem?

most propagandowo zmienia numerki 2.0, 2.1, 3.0, 3.1

Bo mają. A to, że to propaganda i nic więcej, to jest Twoje zdanie. Uzytkownika który systemu nie używa. Numeracja wersji to wolne prawo i swoboda każdego dewelopera.

stąd gawiedź klaszcze uszami, że mają ciągle nowe wersje systemu za darmo

Bo mają.

Gdyby Hyperion zamiast update1, 2, 3, 4 wypuszczał

Gdyby. Ale nie wypuszcza.

te uaktualnienia jako 4.2, 4.3, 4.4 itd. to też tak jak u was zmieniałyby się numerki.

To nie byłyby uaktualnienia, tylko upgrade'y. W języku angielskim jest to wyraźnie rozróżnione.

Jest to tylko kwestia semantyki

Nie jest to tylko kewstia semantyki. Upgrade nie rózni sie od update'u tylko nazwą.

Rzecz w tym, że właśnie tacy użytkownicy mosa

Ja nie piszę o "takich użytkownikach MOSa", tylko o Tobie. Jeśli ktoś powtarza informacje z buta wyciągnięte, to uważasz, że też powinieneś? Zaniżać swój poziom bo inni też tak robią?

Zapewne chciałeś napisać "trend".

Zapewne.

Kto jest twoim zdaniem amigowym mesjaszem to nie wiem ale mnie akurat daleko do kreowania się na męczennika

To jest Twoje zdanie. A twoje własne zdanie na temat swojego wizerunku jeśt średnią wykładnią tego, jak Cie widzą inni. Wiecznie płaczesz że niesprawiedliwość, dyskryminacja, oszczerstwa, bojówki... jeszcze tylko krzyż zarzucić i voila.

Wręcz przeciwnie.

Z czystej ciekawości, jakie przeciwieństwo mesjasza masz na myśli?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 07:45:51 przez GumBoy
[#56] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #53

Wprowadzam równowagę.
Jak mosistowskie bojówki wyskoczą pod newsami na temat Amigi i AmigaOS i niczym towarzystwo wzajemnej adoracji sobie wtórują tudzież naczelny mosista rzuci głupkowaty komentarz (bo ani błyskotliwy ani śmieszny) a stado klakierów mu przyklaskuje to wtedy jest OK.
A jak ktoś śmie się wypowiedzieć jakkolwiek inaczej niż w peanach zachwytu na temat mosa tu już jest wrogiem publicznym numer jeden.

Specjalnie podchwyciłem post Andrzeja Drozda, żeby wykazać, że jak ja coś napiszę to już z samej definicji jest to złe i należy się rzucić z widłami i pochodniami.
Gdy to samo napisze ktoś inny - w tym wypadku A.D. - to wiadomość przechodzi bez echa.
Wybiórcze czytanie? czy może zacietrzewienie względem mojej osoby?
[#57] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@GumBoy, post #55

1) Argumenty "bo mają" oraz "gdyby" są tak kiepskie/niskie, że nawet nie ma co z nimi dyskutować.
2) Dyskutowaliśmy o płatności jeżeli chodzi o "noowości" w systemie. Mosiści klamliwie sugerują (za sprawą proagandy most-u związanej z semantyką nazw, którą naświetlilem), że oni mają za darmo w przeciwieństwie do użytkowników AmgiaOS. Tymczasem nie jest to prawdą - uaktualnienia AmigaOS również są za darmo. Nowe wersje systemu od czasów 1.2 zawsze były płatne. Z faktami nie ma co dyskutować.
2) Za to mam rozumieć, że twoje zdanie na mój temat jest wykładnikiem tego jak jestem postrzegany przez ogół. Prezentujesz tylko szaloną megalomania czy już jasnowidztwo? (może mosowy mesjasz?)
3) Przeciwieństwo męczennika.
4) Uświadom wszystkich kimże jest ten cały amigowy mesjasz?
[#58] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #56

Andrzeja Drozda i jego wypowiedzi większość traktuje z przymrużeniem oka (podejrzewam, że Nowar z przymrużeniem oka traktuje także samego siebie). Poza tym - w jego wypowiedziach nie zauważyłem zwrotów "złodzieje", "oszuści", "naciągacze", czy "bojówki". Sam stwarzasz atmosferę "nagonki" na siebie używając konfliktogennego języka. Inaczej mówiąc - zachowujesz się dokładnie tak samo jak trolle, których wypowiedzi podobno chcesz piętnować. Wiem, że jesteś wielkim fanem przysłów, więc napiszę w ten sposób: "Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę".
[#59] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #58

Adminom dzięki za opcję ukrywania wypowiedzi danego forumowicza! pokłony
Od razu zrobiło się kulturalnie na forum. OK
[#60] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #57

1) Argumenty "bo mają" oraz "gdyby" są tak kiepskie/niskie, że nawet nie ma co z nimi dyskutować.

Są faktami, więc masz rację, że z nimi nie dyskutujesz.

Dyskutowaliśmy o płatności jeżeli chodzi o "noowości" w systemie.

Ja cały czas widziałem słowo "aktualizacje". To jest konkretny termin okreslający konkretne aspekty rozwoju oprogramowania, a nie dowolna interpretacja.

(za sprawą proagandy most-u związanej z semantyką nazw, którą naświetlilem),

O my biedni nieświadomi, zostalismy oświeceni. Naświetliłeś perfidne manipulacje niczym dziennikarz śledczy Faktu.

A tymczasem to co Ty nazywasz semantyką, na ludzi w profesji IT jest bardzo znaczącym rozrónieniem dwóch terminów. Pracujesz jednak zdaje się w innej profesji, więc nie mam pretensji, że tego nie wiesz. A czy przyjmiesz to do wiadomości to już Twoja i Twoich ambicji co do rozwoju w dziedzinie IT sprawa.

2) Za to mam rozumieć, że twoje zdanie na mój temat jest wykładnikiem tego jak jestem postrzegany przez ogół.

Nie, przeze mnie. Dlatego będę Cię widział takim wizerunkiem na jaki sie w moich oczach wykreowałeś, a nie takim, jaki sobie sam przypisujesz.

(może mosowy mesjasz?)

Z MOSem spędziłem w swoim życiu jeszcze mniej czasu niż z AOS4.

3) Przeciwieństwo męczennika.

Pomijając, że postawiłeś spójność pomiędzy męczennikiem i mesjaszem wyrażeniem "akurat" s swojej wypowiedzi, to zapytam jakie konkretnie przeciwieństwo męczennika masz na myśli. Czysta ciekawość.

4) Uświadom wszystkich kimże jest ten cały amigowy mesjasz?

Każdy pomazaniec niosący kaganek prawdy pośród zakłamanych współforumowiczów, z namaszczeniem godnym wyższej sprawy.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 10:52:03 przez GumBoy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem