[#1] Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie
Wpadłem dziś na bardzo ciekawy projekt: ARAnyM - http://aranym.sourceforge.net/about.html
Można ściągnąć z tej strony wirtualną maszynę 32bitowych i preinstalowany system składający się z darmowych zamienników. Dzięki mostkowaniu można udostępnić internet. System posiada przeglądarkę internetową HighWire. Posiada obsługę CSS. Co prawda podstawy, ale nie trzeba kombinować aby wyświetlić strony, na których jest czarne tło ustawione w htmlu (na amigowych przeglądarkach w stylu IBrowse to będzie czarny tekst na czarnym tle). A do tego obsługa UTF-8 bez kombinowania.
I teraz pytanie: skoro Atari 32 bitowe jest mniej więcej tej samej klasy komputer co Amiga 1200 to dlaczego nie ma takiej przeglądarki na Amigę
Tutaj zapodaje screenshot'y z działania tego emulatora:
http://zapodaj.net/5e5408a7762a.png.html
http://zapodaj.net/09ec6e1751b6.png.html
Tu strona przeglądarki:
http://highwire.atari-users.net/

[#2] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #1

A Netsurf?

[#3] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@grxmrx, post #2

dlaczego?bo tam chyba sie nie kloca od 20 lat kto jest czerwony ,niebieski ,zielony ,w groszki ,kropki ,...a moze poprostu dlatego ze ci od Atari nie wiedzieli ze "tego sie zrobic nie da" ? :)

a tak oprzy okazji , wcale to jakims cudem nie jest . wszystko sie rozjezdza , etc

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 23:57:02
[#4] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #1

No jakby nie patrzeć my też mamy:
1. na 68k jest niezły NetSurf i OWB. Fakt, że wskazane jest raczej 060/66 MHz jako minimum,
2. No i na OS4 (oraz MOS) mamy OWB, NetSurfa i Sputnika.

P.S. Właśnie teraz piszę z OWB pod OS4 na A1200. Chodzi to akceptowalnie.

[#5] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #4

Odpowiedz jest tylko jedna :
http://www.youtube.com/watch?v=oMkCboYJ-tw ok, racja

[#6] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #1

Nie wiem jak wygląda OWB dla AmigaOS 3.x ale te screenshoty wyglądają żałośnie (bardzo delikatnie mówiąc) w porównaniu z OWB dla MorphOS.

Poza tym Amiga Classic nie jest do przeglądania internetu tylko do grania w SuperFroga i rysowania gradientów w DeluxePaint. :) Classicowcy muszą sie zdecydować czy chcą postępu czy nie. Windowsa 3.11 na 386 też nikt nie rozwija i jakoś grzybiarze nie płaczą. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 09:04:29
[#7] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #1

myśle ze darmowe odpowiedniki TOSa zabijają atari, podobnie jak emulatory a nie kupno atari x10666 za 5 tys zł

OWB na mosie 1.4.5 dla klasyków bije tą przeglądarke na głowię więc nawet nie wiem co tu porównywać

[#8] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@rzookol, post #7

Wszystko fajnie ale aby odpalić przeglądarkę(z CSS) na klasyku to trzeba mieć ją porządnie dopalona oraz zainwestować w system operacyjny inny niż made by Commodore. A na przykładzie Atari widać, że można to zrobić(opieram się tylko na poście Qkiz'a). Dlatego moim zdaniem jest o co kruszyć kopie.

[#9] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@rzookol, post #7

Mniejsza z tym, że amigowe przeglądarki nie łykają za dobrze CSS lub wcale. Autorzy mogliby przynajmniej wstawić background-color i kolory fontów, bo niektóre strony wyświetlane np: na czarnym tle mają w CSSach zapisany kolor czcionki a normalnie mój stary poczciwy IBrowse ignorując ten CSS wyświetla defaultowo czarną czcionkę na czarnym tle i trzeba dopisywać wyjątki stron (np: wyłączać tło). Przynajmniej kilka rzeczy z CSS by można dopisać nawet chałupniczo - taki div jest potrzebny w sumie. Mi bardziej zależałoby na poprawnej obsłudze JavaScript na całej linii (począwszy od document.getElemenyById a skończywszy na opacity). Słyszałem, że można to zrobić jakoś zewnętrznie, tj. przepuścić stronę najpierw przez coś po drodze zanim trafi ten html do wyświetlenia w przeglądarce. Ale już nie pamiętam co i jak i przepraszam w sumie za wtrącenie tak nierzetelne ;).

P.S.
A tak, to zamiast pisać grę Ondorr Drakmo na divach - postanowiłem ukłonić się bardzo nisko tej garstce ludzi, którzy używają do internetu classica i klasycznych przeglądarek i wszystkie grafiki nie nakładam jako div-y tylko tnę na części w jakiś napisanych kreatorach-wycinaczach, które majstruję na szybko pod BlitzBasic2 ;). Ale nie narzekam, choć kusi mnie, żeby np: jakoś łatwiej dodać efekt mgły czy cóś ;). Ale jak to nałożyć na img? Można by nakładać coś na tło, ale z kolei background na Amidze wymienić się chyba też nie da pod przeglądarką a całej tabelki odświeżać nie zamierzam, co to to nie.

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 10:20:18
[#10] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #1

Bo fani Atari (jak również 8-bitowców) wcześniej zaczęli traktować swój komputer jako zdrowe hobby, zamiast skakać sobie do gardeł a w przerwach czekać na powtórne jego przyjście.

Charakterystyczne dla naszej nacji, trwające od kilkunastu lat czekanie nie-wiadomo-na-co skutecznie zawsze hamowało bieżący rozwój. Nawet teraz atmosfera w amiśrodowisku nie sprzyja konstruktywnym działaniom.
[#11] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Tomski, post #8

No ale chwilka - jakie wymagania ma właściwie ten cały HighWire? Bo pod emulacją to se mogą odpalać co chcą. Ma ktoś ST, żeby spróbować?

Szczerze mówiąc poświęciłem chwilę żeby poszukać wymagań sprzętowych... i nie znalazłem nic, poza wymaganym systemem operacyjnym. Wstydzą się, czy jak?

[#12] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Daclaw, post #10

Zgadzam się. Co więcej trzeba zdać sobie sprawę że współczesne przeglądarki to skomplikowane aplikacje które muszą wspierać wiele standardów. Moim zdaniem żaden obóz Amigowy ani też ze świata Atari nie może poszczycić się porządną przeglądarką (wraz z rozszerzeniami takimi jak Macromedia) na poziomie Windows, OS X czy Linux/BSD. Że nie wspomnę o tym, że na inne platformy dobre przeglądarki są za darmo a w przypadku Amigi chyba nie zawsze tak było...
[#13] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@alekc, post #12

chyba trzeba cos mocniejszego od ST .. podjezewam ze TT lub Falcon

[#14] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #4

radzik napisał(a):

> No jakby nie patrzeć my też mamy:
> 1. na 68k jest niezły NetSurf i OWB. Fakt, że wskazane jest
> raczej 060/66 MHz jako minimum,
> 2. No i na OS4 (oraz MOS) mamy OWB, NetSurfa i Sputnika.
>
> P.S. Właśnie teraz piszę z OWB pod OS4 na A1200. Chodzi to
> akceptowalnie.
>
>

To OWB działa na prockach 68k NetSurf swoją stabilnością pozostawia wiele do życzenia.
Atari ma masę oprogramowania darmowego, jeśli nie chcesz używać komercyjnych nie wspieranych rozwiązań, przesiadasz się na darmowe dodatki, np. FreeMiNT. Wystarczy luknąć screenshoty tej maszyny wirtualnej. Co prawda preinstalowany system nie wygląda imponująco, ale jest możliwość jego rozbudowy.
Zgadzam się z BagoZonde: przecież można zaimplementować proste CSS ograniczające sie do div'ów czy definicji kolorów na stronie czy linków. Chyba to specjalnie nie obciążało by maszyny.

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 12:43:58

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 12:44:54
[#15] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #14

OWB jest na 68k, nie pamiętam wersji ale chyba 1.4. NetSurf na 68k mi bardziej pasuje i lepiej chodzi i jest w miarę aktualnie rozwijany.
Na Amidze masz też komercyjnie i nie komercyjne produkty. Właściwie teraz to każda przeglądarka www ma Ami jest za free, prócz IBrowse, który zresztą już nie jest rozwijany (przynajmniej tak to wygląda).

Czyli jak mam klasyka to muszę grać w gierki? A jak nie gram to co? To już nic innego nie mogę zrobić bo to przecież taka prymitywna maszyna jest. Ludzie chyba zapomnieli na czym się wychowali i stracili cały szacunek do tego. Wychodzi na to, że żeby pracować muszę mieć Maca Mini i MOSa bo inaczej się nie da. :) Dodajmy tylko, że chodzi o robotę hobbystycznie, bo na żadnym amigowym i około amigowym rozwiązaniu profesjonalnie się pracować nie da.

[#16] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #15

Nie, to tylko MDW ma taki żart, że przy każdej okazji jak ktoś wspomina słowo Amiga Classic zapalają mu się lampki: SUPERFROG I GRADIENTY W DELUXE PAINT. ;)

MDW, a wysypki też dostajesz? Bo jak tak, to znam świetne lekarstwo :)

Kiedyś Benedykt go prosił kilka razy żeby tego nie robił. Teraz Bena już nie ma na tym forum i nie ma nikogo kto by mu to stale przypominał ;)

A wracając do tematu. Nie próbowałem jeszcze NetSurfa pod 68k, jakoś mi się nie złożyło, ale OWB zarówno na Mosie ja i na OS4 na Classicu, szczególnie na A4000 pracuje całkiem nieźle jak na sprzęt który służy do SUPERFROGA I GRADIENTÓW W DELUXE PAINTCIE chociaż jak chyba bardziej wolę słuchać modków niż rysować GRADIENTY W DELUXE PAINTCIE.

Miałem już nic nie dopisywać, ale...

MDW proszę Cię nie pisz w taki sposób o Amidze Classic, bo to naprawdę drażni wiele osób. Na pewno nie jest Ci przyjemnie jak na execu drwią z MorphOSa, Pegasosa i Maca. Z góry dziękuję ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 13:51:46
[#17] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #11

Ja sie kiedys bawilem na STe portem przegladarki z Macosa klasycznego pod 68k, cholera tylko umknela mi nazwa tego programu - calkiem szybko to dzialalo.
[#18] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Sir_Lucas, post #16

Bo się podirytowałem. :) Ile można przecie...

Co do NetSurfa odpalałem go na 68040/33 MHz i chodzi to mega wolno, ale myślę, że na 060/66 MHz powinno być w miarę akceptowalnie. A co do NetSurfa pod OS4 mam problem taki, że w polach tekstowych stawia mi podwójne znaki... masz pojęcie może czemuż?

Co do OWB to jest wedle mnie sporo szybsze na OS4 klasycznym niż NetSurf.
Inna kwestia, że nie da się ukryć, że OS4 Classic czy MOS 1.45 to na tak starym sprzęcie rodzaj protezy, ale są plusy:

1. System chodzi dużo szybciej niż na 68k, jest też sporo nowocześniejszy,
2. Otwiera się świat nowy soft np. takie OWB. ;)
3. Na jednym kompie mogę się zapoznać z AOS4 i MOS 1.45, dzięki czemu wiem, że na obecny czas jak będę inwestował w nowoczesne rozwiązania na pewno nie będzie to motylek.

A ta przeglądarka to nie było przypadkiem iCab?

[#19] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #18

Indid znaczy w rzeczy samej:), to byl iCab i na 68000 w STe chodzil przeszybko, wiem ze zdziwiony mocno bylem.
[#20] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #18

A dlaczego nie motylek ? :)

[#21] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #18

Ad.3 Na klasycznym sprzęcie nie zobaczysz ani nowego AmigaOS 4.1, ani MorpOS 2.4 więc nie masz możliwości porównania najnowszych wersji tych systemów.

[#22] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Drako^lM, post #20

Bo motylki przenoszą wściekliznę ;)
A właśnie... ja proszę o ikonkę niebieskiego motylka z wielkimi zębami. Da się? :)
[#23] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #18

radzik napisał(a):

> 3. Na jednym kompie mogę się zapoznać z AOS4 i MOS 1.45, dzięki
> czemu wiem, że na obecny czas jak będę inwestował w nowoczesne
> rozwiązania na pewno nie będzie to motylek.

Jeśli mogę coś dodać, to napisze tylko, że porównywanie MOSa i OS4 na podstawie wersji 1.45 tego pierwszego nie jest najlepszym pomysłem. Jak już będziesz inwestował w rozwiązania nazwijmy to umownie nowoczesne, to zapoznaj się z najnowszymi wersjami obydwu systemów.

[#24] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@GumBoy, post #23

A jest jakaś platforma sprzętowa na której można uruchomić oba w najnowszej wersji ?

Pozdrawiam
[#25] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@RadoslawF, post #24

Peg 2
[#26] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Drako^lM, post #20

A no dlatego, że na AOS4 czuje się, żę tak powiem jak w domu. ;) Dla mnie bardziej, że tak ujmę jest amigowy, a motyl bardziel linxowow-jabułkowy.
Fakt najnowszych wersji nie porównam, jak będzie okazja to przypatrzę się na jakimś party.

I fakt Pega 2 można poszukać, ale skoro się ma Amigę z PPC rozsądniej jest to sprawdzić na tym sprzęcie co się ma.

[#27] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@RadoslawF, post #24

RadoslawF napisał(a):

> A jest jakaś platforma sprzętowa na której można uruchomić oba
> w najnowszej wersji ?

Jest Pegasos II.

[#28] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #26

Łel nie wiem co ma mos wspolnego z jablkiem tudziez linuksem, wiecej elementow linuksowych jest przeciez w os4. Filozofia obslugi, strktura zostaly czysto amigowe, no moze za wyjatkiem prefsow.
[#29] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #26

MorphOS jest bardziej jabkowy ( przez prefsy ) co jest fajnie bo nie trzeba latać po katalogu prefs :)
Obecnie OS4 zwlaszcza 4.1 zaczyna robic sie linuxowy ...

No byłem na AmiWigili wystarczylo przejąć pegaza ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 15:17:22
[#30] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@RadoslawF, post #24

Jest.

Poza tym nie pisałem, że ma to na jednej platformie zrobić, tylko, że najlepiej zapoznać się z najnowszymi wersjami obydwu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem