[#46]
MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2
@adam_mierzwa,
post #43
Na pytania odpowiedzieli już Pampers i kiero.
Co do wymagań Morphosa, to podpisuję sie pod tym co napisał kiero: one nie rosną jakoś zauważalnie. Jednak rozwój systemu (w rozumieniu większej funkcjonalności) spowodował rozwój oprogramowania - na Pegu z MOSem1.4.5 używałem IBrowse i AWeba - ich wymagania były dokładnie takie same jak na A1200, obecnie na miniaku z MOS3.1 używam OWB. Oczywiście, IBrowse nadal można uzywać, ale OWB daje o wiele więcej. Stąd o ile system nie konsumuje więcej zasobów, to już używanie jego nowszej wersji i nowszych aplikacji wymaga lepszego sprzętu.
Napewno dotyczy to przeskoku z 1.x na 2.x - o ile 1.4.5 bez problemu używałem na Pegu II z 256 MB RAM, to 2.0 (na miniaku, ale to nie powinno mieć znaczenia) z 512 MB to minimum. Pisząc o minimalnej, moim zdaniem, ilości pamieci, mam na myśli użyteczność systemu wraz z najczęściej uzywanymi przeze mnie programami: OWB, AmiGG, MPlayer, Stellarium.
Jeśli ktoś chciałby (są tacy?) używać maszyny z Morphosem wyłącznie ze starym oprogramowaniem amigowym: IBrowse, Wordworth, ImageFX, PPaint, to Efika ze 128 MB wystarczy, bo ten system działa szybciej od najszybszej klasycznej Ami, a Morphos zostawia do dyspozycji aplikacji kilkadziesiąt MB RAMu - dla amigowego softu z lat 90 całkowicie wystarczające... za to dla nowego softu dla MOSa już nie za bardzo (oczywiście mówimy o programach w rodzaju OWB z otwartymi kilkoma zakładkami, czy Blender z jakimś większym projektem).
Co do CPU to się nie wypowiem, bo poza krótkim epizodem z Efiką nie miałem maszyny z czymś gorszym od G4 1 GHz, teraz jest to 7447A 1.5 GHz. Ale sam system na Efice nie przymulał (na ile zdołałem się przekonać po paru uruchomieniach, zanim się jej pozbyłem).
Co do zmian i rewolucji w rozwoju MOSa, to dla mnie ważne były:
- 2.0 - wprowadzenie obsługi Altiveca, dodanie całej masy rzeczy dostępnych do tamtego czasu jako drobne aktualizacje (nowy ambient, USB2.0, MUI4), dodanie layers 3d... No i wprowadzenie odpłatności, co ostatecznie wyjaśniło niepewną sytuację po odejściu Genesi
- 2.4 dodanie obsługi maca mini
- 3.0 obsługa laptopów
Opis wszystkich zmian można znaleźć na stronie MOS Team - można wszystko prześledzić ze szczegółami.