Komentowana treść: Apollo A6000 "Unicorn"
[#61] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KucBuc, post #49

Ale juz Uni od unify i łacińskie cornu od róg jak najbardziej. A nazwa kodowa/projektowa to często zlepek pasujących dobrze brzmiących słówek

A ja myślałem, że unicorn to po angielsku jednorożec... Nie rozumiem po co na siłę dopatrywać się innych znaczeń...?
2
[#62] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@wali7, post #60

Jako biolog z wykształcenia, protestuję. ;)
Salamandry nie są mityczne :)

W mitologii salamandry miały jednak ogniste znaczenie
3
[#63] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Splavinho, post #52

Alez owszem Unicorn to jest tez jednorozec.
Tylko niektore slowa/zwroty sa fonetycznie wieloznaczne.
Wiec to jest moja interpretacja dlaczego taki kod zostal nadany temu projektowi.
Rownie dobrze niektorzy moga twierdzic, ogladajac ten watek o MMU (ktory podalem), ze Gunnar to jest rolnik zajmujacy sie krowami.
A MMU to Multiple Milk Unit.
1
[#64] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Madman, post #61

Może dlatego, bo te jednak istnieją, gdzieś tam, ukryte przed naszym wzrokiem...😎
[#65] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@wali7, post #60

Jako biolog z wykształcenia, protestuję. ;)
Salamandry nie są mityczne :)

A ja ten protest podeprę faktem, że w latach 1986-88 miałem buty marki Salamander.
2
[#66] Re: Apollo A6000 "Unicorn"
Niektórzy z Was pewnie zastanawiają się jak wygląda i co jest w środku. Proszę.....
Mobo to wcześniejszy rev. Nowszy rev ma analogowy dźwięk.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 19:16:28 przez waldiamiga
3
[#67] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@waldiamiga, post #66

I to jest warte 1000 euro?. Dobry żart. Ani to retro ani NG.
4
[#68] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@waldiamiga, post #66

W dolnej części obudowy znajduje się miejsce na baterie, dzięki czemu można grać w Superforga na świeżym powietrzu.
4
[#69] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Leon, post #68

Jak dla mnie Sam 460 z prockiwm ppc jest już bardziej Amigowy niż to...
1
[#70] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@rbej1977, post #67

Zobaczyles czesci i dokonales wyceny?
Genialne.
To ile wedlug ciebie to jest warte?
2
[#71] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@waldiamiga, post #66

Jest miejsce na stacje dyskietek. Czy da się podłączyć jednocześnie mysz i 2x pady wszystko na usb?
1
[#72] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #70

Nie chciałbym aby moja wypowiedź została odebrana za grubiańską , chciałem jednak wyrazić swoją opinię.
Dla mnie osobiście to nie jest nic warte bo to nie jest Amiga.
Widzę, że dla części z Was jednak sprzęt ten jest coś warty bo ma dużo mipsów i inne bajery, z którymi ja sam nie wiedziałbym co zrobić.
Może gdybym jak Wy na Amidze z epoki pracował / kodował wówczas patrzył bym na to inaczej. Ja amigę miałem w wieku 5-6 lat. Więc sentyment mocny do komputera, ale właśnie tego klasycznego no i w tym wieku to oczywiście tylko gry mnie interesowały.
Dlatego nie rozumiem chęci wydawania 1000 euro na coś co nie jest Amigą, a tylko jest z nią kompatybilne.
Bardziej dla mnie ma sens taki emulator a500mini czy thea1200.
4
[#73] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Madman, post #61

A ja myślałem że nie wiadomo co autor miał na myśli i można sobie pozgadywac. Nie wiem po co na siłę być przekonanym że to właśnie ty masz rację?
1
[#74] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Biegu86, post #72

Idąc tym tokiem myślenia po premierze CD32 nic już nie było Amigą ;) I nie będzie.
[#75] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@abcdef, post #74

No bo tak jest. Są tylko sprzęty lepiej lub gorzej udające Amigę.
1
[#76] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@rbej1977, post #75

1472 news pod którym ludzie doszli do tych samych wniosków. Odkryli na nowo że nowsze sprzęty po tym jak amiga przestała istnieć tylko je udają. Każdy każdemu już to udowodnił a nawet sam sobie ale nadal czujemy potrzebę by kolejny raz dojść do tego samego.
Ale nadal nie doszliśmy do tego że każdy człowiek jest inny, ma inne potrzeby, zainteresowania i inaczej patrzy na świat i lubi co innego.
2
[#77] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Biegu86, post #72

Ale gdzie masz napisane, ze to jest Amiga?
To jest A6000 System, NASTEPCA Amigi, Atari ST i Apple II.
2
[#78] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@abcdef, post #74

Niczego więcej mi nie potrzeba tak naprawdę :)
[#79] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #77

Ale gdzie masz napisane, ze to jest Amiga?
To jest A6000 System, NASTEPCA Amigi, Atari ST i Apple II.

A Jedyny Prawdziwy to bug Wojny Jahwe.
[#80] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #77

Nigdzie ale skoro jest mowa na tym forum Amigowym, oraz będzie ten sprzęt na imprezie z okazji 40stych urodzin Amigi, sprawia że użytkownicy Amigi Ci zaawansowani z jakichś powodów chcą to mieć.
[#81] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Biegu86, post #80

Po prostu ludzie nie rozrozniaja pojec "nowa Amiga" a "nastepca Amigi".
Nowej Amigi juz nie bedzie, za to nastepca Amigi, jak najbardziej.
[#82] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #81

Raczej zastępcą Amigi, a nowa Amiga jest i poszła w PPC, ewentualnie x86, ARM.
1
[#83] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KM_Ender, post #82

A teraz skręca i idzie w 68080

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2025 12:41:07 przez KucBuc
[#84] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KM_Ender, post #82

PPC to droga donikad, chyba ze Chinczycy lub Rosjanie reaktywuja ten procesor, a to malo prawdopodobne, bo ARM jest lepszy.
I mylisz system Amigi z Amiga.
Amiga to cos wiecej niz system operacyjny.
2
[#85] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #84

Amiga to stan umysłu.
5
[#86] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@Don_Adan, post #84

Amiga miała PPC w postaci Turbo, miała karty graficzne i system, więc polemizowałbym, ale nich ci będzie, że dla Ciebie tylko Chipy amigowe. Nawet konsole dziś to PC. Ostatnie oryginalne chipy to PS2, N64, Saturn częściowo, PSX, to moje zdanie, później była już tylko adaptacja rozwiązań z PC (grafiki). Amiga i tak wylądowałaby na podzespołach z PC, może z innym niż x86 prockiem.
2
[#87] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@amikoksu, post #85

Amiga to stan umysłu

... święte słowa, temu panu proszę polać ...
2
[#88] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KM_Ender, post #86

Amiga i tak wylądowałaby na podzespołach z PC

Niekoniecznie , jeśli ciągnęliby i udoskonalali grafikę planarną . Kto wie do czego by to doprowadziło. Teraz wszystko opiera się na rozwiązaniach z PC tylko pod inną nazwą.

Wracając do tematu to sprzęt Apollo Team jest fajny wizualnie i dobrze zastępuje to stare z czasów Commodore. Cena ceną , kogo interesuje i stać to kupi.
1
[#89] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@waldiamiga, post #66

Schludnie to wygląda i oto chodzi.
1
[#90] Re: Apollo A6000 "Unicorn"

@KM_Ender, post #86

Dokładnie tak jak Apple używa procesorów i grafiki z PC?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem