[#10]
Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg
@_arti,
post #6
"Swoja droga, ktos wie, jaka jest w tej chwili mozliwosc zdobycia 030/040/060, gdyby ktos na serio chcial robic takie karty?"
Zdaje się na EAB widziałem wątek, w którymś ktoś robi dopałkę 68020 z pamięcią, koszt miałby oscylować chyba w granicach 80 euro, nie wiem czy schematy będą udostępnione, a nawet jakby były to skąd wziąć taki 68020, chyba tylko z jakichś starych drukarek i innych urządzeń, założę się, że dostępność będzie jeszcze mniejsza niż ruski RAM.
"O co chodzi z tym "ruski" ramem ? Co jakiś czas ktoś o nim wspomina że taki super...w czym rzecz ?"
W tym, że zakładasz sobie takie 5.5Mb i masz wolny PCMCIA lub 8MB (blokuje PCMCIA) i masz prawie maksymlnie rozbudowaną pamięć.
"A kolega rafgc to na późniejszy handel? Chętnie zapiszę
się do kolejki. Oczywiście w rozsądnych pieniążkach."
Być może jak będą działać dobrze, z pierwszych trzech jakie wykonałem, jedna "pocerowana" siedzi w amidze, drugą rozwaliłem, a trzecią na której ocalało 4MB kupił jakiś gość z EFUNZINE jak wystawiłem na allegro. Teraz zamówiełem zmodyfikowane płytki na tylko 5.5MB
"O jakich kościach mówisz? Nie widziałem żeby tam była o tym mowa"
You can use 1meg by 8 (or 9, some place charge MORE for the 8bit sipp!), or
256k x 8/9 sipps. To use the 256k, they must have only 2 chips on them (3 if it is a 9bit simm). Why? The ones with 8 or 9 chips use 256k x 1 type DRAM chips. Those are fine in other ram expanders but not here. They DON'T support _CAS before _RAS refresh.
"A rzeczywiście, ten dziwny plik Fig.1 wszystko mówi. Jak myślicie, opłaca się próbować zdobyć te SIMMy??"
Same simmy są tanie, trzeba tylko wiedzieć które kupić, poza tym nic nie stoi na przeszkodzie abyś takie rozszerzenie sobie sprawił, zwłaszcza, że nie możesz i tak sobie takiego kupić.
Ostatnia modyfikacja: 24.05.2009 19:52:47