[#4]
Re: AGA vs CD32 - różnice?
@Duracel,
post #3
...cholera nie zdazylem zedytowac... jak mozna to prosze o usuniecie wpisu wyzej :)
Przewaznie chodzilo o rozbudowane Intro/Outro, wstawki miedzy poziomami, oraz muzyke gdzie dzwieki FX miales bezposrednio z Pauli, a muzyke z CD. Rozwiazywalo to problem tylko 4 kanalow audio i dylematow jak pogodzic FX z muzyka.
Ewenementem byl Microcosmos, gdzie renderowana grafika tla, w czasie rozgrywki byla czytana na biezaco z CD. Nie mam tez pewnosci, ale Super Stardust w wersji na CD32 mial podobno wiecej legendarnych tuneli niz wersja dyskietkowa (moze ktos potwierdzi lub zdementuje).
Atutem byl tez brak koniecznosci wahlowania dyskietkami, a w tamtych czasach malo kogo bylo stac na HD.
Temat A1200 vs CD32 juz sie przewijal na forum. Wielu Amigowcow, ktorzy mieli kiedys male doswiadczenie z CD32 bagatelizuje np. jej atut w postaci sciezek audio z CD. Jednak ci ktorzy grali na CD32 w takie tytuly jak:
- Microcosmos
- Chuck Rock II
- Super Stardust
- Jet Strike
- Skeleton Krew
- Alien Breed Tower Assault
- Diggers
...i grali w nie takze w wersji dyskietkowej, wiedza jak kolosalna roznica w odbiorze tych gier powstaje ze wzgledu na profesjonalnie skomponowane tlo. Do dzisiaj odzywaja sie do mnie ludzie z prosba podeslania utworow z Jet Strike, ktore brzmia fenomenalnie jako zwykle utwory, a w polaczeniu z rozgrywka tworza niesamowity klimat.
W Sensible Soccer miales naprzyklad rozbudowana game okrzykow z trybun, co wydaje sie bagatelne, ale podczas rozgrywki moim zdaniem ma znaczenie. Naturalnie wsrod tych ktorzy za wszelka cene chca zdezawuowac zalety CD32 sa glosy, ze dzwiek w grach w ogole jest im niepotrzebny i graja przy wyciszonym... chocbym chcial to jednak nie jestem w stanie w to uwierzyc :).
Wczoraj np. czytalem wywod fana Atari ktory porownywal ekran startowy w grze Basil na C64 i Atari XL i wmawial, ze ten praktycznie monohromatyczny z Atari jest ladniejszy od tego kolorowego z C64. Jest to mniej wiecej tego samego formatu absurd i fanatyzm jak wmawianie, ze dodatkowy, czysty dzwiek CD32 nie ma znaczenia :)
Bolaczka byl brak stacji dyskow, ale gry wydawane konkretnie w wersji na CD32, korzystaly z wewnetrznej pamieci konsoli przygotowanej specjalnie do obslugi zapisu stanu gry.
Ostatnia aktualizacja: 13.03.2012 07:54:28 przez Duracel