[#1] Kupno Pegasosa.
Być może kupię sobie coś takiego: LINK. Co jeszcze muszę dokupić? Tzn. jaką obudowę, jakie (i ile) kości pamięci, czy trzeba jeszcze wiatrak na proca, itd.?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

[#2] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #1

kość pamięci, dowolna pctowa obudowa, jednak z niektórymi niskoprofilowanymi może być problem, kartę graficzną (najlepiej jakiś radeon, tyle ze nie najnowszy), dyski, cd/dvd .

[#3] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #1

Pegaz z G3 600 MHz nie potrzebuje wiatraka, G4 1 GHz potrzebuje. Oryginalny komputer wyposażony jest już w wymagane chłodzenie, nic nie trzeba dokupywać (chyba że interesuje cię wyciszanie, odsyłam do artykułu Stonego, także do mojego na ww temat).
Płyta Pegaza jest w standardzie microATX, więc pasuje każda obudowa ATX do PC, można też kupić mniejszą obudowę np. SlimTower.
PegazII potrzebuje standardowych kości DDR (podobno są jakieś problemy z Linuxem przy użyciu dwóch kości, tak więc lepiej kupić 256 czy 512 MB w jednym kawałku).
Będziesz potrzebował też karty graficznej - Morphos obsługuje VoodooIII/IV/V i Radeony modele bodajże do 9250 (ja mam 9200SE).
Prócz tego - HDD (sam MOS to kilkanaście MB, ale kupować czegoś mniejszego niż 40 GB chyba nie ma sensu), napęd CD lub DVD (względnie nagrywarka). Plus klawiatura, myszka (mogą być na USB). I monitor.
[#4] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #1

Ja mam HIS Radeon 9250 256 MB 128 Bit, DDR 512 (400) Kingston, SB Live!, HD 80 GB Seagate , do tego jeszcze jakiś DVD Combo i zwykła obudowe pece :D Wiatraka na proca nie trzeba bo to jż będzie w komplecie :D

Do Pegasa II włożysz w AGP te modele Radeona:
Radeon 7x00
Radeon 8500, LE, LS, VE SE i inne
Radeon 9000
Radeon 9000Pro
Radeon 9100,LE LS..
Radeon 9200/9200Se (9200se miałem)
Radeom9250/9250Se (9250 mam obecnie)

Z pamięci przetestowałem te:

256 MB (266) No Name
256 (333) Samsung jednostronna
256 (333) Samsung dwustronna
512 (266) TwinMos
512 (400) Kingmax - Nie działała
512 (400) Kingston - mam obecnie i działa

Dyski miałem HD 80 Seagate, 4 GB Maxtor, 8 GB Fujitsu i 160 GB Samsung, wszystkie działały :D

Z kart muzycznych oprócz zintegrowanej AC'97, bawiłem się SB Livie! i SB Audigy 4 i ona niestety nie działała :( .

Więcej nie wpinałem i nie popsułem ;)

[#5] Re: Kupno Pegasosa.

@wali7, post #3

Wali7, to że wspomniałeś o twardym dysku - jeszcze zniosłem, ale z myszką i monitorem, to już przesadziłeś!!!
A DDR 266, 333 czy 400 MHz? Pół giga , czy cały?
[#6] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #5

Z pamięcią to im więcej tym lepiej, na pewno się przyda, jeśli nie na MorphOS-ie to na innych systemach, które można uruchomić na tym komputerze jak najbardziej. Sugerowałbym 1024 MB w jednej kostce, no i najlepiej sprawdzić czy działa (lub mieć możliwość zwrotu takiej pamięci co nie działa, bo różnie może być, może się trafić taka że nie zadziała).

[#7] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #5

pisałeś co trzeba dodać, to napisałem ;).... o wszystkim
co do pamięci, to ja mam 256 MB i do działania wystarczy w 99% przypadków, jedynie FreespaceII lubi się przywiesić czasami przy tej ilości RAMu, dlatego planuję 512 MB. 1 GB to zdecydowanie przesada (chociaż na stronie Czech Pegasos Group widziałem chyba kogoś z 1 GB).
Szybkośc RAMu nie ma większego znaczenia, teraz mam 266, niedawno testowałem 400 i też działało. Generalnie PegazII nie jest wybredny w materii pamięci, chociaż jak pisał Olo, jedna kość mu nie działała.
Mój konfig to: PegazII, G4 1 GHz, 256 MB w jednej kości 266, Radeon9200SE 64 MB, Seagate Barracuda 40 GB, DVD LG 16x, karta USB2.0 na chipsecie VIA, okazjonalnie miewam założonego SB Live.
[#8] Re: Kupno Pegasosa.

@wali7, post #7

AFAIK Morgoth ma 1GB bo lubi filmy z ramu ogladac:D.Nie kupuj 256mb szkoda forsy,ja juz sie przymierzam do 512mb:).

Dysk kup jeden dosyc duzy bo po co ci halas:)
w ostatecznosci zrob jak ja mam 80gb mos i okolice,40gb linuch,macos etc
jak jestem na mosie mam w s-s programik idestandby i juz drugiego hdd nie slychac:D.

Ja mam radeona 7500 i sobie go chwale:).

Naped to tylko imo dvd-rw szkoda pieniedzy na cos innego:).

Pegaz 2 g4 to fajne ciacho:D

[#9] Re: Kupno Pegasosa.

@wali7, post #3

W zasadzie nie zauwazysz wiekszej roznicy, bo niestety PII nie wykorzystuje szybszych pamieci, wiec szybsze beda downgradowane, moze minimalnie cos szybciej bedzie, ale ja bym to nazwal bledem statystycznym :)

[#10] Re: Kupno Pegasosa.

@wali7, post #7

Szybkośc RAMu nie ma większego znaczenia, teraz mam 266, niedawno testowałem 400 i też działało.

To ja jeszcze do kompletu dodam, że mam kostkę DDR-333 o pojemności 256 MB i też działa.
[#11] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #1

Wielkie dzięki koledzy!
Myślę, że to raczej oczywiste, ale wolę się upewnić: stacja dyskietek nie jest do niczego potrzebna?
I drugie pytanie (też na wszelki wypadek): do kontrolerów na płycie głównej można podłączyć 4 urządzenia (jak w PieCu)?
I wynikające trochę z poprzedniego: próbował ktoś wsadzić kontroler SCSI? Zadziała?

[#12] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #11

stacja dyskietek nie jest do niczego potrzebna?

Nie jest. Można jej nawet nie podłączać, nie ma to wpływu na działanie pegaza.

do kontrolerów na płycie głównej można podłączyć 4 urządzenia

Tak. Ale czasem takie kombinacje lubią się gryźć ze sobą, przy czym analogiczne urządzenia np. na piecu działają bez problemu. Ale to się dość rzadko, i w dosyć specyficznych wypadkach zdarza.

[#13] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #11

próbował ktoś wsadzić kontroler SCSI? Zadziała?

Podobno (jak można było na MorphZone swego czasu przeczytać) zadziała, ale karta musi być oparta o konkretny układ, niestety nie pamiętam jaki.
[#14] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #11

Takie pytanie czy naprawde potrzebujesz scsi??
Kiedys scsi bylo szybsze i drozsze teraz zostalo juz tylko to drugie:D

[#15] Re: Kupno Pegasosa.

@AmiChris, post #14

scsi sie bardzo przydaje :P
działają symbiosy tylko lepiej brać te o mniejszych numerkach bo przy 875 nie startował OF, device sie tworzy automatycznie nic nie trzeba przegrywać, skanery obsługiwane przez FXScanLite działają bardzo dobrze, tak samo dobrze działa pod linuxem (no i można wymieniać dane z makami i sunami ;) )

[#16] Re: Kupno Pegasosa.

@rzookol, post #15

Michal a ja wloze pena,przegram co chce,schowam do kieszeni,zajde-wloze, skopiuje i juz:D.

skaner jezeli ktos potrzebuje to ok.
reszta to zbytek imo :)

[#17] Re: Kupno Pegasosa.

@AmiChris, post #16

Abyś nie zapomniał! Biurko!
[#18] Re: Kupno Pegasosa.

@rotfl, post #17

Pamięci są taktowane niższą częstotliwością (jeśli masz szybsze) ale za to timing są lepsze niż zwyczajowych 266MHz. Poza tym obecnie najpopularniejsze są 333 i 400 (w Polsce, na świecie 400 DDR i 533 DDR II), zatem na 266 oszczędzisz niewiele, a nowsze kosci mogą kiedyś posłużyć do ewentualnej przesiadki na nowsza płytę.
Co do SCSI to jednak ostatnie non-serial jest szybsze od ostatniego non serial ATA...nieco badziej uniwersalne, a urządzenia produkowane w tym standardzie też neico trwalsze i wydajniejsze. Niemniej nie ma nic za darmo i wszystko jest wliczone w koszty.
BTW jeśli koszty nie mają znaczenia można by się pokusić o 1GB Ram+ECC, w każdym razie w razie ewentualnych usterek komórek pamięci jest większa szansa na poprawną pracę...
[#19] Re: Kupno Pegasosa.

@abcdef, post #18

I pomyslec, ze gosc od ktorego kupowalem pamiec do pegaza spuscil mi
dosc duzo na ECC bo nie mogl sie ich pozbyc :))

[#20] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #1

Witam.
Nie chcę rozpoczynać nowego wątku. Przyszła płyta głowna, na którą już czekała reszta osprzętu: obudowa ATX desktop, HDD Caviar 80MB, RAM DDR Kingston 512MB, ATI RADEON 9250. Popodłączałem: jeszcze myszka, klawiatura, monitor LCD Philips i wcisnąłem POWER. I d..a!!! Jedyny widok, to komunikat na monitorze "NO VIDEO OUTPUT". Wyjąłem wszystko i wsadziłem jeszcze raz (bardzo starannie dociskając) i nic! Podmieniłem kość RAMu na analogiczną z PieCa i nic! Nadmieniam, że wcześniej testowałem RAM i ATI w PieCu i wszystko działało!
HELP

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 22:52
[#21] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #20

hmm czy dvi jest domyslnie wlaczone w sterowniku karty gfx??

[#22] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #20

To "mówi" OSD od monitora?

[#23] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #20

Najlepiej podlaczyc przez serial jakiegos peceta, odpalic tam terminal i tam zobaczyc co pegowi nie pasuje.
[#24] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #20

DVI jes domyślnie włączone. Może spróbuj z innym monitorem. pozatym przed wczytaniem MOSa jest SmartFirmware, które powinno być widoczne... A może karta gfx nie pasi Pegazowi... Można sobie wszystko sprawdzać, jak się ma częći :)

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 22:47
[#25] Re: Kupno Pegasosa.

@Malin, post #22

"Jedyny widok, to komunikat na monitorze "NO VIDEO OUTPUT"."

Malins to chyba jasne? ... a może to była wizja? :P

[#26] Re: Kupno Pegasosa.

@marcik, post #23

Mógłbyś rozwinąć temat, bo na razie nie wiem o czym do mnie rozmawiasz!!!

[#27] Re: Kupno Pegasosa.

@Korni, post #24

No właśnie SmartFirmware jest niewidoczne (gdzie mi tam póki co do wczytania MOSa)!!!

[#28] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #20

Nadmieniam.
Monitor nie ma wyjścia DVI i jest podłączony przez standardowe VGA.

[#29] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #28

Może spróbuj z jakimś Voodoo 3 albo innym Radeonem.

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 22:59
[#30] Re: Kupno Pegasosa.

@Kitech, post #26

Potrzebujesz kabel null-modem do polacznia 2 kompow przez serial (koszt jakies 10zl pewnie, albo mozna samemu zrobic - to tylko kwestia odpowiedniego polaczenia sygnalow), polaczyc je, na pececie odpalic dowolny terminal (np. Tera Term), ustawic go w tryb 8N1, 115200 (tutaj jest screen z ustawionego tera termu - http://www.bplan-gmbh.de/news/TeraTerm1.jpg ), wlaczyc pega i zobaczyc co wypisuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem