[#1] bplan Pegasos, Efika, ...
Witam o bplan i most pytam!

Pół roku temu zaczałem się bawić w WinUAE, głównie z sentymentu gdyż kiedyś miałem gołą A600. AmigaOS spodobał mi się :), jednak na moim leciwym sprzęcie nie działa szybko (CompaQ Celeron 266Mhz 128MBRAM). Zastanawiałem się nad kupnem A1200, jednak patrząc na ceny trochę mi się odechciało . Niedawno widziałem na Allegro Pegasosa jedynke, cena bardzo fajna, pech bo aukcja się właśnie skończyła :-/ Zaraz po tym dowiedziałem się trochę o MorphOSie, bardzo mi się spodobał, ciekawy i bardzo szybki system oraz naprawdę sporo fajnego softu :) AmigaOS4 znam tylko z opowiadań na execu, pozatym sprzętu nie ma (no prawie ;) ) a cena jest i to jaka ;) O Sam zbyt wiele mi nie wiadomo, działa w ogóle na niej AmigaOS, czy jest to dopiero w planach? No i co jest za firma AmigaINC? Kilka lat temu byłem na ich stronie, nie dawno zajrzałem i O co chodzi? Póżniej miałem okazję zobaczyć MorphOS w akcji na PeguII i już wiedziałem, że to jest dla mnie ślina Pegasos II też ma fajną cenę, jednak aby go kupić musiałbym najpierw sporo powiększyć mój kapitał, nawet z G3 :-/ ZTCW to Pegazy są od nie dawna nie produkowane, ale czy są jeszcze w sprzedaży? Czy czeka mnie polowanie na sprzęt z drugiej ręki? Jest jeszcze Efika, sprzęt całkiem ciekawy, ale niedostępny w Polsce i nie jestem pewien ile w końcu będzie kosztować w efunzine (Chyba są zainteresowani Efiką?) Na koniec trochę pytań do użytkowników Efiki (jeśli są tacy )detektyw: Jak 400Mhz CPU radzi sobie z filmami w divx? Czy stare gierki z Amigi pod e-uae zadowolą sie 400Mhz? Wiem, że na Pegu2 G3 da się spokojnie grać, płynnie i bez przycięć, jednak np. z grami wymagającymi 020 czy AGAty jest już gorzej np. WormsDC czy HiredGuns. No i kurde najważniejsze prawie zapomniałem - kiedy wyszlifują i wydadzą MorphOS 1.5. Niewiem ile kasy mam na niego szykować, ile kosztowały poprzednie wersję?
[#2] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Krizoy, post #1

Pegazy sa nieprodukowane, lecz jeszcze jakies zapasy magazynowe powinny chyba byc? Nie wiem... Nieprodukowane sa ze wzgledu na RoHS, brakuje komponentow kompatybilnych, ktore mozna by bylo uzyc zamiast tych niezgodnych. Efiki nie polecam raczej ze wzgledu na zbyt wiele ograniczen....

[#3] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Krizoy, post #1

Pegazy są od nie dawna nie produkowane, ale czy są jeszcze w sprzedaży?

Z tego co wiem, to już nie ma, ale zawsze możesz się jeszcze rozejrzeć, może któremuś dystrybutorowi coś zostało.

Jak 400Mhz CPU radzi sobie z filmami w divx?

Kiepsko. W zasadzie trzeba założyć, że divx-y w rozdzielczości 640 x cokolwiek na Efice bez sprzętowego wspomagania płynnie chodzić nie będą. Tym bardziej, że procesor Efiki nie ma AltiVec-a niestety.

Czy stare gierki z Amigi pod e-uae zadowolą sie 400Mhz?

Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, ale raczej nie mam złudzeń, Efika to za słaby sprzęt na sensownie działające (do gier z klasyka) E-UAE.

kiedy wyszlifują i wydadzą MorphOS 1.5

Wszyscy sobie zadajemy to pytanie. Ja obstawiam, że nowy MOS ukaże się w ostatnim kwartale tego roku, ale to tak trochę z fusów po herbacie...

ile kosztowały poprzednie wersje?

Poprzednie wersje były za darmo, ale "to se ne vrati" jak mówią Francuzi .

[#4] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Grzegorz Kraszewski, post #3

To wersja 1.4.5 dla użytkowników Pegazów zniknie i będzie trzeba polować na ISO u mosowiec?

[#5] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Krizoy, post #1

ptaszki ćwierkają, że może będzie Efika na Amimajówce w Krakowie - jeśli jesteś zainteresowany tym sprzętem i masz blisko, to wpadnij.
[#6] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Krizoy, post #1

Bodajże wczoraj jeden z użytkowników PegaII z G4 deklarował na PPA
chęć sprzedaży sprzętu. Poszukaj tej dyskusji na forum i spróbuj się z
nim dogadać.
Co do ceny, to za używany sprzęt stawiałbym między 1500 a 1800 zł.
Szkoda że nie udało Ci się zapolować na tę jedynkę, bo zdaje się
poszła za 600 zł. Była to ostatnia wersja PegaI, jednak jakby nie
patrzył dwójka z G4 jest jednak sporo lepsza.
Co do Efiki.... moim zdaniem może być ona alternatywą dla obecnych
użytkowników Amigi klasycznej, zwłaszcza tych którym spodobał się
Morphos pod klasykiem. Szybkość na pewno większa, a brak możliwości
puszczenia DiVX w pełnej rozdziałce nie powinna być aż tak bolesna, bo
na klasyku też nie chodzi. Jednak użytkownik wracający po latach do
Ami może szybko zniechęcić się. Efika jednak demonem szybkości nie
jest, od klasyka jest na pewno lepsza, ale wciąż ma sporo
ograniczeń. Pegaz (nawet jedynka z G3) to coś na czym i filmy DiVX czy
DVD pójdą, i emulowana A500 będzie działać całkiem przyzwoicie.
Od dwóch lat mam PegaII i muszę powiedzieć, że jest to wspaniały
sprzęt (jak na amigowe warunki). Szybki, stabilny, dobrze
wykonany.
Co do MOSa.... ja liczyłem na drugi kwartał 2007 (coś tam słyszałem od
różnych ludzi). Krashan jako były członek MorphosTeamu może mieć
jednak dokładniejsze informacje (w tym wypadku niestety). Ale mam
nadzieję, że nowy MOS wyjdzie jednak szybciej. :)
Za miesiąc odbywa się u nas w Krakowie impreza Amimajówka 2k7, gdzie
będzie sporo Pegazów, i ma być kilka Efik - jak dobrze pójdzie, to
przynajmniej jedna z nich będzie miała Morphosa1.5 - będzie można
obejrzeć w akcji i pobawić się. Zapraszam :)
[#7] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@recedent, post #5

nie łam się, mogę Ci wysłać już teraz (mam też kilka starszych
wersji jakby co) ;)
[#8] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Grzegorz Kraszewski, post #3

"Jak 400Mhz CPU radzi sobie z filmami w divx?

Kiepsko. W zasadzie trzeba założyć, że divx-y w rozdzielczości 640 x cokolwiek na Efice bez sprzętowego wspomagania płynnie chodzić nie będą. Tym bardziej, że procesor Efiki nie ma AltiVec-a niestety."

eee, 640xcostam powinny chodzic bez problemu.

[#9] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Krizoy, post #1

Ja jako uzytkownik pega 1 moge powiedziec (empirycznie..kiero :o)
ze nie warto kupowac efiki.tylko i wylacznie peg 1 lub peg 2.Masz forse kup pega 2 chocby z g3,warto wasc warto:D
Na pega system jest od razu przy zakupie,mozna updajty dociagnac recznie.
No i ta szybkosc(szczegolnie peg2).zapomnij o efice dla wlasnego dobra.
Zapytaj sie w efunzine,moze wyjdzie drozej ale oni calkiem mozliwe ze beda miec jakies zapasy.
Forsy uzbieraj tak ok. 2000zl ;)

[#10] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@kiero, post #8

eee, 640xcostam powinny chodzic bez problemu.

Powinny chodzić, czy chodzą? ;)

[#11] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@AmiChris, post #9

Empirycznie o Efice może się wypowiadać tylko jej użytkownik. Inaczej to jest teoretyzowanie, a empiryczny znaczy przecież doświadczalny.

[#12] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Grzegorz Kraszewski, post #10

tak, powinny chodzic biorac pod uwage zasoby sprzetowe w porownaniu do np takiego pega2/g4 (ktory watpie zeby byl 4xszybszy przy dekodowaniu filmow).

[#13] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Grzegorz Kraszewski, post #11

ten empiryczny to byl taki zarcik,sprawdz quote.
co by nie mowic o efice,jest slaby sprzet niewarty kupowania.szkoda forsy na komputer typu desktop.

[#14] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@kiero, post #12

Wg jacy przy kompilacji 4-5 razy wolniej to jest w stosunku do pega 1....

[#15] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@AmiChris, post #13

co by nie mowic o efice,jest slaby sprzet niewarty kupowania

Ty wstrętny Angolu co oddał pegaza do tworzenia trojanów - sio od tostera (efiki) :P

[#16] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kaczus, post #14

kompilacja ma wieksze wymagania co do predkosci dysku, a ta w efice to bieda.

[#17] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Krizoy, post #1

A ja proponuję, jeśli już nie chcesz czekać na SAM+OS4 (która będzie jednak znacznie szybsza i lepiej wyposażona od efiki) zamiast pegaza, jako alternatywę pieca za 1500-1800 zł (jak pisze poniżej wali7 tyle kosztowałby używany peg2) i używanie na nim WinUAE lub jeśli nie lubisz windy to Amithlona (na nim do starych gierek musisz użyć E-UAE 68k) gwarantuję, że "taki classic" będzie chodził jak burza (nawet obejrzysz divXy)
A jeśli chodzi o stare gierki na OCS, ECS, AGA najlepiej i najszybciej będzie użyć WinUAE.
Poza tym używasz oryginalnego AmigaOS (3.1, 3.5 czy 3.9). OK

PS. Z góry uprzedzam wszystkich niebieskich wyznawców, że jest to moja opinia i ja bym tak w takim przypadku wolał postąpić, nie mogąc kupić sprzętu pod AOS4 wolałbym pc+jakiś emulator classica. Proszę z tego powodu nie zaczynać flamewar.

[#18] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Grzegorz Kraszewski, post #11

"a empiryczny znaczy przecież doświadczalny."

[#19] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #18

"empiryczny <>: Dowód empiryczny. BAdania empiryczne ."

Słownik Języka Polskiego
PWN
Warszawa 1978

O FAK! To hasło mnie wgniotło ze śmiechu

[#20] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Korni, post #19

Nie chodzi o jego śmieszność tylko o oczywistość. To tak jakbym tu napisał, że boing jest logo Amigi - kto tu tego nie wie?
[#21] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #20

Ja wiem, że to jest oczywiste, i dlatego się do tego doczepiłeś. Ale wynika to z postu AmiChrisa, który empirycznie poleca PegaI choć nie używał Efiki. Stąd wypowiedź Krashana. Już się nie czepiam :)

Ostatnia modyfikacja: 11.04.07 18:50
[#22] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #17

gwarantuję, że "taki classic" będzie chodził jak burza (nawet obejrzysz divXy)

Jakim programem?

[#23] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #20

jest to logo Amiga NIC, kiedyś logiem amigi był tęczowy napis amiga z fontami takimi jak na klawiaturze. Potem logiem amigi byl czarny napis z czerwonym prostokątem zamiast kropki w i.

[#24] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@rzookol, post #23

Boing jest z Amigą od jej początków, więc jest jej logo, tęczowy znaczek również był logo tylko tak bardziej komercyjnym, chyba wymyślony przez "speców" z C=.
Czarny napis to żadne logo poprostu taki font, za C= był czerwony w stylu Times New Roman Italic. (no może jakoś ta kropka nad i) A w Kickstarcie i tak dalej była tęcza.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.07 19:13
[#25] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #24

hmmm, myslisz że obecnie kraciasta piłka nie jest komercyjna ?

[#26] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@rzookol, post #25

Jest czy nie jest komercyjna, ale logiem jest od początku, w niektórych okresach dziejowych Amigi była bardziej lansowana w niektórych mniej, jednak logiem jest przez cały czas.
[#27] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Grzegorz Kraszewski, post #22

frogger chyba lapie divixy...

[#28] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kaczus, post #27

Łapie na pewno, choć nie wiem czy wszystkie wersje.

[#29] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kaczus, post #27

Łapie, może nie wszystkie, ale łapie. :D
[#30] Re: bplan Pegasos, Efika, ...

@Kiv_Master, post #29

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :). Pe...Cet nie wchodzi w gre :) AmigaOS3.x nie jest rozwijany a AROS ma mało programów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem