[#31] Re: Amiga i GeForce

@marcik, post #26

WG mnie nie ma czegos takiego jak projektowanie pod konkretny system, naewt ten "jeden, jedyny"...Tworzy sie na deskach chipa. Do tego, w zaleznosci od potrzeb/mozliwosci/humoru pisze sie stery pod systemy :)
[#32] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #30

Be dziala na PPC tez i tam tez sa wszystkie te stery....
[#33] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #31

Chipy graficzne już dawno przestało projektować się "na deskach". Można powiedzieć że teraz chipy się po prostu tworzy obiektowo, jak oprogramowanie.

[#34] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #32

A czyżby be na PPC nie był portem z x86, powstałym niejako "przy okazji"?

[#35] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #30

>...be ma wiecej developerow...<

...wrecz przeciwnie, to bardzo niszowy rynek i nijka ma sie do (tfu) WIn i chocby takiego Lina...
[#36] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #32

Dokładnie, chociaż ja się mogę wypowiedzieć tylko o wersji Be na x86, ale działa git. :)
[#37] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #35

A jak sie to ma do OS4?

[#38] Re: Amiga i GeForce

@Hugen, post #25

To napisz, skoroś taki kozak. Dokumentacja, jak sam napisałeś, Ci niepotrzebna...
[#39] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #33

...oki. Piszac "na deskach" nie mialem na mysli desek kreslarskich, takich z drewna Wiadomo ze tworzy sie na kompach i stad tez m.in. np takie ATI wypuszcza 6 odmian tej samej karty....wszystko da sie poprawic bez wiekszego trudu....na kompie....
[#40] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #34

...nie....natywne Be bylo napisane z mysla o PPC
[#41] Re: Amiga i GeForce

@Hugen, post #36

A sprawdzales te stery na PPC? może się okazać tak jak z linuxem, na
PPC nie działają wszystkie sterowniki/programy ect ktore działają na
x86...

[#42] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #30

Oj wydaje ci się, że więcej, po prostu ma kilku ludzi którzy mają wręcz taką pasję, a przy okazji wychodzi potem, że odpalają pod Be grafe która może
być spokojnie wyświetlana na trzech czy czterech kartach graficznych(każde okno przez inną kartę na przykład), ale wciąż brakuje
porządnego sprzętowego OpenGL, chociaż prace trwają :)
[#43] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #37

ma sie nijak, chodzilo mi o to ze skoro da sie pod Be da sie i na Ami, choc na 100% nie beda pisac tych sterow potentaci rynku....a moze to i lepiej, bo zauwazylem ze jak jakis "maniak" siadzie w nocy i napisze, to jest to o sto razy lepsze nizli wypuscili by to w jakiejs duzej firmie....
[#44] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #31

A tego chipa naogol sie tworzy tak aby jak najlepiej wspolpracowal z DX9 ;)

[#45] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #40

Było tak tworzone, ale później....

[#46] Re: Amiga i GeForce

@Kaczus, post #41

...no nie nie sprawdzalem bo mam BE na 686 stwierdzam tylko fakt ze sa ale nie z autopsji
[#47] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #31

Nie jest to prawda. NVidia oficjalnie przyznała, że ich chipy optymalizowane są pod Windowsa i obsługę DirectX.
[#48] Re: Amiga i GeForce

@Hugen, post #42

Open GL dla BE? Jak najbardziej istnieje....
[#49] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #43

Jeśli ma czas i kasę na sprzęt, jeśli przypadkowo spali taką kartę....

[#50] Re: Amiga i GeForce

@MinisterQ, post #34

raczej odwrotnie, prześledz historie i platforme BeBox
[#51] Re: Amiga i GeForce

@Grzegorz Kraszewski, post #47

...optymalizowane to chyba nie znaczy ze specjalnie pisane dla windy, tyulko ze sa w stanie wyciagnac tam maksa?
[#52] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #46

tfu, na 786 hihih
[#53] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #46

Tia... flashplayer tez jest na linuxie ppc... tylko, że ta namiastka,
ktora jest pod starym voyagerem nawet działa lepiej... a na x86 na
linuxie flashplayer smiga az milo...A co by nie pisać, to sterownik
jest bardziej zwiazany ze sprzetem...

[#54] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #51

To znaczy tyle, że podczas projektowania układu graficznego bierze się pod uwagę API DirectX-a i projektuje się układ tak, aby przy korzystaniu z tego API osiągał maksimum wydajności.
[#55] Re: Amiga i GeForce

@c3h6, post #48

tak i to już od dawna ale softwarowy, z mocy karty graficznej to on wręcz nie korzysta, mimo, że ostatnio pojawiły się pewne bibloteki, które co nieco dają :D
[#56] Re: Amiga i GeForce

@Kaczus, post #53

racja, ale to juz poruszalem w innym watku (kwestia" PPC- po co?") hihihihi
[#57] Re: Amiga i GeForce

@Grzegorz Kraszewski, post #54

...wiec jak to jest, ze na np.linie tez na tych ukladach mozna osiagnac max wydajnosci?????
[#58] Re: Amiga i GeForce

@Grzegorz Kraszewski, post #38

fakt, gdyby moja znajomość C była 22 razy wyższa, ale na Be też dokumentacji nie mają swoją drogą... :P
[#59] Re: Amiga i GeForce

@Hugen, post #58

.eejejejeej maja dokumentacje, sa stronki nawet na ktorych ucza programowania, szczegolnie teraz gdy ma wyjsc stabilne Haiku i na dokladke u mnie jakos OGL na moim biednym Matroxie dziala bez problemu hihihihihih....
[#60] Re: Amiga i GeForce

@Hugen, post #55

No widzisz.. a pod mosa, czy os4 sa sprzetowo akcelerowane funkcje...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem