Komentowana treść: AmigaOne 500
[#1] Re: AmigaOne 500
ehhh i znów śmiesznie wyszło. :( co tu pisać, jesienna depresja.
[#2] Re: AmigaOne 500
Nie wierzę - zgadłem

Ja uważam pomysł za dobry pod względem marketingowym - tylko, że powinni to zrobić od samego początku.
[#3] Re: AmigaOne 500
Cena odstrasza ... przynajmniej mnie
[#4] Re: AmigaOne 500
1062 * 4,33 pln .... A500 nigdy tyle nie kosztowała, nawet uwzględniwszy inflację. Cena zabija ten skądinąd interesujący sprzęt dla OS4.
[#5] Re: AmigaOne 500

@wali7, post #4

Myślę, że kosztowała. Te 4500 zł to jest dzisiaj dobra pensja albo dwie przeciętne. A500 daaawno temu kosztowała jednak więcej niż 1-2 pensje. Oczywiście pojęcie pensji jest bardzo względne, bo znam takich dla których te 4500 zł to półroczna pensja i znam takich dla których taka kwota to głodowa stawka. Chociaż teraz mamy oczywiście inną sytuację, bo kiedyś A500 była niesamowitym sprzętem, a to jest dzisiaj niczym w normalnym świecie.

Ostatnia edycja: 19.09.11 08:46:22
[#6] Re: AmigaOne 500
jak można wypuszczać komputer bez obsługi 3d w tych czasach?
[#7] Re: AmigaOne 500

@MDW, post #5

Chyba jednak Amiga 500 była dużo tańsza. Kosztowała w Polsce w 1991 r. 3 800 000 zł, a kiepska pensja w tym czasie to ok. 12 000 000 zł. A więc 1/4 kiepskiej pensji. Obecna cena to ponad 3 pensje tego co zarabia 70% ludzi w Polsce.
Moim zdaniem to jednak drogo - niezależnie czy będziemy argumentować, że to sprzęt niszowy.

Ostatnia edycja: 19.09.11 09:34:27
[#8] Re: AmigaOne 500
Fajna sprawa,ale faktycznie nieco drogawo :) 3k bylo by dobrą ceną jak dla mnie.

[#9] Re: AmigaOne 500

@rzookol, post #6

Zapytaj ludzi z ACube. Jak widać można, he... :)
[#10] Re: AmigaOne 500

@MDW, post #5

Ja tylko spojrzałem na tą cenę i pokiwałem głową z politowaniem.. Chociaż biorąc pod uwagę amigowe ceny to w stosunku do "gołej" SAM i tak cena jest niższa, niż bym się spodziewał.

Porównywanie natomiast cen w momencie wydania A500 i AO500 jest całkowicie chybione. Rozwijając ostatnie zdanie Twojej wypowiedzi, A500 w momencie wydania była sprzętem z górnej półki nie tylko cenowo ale i pod względem możliwości. AO500 jest sprzętem, którego cena jest 10 krotnie zawyżona w porównaniu do możliwości...
[#11] Re: AmigaOne 500
Cóż za ekstrawagancja ... i pomyśleć, że w tej cenie można mieć i7 + nvidia qattro w komplecie z resztą bebechów.

Ostatnia edycja: 19.09.11 09:57:53
[#12] Re: AmigaOne 500

@okejokej, post #10

Nie zapominajmy o "oczywistej oczywstości" czyli o fakcie że ceny sprzętu elektronicznego wszelakiej maści są ustalane dla rynku Europy Zachodniej. Przecież i tak ok. 60% całego rynku europejskiego robią trzy kraje: Wielka Brytania, Niemcy i Francja. Polska i inne kraje które niedawno weszły do EU to ok. 6-10% całego rynku.

Podsumowując: Sytuacja ekonomiczno-zarobkowa w Polsce nikogo specjalnie nie interesowała i nie interesuje.
[#13] Re: AmigaOne 500
To trochę zastanawiające, że firmy potrafiące wykonać egzotyczną płytę główną nie potafią tego dziwadełka opakować tak, aby wygląd odpowiadał jakoś cenie.
[#14] Re: AmigaOne 500

@stachu100, post #12

Oczywiście patrząc na to pod tym kątem można zignorować samą cenę. Natomiast nie usprawiedliwia to w żaden sposób stosunku ceny do możliwości, która bez względu na kraj jest śmieszna To niestety dojenie amigowych nostalgików i nic więcej.

Ostatnia edycja: 19.09.11 10:08:08
[#15] Re: AmigaOne 500

@przemysław, post #13

Właśnie. Sprzęt opakowany koszmarnie, wygląda jak tandetny pecet z przed kilku lat. Jakby choć całość wyglądała w stylu Amigi 500, albo chociaż Amigi 1000.
[#16] Re: AmigaOne 500

@AS, post #7

Mam rozumiec, że nowa pięćsetka kosztowała 1/4 pensji? Ja używaną A500 kupiłem w 1994 roku za 4.5 mln zł. Tylko nie mogę sobie przypomnieć ile wtedy się zarabiało.

Po chwili zastanowienia... Hmmm... Może faktycznie trochę przesadziłem. W latach 1992-93 miałem trochę skrzywione postrzeganie wartości pieniądza (ale to długa i dosyć smutna historia). Zasugerowałem się cenami Amig, które mnie później interesowały. Monstra kosztujące półroczną albo nawet roczną pensję (A4000, CyberStormPPC+060, CVision3D, Toccata, FastATA, VLabMotion i inne dodatki). :)

Ostatnia edycja: 19.09.11 10:21:44
[#17] Re: AmigaOne 500

@gorzyga, post #15

Zgadzam się. Po cichu liczyłem na płytę pod AOS4.1 upakowaną klawiaturę czyli coś jak A500 do której nazwa nawiązuje. Małe, zgrabne, lekkie. Podłączyć tylko monitor i myszkę i mamy sprzęt gotowy do pracy. To byłoby coś naprawdę nowego. Ok, stara koncepcja w nowym wydaniu.
A tak?
"Chcieliśmy dobrze a wyszło jak zwykle".
[#18] Re: AmigaOne 500
Hehehe czyli jednak dobrze obstawiłem co to będzie :P
[#19] Re: AmigaOne 500

@rzookol, post #6

jak można wypuszczać komputer bez obsługi 3d w tych czasach?

Sterowniki 3D nie obsługują tego Radeona 4650?
[#20] Re: AmigaOne 500

@MDW, post #19

Ten Radeon nie jest dołączony do wersji "podstawowej".
[#21] Re: AmigaOne 500

@MDW, post #19

Zacznijmy od tego, że tych sterowników jeszcze nie ma...
[#22] Re: AmigaOne 500

@stachu100, post #12

To nie jest tak, że na Zachodzie ludzie z lekkim sercem wydadzą 1000 euro. Oni też umieją liczyć. Oczywiście, że dla pasjonata cena nie gra roli, więc łatwiej pasjonatowi na zachodzie wydać 1/3 - 1/2 pensji, niż naszemu 2 - 3 pensje na swoje hobby. Ale tam też zdają sobie sprawę z tego, że za 200 euro kupią sprzęt szybszy.
Ten komputer nawiązuje nazwą do A500, a to zobowiązuje - w 1991, gdy kupowałem moją A500 był to sprzęt nie ustępujący innym 16 bitowym komputerom na rynku. I tańszy.
[#23] Re: AmigaOne 500

@AS, post #7

Chyba coś pomyliłeś. W 1991 roku przeciętne wynagrodzenie wynosiło
1 770 000, a nie 12mln.
[#24] Re: AmigaOne 500
Za takie pieniadze lepiej kupić maca mini z morph os wraz z ipadem 2;) albo kilkoma klasycznymi amigami. Przeciez to ustrojstwo z amigą ma mniej wspólnego niż byle pecet z pakietem amiga forever;)
[#25] Re: AmigaOne 500

@azazel44, post #23

Chyba rzeczywiście AS podał troche optymistyczne dane co do wynagrodzenia w 1991 :) , ale cena A500 taka wtedy była, po przeliczeniu na dolara wynosi to około 400$ (i tu mi się zgadza, bo prawie byłem pewien, że moja pierwsza Ami kosztowała około 400 USD)

Ostatnia edycja: 19.09.11 11:17:21
[#26] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #24

Ej no rewelacyjny komentarz ... jest drogo ale taką drogę wybrał OS4 i firmy go rozwiające. odpal natym mini lub ipad2 OS4 to pogadamy. co do reszty porównujących ... w naszym środowisku zawsze przepłącamy, sorki ale w cenie MOS'a kupię OSX lub Win7 które kłada go pod względem funkcjonalności na łopatki pod każdym względem ... a mimo to go kupiłem :D . Jak ktoś chce to kupi ... jak nie to i za 3k by nie kupił ...
[#27] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #24

Ale biadolicie, jak zwykle zresztą hehe Znajdźcie sobie lepszą pracę, to będzie was stać na ten sprzęt :P A jak was nie interesuje, to po co się tu użalać :P
[#28] Re: AmigaOne 500

@wali7, post #25

Ja kupiłem w tym roku Amigę 500Plus za 4 400 000 zł (w sklepie). I nie była to czterokrotna cena moich zarobków, a zarobki miałem dorywcze jak na studenta przypadało.

@Dorr
Akurat za 3k to możliwe, że skusiłbym się. Ale 1/3 więcej to trochę dla mnie za dużo.

Ostatnia edycja: 19.09.11 11:28:57
[#29] Re: AmigaOne 500

@gorzyga, post #15

Bo to jest obudowa sprzed kilku lat. W 2008r kosztowała ok. 350zł, teraz będzie warta jakieś 200. Cienka blacha, tandentne plastiki, brak przycisku reset. Ale ponoć funkcjonalna (jakkolwiek to rozumieć). Pewnie coś fajniejszego podniosłoby znacznie cenę. Jest tania i o to chodziło, ale wygląd
Mam nadzieję że w przyszłym roku pojawi się nowa AmigaOne mini (na nowej płycie głównej). I będzie opakowana lepiej, bo to co widzę - to wypychanie czegoś co się słabo sprzedawało z nową etykietą, nic ponadto.
[#30] Re: AmigaOne 500

@azazel44, post #23

Faktycznie pokręcięciłem z tymi zarobkami, ale to był czas galopującej inflacji - zarobki zmieniały się błyskawicznie. Jednak popatrzyłem w swoje papiery z 1991 r. - mam zapisane 4 550 000 zł i była to pensja może ciut wyższa od przeciętnego wynagrodzenia. A poniżej tej pensji (4 400 000) zapłaciłem za Amigę 500Plus.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem