Forum » PPA
[#61] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@KJB, post #59

Dorzuce trzy grosze z neutralnego PPA punktu widzenia - uzytkownika i moderatora pewnego popularnego serwisu scenowego. Moderacja o tyle jest potrzebna, ze bez niej zapanuje anarchia slowna. Predzej, czy pozniej. Tematy, w ktorych sciera sie wiedza przeciwko wiedzy, czy poglad przeciwko pogladowi, latwo prowokuja potyczki na tle personalnym - takie rzeczy zdarzaly sie, zdarzaja i zdarzac beda i nalezy je, oczywiscie, ucinac. Natomiast tego, o czym uzytkownicy rozmawiaja, nie powinno im sie w zaden sposob ograniczac - od tego istnieja dzialy. Nigdy tez nie nalezy zapominac, ze forum jest czesto jedynym miejscem spotkan i rozmow ludzi o specyficznym i waskim zainteresowaniu. Stawianie sprawy w sposob pt. "jak sie nie podoba to skasuj konto" w zaden sposob nie rozwiazuje problemu. Taka osoba/moderator zapomina, ze to nie ona tworzy portal, tylko uzytkownicy. A bez uzytkownikow kazde forum byloby pustym miescem z trzema ramkami na krzyz i kilkoma przeczytanymi wzdluz i wszerz artykulami. Dlatego jezeli nalezy postawic jakiekolwiek pytanie to: Czy uzytkownicy sa dla moderacji, czy moderacja dla uzytkownikow?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 12:22:51 przez F7sus4
[#62] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@jubi, post #58

Całkowicie się zgadzam z Jubim.
Do KJB - jest nas trochę więcej niż dwóch ;)

I jeszcze raz napiszę.... jestem obecnie jednym z bardziej zaawansowanych stażem użytkowników PPA, ponad 10 lat, większość kolegów zaczęła udzielać się na PPA później. Więc może ktoś nie wie, że kilka lat temu na PPA moderacja była symboliczna (tylko gdy ktoś przysłowiowymi k...mi zaczął rzucać), a historie typu przenoszenie wątków między forami, czy zakazywanie dalszej dyskusji nie zdarzały się. I nie było żednago "szamba", czy "bydła" (używając terminologii sotosowanej w dyskusjach na temat konieczności moderowania). Po prostu wątki gdzie ludzie ciągnęli jakiegoś oftopa interesującego dwie osoby, zwyczajnie umierały, bo nikt obarczony pracą, rodziną, itp. nie ma siły i ochoty ciągnąć czegoś takiego w nieskończoność.
Ale potem moderacji odbiła szajba (tak - celowo to napisałem, nie chodzi mi o nikogo personalnie, tylko o zmiane polityki w portalu) i zaczęły się sypać bany i moderatorskie ingerencje w treść dyskusji. Wielu sensownych ludzi wyniosło się wtedy z PPA, chociażby krashan.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 12:28:26 przez wali7
[#63] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@mailman, post #57

W regulaminie PPA kontrowersyjny jest dla mnie punkt 2.3 - wynika z niego, że ktoś kto ma np. roczny ban, i może skasować konto po 3 miesiącach (bo i tak nie może z niego skorzystać) nie będzie mógł do końca życia zarejestrować się na PPA.

Ponadto zasada, że każdy ban kolejny jest dłuższy pod wcześniejszego jest według mnie absurdalna. Początkowo sam byłem zwolennikiem tej opcji, ale po pewnej historii która się tu wydarzyła na portalu (z udziałem Benedykta) jestem przeciw.
Skłaniam się ku zasadom:
- banować częściej ale na krócej
- ponawiam swoją propozycje odnośnie ograniczania offtopów
Ci których wypowiedzi oznaczane są jako off-top powinni mieć zablokowaną możliwość wypowiadania się w danym wątku. Powiedzmy powyżej 5 takich wypowiedzi. Co 10 off-topów - ban na 2 tygodnie

Rozumiem argumenty obu stron, z których każda ma swoje racje. Ale nie chcemy tu elektrody, ale nie chcemy też i onetu.

Wydaje mi się, że moderatorzy i admini nie powinni dyskutować na temat zasadności swoich decyzji i wchodzić w polemiki, w których jest zbyt wiele emocji, i niepotrzebnie zbyt mocnych słów.
Rozważyłbym możliwość np skrócenia bana dla kogoś jeśli poparło by to kilka osób.

Ogólnie regulamin nie jest taki zły, można sobie porównać z innymi na innych forach. To są takie moje wnioski "co można usprawnić".
[#64] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@adam_mierzwa, post #63

A dla mnie kontrowersyjny jest punkt zakazujący dyskusji nt decyzji moderatorów. Tworzy się przez to kasta superuserów, którzy czesto (nawet bez uświadomionej intencji) będą demonstrować swoje możliwości "techniczne" (w zakresie dawania banów zg własnego uznania, czy nawet powołując się na napisany przez siebie regulamin i odpowiednio go interpretując). Ktoś mądry kiedyś powiedział, że każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie.
Ten punkt to taki nasz paragraf 22, czy wręcz katolicki dogmat o nieomylności papieża. Wygodne, prawda?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 12:37:23 przez wali7
[#65] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@wali7, post #36

Dobrze Piotrze napisałeś, to by było typowe zachowanie na poziomie execa jakbyśmy ludzi za oftopy wyrzucali z amizaduszek/amimajówek :) A poza tym moim zdaniem moderacja na PPA również powoli idzie w kierunku execa ... a szkoda.
[#66] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@wali7, post #62

Tez popieram i uwazam za zwykle chamstwo takie bezceremonialne zamykanie watkow
[#67] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@F7sus4, post #61

dobrze gada! :piwox:
wali7 też gada dobrze i adam mierzwa gada dobrze z tymi banami. To jest normalnie jakaś kpina, żeby za byle g... ktoś wylatywał na np. 3 miesiące tylko dlatego, że tyle akurat mu wypadło w kolejności. Może dobrym pomysłem byłoby stworzenie listy wykroczeń i odpowiadających im wysokości kar. Oczywiście z uwzględnieniem, że jeśli wybryk danej osoby będzie się notorycznie powtarzał, to kara będzie mocniejsza.
[#68] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@Aniol, post #66

nie pisałbym o chamstwie (to zdedycowanie niewłaściwe, bo admini PPA nie wykazują się brakiem kultury osobistej), raczej o nadgorliwości i systemowych (w PPA) wadach.
[#69] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@mailman, post #57

Grxmrx napisał Ci ładnie istotę problemu. Ty w zamian, nawet nie starasz się jej zrozumieć. Od razu rzuciłeś tekstem "kłamstwa", a za przeproszeniem, guzik wiesz.

Ja też przedstawiam moderatorom inną istotę problemu, a wy nie staracie się jej zrozumieć, problemy wolicie przemilczać, blokować zamykaniem wątków lub banami.

Temat banów dożywotnich - podobnie. Nie wiesz, nie orientujesz się (pomimo, że pewien zarys dostałeś), ale dyskutujesz zaciekle.

Wiem to co przeczytałem i zaobserwowałem. I nie wywołuje u mnie przekonania stwierdzenie jednego z moderatorów na moją uwagę że dął bana niezgodnie z regulaminem "bo ty nie wiesz co niektórzy potrafią poza forum w mailu napisać". Co wam piszą nie wiem, wiem co ja dostałem w odpowiedzi na maila adresowanego do moderatorów i napisanego przez osobnika nie będącego wtedy moderatorem. A wy do dzisiaj nie odpowiedzieliście na pytanie czy mam to traktować jako wybryk tego człowieka czy jako oficjalną informację od was.
Ale skoro twierdzisz że nie wiem i się nie orientuje to jestem otwarty na wszelkie wyjaśnienia w tej sprawie (banów dożywotnich), proszę tylko o ich podanie na forum tak aby inni też mieli okazję się dowiedzieć.

Jeżeli uważasz, że cokolwiek przynosi wstyd portalowi, to się z niego wypisz. Mnie jest wstyd tego, że w stosunku do niektórych osobników trzeba sięgać po "wyższe środki przymusy", bo niestety inaczej do nich nic nie trafia.

W przypadku kiedy sam tego bana sprowokowałeś dopisując do wybranego wątku zakaz kontynuacji a potem dałeś bana kilku osobom które jednak coś napisały też jest ci wstyd za użytkowników ? A za swoje zachowanie się nie wstydzisz ?

Zwróć też uwagę na pewien drobny szczegół - przybyło dwóch nowych moderatorów i jakimś takim dziwnym trafem, bez żadnego ich przekonywania (chociaż ty pewnie nazwiesz to kłamstwem), mają takie samo podejście do sprawy jak pozostali moderatorzy i znacząco większa liczba użytkowników.

Skoro osoby dobierające nowych moderatorów miały wolna rękę to dobrały ludzi o takich samych poglądach. I nie gwarantuje to w żaden sposób słuszności czy trafności tych poglądów.

W moim odczuciu dalsza dyskusja nie ma sensu.

W moim odczuciu ma sens. Nie zaprzeczysz że pewne wasze postawy, zachowania jak i punkty w regulaminie oraz ich interpretacja zostały skrytykowane przez ludzi których dotychczas nie oskarżacie o to co mnie czy wątkotwórcę. Może jednak warto przemyśleć te opinie i zastanowić się czy ich wprowadzenie nie zmieniło by atmosfery na portalu na lepszą zamiast okopywać się w swoich poglądach a osoby proponujące zmiany traktować jak trolli, buntowników czy osoby niepożądane na tym forum.

Pozdrawiam
[#70] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@RadoslawF, post #69

Szczerze się przyznam - nie znam żadnego innego forum, gdzie użytkownicy wykazują się taką arogancją w stosunku do administracji portalu. Przynajmniej jest to szczere i jasno widać, gdzie niektórzy mają jego dalszą przyszłość.
[#71] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@wali7, post #68

W tym wypadku liczy sie efekt a nie forma.Takie przerywanie ludziom rozmowy moge okreslic tylko w jeden sposob niestety
[#72] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@Rafael/ARMO, post #65

@Raf, wali7:

Jeśli na Amizaduszki przychodzi za przeproszeniem menel z ulicy żeby się poczęstować "paliwem rakietowym" Drako i smacznie zasnąć pod stołem to też udajecie, że wszystko jest OK i że nikt żadnego "waszego regulaminu" nie łamie?
[#73] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@mailman, post #70

Użytkownicy którzy myślą o przyszłości portalu proponują jego poprawę poprzez zmianę niektórych zachowań moderatorów i niektórych punktów regulaminu. Moderatorzy jawią się jako ludzie olewający przyszłość portalu poprzez między innymi olewania użytkowników i ich propozycji a same propozycje odbierają tylko i wyłącznie jako atak na ich przywileje i władzę lub nazywają trollowaniem. Przy okazji moderatorzy (ci starzy) wykazują się arogancją wobec użytkowników tego portalu, pytanie brzmi dlaczego ?

Kolejne pytanie to dlaczego moderatorzy nie unikają odpowiedzi na konkretnie stawiane zarzuty i propozycje zmian a tylko stosują uniki takie jak mail na który odpowiadam ?

Pozdrawiam
[#74] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@RadoslawF, post #73

Kolejne pytanie to dlaczego moderatorzy nie unikają odpowiedzi na konkretnie stawiane zarzuty i propozycje zmian

To chyba dobrze
[#75] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@RadoslawF, post #73

Jeszcze o samym PPA - jest to niewątpliwie jedyne warte uwagi forum okołoamigowe w Polsce, co potwierdza pozycja w Google. Siłą PPA jest właśnie różnorodność, że można tu porozmawiać o wszystkim, że reprezentowane są wszystkie opcje amigowe i post-amigowe i żadna nie jest represjonowana. Tu trzeba oddać sprawiedliwość moderacji, te sprawy są tu dobrze wyważone, nikogo nie faworyzują. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Ja na przykład znalazłem tu ciekawe wywiady (z XTD, twórcami gry Franko itd.) Natomiast takie tematy jak "Instalacja MorphOS" itp. w ogóle mnie nie interesują i uważam je za zbędne. Co nie znaczy, że gdybym był moderatorem, to musiałbym je od razu zamykać, bo akurat miałbym takie prawo. Prawo nie znaczy obowiązek.

Niech ta różnorodność będzie pielęgnowana, więcej swobody tu nie zaszkodzi. Ludzie sami wiedzą, na jaki temat chcą dyskutować i nie trzeba im odgórnie mówić co jest offtopem a co nie, oraz co jest już wyczerpane a o czym jeszcze mogą podyskutować.
[#76] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@ede, post #74

Przepraszam, miało być "unikają odpowiedzi".

Pozdrawiam
[#77] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@recedent, post #72

recendent - to zależy od zachowania menela, jeśli nikogo nie razi jego zachowanie, nie demoluje nam sprzętu, a siedzenie obok niego nie jest szczególnie przykre (mam na myśli braki w higienie osobistej), to ja osobiście nie widzę wielkiego problemu.
Poza tym, próbujesz zmieniać temat dyskusji, gdyż przenoszenie wątków oraz zakazy ich kontynuowania w żaden sposób nie są analogią do menela (tu jest najwyżej analogia do zachowania osób naruszających normy spółeczne... ale przecież nikt z nas tego nie neguje).
[#78] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@jubi, post #75

reprezentowane są wszystkie opcje amigowe i post-amigowe i żadna nie jest represjonowana

Zaraz przyjdzie Mufa i ci udowodni, że jednak tak nie jest A poważnie mówiąc - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wydaje mi się tylko że coś jest nie teges, skoro na forum przewija się stale kilkadziesiąt nicków - niektórzy są tu nieprzerwanie naprawdę bardzo długo ...i nie skłamię pisząc, że właściwie 90% z nich nie ma żadnego problemu - ani z moderacją ani moderatorami. Nawet i bany im się rzadko przytrafiają. Interesujące, c'nie?

Był blendor, który również miał swoje wydumane teorie (odnośnie amigowego rynku) i marudził, że zamyka mu się usta. Przy aprobacie całego forum, które było już zmęczone jego postami, poradziliśmy sobie z nim ...choć trzeba przyznać - nie daje za wygraną i intensywnie próbuje się zreinkarnować, na szczeście bezskutecznie. Teraz zaś najgłośnej krzyczysz ty i RadosławF. Interesujące.
[#79] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@mailman, post #70

Mailman - pisząc o arogancji użytkowników potwierdzasz wiele spośród rzeczy o których sie tu pisze. Dlaczego ty możesz powiedzieć, że uzytkownicy są aroganccy (czyli ja również), a ja miałbym nie napisać tego samego o administratorach portalu (czyli również o Tobie)? Tego typu relacje są zwykle symetryczne. Przenoszenie wątków z miejsca na miejsce, zamykanie ich, czy zakazy prowadzenia dyskusji w danym kierunku, bez poważnego powodu (a za takie uważam naruszenia prawa, bądź norm społecznych), są delikatnie mówiąc, mało grzeczne. Aroganckie mówiąc inaczej.
Chyba, że uważasz, że administratorzy mają całkowitą dowolność w kształtowaniu tematyki rozmów. Wtedy róznimy się w poglądach, dla mnie PPA jest miejscem spotkania kulturalnych ludzi (jak ktoś nie wierzy, to proszę o porównania np. z onetem), kolegów, którzy lubią sobie porozmawiać o swoim hobby, jak również o tysiącu innych, wiążących się z tym spraw. Dla mnie dowodem na to, że mam rację, jest sposób prowadzenia PPA, który (nie wiem dlaczego) zarzuciliście kilka lat temu. I nie było "bydła" albo "szamba". Ilość kłótni wcale nie była większa. Moim zdaiem administratorzy, to tacy uzytkownicy, którzy dzięki przymiotom osobistym ;) są w stanie pilnować aby ktoś nie leciał z przysłowiowymi k..ami. I tyle. Po co więcej władzy?
I żebyś nie czuł się specjalnie źle po tej krytyce, dodam, że uważam Cię za doskonałego redaktora PPA. Kto wie czy nie najlepszego spośród wszystkich portali... oczywiście tych, które znam. Pisałem już, że bez Twojego zaangażowania, PPA pewnie już dawno przestało by istnieć (albo się zmarginalizowało, jak exec).
Jednocześnie uważam, że moderatorem jesteś kiepskim. Zbyt dużo ingerencji, a potem powoływanie się na zakaz dyskusji z moderatorem. Czytając Twoje posty (moderatorskie), odnoszę wrażenie, że chcesz ludzi wychowywać. Ale widzisz, ja mam 39 lat, dwójkę dzieci, doktorat za mną, habiliticja przede mną.... powiedzmy sobie, że uważam, że reprezentuję pewien całkiem już zawansowany etap życia, i jestem przekonany, że próby wychowywania mnie spełzną na niczym ;)
Podobnie jak i ty, mam pewną wizję PPA. Chyba niestety inną. Albo więc pozostaniemy wszyscy kolegami (mam na myśli relacje administratorzy-użytkownicy), albo będziemy dalej podążać w stronę wyznaczoną przez eXeca.
I na koniec, jeśli uważasz, że to co napisałem świadczy o mojej arogancji względem Ciebie, to napisz mi o tym. Ja wtedy po prostu skasuję moje konto, i będziesz miał problem z głowy - kolejnego użytkownika-aroganta mniej.
Naprawdę pozdrawiam (jakby to dziwnie nie było), aby nie zostawić kwasu na koniec tej epistoły, powtórzę - jesteś dla mnie jednym z najlepszych REDAKTORÓW portali sieciowych. Bardzo bym chciał, aby tak zostało (oczywiście dla mnie, bo przecież nie odpowiadam za poglądy kogokolwiek innego ;) ).

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 15:54:59 przez wali7
[#80] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@jubi, post #1

Dajcie juz spokoj z ta "dramą". Jako naczelny troll tego forum moge napisac , ze moderacja jest ok /na szczescie nie ma juz BD/.
Zamykanie watkow jest jednak niepotrzebne - wystarczy wywalic je do Hyde Parku i po klopocie.
[#81] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@_arti, post #78

Był blendor, który również miał swoje wydumane teorie (odnośnie amigowego rynku) i marudził, że zamyka mu się usta. Przy aprobacie całego forum, które było już zmęczone jego postami, poradziliśmy sobie z nim ...choć trzeba przyznać - nie daje za wygraną i intensywnie próbuje się zreinkarnować, na szczeście bezskutecznie.

O naiwny!
blendor teraz
[#82] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@wali7, post #62

I jeszcze raz napiszę.... jestem obecnie jednym z bardziej zaawansowanych stażem użytkowników PPA, ponad 10 lat, większość kolegów zaczęła udzielać się na PPA później.

Tylko mi czasem nie odchodz z portaku. Jeszcze daleka droga do pelnego sukcesu u mnie z zainstalowaniem OpenSuse na platformie PPC....

Co do meritum tego watku,, Wszystko do bani,, jak sie kaszani....
[#83] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@stachu100, post #81

Stachu, to zostało już wyłapane dwa miesiące temu. Ten użytkownik już niczego nie napisze.
[#84] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@mailman, post #83

Nawiązując do maila na priv otrzymanego od mailmana (z którym to mailem się zgadzam), chciałem tylko oświadczyć, że pisząc o "szambie" w żadnym z moich postów nie miałem na myśli że administratorzy za nie odpowiadają. "Szambem" miała być hipotetyczna sytuacja, która miałaby nastąpić po dyskutowanym tutaj sposobie moderacji. Co moim zdaniem nam nie grozi.
Pozdrawiam wszystkich dyskutujących i idę na imprezę 20-lecia matury. Tak, stary jestem piwo

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 16:58:00 przez wali7
[#85] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@_arti, post #78

Był blendor, który również miał swoje wydumane teorie (odnośnie amigowego rynku) i marudził, że zamyka mu się usta. Przy aprobacie całego forum, które było już zmęczone jego postami, poradziliśmy sobie z nim ...choć trzeba przyznać - nie daje za wygraną i intensywnie próbuje się zreinkarnować, na szczeście bezskutecznie. Teraz zaś najgłośnej krzyczysz ty i RadosławF. Interesujące.

Dlaczego uważasz że przy aprobacie całego forum ? Zastrzeżenia do pierwszego dużego bana jaki dostał wnoszę do dzisiaj i pokazuje jako przykład błędnej decyzji moderatorów.
Ja rozumiem że jako aktywnie handlujący Amigami i osprzętem masz inne zdanie ale czy potrafisz komukolwiek udowodnić że krytyka ludzi zawyżających ceny była czymś złym ?

Pozdrawiam
[#86] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@RadoslawF, post #85

Z tego co pamiętam, to większość wielokrotnie próbowała mu tłumaczyć, że:
- jak nie chce, to niech nie kupuje - nikt go nie zmusza;
- ceny ustalane są przez rynek nie przez jego "widzimisię";
- chcącemu nie dzieje się krzywda i jak ktoś ma ochotę, to może sobie kupić gołą pięćsetkę za 600PLN;

Jasne, że były i są zarówno śmieszne aukcje niewiele wartych przedmiotów po zawyżonych cenach jak i nieuczciwi ludzie...ale dla niego każdy sprzedawca to była paskudna handlarzyna a każda Amiga to "szrot z niemieckiego śmietnika". Przetłumaczyć się nie dało no i się doigrał. Moim zdaniem bardzo dobrze się stało. I jakoś też magicznie, po zniknięciu blendora kolejne brednio-seriale o cenach na Allegro przestały się pojawiać.
[#87] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@RadoslawF, post #85

Ja rozumiem że jako aktywnie handlujący Amigami i osprzętem masz inne zdanie ale czy potrafisz komukolwiek udowodnić że krytyka ludzi zawyżających ceny była czymś złym ?

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.
Zaglądanie osobie prywatnej do kieszeni - w dodatku publicznie - to po prostu przejaw braku dobrego wychowania.
Jeżeli mimo wieku zbliżającego się do 50 lat nadal tego nie pojmujesz to twój problem.
Każdy - podkreślam - każdy czymś handluje. Jak ktoś pracuje dla kogoś to przecież też handluje swoim wolnym czasem.
[#88] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@stachu100, post #87

Ludzie, nie macie ciekawszych rzeczy do roboty? Co chcecie osiągnąć tą dyskusją? Wymusić na moderatorach/adminach jakieś zmiany? To chyba oczywiste, że to bezcelowe, bo zmiany nastąpią, gdy oni sami dojdą do wniosku, że tak należy zrobić. Dlaczego nie piszecie im tego prywatnie tylko na forum? Szukacie sobie sojuszników?
Ja na serio nie rozumiem całej tej wrzawy. Sam jestem zwolennikiem dość radykalnej polityki w kwestii brednioseriali: kiedy widać, że ludzie zaczynają już odpływać od głównego wątku tematu albo zaczynają się wycieczki osobiste - temat jest likwidowany. Koniec, kropka! Wszelkie dyskusje typu: "jak wyobrażam sobie przyszłość Amigi", "dlaczego jeden system jest lepszy od innego i dlaczego tylko ja tak sądzę", "dlaczego ceny na Allegro są takie wysokie", "dlaczego ceny na eBayu są takie wysokie", powinny natychmiast lądować w HP, niezależnie od tego, jakiego tematu dotyczą. W działach amigowych powinny być tematy dotyczące konkretnych spraw, a nie gdybania i wynurzenia.
Tako rzekłem.
[#89] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@stachu100, post #87

"Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.."
tez dlatego w Polsce wiekszosc dzentelmenow kradnie.
No tak, ale nie robia tego publicznie wiec jest ok?

"..to po prostu przejaw braku dobrego wychowania"
a okradanie obywatela na wszelakie mozliwe sposoby, to przejaw kultury i dobrego wychowania wyniesionego z rodzinnego domu cwaniaka dzentelmena zapewne.

"..każdy czymś handluje"
no to juz sa pierdy mamucie.
[#90] Re: Regulamin PPA a jego stosowanie w praktyce

@selur, post #89

No i się skończyła dyskusja a zaczeło szturchanie.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2013 19:22:54 przez altcomputing
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem