[#31] Re: MOS&MacMini

@htn, post #26

Czyli... nawiązując do mojego pytania?
MOS na maca ma szanse zaistnienia?

[#32] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #31

Technicznie jak najbardziej. Ale "tylko" technicznie. Reszta jest milczeniem ...

[#33] Re: MOS&MacMini

@AeroMikie, post #22

Coldfire to juz duzy krok do tylu wole jednak powerpc

[#34] Re: MOS&MacMini

@Goramo, post #27

Z tym 10 euro z lekka przgiąłeś ;)
Gdyby płyta Pegasos/AmigaOne kosztowała tyle, co płyta PC to chyba każdy obecny użytkownik Axxxx, uae, czy amithlona z radością by się przesiadł. Ale jak wiadomo taka cena jest nierealna. Dlatego by nie brnąć w ghetto hardwarowe lepiej oswoić kolosa...

[#35] Re: MOS&MacMini

@htn, post #32

Cichutko liczyłem na jakiś głos MOSteamu :)

[#36] Re: MOS&MacMini

@ems, post #28

I jako ich klient mam nadzieję że się przejedzie...

[#37] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #34

Tak moze sobie gadac ile ma kosztowac Amiga czy Pegas ale tak na marginesie to Motorola z Ibm ustala cene za poszczegolne ceny druga sprawa zawsze jest tak ze sprzet kosztuje wiec jak jest jednostkowo produkowany zauwazcie ze jest cos takiego jak inwestycja czemu na to nie patrzycie i kolejna sprawa ze pecety nie maja zazwyczaj wysokiej klasy czesci wsadzonej a nawet jak sa to tez kosztuja swoje no moze mniej nic Amiga.

[#38] Re: MOS&MacMini

@AeroMikie, post #22

Ewentualna płyta z Coldfire nie będzie tańsza od Pegasosa...
Naprawdę, żadnych nowych rozwiązań sprzętowych bez znajomego dentysty z kilkoma wolnymi milionami dolarów!!!

[#39] Re: MOS&MacMini

@htn, post #26

Ożesz Ty....systemik napisany w asemblerku ppc...ale się rozmarzyłem echhh...i do tego jeszcze jakieś CGX X, które kasuje (w przenośni i dosłownie ;) ) najnowsze DirectX...
[korektę proszę o niezwracanie uwagi na ewentualne błędy ort/styl, płynę teraz po głębinach nieziszczonych marzeń)
[#40] Re: MOS&MacMini

@Denver, post #37

Nie dyskutuję nt. ceny płyt PPC! Dyskutuję nt. sensu ich kupowania po takich cenach!
Takiego sensu wg znakomitej większości NIE MA!
Co z tego wynika?

[#41] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #40

Wejdź na #morphos czy #pegasosppc i napisz ludziom, że pegasos to droga płyta ;) Myśle, że reakcja będzie podobna do tej -

[#42] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #35

MOST mówi mało, rzadko i nie zawsze na temat. Jedno jest pewne - MorphOS to ciągle PRODUKT - w przeciwieństwie do Linuxa, *BSD czy AROSa ... Nie ma gwarancji, że Apple by się to spodobało. Najlepsze, czego można się spodziewać, to bierność. To jest też kwestia nastawienia - patrząc na dotychczasowe poczynania MOSTu można dojść do wniosku, że Apple musiałoby samo do nich przyjść, dać słuszną zaliczkę, sprzęt, poprzyjmować na etaty ...

MOST najwyraźniej nie chce podejmować ryzyka - oni chcą PEWNEGO zysku w amigowym stylu. Zaś robienie MorphOSa na Maki jest ryzykowane - na Macu chodzi wiele innych systemów, no i zapewne kwitło by piractwo. Z jednej strony MOST ma użytkowników gdzieś (robią to, co gwarantuje zysk), z drugiej trzyma się ciasnych, amigowych norm. A w prawdziwym świecie TRZEBA ryzykować - nie ma stad owiec, które "na pewno kupią".

Co do próby wtłaczania MOSa na rynek embedded - mam mieszane uczucia. System się bez wątpienia nadaje, ale ten rynek jest bardzo trudny i ma swoje "legendy" - np. QNX. Jedyna szansa to uzyskanie jednoznacznego wsparcia Freescale - łącznie z nazwą i sprzedaż wiązana z tym telematycznym "maleństwem". Najwyżej Freescale straci klientów ...

[#43] Re: MOS&MacMini

@Prince, post #39

a najfajniejsze byłoby wyszukiwanie bugów w tym assemblerowym systemie... ;)
[#44] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #40

Sens zawsze jest tylko trzeba miec pojecie do czego to chcemy uzywac a tak na marginesie to jedno amiga tez byla uzywana do profesionalnej obrobki grafiki i video kilka filmow jak nie kilka set filmow byl oroboinych na amidze.
Wiec nie rozumie skad sie wziol ten mit ze amiga to zabawka do gier.
P.S. moze jednak skonczmy ten temat drazyc bo i tak nic z tego nie wyniknie a amiga dalej sie bedzie kojazyc z a500 i starymi grami
P.S.2. Dajcie szanse amidze za ponowne powstanie z popiolow.

[#45] Re: MOS&MacMini

@htn, post #42

wy o makach i innych ppc stworach... a ja wam powiem tak jezeli chcecie miec tania pewna platforme ppc z procem g5 stworzona przez najwieksza firme softwerowa na swiecie to oto i on.........XBOX2..... patrzcie tak nietrzeba pisac wielu sterownikow i innych bajerow bo architektura zamknieta z podpieciem roznych dupereli tez mozna sobie dac rade (patrz cd32 ;) ) ale ja sobie lubie pomarzyc ..... ooooo

[#46] Re: MOS&MacMini

@Denver, post #44

ale jakoś nikt z nas tego "wstawania z popiołów" nie widzi. Kiedy Amiga była popularna, to A500 kosztowała mniej niż pecet, a możliwości miała sporo większe. A dziś... płyty kilka razy droższe, często z bugami, do tego przestarzałe (jak na AD 2005), systemy w wiecznej fazie beta, a nawet ta beta mocno technicznie zacofana w stosunku do "wiodących proszków".
[#47] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #36

Jako ich klient trzymaj kciuki za nich ! Jakby im wyszło z Chińczykami to pewnie cena by spadła :)

[#48] Re: MOS&MacMini

@jimiche, post #45

Kolega ma 100% racji, polać mu (zakładając, że będzie dokumentacja do układów graficznych i reszty). Ale najlepiej przenieśmy tę dyskusję do innego działu, bo prędzej piekło zamarznie, niż zobaczymy MorphOSa na XBOXie ...

[#49] Re: MOS&MacMini

@wali7, post #46

No moze lepiej wypuscic system z bledami dla mnie lepiej jakby nie bylo bledow a jak maja byc to male latwe do zlikwidowania.

[#50] Re: MOS&MacMini

@grxmrx, post #41

Wejdź do sklepu komputerowego i powiedz sprzedawcy, że że pegasos to tania płyta Myśle, że reakcja będzie podobna do tej -

[#51] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #50

i nie zapomnij dodać, że ma USB 1.1 i AGP x1

[#52] Re: MOS&MacMini

@tomek, post #1

Gdy zacznie się sprzedaż MorphOSa 1.5 na Pegasosa, będziemy mogli porozmawiać o ewentualnych portach na inne platformy. Wcześniej nie ma to po prostu sensu.
[#53] Re: MOS&MacMini

@Jacek Piszczek, post #52

tylko 2 pytania:
skoro nie ma dokow do sprzetu to mozna by przerobic mola by wgrywal mosa - z punktu widzenia członka mosteamu wydaje sie to łatwe czy nie?

pytanie 2:
kiedy nowa wersja muicona ;)
[#54] Re: MOS&MacMini

Bardzo mnie cieszy, że nie odcinasz się od razu od tego pomysłu.
Czekam na 1.5 a w przyszłości na MorphOSa dla bardziej dynamicznej platformy niż Pegasos.

[#55] Re: MOS&MacMini

@ems, post #47

Myślę, że Chińczycy bez ich pomocy budują lepsze i tańsze płyty niestety...

[#56] Re: MOS&MacMini

Niniejszym odszczekuję to, co napisałem powyżej (że rzadko, mało i nie na temat)! Czyżby nowa jakość w kontaktach z użytkownikami?

Pozdrawiam.

[#57] Re: MOS&MacMini

@Marek Szyprowski, post #5

niezupelnie wiem o czym mowisz - co znaczy do wiekszosci sprzetu?? znaczy do czego? do kart graficznych??nvidia, czy radeon? czy do skanerow? czy do czego? linuksa instalowalem z tych samych dystrybucji na pegu i na maku - roznic nie widze.

[#58] Re: MOS&MacMini

@rzookol, post #53

Nie znam MOLa i nie wiem, w jaki sposób został rozwiązany, więc nie będę się wypowiadał. Prawdopodobnie wymagałoby to podobnego nakładu pracy co przeportowanie systemu bezpośrednio na Maca.

MUICON rozwija się dynamicznie, ale nie zdecydowałem jeszcze, czy następna wersja ukaże się z MOSem 1.5 czy oddzielnie.
[#59] Re: MOS&MacMini

@Denver, post #49

Rozpatrując dalej kwestię ceny pegasosa powinna być możliwie
jak najniższa nawet kosztem osiągów... tania platforma + stabilny system
= sukces... oczywiście przy zachowaniu zależności koszt/effekt podobnia
jak uA1 i mmac wyposarzona w zintegrowaną grafikę...

Reasumując...

kałasznikowa nikt nie kupuję dlatego że jest lekki i finezyjny i nowoczesny

jest prymitywny i bezawaryjny...

tani komputer + prosty system bez "wrodzonej inteligencji"... to będzie sukces

system który kontroluje użytkownik a nie komputer

"Komputer to dobry sługa a zły pan... to dla M$":P
[#60] Re: MOS&MacMini

@wali7, post #30

niestety, dla 99% procent byłych właścicieli Amigi, nie kojarzy sić ona nawet z A1200. Owszem, sentyment i tylko sentyment, ale z tego nie zbuduje sić rynku.

Najwazniejsze ze marka sie kojarzy. A powiedz mi z czym kojarzy Ci sie Atari, pewnie z jeszcze bardziej przestarzala konsola do gier. A jednak InfoGrames, ktore przeciez wydalo troche Hitow i samo w sobie bylo znana marka, wydalo kupe kasy za prawa do nazwy Atari.
Podsumowujac, marka to zawsze spory kapital, choc oczywiscie niektorzy szczegolnie posiadacze sprzetow niemarkowych staraja sie ten fakt bagatelizowac.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem