Komentowana treść: Apollo A6000 "Unicorn"
[#31] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Mogliby zrobić Amigę 300, w połowie ceny
4
[#32] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
No nic, powiem znajomym, że jak chcą mi kupić coś fajnego na urodziny to spokojnie mogą się zrzucić. ( o brakującą część forsy niech się nie martwią, najważniejsze by żona wiedziała, że to prezent, haha)
7
[#33] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@SzaryWilk, post #31

I dodać WiFi
1
[#34] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@koczis, post #32

Zona powinna wybrac kolor obudowy, tak zeby pasowal do wnetrza mieszkania i po klopocie.

Pewnie typowa rozmowa z zona to bedzie mniej wiecej taka:
"Kochanie, moge kupic komputer?"
"A jak wyglada ten komputer?"
a) V4SA
"Nie potrzebujemy kolejnego brzydkiego routera."
b) A6000
"A ten ladny bedzie pasowal pod kolor mebli."
7
[#35] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #34

Albo, kochanie jadę po farbę, bo trzeba odmalować pokój. Po zakończonym malowaniu, gdy farba już zdąży wyschnąć. Pojawi się nowa Amiga, a żona powie "w końcu kupiłeś sobie ładny komputer, a nie te stare żółte klamoty". ( choć nie które są prawie białe)
2
[#36] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Wyglada kozacko. Recka byłaby mile widziana ( jak działa klawiatura, czy się grzeje w obudowie, co trzeba dołożyć itd.). Cena, hmm, zależy co trzeba jeszcze dołożyć.
2
[#37] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KM_Ender, post #36

To słaby druk3d to jest dramat
2
[#38] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@SzaryWilk, post #31

I klawiatura tylko numeryczna
[#39] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #30

Stary jestem.
Dopiero teraz do mnie dotarlo, ze to wszystko jest dopelnieniem wieloletniej doktryny Gunnara .
Czyli "przywrocenia Amigi i 68k do zycia".
Teraz staja sie jasne wszystkie dzialania Gunnara z ostatniego roku, takie jak modyfikacja AC68080, zeby dodac 3 dekoder instrukcji i osiagnac teoretyczna max szybkosc 600 MIPS.
Dodanie MMU w pelni kompatybilnego z 68060 i lepszego niz ma 68060 (bo beda 3 jednostki MMU).
I to bedzie szybciej niz przewidywala zbiorka.
Wedlug mnie na targach Amiga40 Gunnar juz bedzie chcial dzialajace MMU zaprezentowac.
Do tego przemyslana akcja marketingowa.
Reklama w formie filmikow na YT.
Strona WWW A6000.net wyglada jak dla mnie duzo lepiej niz inne tego typu strony jak A600GS czy A1200NG.
Dobrze wybrany termin premiery, czyli 40 rocznica Amigi 1000.
Korzystanie z tych samych wzorcow, co Amiga 1000, czyli podpisanie pierwszej partii A6000 przez tworcow.
W koncu dobry marketing, czyli zauwazenie, ze 68k to nie jest tylko Amiga, ale tez Atari ST i przede wszystkim MacOS.
Dawno juz to pisalem, ze jak Gunnar chce wersje ASIC AC68080 to powinien poszukac kasy na rynku amerykanskim (MacOS), a nie na samym rynku Amigowym, bo jest on za maly.
No i patrzac na ostatnie wpisy (ich wizualizacje) Gunnara o MMU to sie zastanawiam czy nie mial z kims zakladu o MMU lub dotyczacego tej zbiorki na MMU.
Choc nie wiem czy po angielsku tez jest taki zwrot:
"Tylko krowa nie zmienia poglądów/zdania."
7
[#40] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Dorian3d, post #23

Mi to bardziej przypomina jakiegoś 8 bitowca. Kolor, brak stacji dyskietek, brak klawiszy numerycznych.
2
[#41] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #39

Choc nie wiem czy po angielsku tez jest taki zwrot:
"Tylko krowa nie zmienia poglądów/zdania."

A wise man changes his mind, a fool never will. To jest chyba angielski odpowiednik.
3
[#42] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Mogli dać w Towerce, takiej stylizowanej na Infinitiv. Do tego zwykła klawa i mysz z logiem i oczywiście obowiązkowo naklejka Powered by Amiga. No i by była Amiga 6000. I od razu byłaby inna liga. A tak? Wyścig na obudowy i mózgotrzepanie po nostalgii. A ja mam swoją (Nie)Koszerną Amigę 1200 i mnie to wszystko obchodzi....

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 10:19:24 przez don_rafito
2
[#43] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@don_rafito, post #42

Pod AROSa m68k nawet fajne. Drogie trochę :)
1
[#44] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@don_rafito, post #42

Bebechy małe, to i ekonomicznie jest zrobić małą obudowę.
Mi się marzy w obudowie A500, albo jeszcze lepiej A1000. :)
[#45] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@mailman, post #41

To moze, to jest niemiecka wersja, ktora jest podobna do polskiej?
Tam sa nawet 2 "mućki":

link

A kontynuujac moje domysly o A6000.
To nawet nazwa "Projekt Unicorn" jest specjalnie dobrana, cos w stylu (jeden komputer unifikujacy komputery z 68k czyli Amige, Atari, Apple).
Bo zapomnialem o tym, ze Atari ST juz natywnie dziala na nim.
Z tego co widze to cisna tez Jim Drew, zeby wypuscil Fusion 4.0, skoro ma byc wkrotce MMU w 68080.
Czyli jest szansa na oprogramowanie, ktore od lat nie bylo wydawane.
Z programow uzytkowych to bedzie nowa RiVa.
Podejrzewam, ze VBCC/VASM (nowa wersja z kompilowaniem 68080 MMU?) bedzie dolaczany do A6000 razem z Apollo OS.
Bo tylko to obsluguje w pelni 68080, i po to m.in. jest 2GB fastu.
Byc moze jakas przegladarka WWW tez bedzie. Nowy IBrowse?

Z gier na A6000 to bedzie:
Robin Hood
Settlers II
pewnie tez ta strzelanina na 3 graczy, ktora kiedys pisal Gunnar
mozliwe, ze cos jeszcze, jakas gra 3D, zeby Maggie dobrze zaprezentowac.

BTW.
Obstawiam, ze na tych targach Amiga40 pojawi sie w sprzedazy Jump AGA.
Byc moze tez UniThor, bedzie sprzedawany.
Bo lepszego momentu, zeby wydac cos nowego zwiazanego z Amiga to juz raczej nie bedzie.
Na pewno beda jakies media klasyczne i internetowe, wiec darmowa reklama na swiecie.
Byc moze jeszcze jakies inne (latami tworzone) projekty beda w sprzedazy jak Grind.
4
[#46] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
czemu na zdjęciach jest zamieniony backspace i del
[#47] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #45

Słowo unicorn nie ma nic wspólnego z unifikacją
1
[#48] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@QkiZ, post #46

Bo my Polacy uwielbiamy narzekać?🤔
[#49] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #47

Ale juz Uni od unify i łacińskie cornu od róg jak najbardziej. A nazwa kodowa/projektowa to często zlepek pasujących dobrze brzmiących słówek
1
[#50] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Banter, post #48

Sam komp nie wygląda źle, zwłaszcza z daleka - gorzej z bliska, gdzie ten wydruk 3d widać wyraźnie. Też bym pewnie wolał obudowę od 500-ki bądź 1200-ki, ale i taką bym przeżył :) A gdyby w środku była zamiast core'a vampirowego jakaś nieistniejąca jeszcze wersja minimiga obsługująca 060, to już by był zamówiony :)

Trochę myślałem ostatnio nad V4+ Standalone, nie to że potrzebuję, ale wiadomo jak to jest :) Mam tylko pytanie odnośnie kompatybilności - czy jest gdzieś jakieś zestawienie/lista pokazujące zgodność najnowszego core'a z oprogramowaniem amigowym? W sensie gier i dem z epoki, whdload ale też nowych dem pod 040 i 060? Szukam od wczoraj, ale średnio mi idzie.
[#51] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #47

To jest nazwa tego projektu.
Na polski to bedzie JEDEN ROG.
Jakbys czytal Gunnara od lat (a ja bodaj w 2008 roku zaczalem z przerwami) to bys nie mial zadnych watpliwosci co to oznacza.
1
[#52] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #51

Nie, Unicorn to jednorożec a nie jeden róg, pewnie jest to jakaś semantyczna gra słów żeby brzmiało podobnie do uni-core
2
[#53] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KucBuc, post #49

Unicorn to jednorożec, a jednorożce z jakiegoś powodu przyciągają dziewice. Amiga zaś to przyjaciółka, czyli kobieta i jako taka dziewicą też była. Przynajmniej do zdjęcia plomby i pierwszego otwarcia obudowy szeroki uśmiech
Tak więc wielopoziomowe nawiązania semantyczne są. pomysł

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 13:12:03 przez wali7
3
[#54] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Splavinho, post #50

Wydruk 3D można obrobić i będzie wyglądać jak z fabrykiok, racja

Usuwasz nadlewki, zgrubienia i podpory, Szlifujesz stopniowo, potem na mokro. Wypełniasz szczeliny i łączenia szpachlą, po czym znów szlifujesz na gładko. Dajesz podkład wypełniający, lekko przeszlifujesz, a następnie malujesz cienkimi warstwami jak chcesz.

Opcjonalnie możesz nałożyć powłokę epoksydową dla połysku i trwałościOK

Co do Twojego pytania ze 100 najpopularniejszych gier na Amigę, ponad 95% działa. Wiadomo, to faluje, Gunnar zrobi literówkę i znajdzie ją dopiero za pół roku - ale znajdzie i znów gra działa. Dwa kroki do przodu, jeden w tył.
1
[#55] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Banter, post #54

Wszystko można jak się ma do tego talent i umiejętności, ja niestety akurat do tego nie mam szeroki uśmiech

Dzięki za odpowiedź w zakresie kompatybilności. A jak w tej kwestii wypadają dema pod 060? Bo w sumie to jest dla mnie główny temat szeroki uśmiech
1
[#56] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Splavinho, post #55

To możesz naocznie sprawdzić tutaj. Może poproszę Skipp'a żeby coś nowego też wrzucił🤔
[#57] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Banter, post #56

O, dzięki, faktycznie sporo materiału, choć większość sprzed wielu lat. No ale zakładam, że z każdą wersją core'a powinno być coraz lepiej, więc się nie zdezaktualizowało
1
[#58] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Splavinho, post #52

Nie, Unicorn to jednorożec a nie jeden róg, pewnie jest to jakaś semantyczna gra słów żeby brzmiało podobnie do uni-core

Wszystkie projekty od Apollo Team mają takie kodowe nazwy nawiązujące do mitycznych istot:

FireBird
IceDrake
Vampire
Phoenix
Salamander
Manticore

A teraz Unicorn.
4
[#59] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@mailman, post #58

Wszystkie projekty od Apollo Team mają takie kodowe nazwy nawiązujące do mitycznych istot:

FireBird
IceDrake
Vampire
Phoenix
Salamander
Manticore

A teraz Unicorn.

Faktycznie, nie śledziłem ich wcześniej, teraz się zdecydowanie spina w spójną całość.
1
[#60] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@mailman, post #58

Jako biolog z wykształcenia, protestuję. ;)
Salamandry nie są mityczne :)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem