Wątek zamknięty
[#91] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Ender, post #88

Mam podobne odczucia. To byłoby coś. Właśnie czytałem MA 11/93 i jest tam "news", że być może lada-dzień światło dzienne ujrzy .... A1400. Aż mnie serce zabolało :)
[#92] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@zyga64, post #89

Ja rozumiem o co mu chodzi. Ludzie którzy sprzedają czy to samochody czy stare komputery nie mają na tyle dobrego smaku aby dany przedmiot co najmniej przetrzeć albo umyć.
Sorki ale wchodząc do samochodu z którego śmierdzi i jest syf w środku jak to świadczy o właścicielu.
Ile razy się zdarzało że kupując przez allegro czy to amigę czy inny sprzęt poprzedni właściciel nie miał na tyle czasu aby przetrzeć go z kurzu. Rozpakowując paczkę dostaje się sprzęt brudny i klejący się w rękach. A najgorszego rodzaju są handlarze którzy kupując sprzęt tylko go przepakowują choć nie zawsze i wysyłają dalej nie zadając sobie trudy aby dany sprzęt przejrzeć i sprzątnąć.
[#93] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Dark_luke, post #92

Musiałbyś być i zobaczyć na własne oczy jak wygląda sprzęt w angielskich komisach. Znany u nas sklep-komis CEX, ocieka brudem z półek. Laptopy są wręcz zapaćkane i zasyfione. Podobnie jak kupujesz jakiś detal np. kartę grafiki. Jak to wyciągnięto z kompa tak wylądowało na półece za szybką. Wszechobecna w Anglii "tolerancja" zakazuje nawet aby sprzedawcy jakos wyglądali. Niektórzy mają samoukładające się fryzury od łoju. Ubranka też tak zwane "expansion set for week". Tak sobie tu mówimy o ludziach co w jednym stroiku pracują cały tydzień.

Sorry za offtop. Ale w temacie. Bo na ebayu kupiłem laptopa i też był ubadziany i kłaki z jaj na klawiaturze trza było usuwać. Ogólnie chyba Polacy są bardziej czyści....
[#94] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Wojox, post #93

Lukasz ma racje tak wyglad sprzet od handlarzy przyworzacych Amigi z wystawek niemieckich lub grzebiacych po elektro zlomach lub innych smietnikach.. sprzet jest tak sfatygowany ze az przykro ...
Dla takich handlarzy amiga jest jak smiec
[#95] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #94

"A jak nazwać kogoś kto oferuje 50 za 2.5 do a500"... sam zaproponowałem tyle, ponieważ kopiłem parę klocków + liczyłem na kontrofertę - chyba każdy wie ze kupując proponuje się mało by dojść do oferty na którą godzą się obie strony (a tak na boku jak nazwać kogoś kto chce więcej za takie rozszerzenie niż cala a500 + 2.5 MB która poszła na allegro ?).
Wiem, zaraz spada na mnie gromu - nówas, co ty tam wiesz a amigach i takie tam. Owszem możne na przestrzeni całej Polski jestem pierwszym nowym posiadaczem amigi - ale to tylko pozwala mi chłodno patrzeć na ten rynek. Zanim kupiłem a500 od dawna przeglądałem oferty na allegro, i powiem jedno: Ci sami sprzedawcy, oferujący podstawowy sprzed za kosmiczne moim zdaniem pieniądze. Bo chcieć za a500 + 2.5 MB 300 - 400 zl - nikt mi nie powie ze to nie paranoja, tym bardziej ze poza amiga nie ma nic !!! Ani pudla, oryginalnych dyskietek workbencha czy pozostałości pudelka, zatem to oznacza, ze to kolejna amiga wygrzebana ze śmietnika, ewentualnie oczyszczona, bynajmniej nie od kolekcjonera - skierowana do 1. takiego jak ja żółtodzioba który koniecznie chce w danym momencie kupić sprzęt 2. szuka frajerów w światku amigowym. To ze oni wystawiają to nic (każdy sprzedający ma prawo żądać ile chce za swoją własność), ale to ze niektórzy z amigowcow i bronią ?!? Nie znam Waszych ksyw na ppa oraz allegro wiec możne się okazać, ze ta sama osoba broni się tutaj?
Na szczęście pojawiają się nowe rzeczy do amig (jens mnie zadziwia), co znacząco uspokaja rynek i powoduje określenie prawdziwej wartości elementów (pamiętam aukcje allegro gdzie za bizzarda 1230 wolano prawie 700 zl, a teraz po ukazaniu się aca1230 uzyskuje on swoja prawdziwa wartość w okolicach 400 zl, bo kto da 500-600, gdy za 750 ma pachnąca nówkę 1230 + 64 ram ? - w sumie nie mam a1200 wiec nie wiem, ale chyba wybrałbym nówkę). Uff ale się rozpisałem. I jeszcze jedno nie biję personalnie do nikogo tylko powiem jedno, takie postępowania bynajmniej nie zachęcają nowych osób do zainteresowania się zagadnieniem amigi - a bez nowych dup, sorry, nic się nie zmieni. Bo teraz mam a 500, może poźniej a1200 by w końcu zainteresować się czymś droższym np sam - a tylko ten etap zainteresowania można uznać za rozwój amigi, no chyba że za rozwój amigi przyjmiemy ciągła wymianą się starym używanym sprzętem... (ale dałem do pieca) Tak czy siak pozdrawiam wszystkich, nawet tych co zaraz mnie zmieszają z błotem OK
[#96] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #95

tu nie chodzi o mieszanie kogos z blotem tylko po prostu ceny poszly do gory
tu masz rozszerzenie Artiego wystawil o 1 zl a rynek okresil ze to tyle warte

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 14:50:47 przez HOŁDYS
[#97] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #96

PYTANIE CZY SPRZEDAL I ILU Z TEGO BYLO PODBIJAJACYCH
[#98] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Blendor, post #97

to juz pytaj Artiego wiem ze podbijanie nie oplaca sie "system dosyc dobrze weryfikuje trendy sprzedawcow" jakims data miningiem olapowym i zderza z IP userow.. w konsekwencji podbijajacy wlasne aukcje (lub przez kolegow) jest blokowany dozywotnie przez alledrogo.
[#99] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #96

Też nic nie mam do nikogo, bo w końcu kupiłem takie rozszerzenie za 140 zł, mam jednak mocną wiarę w powstanie aca z ramem dla a500. To byłoby coś i jeżeli kosztowałoby w okolicach 600 - 700 zł to wymiotłoby wszystkie oferty z rynku ... no poza kolekcjonerami, którzy za GVP A500 HD+8 zapłacą dowolną kwotę, ale takie leszcze jak ja, które chcą się bawić a nie trzymać w pudle z nieokiełznaną radochą przyjmą 1. nowe turbo 2. jeszcze lepiej spadek cen używek związany z pojawieniem się nowego turbo - czego sobie i Wam życzę :D
[#100] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #99

[#101] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #99

Wiesz co .. dziwny jestes ..obrzucasz wszystkich blotem ze drogo ..ze chca Bog wie ile.. a potem plyniesz z nurtem i kupujesz rozszerzenie 2 MB za 140 zl ..
Nie wiem co chcesz osiagnac bo to ze ceny sa przesadzone a bedzie jeszcze gorzej to kazdy wie z PPA , Allegro , Ebay ..

ja tez licze na pojawienie sie parti nowego sprzetu (w przypadku Apollo 630 ceny spadly lub ludzie nie chca wystawiac za mniej niz ACA630).
[#102] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Dark_luke, post #100

Sprzedawcy ktoś musiał nagadać o chodliwości sprzętu retro, jeśli za tak sfatygowany i o nieznamym stanie zestaw chce 400zł na "kup teraz" :)

Ciekawe jaką dał minimalną... 300?
[#103] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #98

To działa tylko na dzieciaki i kompletnych kretynów, dorośli potrafiący myśleć robią to skutecznie i nie są namierzani.

Pozdrawiam
[#104] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Blendor, post #97

Osoba, ktora wygrala moja aukcje zrezygnowala z kupna. Ze nowa na Allegro, to i ja mam dobre serce i sie dogadalismy. Nastepny w kolejnosci byl ktos, kto dawal 148,00 PLN o ile pamietam ale suma sumarum rozszerzenie poszlo przez Amibay do posylusa.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 15:18:12 przez _arti
[#105] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@RadoslawF, post #103

To działa tylko na dzieciaki i kompletnych kretynów, dorośli potrafiący myśleć robią to skutecznie i nie są namierzani.

dokladnie cwaniaki lacza sie przez proxy i moga podbijac u siebie w domu
[#106] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@_arti, post #104

O wypraszam sobie - nikogo jeszcze nie obrzuciłem błotem (jeśli zaś mimo wszystko ktoś poczuł się urażony - przepraszam), co zaś do "mojej dziwności" - ha, ha muszę być dziwny, skoro w 2011 roku kupuję pierwszy raz komputer formalnie nieżyjący od kilkunastu lat - cóż każdy jest na swój sposób dziwny. Dlaczego zaś kupiłem za 140 ? 1. była okazja pierwszego zakupi na amibay (wiadomo najtrudniej jest na początku) 2. jestem trochę niecierpliwy - po podjęciu decyzji zakupu a500 chciałem mieć wszystko na raz, od reki, od razu - może dlatego że jestem w gorącej wodzie kąpany, naciąłem się na uszkodzony sprzęt, ale dzięki przedmówcy i kupionym od niego klockom mam już sprawne cacko, a już niedługo i ram. Więc happy end, a w zasadzie początek (dobrze że moja żona nie wie, że ta amiga stojąca na biurku nie kosztowała 20 zł - ale co tam, zakupione na ebay EOB, EOB 2 oraz Black Crypt w oryginale przypominają mi jak kiedyś grałem w to u kumpla - cholera do dzisiaj pamiętam jak mu zazdrościłem amigi - ja wtedy co najwyżej oglądałem komputery na wystawie w sklepie xyz w Lublinie - ktoś pamięta ten sklep?). Inna sprawa, że zamiast upierać się przy a500 mogłem poczekać na allegro na a600 - byłoby łatwiej z hdd. Tak czy siak teraz czekam na chińską płytkę CGA/EGA/YUV to VGA (oby doszeła i zadziała).
PS ktoś ma doświadczenia z projektem CFIDE68K? Jestem w trakcie tworzenia PCB do tego rozszerzenia, ciekawe tylko czy to ma sens... ale płodność użytkowników amigi jest niezmierzona - dzięki temu ten komputer ciągle żyje

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 15:52:46 przez posylus
[#107] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #106

Nie martw się nie tylko Ty na początku napaliłeś się na Amigę to co dałeś za A500 w dodatku dość dobrze rozszerzoną to nic w porównaniu z moją A600 ale z drugiej strony ona nabiera na wartości bo bardzo mało A600 jest w takim stanie gdybym do tego miał jeszcze boxa... Pod kątem gier mam inny gust nie przepadam za RPG czy też przygodówkami a wolę gry strategiczne.
Nie ma co się obrzucać błotem nawzajem takie jest prawo rynku a fanów marek Commodore czy Atari jak widać nie brakuje przymierzałem się też wkroczyć na rynek konsol ale jakoś kwadraty 3D Segi czy Sony mnie nie kręcą. Prędzej już pójdę w kierunku 16-bit Sega albo Famicoma.
[#108] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@miro_78, post #107

Prawda jest taka, że po cichu marzy mi się a1200, ale to musi poczekać, skoro zacząłem z a500 to pobawię z tą platformą, tym bardziej że jest szansa porobić przy niej samemu - co mi mocno pasuje.
[#109] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@miro_78, post #107

Pytanie ile czasu pochodzi ta A600 bezawaryjnie...
[#110] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@conrdd, post #109

Sądzę że bardzo długo czemu nagle miałaby się wysypać skoro przez naście lat nic jej nie było prędzej siądzie Twój nowy telewizor czy też inne urządzenie RTV niż Amiga kiedyś stawiano na jakość obecnie wszystko robione jest z byle jakich komponentów gdyby taki Intel miał temperaturę przez parę minut 100 stopni już dawno by się usmażył w niejednym Blizzardzie taka temperatura to norma.
[#111] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #106

heh ...no to twoja zona mi wszystko wyjasnila :)
Chlopak w goracej wodzie kompany .. jesli chce cos "wychaczyc" tanio trzeba cierpliwosci
BTW to rozszerzenie co kupiles od Artiego pochodzi odemnie ;-] Wiec suma sumarum masz sprzet moj ...mam jeszcze takie 2 rozszerzenia ale po 50 zl ich nie odsprzedam ..po prostu zal..
mam jeszcze 2 sztuki rozszerzen do A600 (9.5 MB FAST) , 1x2 MB do CDTV
i jedna karte turbo z wyzszej polki do A1200 z 060 .. miejsca duzo to to nie zajmuje a pewnie za jakies kilka lat zapragne miec cos z wyzej wymienionych ..i po co przeplacac w 2015 :)
niech lezy jesc nie chce..tak jak moja zapomniana A4000 ..obawiam sie tylko czy bateria nie wyleje sama z siebie

Gry w BOXach tez troszke tego mam niestety kilka polek zajmuja ;/

Polymus jesli chcesz kupic A1200 to powinienes sie spieszyc juz teraz chodza po 350-450 zl same jednostki. nie dlugo pewnie dogonia cenowo Atari Falcon (Atari 1040 STE juz kosztuje teraz 250-300zl) ..zadziwiaace jest wzrost cen 8bit ..przeciez tych kompow bylo sporo (c64 - 11mln sztuk do 1994 r wyprodukowano)

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 16:49:25 przez HOŁDYS
[#112] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@miro_78, post #110

W mojej pierwszej trzymanej od nowości A600 padła Paula. Drugą kupiłem dla płyty głównej i wtopiłem bo okazała się uszkodzona (człowiek niedoświadczony był to i naiwny) a teraz w trzeciej wizualnie białej niczym nówka na dniach strzeliło wyjście composite i modulator. Stąd bym nie przesadzał z tą niezawodnością - to urządzenie techniczne i po 15 latach od wyprodukowania prawdopodobieństwo uszkodzenia jest spore.

Kusi mnie A1200 gdyż bardzo lubię dema (A600 wykorzystuję przede wszystkim do modułów - mam ją podpiętą do wzmacniacza i kolumn natomiast na A500 z 25"CRT oglądam klasyczne dema) ale chyba pozostanę przy tym co mam wydając środki na zabezpieczenie się rezerwą.
[#113] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@conrdd, post #112

oo widze ze fan demosceny klasycznej polecam podpiecie Amigi do rzutnika i ogladanie na 200 calach z dobrym drineczkiem w dloni OK
Ja odkwyram demoscene C64 i Atari STe tez sa tam bardzo fajne produkcje (scena jest plodna)
[#114] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #113

Nie tylko allegro.

Mini Megi CHIP PAL z dodatkami: 2MB CHIP + RTC w A500.
Pasuje też do CDTV i A2000.
Szczegóły na priv.

Cena: 330 PLN

Vesalia
[#115] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #113

czyli wszystko pozostało "w rodzinie", co do ceny a1200 - wiem, ale na razie finanse nie pozwalają - zacząłem z a500 i na razie idę w tym kierunku (ale nigdy nie mów nigdy)
[#116] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@Dark_luke, post #114

Swoją drogą, czy mi się wydaje, ale (co nie jest napisane) nie będzie pasowało do wszystkich a500 (czyt. rev 8.1) - można się naciąć
[#117] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #115

co do ceny a1200 - wiem, ale na razie finanse nie pozwalają - zacząłem z a500

Śmiem twierdzić, że za cenę A500 + rozszerzenie RAM dałbyś radę kupić gołą A1200, a przy okazji oszczędziłbyś: miejsca, kłopotów z rozbudową o dysk twardy czy lepszy procek, wymianą danych z PC...
[#118] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@recedent, post #117

1. może i tak - ale skoro już kupiłem a500 i to uszkodzoną więc musiałem dokupić parę gratów aby ją ożywić więc "po ptokach"
2. wbrew pozorom liczenie na kupno a1200 (w układzie qwerty) poniżej 300 to mrzonka, ostatnio na allegro są często droższe niż na efunzine.
Podsumowując, w sumie pewnie masz rację, ale aktualnie jest już "po jabłkach" i najpierw pobawię się a500, jak mi się to spodoba to pewnie zapoluję na 1200, biorąc jednak pod uwagę fakt sparzenia się jakością sprzętu na allegro następnym razem dołożę i kupię w efunzine.
[#119] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@HOŁDYS, post #113

:) C64 mnie nie wzrusza ale dema na STe również lubię. Jedynie co akurat w przypadku STe mnie ogranicza to fakt iż mało z nich jest na HDD. Istnieje co prawda programowy emulator odpalający pliki ST na Atari ale jego skuteczność jest ograniczona. A kolejne HxC nie mieści się jak na razie w budżecie.

Rewelacyjne dema są na także na małe Atari, którego scena w Polsce prężnie działa po dziś dzień. Poniżej tegoroczne demo zwycięskie na Silly Venture 2011:

http://www.youtube.com/watch?v=sNKUA0TuuAo
[#120] Re: Czy jest jakiś szczyt łapczywości na allegro ?

@posylus, post #118

Widzę Kolego, że lubisz Amigę i "DIY". Poszukaj jakiegoś kontrolera dysków do A500 i będzie gitarka.
Jak dla mnie osobiście to A500 + jakaś przystawka z HDD budzi większy podziw niż taka A1200 ;)
Można wówczas rzec w stylu redneckim "goddamn it mam A500 z HDD! :D"

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 18:16:49 przez Advesarius
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem