Wątek zamknięty
[#1] Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?
Witam wszystkich,
przyznam się, że piszę aby sobie ulżyć, od jakiegoś czasu obserwuję dzikie oferty cenowe na allegro i ta ("super stan a500") spowodowała mój śmiech / zdziwienie. Czy ludzie są pozbawieni jakichkolwiek granic ośmieszania się (pomijam ofertę dołączonego oprogramowania - oczywiście piratów + prawdziwa perełka "Lotos 2" - to chyba coś wspólnego z aktualnymi stacjami paliwowymi ?!?). Widać, że gość nie wie co ma, ale oczywiście chce zrobić interes życia.
Co najbardziej smutne, to że to jest aktualna choroba światka amigowego w Polsce - mamy na allegro paru sprzedawców którzy (dzięki nam) jak komary upuszczają z resztki fanów amigi finansową krew...

Wszystko rozumiem, wystawienie a4000, a3000 to może być wydażenie, ale próba sprzedania za prawie 250 stówy gołej 500-ki ? na drzewo!

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2012 17:04:24 przez posylus
[#2] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

chora sytuacja i nie widac zeby cos sie w tym kierunku poprawiało coraz wiecej takich ofert nie tylkow swiatku amigowym-komputerowym , zastanawia mnie tylko jak musi byc tempe społeczenstwo bo ktos musi to kupować w takich cenach skoro non stop sie takie oferty z kosmosu pojawiaja ,
pare mies temu moze z 3 facet wystawial scandoubler compserv z i A3640 z typowym powiedzonkiem kiedys dzialaly dzisiaj nie wiem bo sie nie zna i nie wie jak sprawdzic :) i wiesz karty poszly za cene taka jak karty sprawne 100% z gwarancja w efunzine czy to nie chore? czy ktos kto to kupuje to czlowiek ktoremu brakuje troszke oleju bo ja wytlumaczenia na to niemam
[#3] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

ostatnio z dyskietkami poszla jakos za 300 zł
[#4] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

"Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?"

Nie ma i nie bedzie szczytu, bo lapczywosc we wszystkich dziedzinach zycia polakow, w obecnych czasach, dazy do nieskonczonosci...

Smutne ale nadchodza bardzo ciezkie czasy i niewiele juz da sie zrobic w tej kwestii
[#5] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@selur, post #4

Obciosuję, że nauczę się używać opcji link.
kupujcie! niesprawdzone!
Facet ma mase starego sprzętu w tym amigi, ktoś kto kupi, nieźle się natnie.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2012 21:05:24 przez Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

Wystawiający patrzy za ile wystawiają inni,czasami nie rozumie że ci inny wystawiają troszkę inne rzeczy i w innej konfiguracji.
A jak się trafi napalony kupiec to zaryzykuje bo stówa czy dwie to nie pieniądze (dla normalnie zarabiającego) i albo mu się uda albo wtopi i będzie kolejna kasę ryzykował.
Rekordzista jakiego przypadkiem poznałem wydał na Amigi więcej niż ja na A2000 z 030/25MHz + FPU, Fast i kontroler SCSI a do tego dysk i CD, a rekordzista za większa kasę dorobił się wreszcie sprawnej A600 z CF w roli HD plus CD-PCMCIA do przenoszenia danych.

Pozdrawiam
[#7] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

cena benzyny poszła w górę

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2012 20:21:31 przez rafgc
[#8] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@rafgc, post #7

Zgodzę się, że to nasza, polska natura kupić tanio i sprzedać drogo. Swoją drogą najlepsze są aukcje w stylu: 100% sprawna a dalej w ogłoszeniu napisane "prosze o przemyslane decyzje w licytacji - wgre wchodzi tylko pozytyw. Nie daje zadnej gwarancji ze sprzedawany towar za 2 tyg bedzie dzialal tak samo sprawnie jak dzis !!!"
Czy to nie obciera się o oszustwo ? Ale na szczęście można znaleźć jeszcze osoby, które sprzedają na allegro i piszą że sprawne, w razie problemów zwrot... Ehh
[#9] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

Hmm, jako staly klient eFunzine/Amibay w sumie nie narzekam ale rzeczywiscie, mozna podzielic sprzedajacych na dwa obozy:
1. ci, co sprzedaja naprawde unikalne rzeczy za duza kase - tu sie nie dziwie;
2. ci, co sprzedaja zwykle rzeczy (np. A500 etc.) za horendalne pieniadze;

Coz... drugich nalezy unikach a pierwszych oby jak najwiecej. Amigowego sprzetu jest malo i jak chce sie dorwac cos naprawde wyjatkowego, to trzeba miec jednak troche zaskorniakow. Jednym sie nudzi, inni zas "czuja" chec na amigowanie i jakos sie to kreci. Sprzet jest "w ruchu". Trzeba miec jednak swiadomosc, ze to drogie hobby... jak kazde hobby

Jedyne, czego nie rozumiem, to sytuacji takiej, ze ktos kupuje dajmy na to 12-ta Amige 1200 czy piate Apollo 040 tylko po to, by trzymac je w garazu... ale to temat na inny watek.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2012 21:26:29 przez _arti
[#10] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@_arti, post #9

Swoją drogą, może wprowadzenie nowych turbo dla a1200 uspokoi ceny starych 1230 ? Ciekawa jest propozycja w efunzine aca1230/28 za 475 (z 64 MB jak rozumiem) - czekam z niecierpliwością na zapowiadane turbo do a500 ok, racja
[#11] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@_arti, post #9

Kolekcjonerzy czy inwestorzy ? Ci od 12 stej Amigi i piątego Apolla.
Jak inwestorzy to mogą się zdziwić, jak przyjdzie kryzys to jedni przestaną kupować Amigi i osprzęt a drudzy będą chcieli dalej sprzedawać.
Jak kolekcjonerzy to takie ich kolekcjonerskie prawo.
Z mojego punktu widzenie kolekcja ma sens jak sprzęt jest jakoś eksponowany, rozstawiony, właściciel podchodzi i jednym ruchem taki sprzęt uruchamia.
Trzymanie komputerów w paczkach, często w piwnicy, garażu czy na strychu to chomikowanie a nie kolekcjonerstwo, ale nie wszyscy podzielają ten punkt widzenia.

Pozdrawiam
[#12] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

"Co najbardziej smutne, to że to jest aktualna choroba światka amigowego w Polsce - mamy na allegro paru sprzedawców którzy (dzięki nam) jak komary upuszczają z resztki fanów amigi finansową krew..."

Myślę, że dzięki handlarzom dużo sprzętu amigowego unika strasznego losu (czyt. śmietnika).

Bardzo często pierwotni właściciele są przekonani o "zerowej" wręcz wartości swoich fantów i chętnie je tanio odsprzedają handlarzom, którzy następnie podają ten sprzęt na "allegrowej tacy" z... fantazyjną marżą. Na szczęście nikt nas nie zmusza do zakupu.
[#13] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@RadoslawF, post #11

A rezerwa? Sprzęt ma swoje lata a serwisów potrafiących naprawić nasze cacka nie ma. Mam 1 szt. A500, kompletuję pamięć pod klapkę do drugiej (by przetestować podłączoną podstawową A500) i idzie do mnie trzecia jako rezerwa. Podobnie mam trzy A600 ale już dwie z nich są uszkodzone. Zresztą pytanie przy okazji - kiedyś wymiana kości lutowanych powierzchniowo były praktycznie niemożliwe. Czy obecnie coś się w tej materii zmieniło?
[#14] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@conrdd, post #13

Jak ktoś ma pojęcie to z hot airem i stacją lutowniczą da radę.
A myślisz że jak naprawiają telefony ? Tam też jest SMD.
[#15] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Kustosz, post #12

"Myślę, że dzięki handlarzom dużo sprzętu amigowego unika strasznego losu (czyt. śmietnika)"

Juz z ta nieokielznana wdziecznoscia dla handlarzy bym nie przesadzal.
Rzadko sie zdarza, ze ktos jest jeszcze pierwotnym wlascicielem jakiegos starocia
"znalazlem na strychu po poprzednim wlascicielu miekszania", "znalazlem w szafie u dziadka", "wygrzebalem z szuflady brata" itd... itp..

a zwrot "ratowaniem przed smietnikiem" kojarzy mi sie z polskim handlarzem, niemieckich aut, wspanialomyslnie ratownych przed zlomowaniem... ;)
[#16] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@conrdd, post #13

Zresztą pytanie przy okazji - kiedyś wymiana kości lutowanych powierzchniowo były praktycznie niemożliwe. Czy obecnie coś się w tej materii zmieniło?
łojtam , łojtam
http://www.youtube.com/watch?v=3NN7UGWYmBY
[#17] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@selur, post #15

"Rzadko sie zdarza, ze ktos jest jeszcze pierwotnym wlascicielem jakiegos starocia"

W tym tygodniu "po latach" odezwałem się do kolegi-amigowca, który Amigę odstawił w 2002r. W czasie rozmowy okazało się, że ma jeszcze swoją maszynę (A1200 PPC+BV) u rodziców w domu, stoi gdzieś wśród rupieci w piwnicy. Miał w planach wyrzucić "złom". Postanowiłem poinformować go o rynkowej wartości PPC - nie chciał wierzyć...

Taka tylko ciekawostka.

Co do handlarzy - żaden cwaniak nie zobaczy jej na pewno na allegro. Nie pozwolę na to.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2012 23:33:18 przez Kustosz
[#18] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Kustosz, post #17

Piekna historia :)

Miał w planach wyrzucić "złom".
To trzeba bylo powiedziec "Hej stary! po co sie bedziesz brudzil smieciami ! Ja wyrzuce to za ciebie i doplace ci jeszcze cale 20 PLN na piwa!"

p.s.
podaj mi namiary na znajomego, chetnie odkupie od niego ten sprzet za polowe ceny.
[#19] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@selur, post #18

Tak, zgadzam się - piękna historia. To ona właśnie skłoniła mnie do napisania postu #12 w tym wątku.

Postaram się, aby otrzymał 100% ceny za ten sprzęt. Koniec OT z mojej strony.
[#20] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #1

Myślę, że jeśli już jedziemy po handlarzach to powinniśmy także jechać po tych co te sprzęty po takiej cenie kupują i tym samym nakręcają dalej rynek. Jeszcze nie tak dawno można było dorwać 1MB CHIP do A600 w cenie do 80zł, a teraz stoi nawet po 140zł (kiedyś oddałem 2 sztuki za darmo a teraz by mi się jedna przydała, jednak cena mnie trochę odstrasza, rozszerzenie pamięci FAST do A600 kosztuje praktycznie tyle samo), a pewnego razu w licytacji cena osiągnęła poziom NOWEGO rozszerzenia A604 od Jensa
[#21] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@rafgc, post #20

A co powiecie na taką ofertę : Brand new a1200 prawie 1300 za gołą a1200 ... Wiem nówka, pewnie pozostał jeszcze zapach nowego sprzętu komputerowego, ale to trochę przesada, czy nie ?
[#22] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #21

A jak już wymęczyłem ten temat, czy z ktoś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z tą firmą: A1200 - Refurbished. Przy dzisiejszych cenach a1200 na allegro - ta oferta staje się warta zainteresowania, niestety nie znam tego sklepu...
[#23] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #21

Wszystko zalezy od tego jak bardzo kochasz Amige

Niezwykle, ze mozna kupic nowe Amigi i osprzet. Mnie to nieustannie zachwyca.

Moja pierwsza kosztowala 9.600.000 zl

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2012 00:49:11 przez Kustosz
[#24] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Kustosz, post #23

Ciekawe do ilu by doszła cena nowej a500, gdyby ktoś gdzieś jakoś (i takie tam) znalazł ... Myślę, że moglibyśmy się zdziwić.
[#25] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #22

Tak. Robiłem tam zakupy. Jest OK.
[#26] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@TUPCOM, post #25

Dziękuję, a jak wychodzi sposób zapłaty / czasu i sposobu dostarczenia ?
[#27] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #24

Bylo niedawno, sprawdz watek "ceny na ebayu..." kilka ostatnich stron watku. nie daje linka bo naparzam z telefonu...
[#28] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Kustosz, post #27

A tak swoją drogą, to jeszcze nie śpicie ha, ha
[#29] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #24

Na Ebay'u poszła za 400$
[#30] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #28

Temat ciekawy, to i zasnac nie moge
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem