[#61] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #57

Z faktami nie ma co dyskutować.

Od początku rozwoju obu systemów użytkownik chcący być na bieżąco, a więc używać najnowszej wersji, musiał zapłacić raz w przypadku MorphOS-a, natomiast dwa razy w przypadku AmigaOS 4. Z faktami nie ma co dyskutować.
[#62] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #50

Ok, pomijajac juz czy jest to kwestia semantyki, odpowiedz mi na jedno proste pytanie. Ile razy uzytkownik AOS4 musial placic aby jego system byl aktualny. Jesli chodzi o MOS to od wersji 2.0 do 3.1 za system wystarczylo zaplacic jeden raz. Lista zmian jakie sie nazbieraly z wersji na wersje jest ogromna i w kazdej chwili mozesz ja sobie sprawdzic. Pisze o tym dlatego, zeby wyprzedzic Twoje "argumenty" o tym, ze Mos team tylko zmienia numerki a zmiany pomiedzy wersjami sa kosmetyczne.
[#63] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@luk, post #62

Jesli chodzi o MOS to od wersji 2.0 do 3.1 za system wystarczylo zaplacic jeden raz.

Z tego co wiem, to nawet od wersji 1.4 (czy jaka ona tam była).
[#64] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #61

Zaraz, porównajmy dwa modele:

Model pierwszy: Użytkownik komputera AmigaOne XE, który kupił komputer w ofercie EarlyBird (czy jak to się tam zwało). Dostał AmigaOS 4.0 (pre-release) razem z komputerem. Zakupił AmigaOS 4.1, pozostałe uaktualnienia dostał za darmo. Zapłacił raz (dwa razy, jeśli liczymy cenę OS4 wliczonego w koszt AmigiOne).

Model drugi: Użytkownik komputera Pegasos II. Dostał MorphOS 1.4 razem z komputerem. Zakupił MorphOS 2.0 jak tylko się ukazał, pozostałe wersje dostał za darmo. Zapłacil raz (dwa razy, jeśli liczymy cenę MorphOSa wliczonego w koszt Pegasosa II).

To kto ile razy płacił?
[#65] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #64

Model trzeci, użytkownik Maca mini, kupił MorphOS-a 2.4 i pozostałe wersje dostał za darmo. Zapłacił raz jak byśmy nie liczyli . Warto też dodać że MorphOS 1.4 był po prostu bezpłatny, więc doliczanie go do ceny Pegasosa jest dyskusyjne.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 11:54:43 przez krashan_
[#66] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #65

Skoro wyskoczyłeś z MiniMakiem to ja wyskakuję z modelem czwartym: Użytkownik kupił sobie AmigęOne 500, razem z AmigaOS 4.1. Zapłacił raz i zgarnia pulę. Póki nie wyjdzie płatny 4.2 jest remis.

MorphOS 1.4 był po prostu bezpłatny

Skoro tak to skąd wzięły się te "neapolitańskie sumy", które Zapek policzył za swoją deweloperkę? Nie był bezpłatny, był sponsorowany przez producenta komputerów Pegasos. Tenże producent (o ile się nie mylę) dokładał kopię MorphOSa do każdego sprzedanego komputera, a zysków nie czerpał z energii kosmicznej czy spadku po babci. Myślę więc, że można powiedzieć, że MorphOS był wliczony w cenę produkowanego przez Genesi sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 12:05:29 przez recedent
[#67] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #61

Od początku rozwoju obu systemów użytkownik chcący być na bieżąco, a więc używać najnowszej wersji, musiał zapłacić raz w przypadku MorphOS-a, natomiast dwa razy w przypadku AmigaOS 4. Z faktami nie ma co dyskutować.

Kolejne kłamstwo czy zwykła niewiedza?

Kupujesz AmigaOne z AmigaOS 4.0 - płacisz za komputer i system
Kupujesz Pegasosa z mosem 1.x - płacisz za komputer i system

Posiadając AmigaOne płacisz dodatkowo za AmigaOS 4.1
Posiadając Pegasosa płacisz dodatkowo za mosa 2.x

Kupujesz do AmigaOS komputer bez licencji np pegasos - płacisz za AmigaOS
Kupujsze do mosa komputer bez licencji np. strucla - płacisz za mosa

Różnicy nie ma ŻADNEJ.
Powtarzam - z faktami nie ma co dyskutować.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 12:26:56 przez lekarz_med
[#68] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@GumBoy, post #60

Wielokrotne interlokucje z tobą w roli adwersarza sprowadzały się zawsze tylko do jednego - czepiania się przecinka. Także kończąc bezcelowe dywagacje z twoją osobą:

Są faktami
Nie - argumenty "bo mają" nie są faktami tylko tupnięciem nóżką "nie, bo nie". Takie argumenty to może stosować dziecko w piaskowicy a nie człowiek podobno dorosły.

O my biedni nieświadomi, zostalismy oświeceni.

Cieszę się, że moje wypowiedzi na coś się przydały.

A tymczasem to co Ty nazywasz semantyką

W tym wypadku jest to semantyka.

będę Cię widział

Pochlebia mi, że tyle czasu zajmuje ci moja osoba.

Każdy pomazaniec niosący kaganek prawdy pośród zakłamanych współforumowiczów, z namaszczeniem godnym wyższej sprawy.

Właśnie zdefiniowałeś mosistów wypowiadających się na temat rzekomych wad AmigaOne oraz AmigaOS w newsach/na forum. Dziękuję za tak piękną definicję mosowego mesjasza.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 12:34:25 przez lekarz_med
[#69] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #68

Nie - argumenty "bo mają" nie są faktami tylko tupnięciem nóżką "nie, bo nie".

Jak inaczej chcesz potwierdzić prawdziwość faktu? Fakt istnieje "bo istnieje". Nie można argumentować inaczej jego istnienia.

Cieszę się, że moje wypowiedzi na coś się przydały.

Nawet nie wiesz jak bardzo. Akurat się nudziłem.

W tym wypadku jest to semantyka.

Zignorowałeś to co napisałem, więc nie widzę sensu pisac tego samego po raz kolejny.

Pochlebia mi, że tyle czasu zajmuje ci moja osoba.

Dokładnie tyle, ile Tobie zajmuje moja osoba, czyli czas potrzebny na przeczytanie posta. Przeczytałem ich juz trochę w Twoim wykonaniu więc wizerunek sobie u mnie wyrobiłeś taki a nie inny, bez względu na to, jaki sobie chcesz wyrobić.

Właśnie zdefiniowałeś mosistów wypowiadających się na temat rzekomych wad AmigaOne oraz AmigaOS w newsach/na forum.

Nie. Zdefiniowałem amigowego mesjasza, bo o to mnie prosiłeś. A czy sobie znajdziesz analogie to już Twoja sprawa.

Dziękuję za tak piękną definicję mosowego mesjasza.

Widzę, że już znalazłeś. W sumie definicja jest bardzo uniwersalna. Czy odwdzieczysz się przedstawieniem tego przeciwieństwa męczennika na które się według siebie kreujesz, a o którego przytoczenie moją prosbę zignorowałeś?
[#70] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@luk, post #62

Jesli chodzi o MOS to od wersji 2.0 do 3.1 za system wystarczylo zaplacic jeden raz.
To tak samo jak z AmigaOS4.1. :)

AmigaOS4.1 i MorphOS2.0 wyszły w tym samym czasie:
2008.08.06 - AmigaOS 4.1
2008.07.01 - MorphOS 2.0

Od czterech lat dla dwóch wyżej wymienionych systemów WSZYSTKIE aktualizacje są darmowe.
[#71] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #70

Ha! Kto pierwszy zapłaci ten przegrał życie!

To co, Leon, gramy?
[#72] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #71

Co masz dokładnie na myśli zapłaci?
Za nową wersję systemu czy za naprawę sprzętu?
[#73] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #72

Mowa była o systemie, ale jak wolisz - w ten sposób gra będzie jeszcze bardziej emocjonująca.

Ciekawe jak szybko idzie paczka z zepsutą SAM z Irlandii do Włoch... ;)
[#74] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #72

maki PPC są kilka razy tańsze od sprzętu dla OS4, więc nabywca Morphosa mógłby spokojnie wydać nie więcej niż powiedzmy 2500 pln (chyba za tyle da się kupić jakąś Sam z OS4) na licencję i 3-4 maszyny tego samego typu :) na wypadek ew. awarii. W razie uszkodzenia sprzętu operacja darmowej zmiany klucza potrwa 1-2 dni. Czy w przypadku uszkodzenia Sam i obsługi gwarancyjnej mamy w pełni działający system równie szybko? :) A tak z innej beczki, to ile jeszcze zostało tej gwarancji? Zdaje się, że większość okresu gwarancyjnego na istniejące Sam i AmigiOne albo dobiegła końca, albo do tego końca się zbliża.
Oczywiście to czysto hipotetyczna sytuacja, gdyż maki PPC nie są na tyle awaryjne aby miało sens takie działanie. Ale da się.
PS. Śledząc ten wątek doszedłem do wniosku, że kwestia rzekomej odpłatności za aktualizacje obydwu systemów została wyjaśniona. Więc po co produkować jakieś mało sensowne złośliwości?
[#75] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@pampers, post #44

To nie jest do końca prawda, sam uczestniczyłem w transferze klucza z padniętego Pegaza na PowerMaka.

Ogólnie nie ma problemu ze zmianą na klucz do zupełnie innej maszyny, ale ze względu na różnicę w cenach nowych kluczy, upgrade z klucza za 50 euro do klucza za 111 euro nie będzie oczywiście możliwy bez dopłaty. Celowo użyłem tutaj ceny klucza - jeśli ktoś rejestrował po starych cenach, to oczywiście zamiana klucza np. z Efiki na PowerBooka będzie możliwa.
[#76] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Jacek Piszczek, post #75

Czy wiesz ilu wieloletnich użytkowników Efiki właśnie zakrada się do niej z młotkiem w dłoni?
[#77] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #76

Czy wiesz ilu wieloletnich użytkowników Efiki właśnie zakrada się do niej z młotkiem w dłoni?

Ich własność, ich prawo .
[#78] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #77

To znaczy, że cena takiej Efiki z systemem wzrosła właśnie przynajmniej dwukrotnie, do min. 111 Euro. Bo przecież zawsze może się coś popsuć, prawda? W końcu każdemu zdarzy się odwrotnie włożyć kartę graficzną w slot PCI...

P.S. Kurde, znowu myślę jak Polak-kombinator. I jestem z tego dumny. Biało-czeeerwoni!

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2012 16:47:25 przez recedent
[#79] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #78

Chyba przekombinowałeś. Jeżeli już, to wzrosła cena tych Efik, na które zarejestrowano MorphOS-a za 111 euro...
[#80] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@krashan_, post #77

#76, #77

O prześmiewcy ja miło wspominam moja Efcię. Najbardziej mi żal tej pięknej obudowy. Żaden następny komputer dla MorphOS-a (czyt. Mak) nie miał już tak pięknej obudowy.
[#81] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Jacek Piszczek, post #75

upgrade z klucza za 50 euro do klucza za 111 euro nie będzie oczywiście możliwy bez dopłaty

Czy działa to też w drugą stronę, jak ktoś np. kupił klucz za 150 euro a teraz chciałby kupić sobie IBooka to dostanie zwrot za klucz od MOSTeamu? :P
[#82] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Leon, post #81

to dostanie zwrot za klucz od MOSTeamu?

Nie dostanie.
[#83] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #51

Dziwne tylko po co te licencje na produkcję sprzętu pod OS4. Doją jak się da z każdej strony i tyle. Rozgłaszając jakieś fałszywe informacje o sprzęcie który ma się niby pojawić, co ma przytrzymać niezdecydowanych przy OS4. Jednak wszystkie ich matactwa wychodzą prędzej czy później.
[#84] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Sventevith, post #83

Próbuję zrozumieć sens tej dyskusji. Lubisz AmigaOS a kolega MorphOS i co z tego? Na prawdę to sprawa życia i śmierci?
Systemy których używa kilka tysięcy ludzi na Świecie to hobby, zabawa której nie można traktować poważnie. Ot taka podróż w czasie. Cieszmy się tym.
[#85] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@Sventevith, post #83

Po pierwsze: O które licencje chodzi? O prawa ACube, czy A-Eonu do produkcji komputerów pod nazwą AmigaOne? A skąd wiesz jakie są warunki umowy licencyjnej? Poza tym - zakładam że to producencji zwrócili się do Hyperionu w tej sprawie, a nie odwrotnie.

Po drugie: Z tymi "fałszywymi informacjami" to ostrożnie. X1000 też była fałszywą informacją, fotomontażem itp. No i wyszła na jaw, prędzej czy później (w tym wypadku akurat później. Może tak samo będzie z netbookiem?). Jeśli np. support dla iBooka pojawi się w MorphOSie dopiero za 2 lata to będziesz w międzyczasie narzekał, że Geit "puścił farbę" żeby "przytrzymać niezdecydowanych przy MorphOSie"? Wiem, to kiepska analogia bo nikt w tym przypadku nie rzucał konkretnej daty, ale jakaś analogia jest.
[#86] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #85

Jeśli np. support dla iBooka pojawi się w MorphOSie dopiero za 2 lata to

... będzie to oczywiście kłamstwo mosistowskich bojówek!
[#87] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@recedent, post #76

Ja myślę, że ci użytkownicy Efiki, gdyby bardzo chcieli, to już by ją rozwalili z chwilą pojawienia się Mosa 2.4, czyli wtedy, kiedy ten zaczął wspierać oficjalnie maki mini. Wiadomo przecież, że Mak mini, to już jest inna epoka w stosunku do Efiki, na korzyść Mini. Jednak z jakiś przyczyn część osób zostało przy efice, lub ma to i to, a część ją sprzedała.
[#88] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@lekarz_med, post #56

[#89] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@gilban, post #87

Wtedy nikt wyraźnie nie powiedział, że jeśli sprzęt się zepsuje to dostaną za free licencję na Miniacza.
[#90] Re: MorphOS na iBooku G4 w wersji 3.2

@XoR, post #88

lol dobre dobre :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem