[#151] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@mailman, post #149

Krótko i na temat:

Jakie Waszym zdaniem powinny być konsekwencje dla takich zachowań

zbanowac
[#152] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@mailman, post #149

ewidentny brak poszanowania dla słów administratora portalu.

Admini, wyluzujcie z tym poszanowaniem i anarchią (???)... najlepiej jak jesteście transparentni, ot co... na żadnym portalu nie trzeba wykazywać poszanowania adminów jako takiego, a prawem usera jest wyrażanie opinii, w tym na temat jakości administrowania portalem...

Jakie Waszym zdaniem powinny być konsekwencje dla takich zachowań, które są ewidentną próbą wywołania anarchii i stoją wbrew postanowieniu regulaminu (punkt 1?)

Konsekwencje ? Więcej tolerancji na krytykę, choćby odrobinę pokory bo portal użytkownikami przecież żyje, i więcej dystansu wobec siebie...
[#153] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@Dopuser, post #150

Zostałeś chwilowo przywrócony do nieblokowanych userów :) Testowo.
Jak zwykle poprzekręcane fakty i intencje. Tu nie chodzi o blokowanie rozmów non-amiga, tylko o blokowanie tematów o religii, polityce i seksie. Chyba że w/g ciebie można rozmawiać wyłącznie o Amigach, religii, polityce i seksie. Wtedy zablokowanie tematyki religijnej, politycznej i seksualnej rzeczywiście jest tożsame z non-amiga banned

A Gadacz od pewnego czasu został przywłaszczony przez "politykierów" co w konsekwencji przepłoszyło stamtąd część userów (polecam przejrzenie wypowiedzi w tym temacie). I jest to jedna z przyczyn dominacji tematyki politycznej.

Lubicie politykę i rozmowy z 3-4 wciąż tymi samymi osobami? To załóżcie sobie prywatny kanał IRC i tam wylewajcie swoje żale na Polaków i zły świat. Na szczęście internet jest wolny i spokojnie obejdziecie niedobrych adminów na PPA.
[#154] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@wali7, post #153

Zostałeś chwilowo przywrócony do nieblokowanych userów usmiech Testowo
O, łaskowco... brak mi słów, normalnie

Tu nie chodzi o blokowanie rozmów non-amiga, tylko o blokowanie tematów o religii, polityce i seksie.

A Ty w koło i swoje, Macieju. Przeca admini napisali dwa razy, że nie mają zamiaru nic blokować (i chwała im za to)...

Lubicie politykę i rozmowy z 3-4 wciąż tymi samymi osobami? To załóżcie sobie prywatny kanał IRC i tam wylewajcie swoje żale na Polaków i zły świat.

Jeszcze raz: nie działa system filtrów czy jak ? Odfiltruj tych, których teksty Cię nie interesują. Jakiś problem ?

Na szczęście internet jest wolny

Wali, sorry, ale akurat Twoje pomysły mają na celu ograniczenie tej właśnie wolności w internecie...
[#155] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@mailman, post #149

Chciałbym teraz, aby wypowiedzieli się inni użytkownicy, co sądzą w temacie wypowiedzi

Duracel jest impulsywny i zawsze pisze to co myśli. Czasami może nie ubiera tego w dyplomatyczne słowa. Taki ma charakterek - nie piszę tego złośliwie. Moim zdaniem nie należy za bardzo wyolbrzymiać, Duracel'a i innych, jako tego/tych złego/złych itd. A admini, moim skromnym zdaniem, rzeczywiście powinni starać się nie być stronniczy. Ale bany za bluzgi i chamstwo na portalu powinny lecieć:D bez dwóch zdań.
[#156] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@Dopuser, post #154

Ja tylko usiłuję odwołać się do powszechnie przyjętych w cywilizowanym świecie norm komunikacji międzyludzkich, które m.in. zalecają unikanie tematyki powszechnie uznawanej za flame-war-genną tj. religia, polityka i seks.
A wiesz dlaczego? Bo ludzie akurat w tych sferach różnią się od siebie szczególnie, a właśnie te obszary są powszechnie uznawane za niedyskutowalne, to znaczy niezwykle rzadko zdarza się przekonać kogoś do swoich, odmiennych, racji - więc po co dyskutować?. Jeśli zamierzasz wymieniać poglądy z kimś kto dla odmiany ma je identyczne, to po dyskutować? Lepiej zajmij się czymś pożytecznym np. porozmawiaj z rodziną :)
Dyskusja ma sens, gdy obie strony zdolne są do znalezienia jakiegoś kompromisu (lub jedna strona przekona drugą).
[#157] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@wali7, post #156

A kiedy widziałeś flame-war polityczny na Gadaczu ? Z tego co zaobserwowałem to było raczej ciosy na argumenty. Poza tym - myślę - zbyt szeroko rozumiesz pojęcie polityka... a dla chrześcijanina religia nie jest żadnym tematem tabu... rozumiem, że lewakom to nie w smak, stąd próby ograniczeń tematyki, myślę... podobnie jak z krzyżem w Sejmie, ot co.

I powtórzę jeszcze raz: admini nie ograniczają tematyki ( i chwała im za to ! ), a wzywają do umiaru, jakem samozwańczy rzecznik adminów :)

Tak że, wali, Twoje propozycje ograniczeń tematyki stoją w sprzeczności do polityki PPA!
[#158] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@Dopuser, post #157

Jak grochem o ściane.
[#159] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@wali7, post #156

W całym tym "cywilizowanym" świecie, jak to ładnie ujmujesz - wszystko kręci się dookoła seksu i pieniędzy ;)
[#160] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@mailman, post #149

Sądzę że zwroty
"ewidentny brak poszanowania dla słów administratora portalu"
"Jakie Waszym zdaniem powinny być konsekwencje dla takich zachowań, które są ewidentną próbą wywołania anarchii i stoją wbrew postanowieniu regulaminu"
znamionują podejście kb z execa. Zaraz padnie "ukrzyżuj" go, ukrzyżuj" ;->
Jestem tym nieprzyjemnie zaskoczony. Skoro admini wdają się w polemikę to chyba jasne, że traktowani są w dyskusji tak samo jak normalni użytkownicy.
Jeśli Duracel jest napastliwy, to jak określisz wypowiedź admina z postu #132?

Jeśli już powstał taki wątek, to takie wypowiedzi są nie na miejscu.
Tak poza tym nie widzę, żebyśmy dochodzili do jakichkolwiek wniosków.
[#161] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@RAL, post #159

I zapomniałeś dodać że wokół polityki i religii. Co jest prawdą.
Ale jednocześnie w tym cywilizowanym świecie nie przedstawia się na transparencie swojego zdania w owych kwestiach. Zwłaszcza sprawy seksu i pieniędzy załatwia się po cichu :) (no chyba że ktoś zarabia na seksie)
[#162] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@wali7, post #161

a moze zrobmy ankiete ktory admin powienien byc odwolany z funkcji ?

Dla mnie Recedent pomimo ze mi dal zasluzone bany jest ZLOTYM adminem z krwi i kosci i ma ludzkie podjescie (patrz watek amizaduszki).
TO ZE PRZEGINAMY NA GADACZU JEST BEZ DWOCH ZDAN .. mowie tak bo sam do tego przeginania sie przylozylem ...jako nationalistyczny antykaczyniak
[#163] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@adam_mierzwa, post #160

Tak poza tym nie widzę, żebyśmy dochodzili do jakichkolwiek wniosków.

Ja doszedłem do jednego - założyłem filtr na 3 osoby, teraz już będę zaglądał na gadacza bez konsekwencji czytania politycznych pomyj :)
[#164] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@kjb666, post #163

Ja doszedłem do podobnego, na razie zafiltrowałem dwie osoby, jedną czasowo włączyłem na potrzeby obecnej dyskusji. Ale widzę, że ta dyskusja do niczego konstruktywnego nie prowadzi, mamy zbyt duże tradycje złotej wolności szlacheckiej i liberum veto, tudzież zwykłego braku wyczucia.
Ale filtr się sprawdza, bo od wczoraj politycznych pomyj na moim Gadaczu brak, są jakieś dyskusje o pogodzie i porannym samopoczucie. Dokładnie to, czego oczekuję od Gadacza. :)
[#165] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@Dopuser, post #150

Mailman, jest umiar i umiar. Zwróciłeś uwagę, że np. wieczorem Gadacz stoi mało używany ?
O jakim wtedy umiarze mowa, skoro nikt inny się nie udziela się w ogóle ? Po prostu wymiana myśli, bardziej lub mniej poważna, się toczy, i tyle.
Tak swoją drogą, Gadacz jest "non-amiga free", a ci którzy najgłośniej krzyczeli, że och i ach, w ogóle z niego nie korzystają, interesujące...

No i dobrze - dyskutujcie sobie, ale weź pod uwagę, że w gorących momentach dyskusja była dosyć ostra i trwała nawet tydzień. Tutaj właśnie o ten umiar (a raczej jego brak) chodzi. Chodzi również o stosowanie się do poleceń i próśb. Jeżeli admin zwraca uwagę, że może już dość i wypadałoby albo zakończyć temat, albo przejść z nim do Hyde Parku, to wypadałoby to zrobić a nie rozpętywać jakieś akcje podjazdowe. Jeżeli tak właśnie będzie, to żadne zmiany nie są potrzebne. Nikt na siłę nie chce wprowadzać jakiegoś zamordyzmu, bo to zwyczajnie nie ma sensu.
[#166] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Tygodniowy eksperyment ?
[#167] Re: Brak szacunku dla decyzji administratorów - jakie konsekwencje?

@adam_mierzwa, post #160

Ale widzisz - z jednej strony admini nie powinni wdawać się w polemikę i nie przejmować się krytyką, ale z drugiej strony wymaga się od nas tłumaczenia z decyzji i wyjaśniania żali, które niektórzy użytkownicy wylewają. Faktycznie - może nie powinniśmy się odzywać, ale wówczas garstka kolejnych osób stwierdziłaby, że stanowimy "niezależną władzę, z którą się nie dyskutuje", "roboty nie admini" itd. itp. Jeżeli to ode mnie zależy, mogę się uciszyć. Będę dalej robił swoje i wyciągał konsekwencje z łamania regulaminu i zachowań niezgodnych z ogólnie przyjętymi normami społecznymi. Oczekuję jednak, że użytkownicy nie będą dyskutować z tymi decyzjami i rozpętywać takich tematów jak te. Pamiętajmy, że wszystko działa w dwie strony. No i jeszcze jedna sprawa - zwracam cały czas na to, co próbuję przekazać od kilku dni, lecz jak ktoś już stwierdził jest to "niczym grochem o ścianę". Nie chcemy ograniczać wypowiedzi, lecz prosić o zachowanie umiaru i zaprzestanie ich lub kontynuowanie na forum w Hyde Parku. Czy to naprawdę jest zbyt wiele i jest powodem do tego typu ekspresji?
[#168] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@mailman, post #165

Zbliżając się do zamknięcia wątku - myślę - małe podsumowanie:
zaczęło się, że bombermax zarzucił adminom stronniczość i ograniczenie wypowiedzi.
Admini raczej się do tego nie przyznali (czemu się wcale nie dziwię :) ),
ale kilku innych userów potwierdziło opinię bombermaxa, pisząc że odnoszą podobne wrażenie.
Więc jakby bombermax miał rację w jakiejś części przy najmniej.
Ale, że sprawy ukierunkowały się raczej ad personam niż ad rem, to wyszedł tasiemiec.
Co prawda admini przyznali w końcu, że nie mają zamiaru ograniczać tematyki na Gadaczu, ale został niedosyt, odczucie niesprawiedliwości. Bombermax odszedł, jeszcze jeden user zagroził odejściem z portalu, a i Duracel przy okazji prawie oberwał rykoszetem :)

Jeżeli admin zwraca uwagę, że może już dość i wypadałoby albo zakończyć temat, albo przejść z nim do Hyde Parku

Zgadzam się, że czasami dyskusja jest ostra, ale na dobrą sprawę taka jej natura czasami... cieszmy się, ze Gadacz żyje, ot co... mamy wszyscy sobie z dziobka spijać ? Poza tym m.in. w tym celu właśnie jest chyba system filtrów, i w ostatecznośći banów.

Nikt na siłę nie chce wprowadzać jakiegoś zamordyzmu, bo to zwyczajnie nie ma sensu.

Święte słowa, panie dzieju... myślę też, że dobrze by było, poskromić zamordystyczne ciągoty u niektórych userów....

Co prawda nie zakładałem wątku, ale skoro już daliśmy sobie kopniaków, to myślę, że może zamknąć wątek. I mam nadzieję, że bombermax się od-obrazi i wróci...
[#169] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Tygodniowy eksperyment ?
[#170] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@Dopuser, post #168

Więc jakby bombermax miał rację w jakiejś części przy najmniej.

Nie miał w żadnej, co zostało wiele razy udowodnione. Otrzymał bana za UŻYWANIE WULGARYZMÓW, co została chyba przez znaczną większość (o ile nie wszystkich) uznane za niedopuszczalne.

Co do reszty Twojej wypowiedzi - cieszę, że w końcu ktoś wyciąga właściwe wnioski.
[#171] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Tygodniowy eksperyment ?
[#172] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Tygodniowy eksperyment ?
[#173] Re: Tygodniowy eksperyment?

@grxmrx, post #144

no to trudno sie mowi. jeden wiecej do listy :)
[#174] Re: Tygodniowy eksperyment ?

@grxmrx, post #134

A jest sens dorobienie trochę niżej drugiego gadacza? :) Tam były by tematy poza amigowe i wpisy by nie musiały być koniecznie archiwizowane. Albo też po kliknięciu w link, gadacz w osobnym okienku by wyskakiwał :) I dowalić podpis nad tym amigowym gadaczem: Tylko Amiga! ;) Może by się to przyjęło, nawet dla tej garstki osób :) I banować jak leci jak ktoś by się nie stosował :) Czy to bez sensu? :)
[#175] Re: Co się dzieje z PPA? PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@bombermax, post #1

mysle ze w niektorych aspektach PPA mialo racje
niektorzy jak zauwazylem sa nie slowni ;)
[#176] Re: Co się dzieje z PPA? PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@HOŁDYS, post #175

baaa nawet sie ciesze ze nie ktore pajace samo kasuja konta
dania norwegia jeden syf niech sobie tam siedza i nigdy nie wracaja
malkonentow nam tutaj nie trzeba a frustracji mailowej nie zamierzam czytac (SPAM)
[#177] Re: Co się dzieje z PPA? PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@bombermax, post #1

http://www.ppa.pl/forum/komentarze/23912/amigaos-4.1-beta-testerzy-w-nadmiarze/2

Czy rzookol dostał jakiekolwiek ostrzeżenie/bana za pisanie o lodach i wszczynanie OT w tym wątku na portalu?
Nie?

Dziękuje za odpowiedz. Znajomi królika i bracie a mocostam z motyla dalej żondzom na amigowym ponoć z nazwy portalu.
[#178] Re: Co się dzieje z PPA?

@AlbertS, post #177

Jest dzień 05.12.2011:

12:48 - ostatnie ostrzeżenie moderatora we wspomnianym wątku
17:56 - Twoja wypowiedź, czyli niezastosowanie się do ostrzeżenia - ciągniesz dalej OT (nie ma wymówki, że w tym czasie pisałeś posta bo minęło ponad 5 godzin)
18:04 - ban

Od ostrzeżenia moderatora ( 12:48 ) użytkownik rzookol (który niejednokrotnie też dostawał ostrzeżenia i bany w innych wątkach, podobnie jak Ty) nie wypowiadał się, więc nie mógł dostać bana za coś co działo się wcześniej, przed ostrzeżeniem moderatora.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2012 05:36:31 przez grxmrx
[#179] Re: Co się dzieje z PPA? PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@AlbertS, post #177

Bardzo niewybredne teksty pod adresem redakcji. Odpocznij dwa tygodnie, ochłoń i wróć do nas odmieniony i pokojowo nastawiony.

Benedykt Dziubałtowski
[#180] Re: Co się dzieje z PPA? PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@bombermax, post #1

Witam Szanownych Amigowców

PPa jest portalem dla miłośników tego komputera i tyle. Po co sie spierać czy "Po nosi zielone czy niebieskie szaliki" tak w cudzysłowie.

Byłem kilka lat za granicami kraju, w Anglii na zmywaku, w Holandii na truskawkach w Norwegii budowałem domy.

1. Fajnie dużo kasy jak przyjedziesz, ale dzieci cie nie poznają, a jesli to masz z nimi kłopot bo wychowanie bez ojca jest trudne.
2. Rodzina Cie nienawidzi, bo jesteś "kimś lepszym" w ich mniemaniu.
3. Bolą plecy, schudłeś i słabo widzisz. Praca, praca, praca bo szkoda.

Co tu dużo mówić.
Jak masz możliwości to jedź do innego kraju. Tylko zabierz rodzinę. Bez niej nic nie cieszy.

Ostatnia kwestia
Jak to mówią "W Towarzystwie nie rozmawia się o polityce", a sami widzimy jak jest. Więc co tu dużo mówić. Hańba i rozpacz:(

Pozdrawiam Wszystkich razem i Każdego z osobna
Ahoj:D:D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem