[#1]
bplan Pegasos, Efika, ...
Witam o bplan i most pytam!
Pół roku temu zaczałem się bawić w WinUAE, głównie z sentymentu gdyż kiedyś miałem gołą A600. AmigaOS spodobał mi się :), jednak na moim leciwym sprzęcie nie działa szybko (CompaQ Celeron 266Mhz 128MBRAM). Zastanawiałem się nad kupnem A1200, jednak patrząc na ceny trochę mi się odechciało

. Niedawno widziałem na Allegro Pegasosa jedynke, cena bardzo fajna, pech bo aukcja się właśnie skończyła :-/ Zaraz po tym dowiedziałem się trochę o MorphOSie, bardzo mi się spodobał, ciekawy i bardzo szybki system oraz naprawdę sporo fajnego softu :) AmigaOS4 znam tylko z opowiadań na execu, pozatym sprzętu nie ma (no prawie ;) ) a cena jest i to jaka ;) O Sam zbyt wiele mi nie wiadomo, działa w ogóle na niej AmigaOS, czy jest to dopiero w planach? No i co jest za firma AmigaINC? Kilka lat temu byłem na ich stronie, nie dawno zajrzałem i

O co chodzi? Póżniej miałem okazję zobaczyć MorphOS w akcji na PeguII i już wiedziałem, że to jest dla mnie

Pegasos II też ma fajną cenę, jednak aby go kupić musiałbym najpierw sporo powiększyć mój kapitał, nawet z G3 :-/ ZTCW to Pegazy są od nie dawna nie produkowane, ale czy są jeszcze w sprzedaży? Czy czeka mnie polowanie na sprzęt z drugiej ręki? Jest jeszcze Efika, sprzęt całkiem ciekawy, ale niedostępny w Polsce i nie jestem pewien ile w końcu będzie kosztować w efunzine (Chyba są zainteresowani Efiką?) Na koniec trochę pytań do użytkowników Efiki (jeśli są tacy

)

: Jak 400Mhz CPU radzi sobie z filmami w divx? Czy stare gierki z Amigi pod e-uae zadowolą sie 400Mhz? Wiem, że na Pegu2 G3 da się spokojnie grać, płynnie i bez przycięć, jednak np. z grami wymagającymi 020 czy AGAty jest już gorzej np. WormsDC czy HiredGuns. No i kurde najważniejsze prawie zapomniałem - kiedy wyszlifują i wydadzą MorphOS 1.5. Niewiem ile kasy mam na niego szykować, ile kosztowały poprzednie wersję?