Forum » PPA
Wątek zamknięty
[#31] Re: Zamykanie wątków na forum

@jubi, post #30

W tym konkretnym przypadku tu na tym forum czynnik ludzki w postaci moderatorów zawodzi. Za bardzo ingerują w to, co robią użytkownicy. Zamykają, przenoszą itd

To załóż konto na forum elektroda.pl i potroluj trochę. Zdziwisz się jak szybko moderacja wycina takich osobników.
[#32] Re: Zamykanie wątków na forum

@jubi, post #30

Gdyby nie było moderacji, to idę o zakład, że dzięki takim użytkownikom, jak np. jubi, w ciągu co najwyżej tygodnia boks "Forum" wyglądałby tak:
1. "Czy AmigaONE zasługuje na nazywanie jej Amigą? (120)"
2. "Dlaczego OS4 to zło a MorphOS rulez (334)"
3. "Postamigowe rozwiązania nie mają nic wspólnego z Amigą! (220)"
4. "Niedoróbki Pegasosa - cz. 5 (144)"
5. "Czy Mac jest bardziej amigowy niż X1000 (351)"
6. "Handlarzyny znowu chcą się dorobić - cz. 13 (111)"

A po 2 tygodniach będzie można tylko pomnożyć ilość postów razy dwa. A środku przekrzykiwanie się i kłótnie o te same pierdoły po raz setny. Żadnych użytecznych informacji, żadnych normalnych tematów, zero możliwości zapytania o cokolwiek bez zgubienia tematu w ciągu paru godzin. Naprawdę tego chcecie?
[#33] Re: Zamykanie wątków na forum

@_arti, post #32

Fajny unik zrobiłeś.
Gdyby moderacja była na poziomie to nie miałbym powodu do krytyki i wskazywania różnych sposobów postępowania moderatorów przy zamykaniu wątków.
Skoro tak bardzo został rozbudowany punkt opisujący za co można dostać bana i co jest zabronione to może moderatorzy wpisali by w regulamin kiedy, za co i w jaki sposób zamykać dyskusje w niepotrzebnych ich zdaniem wątkach. Była by jasność której teraz brakuje.

ps. bardzo też chciałbym się dowiedzieć dlaczego rozmowy o handlarzach Amigami i osprzętem są tu tak źle widziane ?

Pozdrawiam
[#34] Re: Zamykanie wątków na forum

@_arti, post #32

Kilka lat temu moderacja na PPA była symboliczna, a rzeczy o których piszesz nie miały miejsca.
[#35] Re: Zamykanie wątków na forum

@wali7, post #34

Może kilka lat temu mniej było trolli, którym się nudzi, a więcej osób, które faktycznie używają Amigi?
[#36] Re: Zamykanie wątków na forum

@strim, post #35

Trolli było tyle samo, nie było moderatorów udowadniających że oni tu rządzą, nie było bezsensownych dożywotnich banów czy banów trwających miesiące i nie było zamykania wątków. Czasami wystarczyło wątek przenieść i to wszystko. Jak moderator się zagalopował to koledzy go temperowali, teraz jak się zagalopował to koledzy zmienili regulamin tak oby nie można było komentować na forum jego karygodnych decyzji. Gdyby decyzje nie były niewłaściwe moderatorzy nie obawiali by się dyskusji nad nimi czy ich komentowania.

Pozdrawiam
[#37] Re: Zamykanie wątków na forum

@RadoslawF, post #36

Karygodne, to jest p******enie bez sensu, które ostatnio przejawia się m.in. w wątkach:

- Dlaczego przeniesienie AmigaOS na x86 to tak duży problem? (pytanie na serio) <-- trolling tak jawny, że temat powinien być zamknięty natychmiast, a użytkownik, który i tak pewnie jest klonem kogoś innego, powinien dostać bana (spójrzcie choć na datę jego wizyty ostatniej, rozpętał syf i się zmył).

- Popularność Linuxa <-- czy dział Linux to musi być śmietnik dla tego brednioserialu?

- Co decydowało o wyjątkowości systemu Amigi na tle innych ówczesnych systemów? <-- drunk

Teraz mogę bana?
[#38] Re: Zamykanie wątków na forum

@RadoslawF, post #33

dlaczego rozmowy o handlarzach Amigami i osprzętem są tu tak źle widziane ?

Może dlatego że zazwyczaj są konfliktogenne i kończą się wycieczkami osobistymi :)

Np. temat "ceny na allegro" nadal jest otwarty, można ponarzekać :)
[#39] Re: Zamykanie wątków na forum

@strim, post #37

Dlaczego przeniesienie AmigaOS na x86 to tak duży problem?

MOSTeam zastanawia się nad zmianą platformy na ARM lub x86 lub coś tam.
Więc temat jest poważny, aktualny itd.
[#40] Re: Zamykanie wątków na forum

@KJB, post #39

Być może aktualny ale poważny byłby wtedy, gdyby założył go ktoś znany z PPA bądź ogólnie, ze środowiska. Może ktoś, kto miałby wiedzę i doświadcznie, które poza gdybaniem pozwoliłoby mu przedstawić jakieś argumenty za i przeciw a nie ktoś, kto specjalnie zakłada konto, by rozwinąć taki temat w kierunku kolejnego brednio-serialu.
[#41] Re: Zamykanie wątków na forum

@_arti, post #32

Żadnych użytecznych informacji, żadnych normalnych tematów

Dokładnie o to mi chodzi. Według ciebie to cenzor ma decydować, co jest dla mnie użyteczne i normalne. Danie takiej władzy mnie samemu i ludziom na tym forum jest dziwem nad dziwy, nie do pomyślenia.

Jeśli ludzie chcą dyskutować i dyskutują w jakimś temacie, znaczy to, że jest on dla nich użyteczny. Chcesz siłą zmienić tematy dyskusji na takie, które ich nie interesują?

Bo mnie na przykład tematy, które wymieniłeś bardzo interesują i uważam je za normalne i użyteczne. Natomiast zupełnie nie interesuje mnie czytanie po raz setny tematu "Dlaczego karta CF przygotowana w WinUAE nie jest widziana w Amidze" i podobnych. Według ciebie, gdybym to ja był moderatorem, to powinienem zamykać takie tematy w imię swojego rozumienia użyteczności i normalności.

Dlaczego ludzie nie mogą sami decydować o tym co jest dla nich użyteczne i normalne?
[#42] Re: Zamykanie wątków na forum

@KJB, post #18

Forum linuxowe ma taki nagówek :
@Dyskusje na temat systemu operacyjnego Linux na platformach sprzętowych opartych na procesorach PowerPC i m68k, a także o systemie NetBSD (który nie jest Linuksem).@

Dyskusja odbiega juz dawno od linuxa PPC i siedzi na linuxach x86,, niech kady przyzna szczerze ? ilu tu opisuje swoje boje z Linuxem PPC ?? Ja poleglem z instalacjá ale za jakis czas odnowié starania o Debiana na PPC... tylko zmienie grafe na 9800....OK
[#43] Re: Zamykanie wątków na forum

@RadoslawF, post #33

Skoro tak bardzo został rozbudowany punkt opisujący za co można dostać bana i co jest zabronione to może moderatorzy wpisali by w regulamin kiedy, za co i w jaki sposób zamykać dyskusje w niepotrzebnych ich zdaniem wątkach. Była by jasność której teraz brakuje.

To nic nie da, bez zmiany mentalności ludzi, którzy tu pilnują. Wyobraźmy sobie taki punkt regulaminu:

"Dopuszczalne jest zamykanie tylko tych wątków, w których dyskusja bardzo daleko odbiegła od pierwotnego tematu" (pomijam już absurdalność takiej zasady!)

I teraz masz tysiąc różnych opinii, czy w danym wątku w ogóle odbiegła, czy wystarczająco daleko, czy jeszcze nie itd. Żaden taki punkt nie zastąpi jasnej deklaracji - nie ingerujemy w treść generowaną przez użytkowników poza momentami gdy jest to ABSOLUTNIE niezbędne (naruszenie prawa itd).

Tymczasem regułą na tym forum jest obcinanie dyskusji, cenzurowanie itd. a wolność wypowiedzi użytkowników staje się wyjątkiem. To jest chora sytuacja, której same litery regulaminu nie naprawią.
[#44] Re: Zamykanie wątków na forum

@jubi, post #43

Tymczasem regułą na tym forum jest obcinanie dyskusji, cenzurowanie itd.

Cenzura istnieje na pewnym portalu "eksek", gdzie po napisaniu postu nie jest on widoczny aż do momentu jego akcepatcji przez moderację. Oczywiście taka moderacja nie dotyczy tam wszystkich, tylko tych którzy mogą napisać niewygodne treści.

Tutaj jest normalnie.

Zamykanie wątków w których zostały 2-3 osoby przerzucające w kółko te same argumenty, nie nazwałbym obcinaniem dyskusji.
[#45] Re: Zamykanie wątków na forum

@KJB, post #44

... ale to już było... . Ludzie zarejestrowaliśmy się, klepnęliśmy "akceptuję regulamin", więc o co ten hałas. Normalnie aż chce w ramach bojkotu mięchem i bluzgami rzucić, ale przez szacunek dla wiary tutaj daruję sobie. Co wy chcecie od moderacji, zawsze jest najpierw ostrzeżenie i to niejedno (ja reaguję jak mi palcem pogrożą), a dopiero później bany i na samym końcu pacyfikacja wątku. Forum działa sprawnie, szybko, jak ktoś chce dowie się czegoś ciekawego, jak chce ponarzekać to też znajdzie kibiców. Błagam dajcie sobie spokój ze swoim sposobem na zbawienie PPA. Jak tak będziecie marudzić to zamiast do Amigowego nieba traficie do Atarowskiego
[#46] Re: Zamykanie wątków na forum

@R_J_MacReady, post #1

A o co tyle szumu ? niektóre wątki dochodzą prawie do 2000 postów, gdzie tu opieszałość moderatorów ?

Ps. Ostatnio zaglądam na pewne forum (akurat nie związane bezpośrednio z komputerami) i tam to jest dopiero "rygor". Nie ma opcji żeby tak sobie ktoś mógł wpaść z ulicy "jak do apteki po zapałki" i zakładać byle temat. Takie wątki lądują w koszu bez żadnego ale. Tam trzeba najpierw się przedstawić w stosownym dziale, poszukać odpowiedzi na nurtujące pytanie (co jest również obowiązkiem na PPA) i dopiero ew. zadać temat. I jest o dziwo porządek ... aczkolwiek nie zauważyłem tam czegoś takiego jak "mojsza racja" wszechobecna w tych przydługich wątkach na PPA.

Po za tym w tych "przydługich wątkach" przeważnie nie ma czegoś takiego jak wspólne zastanawianie się nad odpowiedzią/podsumowaniem (co powinno wynikać z dyskusji, jak mi się wydaje) tylko udowadnianie za wszelką cenę własnej racji i zdaje się to jest problem - nieumiejętnąść prowadzenia dyskusji, a nie zamykanie wątków.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 19:22:24 przez ede
[wyróżniony] [#47] Re: Zamykanie wątków na forum

@ede, post #46

Ja podsumuję tą dyskusję obrazkiem:

Zastrzegam że powyższe zdjęcie nie jest adresowane do nikogo konkretnego,
tylko jako ogólna uwaga na temat dyskutowania bez sensu.
W tym i każdym innym wątku

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 19:30:43 przez Radek_Cz
[#48] Re: Zamykanie wątków na forum

@Radek_Cz, post #47

No stary bomba! Trafiłeś w sedno. OK
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zamykanie wątków na forum
[#50] Re: Zamykanie wątków na forum

@KJB, post #49

KJB zazwyczaj tak jest że ma sens dla nas, to co sami piszemy. Rzecz w tym żebyśmy
potrafili znaleźć ścieżkę "pomiędzy". Wiadomo że nie da się wszystkim dogodzić i nie da się
wszystkich lubić. Ja nie wnikam w to czy moderatorzy słusznie zamykają wątki, najlepiej
gdyby nie musieli tego robić wcale. Nie wiem jak długo pełnią tą funkcję (poza artim i altem),
ale myślę że też mogą mieć dosyć roboty za nic, przez co puszczają im nerwy.

Do czego zmierzam...
Jeżeli jest coś co nam przeszkadza, nie podoba się to powinniśmy wyłożyć kawę na ławę,
ale w sposób jak najbardziej jasny i kulturalny. Jeżeli jesteśmy "pod ciśnieniem", to najlepiej
poczekać aż zejdzie i wtedy napisać co nam przeszkadza i jak to chcielibyśmy zmienić.
Konkretne propozycje bez ukrytych znaczeń, wycieczek osobistych i tym podobnych.
Dla przykładu napisanie: ten moderator to fajfus bo ble ble ble, a tamten to taki i owaki,
albo że nie podoba mi się kolor podkreślenia w linkach, nie pomoże tylko zwiększy niebezpiecznie
poziom ciśnienia krwi. Nie jest sztuką obrzucić odchodami, cały kłopot to zaproponowanie sensownego
rozwiązania.
Bo co z tego że napiszemy, po kiego zamykać wątki?! Skoro nikt nie dał sensownego rozwiązania.
Mamy do wyboru:
- nie zamykać wcale - najprościej ale czy najlepiej?
- zamykać - ale jak zdecydować które?
Jeżeli ktoś ma złoty przepis jak podejmować decyzję to niech napisze.
[#51] Re: Zamykanie wątków na forum

@Radek_Cz, post #50

Tak, zarówno najprościej jak i najlepiej. Każda reguła pozwalająca na zamykanie wątków to pole do jej szerokiej interpretacji i nadużyć. To faktyczne zezwolenie na cenzurę z powodów arbitralnych, czyli tak jak mamy teraz - według widzimisię konkretnego moderatora.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 20:34:23 przez jubi
[#52] Re: Zamykanie wątków na forum

@jubi, post #51

Na PPA nie ma praktycznie moderacji, a z takimi i podobnymi wątkami zapraszam na Onet.
[#53] Re: Zamykanie wątków na forum

@Radek_Cz, post #50

Mamy do wyboru:
- zamykać - ale jak zdecydować które?
Jeżeli ktoś ma złoty przepis jak podejmować decyzję to niech napisze.

Moderatorzy decydują o tym co zamykać, komu dać bana itd. Jeśli komuś decyzja moderacji się nie podoba zawsze może pójść sobie gdzie indziej, po co się męczyć.
Póki co hosting zapewnia nam sponsor, ale umówmy się, że miejsce na serwerze, utrzymanie, też kosztuje, nie mówiąc już o czasie jaki muszą przeznaczyć na czytanie wszystkiego moderatorzy w ramach swojego wolnego czasu. To są oczywiste sprawy, tłumaczę to chyba tylko dzieciom lub ludziom, którzy nie uczestniczą na innych większych forach w dyskusjach... Stachu podał dobry przykład elektrody, gdzie moderacja jest restrykcyjna. Niech ktoś tam zacznie podważać decyzje moderacji czy używać takich wyszukanych opisów cech moderatorów jak to robi bezkarnie RadosławF.

Nie powinno być moim zdaniem żadnych dyskusji o moderacji. Albo ktoś ufa moderacji albo nie, jeśli nie to najlepiej będzie jeśli znajdzie sobie inne miejsce w sieci. Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził.
Ponadto uważam, że osoby, które istnieją na forum tylko po to żeby w każdym upatrzonym sobie wątku mieć ostatnie zdanie (niekończące się odpowiedzi między 2-4 osobami) powinny być z tego forum eliminowane. Za odgrzanie tego wątku powinien być moim zdaniem ban z automatu. To niepoważne, wątek mu zamknęli, facet nie mógł sobie potrollować to wyszukał sobie inny wątek żeby się wyżalić i najeżdżać na pracę ludzi, którzy na ochotnika, w wolnym czasie robią porządek (i robią to dobrze), zamiast przyjąć do wiadomości decyzje a zapytanie o powody zamknięcia zapytać np. mejlowo żeby to wolał zaśmiecać forum (tak, bo to jest zaśmiecanie forum, na podobnej zasadzie później każdy będzie mógł się żalić, że coś mu zamknięto a jeszcze chciał tylko coś dodać itd.).

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 21:34:03 przez grxmrx
[#54] Re: Zamykanie wątków na forum

@grxmrx, post #53

Czyli z powodu poświęconego czasu moderatorzy mogą uprawiać wolną amerykankę, czas poświęcony przez użytkowników jest jak widać dla moderatora bez znaczenia.

Gdyby moderacja była poprawna i stosowała ciągłe i spójne zasady (tak jak ta z elektrody) dyskusji by nie było, niestety przez ostatnie dwa lata moderacja na PPA zmieniła się i to na gorsze. Kilka lat temu np. nie było banów dożywotnich, a wygaszanie zbędnych dyskusji obywało się spokojnie i bez prowokowania użytkowników i dawania im banów przez moderatorów.

Teraz pytanie, warto o tym porozmawiać czy po prostu zwiększycie ilość barier i banów bo to wasz czas jest cenny a użytkowników już nie.

Pozdrawiam
[#55] Re: Zamykanie wątków na forum

@RadoslawF, post #54

Moderacja może zrobić wszystko co tylko uzna za stosowne w ramach regulaminu. Jeśli Ci się to nie podoba - nie męcz się i skasuj konto. Zmiana moderacji na gorsze przez ostatnie dwa lata czy inny okres bo jest bajka. Akurat uderzasz tu w czas kiedy istnieje już nowy silnik i uściślony regulamin forum (porównaj sobie wcześniejszy regulamin i przypomnij ułomności poprzedniego silnika strony i forum - a może chciałbyś do tej starej wersji wrócić? ja nie...). Z tego co piszesz wynika, że go nie akceptujesz a mimo to wciąż tu jesteś, to jest (delikatnie mówiąc) pewna sprzeczność...
[#56] Re: Zamykanie wątków na forum

@grxmrx, post #53

nie mówiąc już o czasie jaki muszą przeznaczyć na czytanie wszystkiego moderatorzy w ramach swojego wolnego czasu.

To może niech poświęcają mniej czasu na przeszkadzanie w dyskusji użytkownikom, będą mieli więcej wolnego czasu.

Piszesz, jakby forum istniało przede wszystkim dla moderatorów albo dzięki moderatorom. A tymczasem forum jest w pierwszym rzędzie tworzone przez użytkowników i dla użytkowników, którzy generują jego treść, moderatorzy są tylko dodatkiem (wcale nie niezbędnym!), powinni korzystać ze swoich moderatorskich zapędów maksymalnie oszczędnie, działać w WYJĄTKOWYCH sytuacjach, awaryjnych, a nie uprawiać codzienne krótkie strzyżenie trawnika, równając go do swoich wyobrażeń o tym, o czym powinno się dyskutować. Takich rzeczy nie da się zapisać w regulaminie, to jest problem mentalny wywodzący się wprost z idei państwa policyjnego, gdzie władza wie lepiej od obywatela, co dla niego jest dobre.

Tu cenzorzy wtrącają się praktycznie wszędzie i do wszystkiego, uważasz to za dobrą praktykę? Bo według mnie to jest wypaczenie idei forum i karykatura swobodnej wymiany myśli.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 21:58:14 przez jubi
[#57] Re: Zamykanie wątków na forum

@jubi, post #56

Póki co, to wychodzi na to że tylko 2 osoby są niezadowolone.
Bardzo dobry wynik, brawa dla moderacji OK

Niezadowolonym proponuję założyć takie same tematy na innych portalach o tematyce amigowej. Zobaczymy jak wyglądają realia..
[wyróżniony] [#58] Re: Zamykanie wątków na forum

@jubi, post #56

Jest dla użytkowników (merytoryczne wątki w działach związanych z ich tematem, wolne bez bezcelowych przepychanek nie są zamykane) , ale nie dla trolli. Jeśli Ci się nie podoba to forum to nie męcz się i innych i skasuj konto. Dla trolli jest co najwyżej dział Rzeźnia, ewentualnie Hyde Park. Jeśli czujesz się bardziej trollem i chcesz potrollować to moim zdaniem powinieneś prosić moderację o przeniesienie takich dyskusji do wspomnianych działów lub samemu podlinkowywać do wątków tam założonych. Kreujesz się jako obrońcę użytkowników (choć nie wiadomo kto Ciebie wskazał na reprezentacje ich wszystkich) a sam zaśmiecasz często forum. Proponuję przyjmować decyzje moderatorów jako ostateczne, tak jak to stoi w regulaminie. Jeśli się z tym nie zgadzasz to proponuję poszukać innego forum.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 22:05:01 przez grxmrx
[#59] Re: Zamykanie wątków na forum

@grxmrx, post #58

Dla trolli jest co najwyżej dział Rzeźnia,

Chciałbym zauważyć, że posługujesz się wobec mnie słowem powszechnie uznanym za obraźliwe. Czy regulamin mówi coś o takich sytuacjach i ewentualnych konsekwencjach które poniesiesz?

Zamiast dyskutować z argumentami, próbujesz dyskredytować swojego partnera w rozmowie niewybrednymi epitetami. Ja wiem, że najłatwiej wrzucić wszystkie opinie, z którymi się nie zgadzasz do jednego worka i nakleić tam etykietę "trollowanie".

Staram się działać dla dobra użytkowników, ale nie tylko, dla dobra moderacji też. Byłoby dobrze, gdyby mieli kiedyś jeszcze kim moderować, zanim zamkną wszystkie wątki i wszystkich zabanują. A obecny trend do tego prowadzi.
[#60] Re: Zamykanie wątków na forum

@grxmrx, post #55

Naprawdę nie widzisz innych możliwości poza skasowaniem konta ? To współczuje.
Ja widzę, i proponuję konkretne zmiany w regulaminie, może je doczytaj i napisz dlaczego uważasz je za złe czy niewłaściwe ?
Sprzeczność to by była gdybym zakładając konto zaakceptował ten ułomny regulamin, jak zakładałem regulamin nie był ułomny, nie było takich problemów jak teraz a moderatorzy propozycji zmian nie odbierali jako ataku na siebie czy swoje uprawnienia. I moderatorzy nie pozwalali sobie na lekceważenie użytkowników tak ja ty to zrobiłeś opisując swój poświęcony czas jako ważniejszy od czasu poświęcanego przez użytkowników.

Pozdrawiam
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem