[#61] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #58

Odnoszę się do sedna.... Bo jedyne co to właśnie ta nieszczęsna
naklejka. Pozostałe rzeczy są zgodne z prawem, więc uważaj rzuczając
oskarżenia, bo bezpodstawne oskarżenia to jest właśnie
przestępstwo....

[#62] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #59

Na razie to jedynym skazanym jest AmigaINC i gdyby nie szuczki z
KMOSem firma ta nie miała by już nawet patentu do nazwy...

[#63] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #59

No gdyby ktoś zrobił taki plagiat windy, to na pewno micr$oft by tego tak nie zostawił.

O. Doprawdy?
A tu wystarczy normalnie tylko na dwa linki zakliknąć.

http://www.reactos.org/pl/index.html
http://www.winehq.com/

I wszystko jasne. Gdzie te krwiożercze prawnicze pijawki microsoftu?
A odnośnie kasy na prawników - prawnicy lubią wygrywać. Jeśli proces ma tak niesamowite podparcie, w postaci licencji, patentów, i cholera wie czego jeszcze, to kasa na prawników nie powinna być żadnym problemem.

Te dwa powyższe linki kopią dupę Twoim teoriom.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.07 21:28
[#64] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #59

Istnieje "plagiat" Windy - nazywa sie ReactOS. Wlasnie trwa audyt, czy kod niepochodzi z disasemblacji Windowsa - i jest w 98,5% gotowy na KORZYSC ReactOSa. Jesli piszesz system zgodny pod wzgledem API za pomoca reverse-engineeringu nie lamiesz zadnych praw.

Wiec lepiej poczytaj sobie troche Googla i Wikipedii zanim zabierzesz jakikolwiek kolejny glos w dyskusji na tematy, o ktorych masz BARDZO blade pojecie.
[#65] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Masta Krishna, post #64

heh reactos ...przy tym tempie rozwoju to on sie prezentuje jak aros ....wiec cos co nie stanowi realnego zagrozenia narazie nie jest warte wytaczania dzial.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.07 21:32
[#66] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@DRACOX, post #65

Lepiej ubić przeciwnika póki jest słaby, niż potem cudować na szeroką skalę. Te przykłady pokazują po prostu że tzw. "prawa do API" to jeden wielki pic na wodę.

[#67] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@DRACOX, post #65

wszystko zależy od tego co zostało określone patentem - Apple procesował się MS o kosz, zdaje się dlatego w czasach Win3.x nie było ikonek reprezentujących fizyczne napędy i katalogi. Opatentowano też "jednoklik" w necie prowadzący do kupna przedmiotu.... tak więc, ważne jest to co stoi w patencie.
Obawiam się, że w przypadku AmigaOS patent obejmuje jedynie prawa do nazwy i znaku handlowego.
Nie jest łatwo w dzisiejszych czasach opracować patent ma jakieś większe urządzenie ew. system operacyjny, choćby dlatego, że trzeba precyzyjnie określić to co się patentuje bez naruszenia innych patentów. Z nazwą i znakiem handlowym jest łatwiej.
[#68] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@MinisterQ, post #66

moze teraz ,ale wczesniej tacy potentaci jak MS nie spodziewali sie zagrozenia ktore "powstaje w garazu" .teraz juz inaczej pewnie na to zaczynaja patrzec .
[#69] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #40

Pegaz+mos głównie z racji braku licencji jest podobnie amigowy jak Piec z Amithlonem WinUAE

No widzisz, dla Ciebie "amigowość" oznacza używanie systemu z nalepką, więc Pegasosa stawiasz na równi z WinUAE. Dla mnie jednak amigowość to używanie systemu zgodnego z duchem Amigi. A żaden Amithlon ani WinUAE nie dorówna MorphOS-owi.

[#70] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #52

Natomiast jeśli chodzi o prawa/licencję do nazwy kultowego przecież komputera, prawa/licencję do systemu AOS i to nie tylko nazwy, ale jego całej filozofi działania, architektury, konstrukcji, które to zostały przecież żywcem, bez jakiegokolwiek pozwolenia zerżnięte na potrzeby mosa

A gdzie w MOS-ie widzisz naruszenie praw do nazwy kultowego przecież komputera, tudzież systemu AOS? Co Ty wiesz o filozofii działania, konstrukcji i architekturze MorphOS-a, że sadzisz takie duby smalone? MorphOS jest w środku znacznie bardziej zaawansowany niż AmigaOS i ma tylko zgodne API, a samo API własnością intelektualną nie jest. Następnym razem proponuję spróbować przeczytać (i zrozumieć, to będzie najtrudniejsze) swoją myśl twórczą przed kliknięciem na "Wyślij".

Ostatnia modyfikacja: 12.04.07 22:31
[#71] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@wali7, post #67

Tak prawdę mówiąc to Apple nie procesowało się z Microsoftem o kosz, a o beszczelne zerżnięcie ponad 70% kodu systemu, na którym stoi windows. Prawnicy Gatesa odwlekali, grali na zwłokę i tak w nieskończoność. Zanim Apple by wygrało, wcześniej by zbankrutowało. Dlatego Jobs Steve dogadał się z Gatesem za plecami w zamian za zrezygnowanie z procesu, aby ratować firmę. Gdyby Apple uczciwie wygrało proces, to Microsoft byłby największym bankrutem świata.

[#72] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Korni, post #47

OS3.9? Nie pomyliło się z WB?

Ale co to za roznica z praktycznego punktu widzenia?
[#73] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kaczus, post #55

Tak, mozna nosic glany i chodzic na koncerty filharmoni :)
[#74] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Andrzej Drozd, post #73

jezeli wypastujesz je to czemu nie ;)
[#75] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@AS, post #71

AS napisał(a):

> Tak prawdę mówiąc to Apple nie procesowało się z Microsoftem o
> kosz, a o beszczelne zerżnięcie ponad 70% kodu systemu, na
> którym stoi windows.
>

A, to teraz już wiem, dlaczego cały ten Windows jest takim wielkim szmelcem! ;)

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać - w robocie mam kilkadziesiąt popier... makówek i na sam dźwięk słowa mak lub apple nerwy mi puszczają... ;)
[#76] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@gucio, post #75

A ja obok Amigi mam Maki i bardzo sobie chwalę. Dobry sprzęt, bardzo mało awaryjny, dobry system zwłaszcza X, dobrze oprogramowany. Ogólnie jestem zadowolony.
Wogóle posiadam najlepsze systemy: AmigaOS/MorphOS, MacOSX i IRIX.

[#77] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@gucio, post #75

Napisz lepiej, gdzie pracujesz i czy mają wakaty :P
[#78] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Jacek Piszczek, post #77

Jacek Piszczek napisał(a):

> Napisz lepiej, gdzie pracujesz i czy mają wakaty :P

Dorabiam w wydawnictwie. A co do wakatów - jeden był. Wyrzucili informatyka, który upierał się przy zakupie kolejnych makówek. Poważnie! :P

Tak swoją drogą - część maków chodzi jeszcze pod systemem 9.0 (nie mówcie, że to jest genialny system, brr...), a część to eMaci (z MacOSX), które są po prostu do bani - zwiech za zwiechem, średnio co miesiąc murowana jedna naprawa w serwisie. Nie wiem, gdzie je wyprodukowali, ale to musiało być w poniedziałek... ;)
[#79] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #52

Natomiast jeśli chodzi o prawa/licencję do nazwy kultowego przecież komputera, prawa/licencję do systemu AOS i to nie tylko nazwy, ale jego całej filozofi działania, architektury, konstrukcji, które to zostały przecież żywcem, bez jakiegokolwiek pozwolenia zerżnięte na potrzeby mosa

A AmigaOS to wogule nigdy nie "rżnął" od innych? Od samego początku AmigaOS powstawał również "rżnać" od innych.

[#80] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Rafael/ARMO, post #79

O co sie rozchodzi z tym "rżnięciem"? Czy to jakas obrobka skrawaniem czy jak? :P
[#81] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Andrzej Drozd, post #80

chyba raczej nie - zauwaz że jest (jak mawia Młoda Lekarka) w cudzym
słowie :) Czyli raczej znaczenie ma od zerżnąć, ściągnąć, zgapić (w
różnych regionach Polski różne słowa oddają tą czynność :)

[#82] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kaczus, post #81

:P

[#83] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@gucio, post #78

część maków chodzi jeszcze pod systemem 9.0

Jeżeli tak to ja w pełni popieram. Dobrze wiem co czujesz. 8 lat męczyłem się w pewnym małym "wydawnictwie" na MacOS od 8.1 do 9.2. To było coś strasznego. Nie dziwię się, że Apple zrezygnowało z rozwijania tej linii na rzecz jakiegoś Unixa z fajnym GUI. :) Rzeczywiście jedyną rzeczą z MacOS Classic wartą pozostawienia była nazwa. :)

A tak swoją drogą to ciekawe, że takie wydawnictwa są bardzo często niereformowalne. Czepili się tych starych macówek i tak do dzisiaj wegetują składając te swoje gazetki, folderki i robiąc śmieszne postscripty. :)

[#84] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@MDW, post #83

Reklama dzwignia handlu.nawciskali bajek jakiz macos os jest dobry do dtp,grafiki etc to potem kazda firma ktora para(la) sie tego typu dziedzina za punkt honoru stawiala sobie miec mac-ie w swoich placowkach.Ja ogladalem sobie na wystawie maci z g4 i g5,i to co zauwazylem mnie zaskoczylo bo dopiero na g5 system(jakis nowszy macosx) dzialal normalnie.Ja dziekuje za takie cos.

[#85] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@AmiChris, post #84

Na G4 1.33 10.4 działa bardzo przyzwoicie. Oczywiście przy 512+mb ramu ;)
[#86] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Jacek Piszczek, post #85

To chyba Vista działa szybciej na porównywalnym sprzęcie...

[#87] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@AmiChris, post #84

Na Core Duo 1.83 OSX 10.4 rowniez dziala bardzo dobrze. Startuje/zamyka się szybciej niż XP na tym samym komputerze, same aplikacje tez chodzą płynniej.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.07 13:29
[#88] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@smith, post #87

ba, na core solo 1,5 tez ladnie smiga, tylko 512mb ramu to troche malo
[#89] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@AmiChris, post #84

Przy takich systemach jak windows czy macosx nie procesor ma znaczenie, a ilość fizycznej pamięci zainstalowanej w komputerze i jej prędkość, oraz szybki dysk.

[#90] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@MinisterQ, post #89

Przypominam, że to jest forum na temat MorphOS-a. Wojenka MacOS kontra Windows jest całkowicie nie na temat.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem