[#1] wolny pegasos
[#2] Re: wolny pegasos

@pppd, post #1

To moze byc piekne. A gdy wyjdzie jeszcze AmigaOS4 na Pegaza - to bedziemy w raju :) :P
[#3] Re: wolny pegasos

@Andrzej Drozd, post #2

Heh... Sprzedaz Genesi skoczy, to pewne. Pytanie, czy na tyle, by mieli kase na powrot finasowac MOST i czy bedzie im sie jeszcze chcialo, po "tym wszystkim"... Oby, bo to szansa dla okoloamigowych platform, jak zadna inna(od pewnego czasu)... Oby!
I zeby jeszcze MOS na A1 wyszedl... ech marzenia. ;)
[#4] Re: wolny pegasos

@Torn, post #3

I zeby jeszcze MOS na A1 wyszedl... ech marzenia.
W sumie chyba jestes jedna osoba ktora o tym marzy ;)
[#5] Re: wolny pegasos

@reactor, post #4

No co ty? W aktualnej sytuacji, to jedyna szansa na pogodzenie srodowiska... Za chwile, MOS bedzie miał sensowną przeglądarkę i jest nas(?) - jednak - więcej... Myslę, że poza fanatykami, większość userów A1 by się przesiadła i by sie skończyły - zbędne - waśnie...
[#6] Re: wolny pegasos

@pppd, post #1

Tak naprawdę jedyną przyszłość dla Pegasosa widzę w Linuksie i bardzo konkurencyjnej cenie w stosunku do komputerów MAC.
Cicha, zużywająca bardzo mało energii a przy tym wydajna platforma do pracy z dostępem do olbrzymich i darmowych zasobów oprogramowania Linux.
Po prostu ludzi piszących programy dla AmigaOS4 i MorphOS nigdy nie będzie tak wielu jak programistów działających na rzecz Linuksa i druga sprawa migracja użytkowników PC_win (którzy niejednokrotnie mają dość swoich głośnych piecyków oraz pazernego M$) na Linux a następnie na Pegasos_Linux jest bardziej prawdopodobna niżeli Pegasos_MorphOS lub A1_OS4.
Sam mam wielką ochotę na Pegasosa z Linux lecz na razie powstrzymuje mnie brak środków :S

[#7] Re: wolny pegasos

@Torn, post #5

A Czarownik w swoim raporcie z zaduszek napisal ze marcikowe dzielo strasznie kulawe jest jeszcze i ze wiele wody w wisle uplynie zanim bedzie z tego uzywalna przegladarka. Byles/widziales-powiedz jak to wyglada bzzz pileczkowego odchylenia:)
[#8] Re: wolny pegasos

@jack87, post #6

czy ja wiem... z tym linuxem nawet jezeli przesiadlo by sie kilku programistow tak ja ty to potymistycznie ujoles na linuksa ppc to jest zawsze jakas szansa ze morph_os i aos4 z tego skorzystaja. nie od dzis wiekszosc programow na te 2 systemy to porty softu z linuksa. zreszta na ppa siedzi pare osob ktore sie na tym znaja i moga na ten temat powiedziec znacznie wiecej

[#9] Re: wolny pegasos

@Torn, post #5

większość userów A1 by się przesiadła i by sie skończyły - zbędne - waśnie...

No cos Ty? Wsadzasz kij w mrowisko? Jaka przesiadke? Nawet mnie to zabolalo, mimo ze nie mam A1. Czekam na AmigaOS4 i juz.
[#10] Re: wolny pegasos

@Torn, post #5

Może lepiej OS4 na Pega?? Może by wtedy ustały gadki że peg nie ma z amigą nic wspólnego... Cóż "nalepka" robi swoje ;P

[#11] Re: wolny pegasos

@Fazior, post #7

Czarownik, yyy, jakby to tak zgrabnie... Rozminął się z prawdą. KHTML miał problemy z wyświetleniem kilku stron, ale rendering był - tylko - około 50% wolniejszy niż mojego Firefoxa na Athlon 800MHz. Stabilność była fatalna, ale z tego co mówił marcik, to mniejwiecej połowa problemów wynikała z logtoola(który wieszał się niemiłosiernie). Przewijanie okna działało *bardzo* wolno i przeglądarka nie ma jeszcze(a przynajmniej wtedy nie miała) żadnych funkcji dodatkowych, jedyne co potrafiła to otworzyć stronę....
Innymi słowy, końcowa faza alpha i myślę(na podstawie tego co widziałem), że marcik nie bedzie miał żadnych problemów z zakończeniem na czas i zgarnięciem bounty.
Aha, jeszcze jedno. Niestety, ale jest oparta na dość starym khtmlu(z 2004 - tak mi mówił marcik), więc niebędzie to jeszcze 100% normalności. Marcik mówił, że jak tylko ukończy, to zajmie się updatem biblioteki khtml...
[#12] Re: wolny pegasos

@jimiche, post #8

No właśnie o tym mówię po co portować z Linuxa skoro można zainstalować Linuxa i połączyć siły - jeden OS dla A1 i Pegasosa, koniec waśni i podziałów.
Do tego zachęta dla użytkowników PC do zmiany sprzętu na Pegasos, A1 - łatwiej się zmienia sprzęt ze świadomością, że pozostajemy przy ulubionym oprogramowaniu :D

[#13] Re: wolny pegasos

@Torn, post #11

Hehe dzięki :), calkiem zgrabnie;)

Ostatnia modyfikacja: 22.11.05 14:29
[#14] Re: wolny pegasos

@Andrzej Drozd, post #9

To zależy, czy podchodzisz do tego emocjonalnie(i o to mi chodziło, gdy pisałem o "fanatykach" - przepraszam, jeśli zostałem opacznie zrozumiany i kogoś uraziłem). Jeśli nie, to przyznasz, że system, który obsługuje 2 platformy(o ile liczyć A1 i Peg osobno) ma większą bazę userów niż taki, który obsługuje tylko jedną.
Firmy(te kilka które jeszcze z nami zostało) muszą wziąść to pod uwagę, bo przy ich - jakże trudnej - sytuacji, ekonomia ma spore znaczenie(w sensie - muszą mieć - jakieś - zyski, by utrzymać się przy życiu. Wiadomo, że prawdziwy sens ekonomiczny nie jest przy Amidze, w ogóle), więc baza programowa MorphOS będzie się w takiej sytuacji szybko zwiększać, a userzy nie podchodzący emocjonalnie do nazwy systemu(tylko do platform okołoamigowych jako takich ;) ), wybiorą MorphOS, właśnie dlatego.
To samo jest - oczywiście - prawdziwe dla AmigaOS na Pegasos, ale ten scenariusz jest bardziej nieprawdopodobny... IMHO at least.
[#15] Re: wolny pegasos

@jack87, post #6

Podsumowałeś w paru słowach strategię Genesi. I bardzo dobrze, że tak wygląda ich strategia, bo jak widzimy(news na linuxnews.pl) powoli przynosi ona efekty...
A wiesz, to jest także szansa dla MorphOS. Dlaczego? Bo sporo z "nowych" przynajmniej obejrzy ten system("zobaczmy, co mi tu na płytkach dali...") i mała część może sie przekonać, do - przynajmniej - pozostawienia go na dysku... A może nawet czasem na nim popracują... A może w czasie wolnym coś tam napiszą(jakąś pchełkę, ale każdy program więcej to dla nas dobrze)...
Oczywiście, mówimy tu o jakiejś jednej osobie na sto, ale każdy nowy user MorphOS, jest na wagę złota.
A przeżucenie się całkiem na Linuksa, to koniec Amigi jaką znamy i kochamy... Jeśli cokolwiek stanowi kwintesencję Amigi, to - w tym momencie - AmigaOS API i systemy które z niego kożystają.
[#16] Re: wolny pegasos

@Torn, post #15

moim zdaniem linux jest ratunkiem dla "ducha amigi". a to dlatego ze
jest JEDYNA konkretna i liczaca sie alternatywa dla MS. ani MorphOS ani AmigaOS nie maja szans w rywalizacji z MS. Dzieki jego otwartosci mozna przemycic do linuxa to co w Amidze kochamy. jezeli te wysilki zostana rozdrobnione, to i tak Amiga w takiej postaci jaka znamy przestanie istniec.
[#17] Re: wolny pegasos

@pppd, post #16

Nie do końca. MS nie stanowi dla nas konkurencji, bo działa na zupełnie innym "rynku". A ja piszę o innym mechanizmie - w którym to Linux "podgryza" MS, a my "podgryzamy" Linuxa. To nie jest nie możliwe, wymaga tylko promowania Pega w srodowiskach open-sourceowych i większego uczestnictwa środowiska Amigowego w tej społeczności... Niby czemu dobre programy mają być portowane zawsze z Linuxa na Amigę? A nie ma dobrych progów na Ami, z których społeczność Open-source mogła by skożystać? Pewnie że są, a do tego, w większości przypadków port z Ami na Lin jest łatwiejszy, niż odwrotnie...
Po prostu powinniśmy się podłączyć pod środowisko Open i płynąc z nim na fali, starać się "wyrwać" jak najwięcej dla "nas". To jest IMHO jedyna strategia, jaką może przyjąć nasze(?) środowisko, by mieć choć szansę, na przetrwanie Amigi.
[#18] Re: wolny pegasos

@Torn, post #14

To samo jest - oczywiście - prawdziwe dla AmigaOS na Pegasos, ale ten scenariusz jest bardziej nieprawdopodobny

To zalezy tylko od tworcow oprogramowania, czy skompiluja swoj soft pod AOS4. Mam nadzieje ze gdy Marcik zrobi przegladarke WWW pod MOSa, to Team AOS4 zrobi wszystko, aby zachecic autora do wersji pod AmigaOS :)

Ostatnia modyfikacja: 22.11.05 15:58
[#19] Re: wolny pegasos

@Andrzej Drozd, post #18

czy jak zrobi przegladarke to nie bedzie musial udostepnic jej zrodel, bo jezeli tak to chyba wystarczy rekompilacja?
[#20] Re: wolny pegasos

@Andrzej Drozd, post #18

Chodziło mi o szansę wyjścia AmigaOS 4.0 na Pegasosa. Niestety, ale ta szansa, IMHO, wynosi zero, a utrzymywanie aktualnej systacji nikomu nie służy. "Wojna systemów" jest po prostu zbyt wyniszczająca i musi się skończyć natychmiast, albo zaważy ta sytuacja na przyszłości Amigi.
A po tym co się stało, zostało powiedziane i zrobione, na pokój przez "porozumienie stron", nie ma już - raczej - szans. Jedyną opcją jest natychmiastowe zwycięstwo któregoś z systemów. W zasadzie, to jest sprawa wtórna, który to system będzie, ale szansa jest większa po stronie MorphOS, IMHO.
A musimy się pogodzić, by nie przeoczyć szansy dla Amigi, jaką stanowi - choćby - news, od ktorego wystartował ten wątek. Ja naprawdę wierze, że można - trochę - spopularyzować Amigę, wśród tzw. "środowisk hackerskich", po przez uczestnictwo w społeczności Open-Source.

A marcika już pytali, czy gdyby dostał A1, to by przepisał khtml na AOS4...
[#21] Re: wolny pegasos

@pppd, post #19

Zrodel pewnie nie udostepni, tylko bedzie mu potrzebna maszyna z AOS4.
[#22] Re: wolny pegasos

@Andrzej Drozd, post #21

a czy licencja khtml nie wymaga udostepnienia zrodel?
[#23] Re: wolny pegasos

@pppd, post #22

khtml.library na pewno, ale pytanie brzmi: co z resztą? Trzeba by się zapytać marcika.
[#24] Re: wolny pegasos

@Torn, post #20

Chodziło mi o szansę wyjścia AmigaOS 4.0 na Pegasosa.

Mi tez o to chodzi. Jestem nawet za tym aby wypuscic jakas piracka łate, umozliwiajaca odpalenie AOS4, w przypadku gdy nie dojdzie do porozumienia. Piracka łata + legalny AOS4.

"Wojna systemów" jest po prostu zbyt wyniszczająca i musi się skończyć natychmiast, albo zaważy ta sytuacja na przyszłości Amigi.

Jakby na to nie patrzec, konkurencja zrobila duzo dobrego i oba projekty sa dalej niz mogly byc.

Jedyną opcją jest natychmiastowe zwycięstwo któregoś z systemów.

Raczej niemozliwe. Oba systemy sa prawie tak samo zaawansowane. Z tym ze AOS4 jest teraz robiony bardziej oficjalnie, natomiast MOS zszedl jakby do podziemia.
[#25] Re: wolny pegasos

@Andrzej Drozd, post #24

Piracka łata, to jednak będzie łamanie praw AInc./Hyperion. A co do możliwości zwycięstwa któregoś systemu, to nie jest to możliwe samymi możliwościami systemu(są zbliżone i rozwijają się w podobnym tempie). Właśnie dlatego tak ważna jest baza aplikacji... Wygra lepiej oprogramowany system i tyle.
A rewalizacja na oprogramowanie, to nie może zaszkodzić. I to jest, niejako, "ostatnia bitwa", kto ją wygra, zgarnia wszystko. W tym sensie, (prawie) natychmiastowe zwycięstwo jest możliwe... Oby.
[#26] Re: wolny pegasos

@pppd, post #19

Na chwile obecna plany sa takie aby zrodla udostepnic w calosci na LGPLu. Ale najwazniejsza czesc kodu, czyli wrapper jest na licencji BSD, wiec po przerobieniu go na osobna biblioteke jego zrodla nie beda musialby byc udostepnione. Ale na chwile obecna nie mam zmaiaru robic czegos takiego.

PS. Wlasnie jest w trakcie przepisywiana kodu sieciowego i w porownianiu do tego co bylo na zaduszkach stabilnosc wzrosla zdecydowanie. Zreszta na zaduszkach, powtarzalem kilka razy ze niestabilnosci w 95% przypadkow jest zawiniona przez ten kod :)
[#27] Re: wolny pegasos

@jack87, post #12

Osobiście wolę używać windy i AmigaOS, niż tracić nerwy i czas na linuksa.

[#28] Re: wolny pegasos

@Torn, post #20

A po tym co się stało, zostało powiedziane i zrobione, na pokój przez "porozumienie stron", nie ma już - raczej - szans.

No tak, oczywiście. Jeśli wszyscy jednogłośnie krzyczą że nie ma szans, to pewnie tak jest. ;)

[#29] Re: wolny pegasos

@MinisterQ, post #27

Chciałem instalować linuxa ale.... mam za mało miejsca na dysku :D

[#30] Re: wolny pegasos

@MinisterQ, post #28

Nie zapominaj, że moja optyka jest nieco skrzywiona. Ja dopiero od niedawna "uczestniczę" w Amispołeczności i dopiero poznaję wszystkie aspekty tego konfliktu, ale na bazie tego co widzę tak właśnie sądzę.
Jeśli jednak widzisz to innaczej, to ja chętnie poczytam(Tylko - pliz - nie pisz nic o n.p.: Hi-Toro, czy podobnych inicjatywach,ok?).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem