Komentowana treść: Apollo A6000 "Unicorn"
[#1] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Czym byłby kwartał bez kolejnej mutacji klasycznej Amigi z "zyliardem" MIPSów pod maską?
Gdybym dzisiaj chciał znaleźć dla siebie jakąś bardziej współczesną wersję klasycznej Amigi to nie miałbym pojęcia co wybrać...

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2025 21:53:38 przez MDW
9
[#2] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@MDW, post #1

MDW, w sedno tarczy!
3
[#3] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Teraz to musztarda po obiedzie i ta cena.
1
[#4] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
A gdzie stacja dyskietek, jak Wormsy odpalę...
5
[#5] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@MDW, post #1

Myślę, że wybór jest oczywisty, czyli właśnie A6000. To najnowocześniejsza z Amig, kontynuacja tej samej myśli, nawet obudowa się zgadza.

smith
2
[#6] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Drogi jest ten sprzet, ale za jakosc trzeba placic. :)
1
[#7] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@MDW, post #1

To wedlug ceny w Euro mozesz wybrac:

124 - THEA500 Mini
155 - A600GS
250 - A1200NG
637 - VampireV4 SA
1000 - Apollo A6000

Pomijajac kwestie dolaczonego softu i systemu, to roznice sa w obudowie i klawiaturze.
Oraz w tym czy to emulacja czy tez nie.
W emulacji mozna zrobic SaveState.
3
[#8] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #7

"Czeka się bardzo długo na autobus i żadnego nie ma, a potem w jednej chwili przyjeżdża kilka na raz"
Przy czym ja tam nie czekam mając prawdziwe Amigi, choć jestem ciekawy ceny "The A1200"

Co do A6000: to strzał kulą w płot ze względu na formę domowej A600, moim zdaniem. Przy 1000 EUR to już sprzęt dla konkretnego użyszkodnika, a nie dla kogoś kto chce odświeżyć sentyment w salonie podłączając do TV.. Tutaj nie powinno chodzić o ograniczanie miejsca zajmowanego przez komputer, tylko o pełnowymiarową klawiaturę. W tej cenie powinno to być A12000 a nie A6000
Mimo wszystko wygląda ładnie

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2025 07:27:20 przez Jacques
5
[#9] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #8

Też jestem tego zdania. Niby można podłączyć klawiaturę pełnowymiarową ale po co wtedy ta, chyba że chodzi o to, że numeryczny blok można podłączyć na USB, ale to wychodzi taka proteza... Może teraz zrobili mniejszą obudowę bo cieli koszty a z czasem wypuszczą np. A12000 czy co tam z pełną klawiaturą, jak się dobrze sprzeda. Taki design to dobry do laptopa i wtedy brak bloku numerycznego można wyjaśnić
1
[#10] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@MDW, post #1

to ja juz Ci mowie szybko, a6000 odpada - nie pogramy po ludzku w civilization ani colonization :)
3
[#11] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Ale paździerz !
1
[#12] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Przecież to wypisz wymaluj legendarne Natami. Ciekawe czemu zrezygnowali z tej nazwy, która przecież miała bardzo pozytywny odbiór, gdy je za powiedziano lata temu.
6
[#13] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #8

Ludzie zawsze beda marudzic.
Teraz, ze niby brak klawiatury numerycznej.
To jest A6000 a nie A5000.
Wiec dla mnie jest wszystko Ok.
Sadze, ze sie te 40 sztuk sprzeda.
Nie wiem jakie koszty sa klawiatury czy jest drukowana 3D czy przez legendarne formy do wtryskarki robiona.
Wiec cena tez jest ok, jak sie porowna z V4 SA.
4
[#14] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KucBuc, post #4

Możliwe, że nie potrafią zrobić aby FDD działało jak w klasycznej Amidze.
1
[#15] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #13

Zgadzam sie. To nie ma znaczenia i sprzęt od strony hardwaru jest OK. Urzekła mnie nawet kompaktowość oraz klawiatura mechaniczna.
3
[#16] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #13

no dla mnie nie jest, pojscie w klawiature rodem z a600 to fatalny wybor potraktowany zapewne ograniczeniami do dostepu technologii 3d jaka maja. uwierz mi, mnostwo ludzi na to zwraca uwage, nie rozumiem ideii powielania bledow commodore :)
3
[#17] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@juen, post #16

4 sztuki zostały także na lajcie pojdzie i więcej.

OT - a że się tak spytam - gry z AGA na tym banglają ?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2025 10:36:21 przez Kwiatki
3
[#18] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Kwiatki, post #17

nikt nie mowi, ze nie pojdzie. mnie tylko martwi robienie uposledzonej przez klawe "Amigi" :)
1
[#19] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@juen, post #16

Dla mnie jest ok, sa fani A600.
Koszty pelnej klawiatury zwiekszylyby koszty i nie za bardzo jest co tam wsadzic (chodzi o miejsce).
Chyba, zeby zrobic A5000 na ksztalt samej klawiatury.
Zawsze sobie mozna zrobic V4SA jako cos takiego, zakladajac, ze sie ma nowa obudowe i klawiature od A500 lub A1200.

Wszedlem do ich sklepu, no i to jest nowa plyta z 2GB fast RAM, a nie V4SA (0,5GB RAM) bez zadnych zmian.
Ogolnie to jest sprzet dla kolekcjonerow (przynajmniej wedlug mnie).
4 kolory do wyboru, czarny, szary, bialy, czerwony.
A za doplata kolor na zyczenie.

link
3
[#20] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Kwiatki, post #17

Gry z AGA działają nawet na A500 czy A600 więc tym bardziej zadziałają na tym sprzęcie.

Miałem chwilę słabości ale... wyprzedały się co w sumie dobrze rokuje na przyszłość

Tak powinna wtedy wyglądać NATAMI na którą czekało wiele osób szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2025 12:38:30 przez pong777
3
[#21] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Podoba mi się.
To, że wygląd i nazwa nawiązują do A600 (której nie lubię), dla mnie jest minusem, wołałbym nawiązanie do A500, lub w ostateczności A1200. A obudowa w stylu A1000 byłaby super. No ale mamy to, co mamy.
Same technikalia są ciekawe, jeśli jest tam duża zgodność z oryginalnym amigowym softem, to być może kupię. Jeśli da się tam natywnie zainstalować AmigaOS3.2, jeżeli wszystko będzie chodzić w oparciu o rozwiązania systemowe, jeżeli będzie można zainstalować normalny amigowy system (a nie jakieś gotowce/przeróbki/podróbki) to biorę.
Jeżeli jednak będzie to jakaś kolejne odpalarka do gier, z jakimś obrazkowym interfejsem dla 8-latków to jednak podziękuję.
4
[#22] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@pong777, post #20

Bardzo mi się podoba. Cena mniej ladna. Bardzo ubolewam ze od retro games będzie bazować na 1200 a nie na 600. Podliczając ile kosztuje amiga plus pistormy i inne dodatki to pewnie cena jest ok ale jednak1000 euro przeraza.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2025 13:20:00 przez marggines
1
[#23] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #13

zobacz to drukarka 3d
zrobione na

Rela Foto !

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2025 13:33:19 przez Dorian3d
1
[#24] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Wygląda profesjonalnie. Staromodnie i nowocześnie. Ciekawe rozwiązanie. Przede wszystkim nowe, więc raczej już do śmierci użytkownika. Jedyne zastrzeżenie mam do koloru klawiszy ten szary mi się nie podoba. Czarny jest ok, ale te szare powinny mieć profesjonalny kolor czyli biały. Powinna być w tej cenie jeszcze walizeczka metalizowana z szyfrem i kajdankami. Hehe
2
[#25] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #19

Wiem, że wiele ludzi uważa, że A600 to był błąd z uwagi na jej wymiary, ale ja tego nigdy nie rozumiałem. Było wręcz przeciwnie, była zgrabna, nie zajmowała tyle miejsca co A500. Błędem raczej było umieszczenie drogiego portu PCMCIA, który podniósł jej cenę.
Rozumiem argument braku klawiatury numerycznej, ale ja akurat go specjalnie nie odczuwam. Jak bym miał wybierać między taką pseudo A600 to już wolałbym wziąć zwykłe dużo tańsze V4, albo wsadzić V4 do A600 :), jednak dobrze, że nie zrobili z tego dużego grata.
Jak komuś brakuje klawiatury numerycznej, to może to zadziała:
https://allegro.pl/oferta/klawiatura-numeryczna-do-laptopa-pc-usb-2-4ghz-membranowa-bezprzewodowa-17823881364
2
[#26] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@wali7, post #21

Ja jeszcze kupiłem w 2018(?) roku V4 Standalone, to była na niej naklejka Cloanto z OS3.1. To było jeszcze zanim Gunnar zawziął się na AROSa.

Tak, pójdzie Ci na tym OS3.1, OS3.9, ApolloOS, AROS czy AmiKit. Tak samo - OS3.2.
2
[#27] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Dorian3d, post #23

Ladnie zrobione, ma typowe Amigowe klawisze.
Chyba ma najladniejszy wyglad z nowych sprzetow klasycznych.
Zreszta (nie dawno) czytalem na forum Apollo, ze Gunnar sie nie spodziewal, ze tak duze znaczenie dla uzytkownikow ma wyglad sprzetu.
Myslal, ze liczy sie glownie specyfikacja sprzetu.
Wystarczy porownac z takim V4SA.
Roznica jak dla mnie jest ogromna.
Moze sie tych A6000 sprzedac wiecej niz V4SA, pomimo wyzszej ceny.
Skoro w 1 dzien poszlo 40 sztuk. To moze ze 200-500 sztuk sie sprzeda.
4
[#28] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@pong777, post #20

Doprecyzuję - gry AGA z A500/600 działają pod warunkiem, że siedzi w środku Vampire v4.
Co do samego wyglądu to wiele osób zaczynało właśnie od A600 (w tym ja) i taka wersja obudowy będzie się im dobrze kojarzyć (sentyment).

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2025 14:30:56 przez pong777
3
[#29] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Szkoda że nie zrobili np CD32 z emulacja karty mpg oraz odtwarzaczem DVD.
Później by ściagali kase na sprzedaży padów, klawiatur myszy itd.
[#30] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #27

12 MB chip.
Czyli chyba wszystko co jest wolne w obszarze Zorro II.

link
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem