[#61] Re: wolny pegasos

@wali7, post #59

Chociaż dobra usługa terminalowa (terminal graficzny ofcorsik) by się
przydała...

[#62] Re: wolny pegasos

@MinisterQ, post #28

MinisterQ napisał(a):

> No tak, oczywiście. Jeśli wszyscy jednogłośnie krzyczą że nie
> ma szans, to pewnie tak jest. ;)

No i w tej kwestii jest wtedy właśnie porozumienie! :D
[#63] Re: wolny pegasos

@luser, post #58

> ciekawe jak zmienisz konfiguracje amigi ze zdalnego komputera?

Na zdalnej Ami udostępniach pod hasełkiem ENVARC: i ENV:
kopiujesz odpowiednie pliki do siebie do ENV: konfigurujesz używając "use", uploadujesz na zdalną Ami.

> ciekawe jak uruchomisz automatyczne aktualizowanie aplikacji
> przy uruchomieniu?

Prosty skrypt Arexxa z wykorzystaniem np. rxsocket może sprawdzać wersje danych programów umieszonych w necie i porównywać do zainstalowanych (o ile poda się mu wszelkie dane, jak url, do pliku z numerem najnowszej wersji dla każdego programu itp.)

> jak zainstalujesz system na kilku maszynach na raz?

Robisz sobie własną instalkę AOS 3.9. Instalator podmieniasz własnym (znów np. prostym skryptem Arexxa), który przed procesem instalacji czeka na polecenia z sieci (Miami/Genesis musi być odpalony i skonfigurowany). Ewentualnie robisz własny instalator, który automatyzuje instalację do tego stopnia, że odpalasz skrypt i leci, następny komp, odpalasz, leci... itd. Na końcu instalacji wszystie się resetują i tada!
[#64] Re: wolny pegasos

@Kaczus, post #50

Kaczus napisał(a):

> Nie
> lepiej tak jak jest w Amidze, 1 plik s-s dla systemu i u-s dla
> uzytkownika...

W ten sposob nie można porównywać AOS do innych systemów, bo AOS pod TYM względem jest IMO swoistą utopią. Tu wszystko jest idealnie proste, wszystko na swoim miejscu. No gdzie będziecie szukali np. szyja.library, które nawala? Bo ja w Libs: ;)
[#65] Re: wolny pegasos

@Torn, post #15

Torn napisał(a):

> A przeżucenie się całkiem na Linuksa, to koniec Amigi jaką
> znamy i kochamy...

Oczywiście, że tak.
[#66] Re: wolny pegasos

@Malin, post #29

Miałem odpisać, ale zrezygnowałem.

"Bądź człowiekiem, nie karm trolla..."
[#67] Re: wolny pegasos

@Rafał Cerankowski (UZi), post #66

Jednak nie zaprzeczysz że troche ponad 1 gb wolnego miejsca to ciutka za mało na linucha (dystrybucja sie bodajrze Ubuntu zwie) 1 gb to na swap starczy. i nic poza tym.

[#68] Re: wolny pegasos

@Malin, post #67

Używałem dużo Debiana przy 512MB RAM z całkowitym brakiem swap-a, chodził dobrze i szybko.
Najmniej chyba zajmie Slackware z popularniejszych dystrybucji, ale ja tam się nie znam.
[#69] Re: wolny pegasos

@Malin, post #67

"Jednak nie zaprzeczysz że troche ponad 1 gb wolnego miejsca to ciutka za mało na linucha".

Co to jest "linuch"? Czuje się tak samo urażony jak gdyby ktoś nazwał komputer Amiga nazwą "alemiga".

What is Damn Small Linux, a.k.a. DSL?
DSL is a very versatile 50MB mini desktop oriented Linux distribution.

http://www.damnsmalllinux.org/
[#70] Re: wolny pegasos

@thorin_1979, post #69

thorin_1979 napisał(a):

> "Jednak nie zaprzeczysz że troche ponad 1 gb wolnego miejsca to
> ciutka za mało na linucha".
>
> Co to jest "linuch"? Czuje się tak samo urażony jak gdyby ktoś
> nazwał komputer Amiga nazwą "alemiga".
>
> What is Damn Small Linux, a.k.a. DSL?
> DSL is a very versatile 50MB mini desktop oriented Linux
> distribution.
>
> http://www.damnsmalllinux.org/

dokladnie, moj slack z kde, gcc, firefoxami, ooo itp. miesci sie na 1200 MB z swapem. nie nalezy patrzec na ilosc plyt CD z instalka, ale na objetosc progsow ktorych chcemy uzywac. czysty linux (jadra, "coreutils" X11, flux) zajmuje 300MB.
[#71] Re: wolny pegasos

@Malin, post #67

Ja swapa mam 256mb, więcej mi nie trzeba. 1gb styka w zupełności na x'y, kde i środowisko developerskie jak chcesz coś kompilować.

Polecam slackware, a nie jakieś ułomne debiany.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem