Komentowana treść: Apollo A6000 "Unicorn"
[#151] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #150

Normalnie ubudowa Amigi zmienia swoj kolor, ciemnieje a klawiatura sie sciera.
Bylo co najmniej pare watkow na PPA o sposobach na czyszczenie i rozjasnienie obudow do Amigi.

Ale czekaj, bo chyba coś pomyliłeś. Ja piszę o o nędznej jakości obudowie wydrukowanej w FDM i innych kolorach.
Ty piszesz o oryginalnej obudowie i klawiszach.
[#152] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@selur, post #149

Selur, tylko to nie jest Amiga, a nastepca Amigi.
I raczej watpie, zebys pod emulatorem osiagnal taka szybkosc przy pelnej emulacji 68080.
Ten procesor ma duzo wiecej rejestrow niz 68060.

link
[#153] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #151

Nie.
Po prostu po pewnym czasie nie bedzie widac jakosci obudowy.
Kiepska obudowa to bylaby wtedy jakby sie rozpadala lub pekala.
Przebarwienia sa akceptowalne w przypadku wydruku 3D.
[#154] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #153

Sugerujesz, że jakimś cudem ta "piękna" fakturka się wygładzi podczas użytkowania?

Przebarwienia sa akceptowalne w przypadku wydruku 3D.

Że co? :D Może były akceptowalne, gdy rynek drukarek 3D raczkował, ale na pewno obecnie i w tym konkretnym przypadku (i tak, chodzi mi o cenę) - zdecydowanie nie są akceptowalne w żaden sposób.
2
[#155] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #154

Daj spokój, to trochę taki syndrom sztokholmski: "bardzo drogo, ale za to w kiepskiej jakości wykonania"
Niektórzy amigowcy rozgrzeszą wszystko Ani to retro, ani porządnie wykonane, a cenę łączy najlepszą możliwą dla sprzedawcy.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 09:00:25 przez Jacques
1
[#156] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #154

Widzisz, dla mnie jest akceptowalna.
Dla estetow pewnie nie.
Mniej wiecej tak samo jak nazywanie ja "kiepska" jest tendencyjne.
"Brzydka" albo "mi sie nie podoba" to sa okreslenia, ktore jestem w stanie zrozumiec.
Jak ktos chce egzemplarz wystawowy to moze skorzystac z rady Bantera i sobie taki stworzyc, szlifujac i lakierujac.
Kiepska to by byla jakby sie psula, czyli pekala, odksztalcala itp problemy miala.

Byc moze Apollo Team powinien rozwazyc dla tych ktorzy zakupia A6000 dostarczenie wzoru do drukarki 3D (na prywatny uzytek tylko), tak zeby esteci mogli sobie wydrukowac wlasna wersje obudowy, we wlasnym kolorze, z wlasnych materialow na wlasnej drukarce 3D.
1
[#157] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #156

A może nie, że dla estetów nieakceptowalna? Tylko akceptowalność oceniamy przez pryzmat ceny?
Bo np. ja uważam, że w tej cenie obudowa powinna być wyprodukowana, a nie amatorsko wydrukowana.

I dlaczego sugerujesz, że ktoś wydając tyle kasy na ten twór, miałby jeszcze sam rzeźbić?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 10:45:05 przez Jacques
1
[#158] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #156

Widzisz, dla mnie jest akceptowalna.

Dla mnie też byłaby "akceptowalna", gdyby cena szła w parze z bylejakością, a tutaj na pewno nie idzie.

moze skorzystac z rady Bantera i sobie taki stworzyc, szlifujac i lakierujac

Nie no, serio? To produkt za dość "gruby hajs", więc ludzie oczekują raczej najwyższej jakości, a Ty piszesz "wyszlifuj i polakieruj"? szeroki uśmiech

Kiepska to by byla jakby sie psula, czyli pekala, odksztalcala itp problemy miala.

Nie, wtedy to by był chłam i bubel do wyrzucenia do śmieci, a nie "kiepska". ok, racja
1
[#159] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #152

Selur, tylko to nie jest Amiga, a nastepca Amigi.

Nieoficjalny następca. Tego typu następców, to można sobie poskładać z różnych części które są dostępne.
[#160] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@amikoksu, post #159

Niby z jakis czesci?
Nie ma zadnego innego nowego sprzetu kompatbilnego z Amiga klasyczna.
Sa tylko skladaki kanibalizujace stare Amigi.
Masz co najwyzej nowe plyty, obudowy, a reszta to w wiekszosci sa stare uklady Amigi.
[#161] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #158

Bardzo mnie bawi jak ludzie oceniaja sprzet po jego wygladzie.
Byla kiedys taka seria ksiazek "Pan Samochodzik i ,,,"
Poczytaj.
[#162] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #157

Jak nie chcesz kupic, bo za drogie, to ja to rozumiem.
Prawie wszystko inne co tutaj piszesz jest typowym marudzeniem w stylu Selura.
[#163] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #162

Tak, stosunek wykonania i tego co produkt sobą reprezentuje (sprzętowy udawacz Amigi) do ceny jest nieadekwatny moim zdaniem.
Marudzenie? A Ty co, już zamówiłeś czy tylko radośnie naganiasz innych?
Jeśli amigowce nie będą się szanować i będą łykać i zamawiać wszystko jak leci, to tym bardziej sprzedawcy nas nie będą szanować. Czego dowodem ten produkt.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 11:52:09 przez Jacques
1
[#164] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #160

Bardziej chodziło mi o "następców" Amigi opartych na programowej emulacji 68k jak np. Raspberry Pi. "Następcy" o różnych możliwościach.
[#165] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #161

Bardzo mnie bawi jak ludzie oceniaja sprzet po jego wygladzie.

Przeczytaj proszę kilka razy to, co napisałem, może w końcu załapiesz.
Albo czekaj, pomogę, bo przewiduję trudności: nie oceniam sprzętu po wyglądzie. Oceniam go po stosunku ceny do jakości wykonania. A ta tutaj jest mierna i chyba tylko niewidomy uważać może inaczej.

Oczywiście cały czas piszę o obudowie. Nie o "sprzęcie" jako całości, więc nie używaj proszę skrótów myślowych, by tutaj lawirować ze swoimi nieprzekonywującymi argumentami. Chociaż w zasadzie to nie są argumenty.

Byla kiedys taka seria ksiazek "Pan Samochodzik i ,,,"
Poczytaj.

Wyobraź sobie, że czytałem całą serię za młodu, wielokrotnie. W dodatku mam cały komplet i to o ile pamiętam, dwa różne wydania.
1
[#166] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #165

tego pod 200 ksiazek juz jest :D i co jedna to gorsza, tak jak te klony.
1000 euro a obudowe mozesz sobie potem sam acetonem polerowac :D
no nic, w koncu siade i wymienie kondzie w prawdziwej a600 :D
1
[#167] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Valwit, post #166

tego pod 200 ksiazek juz jest :D i co jedna to gorsza, tak jak te klony.

Tak. Ja piszę o "głównej" serii.
[#168] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #165

Skoro jestes az takim znawca, ktory sie az tak zna na obudowach, i oceniasz po stosunku ceny do jakosci wykonania to powinienes byc zachwycony z V4SA.
Przeciez to jest gotowa obudowa z wtryskarki, masowka, niska cena.
I wyglada dla mnie beznadziejnie.
Ale ja to sie nie znam.

Dobrze, ze czytales ksiazki.
1
[#169] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #163

Ja nikogo nie naganiam, ale nie lubie marudzenia typowego dla czesci Polakow.
Czepianie sie obudowy sprzetu przy maloseryjnej produkcji jest po prostu smieszne.
To nie jest Ferrari czy Lamborgini, ze ma byc piekne.
To jest raczej typowy niemiecki sprzet.
[#170] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #169

Ja nie lubię marudzenia o typowych Polakach, bzdur o stereotypach i szkalowania krajan. No chyba, że trzeba piać zachwyty jak na niektórych forach, gdzie za cokolwiek przeważnie są oklaski?
Wszystko co nazywasz marudzeniem zostało dobrze uargumentowane przeze mnie i innych.

Jeżeli nie widzisz, że to skok na kasę by tanim kosztem (dla sprzedawcy), uszczknąć tortu bazującego na sentymencie do wyglądu Amigi klasycznej, prawdopodobnie przy niskiej sprzedaży innych Vampirów (Pistorm i TF1260 pewnie robią swoje), to pewnie żaden argument Cię nie przekona.
Tylko masz dość irytującą manierę spłycania tego, co piszemy, jednocześnie wypierając albo udając, że nie kumasz o co chodzi (kontekst ceny jak za dopieszczony produkt).
EoT.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 13:31:41 przez Jacques
1
[#171] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #170

Piszesz glupoty.
"tanim kosztem?"
Ten projekt trwa od 2008 roku.
Duzo dluzej niz PiStorm czy TF1260.
I to ma byc "tanim kosztem"?
Nie mowiac, ze TF1260 to tutaj nie ma zadnego podejscia.
PiStorm troche ma, ale tez nie do konca.
[#172] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #168

powinienes byc zachwycony z V4SA

Dlaczego (w dość niebezpieczny, choć wolałbym użyć określenia: głupi) sposób spłycasz wypowiedzi innych i - piszę to po raz kolejny - lawirujesz, zamiast podać jakieś rozsądne argumenty (które jeszcze nie padły w Twoich wypowiedziach)?
Teraz w odpowiedzi na mój wpis, w którym stwierdzam FAKT, że przy tej cenie obudowa wygląda tragikomicznie podstawiasz mi inny produkt w innej cenie. Przecież rozmawiamy w tej chwili o obudowie do tej A6000, prawda? Drukowanej w FDM, prawda? W dodatku w jakości takiej, że wygląda, jakby drukarka nie była skalibrowana, tak?

No więc dziwi mnie fakt, że ja piszę o obudowie FDM, która w tej cenie pasuje jak wół do karety, a Ty tymczasem wyjeżdżasz z V4SA (nota bene wiesz, że to jest dużo mniejsze, w ogóle inne itd. itp., a mimo wszystko chcesz to porównywać?). To jest i dziwne, i śmieszne. Mam wrażenie, że nie czytasz tego, co piszę. Albo nie rozumiesz. Albo nie chcesz zrozumieć, w co wierzę najbardziej.

Dobrze, ze czytales ksiazki.

Zabrzmiało nieco sarkastycznie, ale zgadza się. Czytam od 6 roku życia, od 7. mam kartę biblioteczną, w wieku 9 lat pozwolono mi się zapisać do filii dla dorosłych, czytam cały czas, w tej chwili bliżej mi do pięćdziesiątki. Tak że tak, czytałem i czytam dużo. I jestem świadom faktu, że to dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 14:26:05 przez Drakon

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2025 14:26:52 przez Drakon
1
[#173] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #171

Piszesz glupoty.
"tanim kosztem?"
Ten projekt trwa od 2008 roku.
Duzo dluzej niz PiStorm czy TF1260.
I to ma byc "tanim kosztem"?

A jednak! Szczyt żenady osiągnięty... Chyba oczywiste, że chodzi o tani koszt wsadzenia tego w obudowę jadącą po sentymencie, żeby wyciągnąć dutki, których się tyle już nie da na kartach do A1200 czy V4SA?
Poza tym płacisz za gotowy produkt oceniając jego cechy, czy chcesz przedsiębiorcy rehabilitować wysiłki poczynione od 2008 roku?
To dopiero dobry fikołek
[#174] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #172

Dziwne to jest to, ze ty sie czepiasz tej obudowy jakby to mial byc jakis badziew, ktory sie rozpada.
Ja juz stary jestem, oczy nie te, ale TA OBUDOWA JEST OK, mi sie podoba.
I jak najbardziej zasadne jest porownanie tej obudowy z V4SA, ktora mi sie nie podoba.
Niby lepsza technika wykonania i jest tania, ale mi sie nie podoba.
Wiec technika wykonania to nie jest wszystko.
I pisalem to juz pare razy, przeszlifuj i polakieruj.
Wtedy bedziesz mial karoce, zamiast dorozki.
Dla mnie osobisicie to obudowa ma byc funkcjonalna i sie nie psuc.
1
[#175] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Jacques, post #173

Masz racje, duza zenada w twoim wykonaniu.
Albo jestes bardzo mlody albo masz bardzo krotka pamiec.
W 2008 roku, klasyczna Amiga z 68k NIE ISTNIALA.
Zobacz ile gier i jakie sie pojawily w tym roku, albo wczesniej.
To samo dotyczy sprzetu Amigowego.
Jens tlukl bodaj swoje pierwsze ACA wtedy, i to bylo wszystko.
Wtedy istnialo tylko PPC, ktore bylo droga donikad, zadnego Amiga OS 3.x nikt nie planowal.
Tylko Amiga OS 4 lub MorphOS.
A ty insynuujesz, ze juz wtedy taki sprytny Gunnar planowal, ze za parenascie lat bedzie zbijal kase na A6000 i obudowach do niej?
Jakbys wiedzial jakie 2 postawowe cele przyswiecaly Gunnarowi to bys sie nie kompromitowal bardziej.
1
[#176] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #174

Ja odpadam. Za przeproszeniem, ale czuję się, jakbym grał z gołębiem w szachy. Szkoda mojego czasu.
3
[#177] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #175

Pas, wygrałeś. Ufff szeroki uśmiech

@Drakon
+1 OK

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2025 06:47:17 przez Jacques
3
[#178] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #172

mój wpis, w którym stwierdzam FAKT, że przy tej cenie obudowa wygląda tragikomicznie
Mylisz swoje oceny z faktami. To, jak czyimś zdaniem coś wygląda nie jest faktem, jest opinią. Nawet, jeżeli słowo "fakt" napiszesz wielkimi literami.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2025 11:36:47 przez Krashan
1
[#179] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Krashan, post #178

Nie, nie mylę. Oto jest całe zdanie, które wyrwałeś z kontekstu:

"[...]FAKT, że przy tej cenie obudowa wygląda tragikomicznie[...]".

Słowem-kluczem jest "przy tej cenie". I cały czas powtarzam to jak mantrę, ale nikt nie chce słuchać. :)
1
[#180] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Drakon, post #179

Nie manipuluj.
To jest pelne zdanie.
"Teraz w odpowiedzi na mój wpis, w którym stwierdzam FAKT, że przy tej cenie obudowa wygląda tragikomicznie podstawiasz mi inny produkt w innej cenie."
"stwierdzasz FAKT", ktory jest twoja opinia.
Cos w stylu programu pewnej stacji TV, ktora ma program nazywajacy sie F....
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem