[#1] Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Z plotek nad nowym Xboxem wynika, ze nowa konsola od mikrosyfu będzie posiadała na swoim pokładzie system operacyjny Windows 8. Czy największy nasz wróg pójdzie droga Amiga i historia zatoczy koło? Twórcy Amiga wpadli na to 20 lat temu by z Amiga zrobić komputer domowy z konsola do gier w jednym i wyglada na to, ze ten, który min doprowadził nasz ukochany sprzet do upadku teraz sam sięga do tego patentu. Czy wy rownież widzicie tutaj analogie zaczerpnięta od Amiga?
[#2] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

Nie widzę
[#3] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

Dreamcast dzialal na Windows CE wiec co w zwiazku z tym ???????????
Generalnie pierwszy Xbox to byl komp, z ktorego zrobiono konsole........
Obecny w mniejszym lub wiekszym stopniu podobnie.
Microsoft na szczescie wie co rozni konsole od komputerow i nie ma obaw by nagle Xbox stal sie beznadziejna podrobka komputera.
Zreszta juz teraz Windows 8 jest powiazany z XO dzieki Xbox Smart Glass......

A Amige do upadku /albo raczej mega kiepskiego startu/ doprowadzil jej system operacyjny i krach na rynku gier w USA w 83 r.....Dopiero wypuszczenie niemal konsolowej wersji Amigi /A500/ uratowalo ten komputer od zupelnej zaglady na rynku komputerow domowych /a to i tak tylko w Europie.../
Gdyby nie to, dzis Amiga nie bylaby gorsza marka od Playstation.......
[#4] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #3

Po raz kolejny nie masz pojęcia o czym gadasz. Start na rynku Amigi był bardzo udany. Komputer był rewolucyjny. Premiera kolejnych modeli tylko to potwierdzała. Amigę 500 chciał mieć każdy. Krach w 1983 miał nic wspomożonego ze startem Amigi. Za zapewne nie wiesz ten komputer nie był projektowany z myślą o grach.

Amigi tez nie wykończyły pecety tylko durnowata polityka Commodore.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Benek, poczytaj historie Amigi, i wyciagnij wnioski......
6 milionow sprzedanych wszystkich modeli Amig na calym swiecie to sukces ??????????
Amiga 500 to bestseller i najbardziej poszukiwany komputer na przelomie lkat 80/90 w Europie....i tylko tu....
Praktycznie start Amigi rozpoczal wraz z tym modelem. w 87 r....dwa lata po premierze .....

Niestety, najlepiej zaprojektowany komputer ever byl finansowym niewypalem.
[#6] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #3

doprowadzil jej system operacyjny

[#7] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

chipset amigi to wypisz wymaluj sprzęt typowo konsolowy. Do komputeryzowania w tamtym czasie wystarczały bebechy z PC i ST a nawet układ dźwiękowy był na wyros w ST bo w PC starczał jeden kanał i brak sterowania głośnością .

ba, ST był lepszy do pracy od amigi dzięki obsłudze hi-res na monitorze w 72Hz

C= powinno wydać Amigę jako konsolę z np. 64Kb pamięci i na kartridże a także kompa jako... devkit! Gier NIKT by im nie piracił chyba że jakichš kijowych które nie załapały się na konsolową wersję. Sprzęt jako devkit mógłby być drogi a i tak by zszedł. Konsola dzięki małej ilości ramu, brakowi flopa, klawiatury itp była by sporo tańsza

i nie mówcie nic o CDTV i CD32 bo to było way too little way too late....
[#8] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@XoR, post #7

Gier NIKT by im nie piracił

Bo cartridge?
Tak samo pewnie myslało Nintendo ;)
[#9] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #3

A Amige do upadku /albo raczej mega kiepskiego startu/ doprowadzil jej system operacyjny

Co autor miał na myśli?
i krach na rynku gier w USA w 83 r.....

Ale premierowa Amiga przecież nie była przedstawiana jako komputer do gier.
[#10] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #3

dubel

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 12:12:57 przez adam_mierzwa
[#11] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@adam_mierzwa, post #10

No wlasnie. Nie byla.
Amiga miala byc w wersji konsolowej oraz jako komputer......
Krach rynku gier spowodowal , ze powstal tylko komputer.
Wyprzedzajacy czasy o kilka lat, ktorego potencjalo wiekszosc nie potrafila i nie byla w stanie docenic.
To + kiepski marketing C= + problemy z OSem spowodowaly opoznienia i slabe przyjecie na rynku A1000. Gdyby nie projekt A500 Amiga nie dotrwalaby do lat 90.......
Generalnie , czytajac historie Amigi, nigdzie nie jest napisane ze maszyna byla rynkowym sukcesem. Poza A500.....
Atari ST, jesli chodzi o sprzedaz, w poczatkowym okresie odskoczylo o lata swietlne od Amigi.
Niestety, nie zawsze to co jest najlepsze technicznie okazuje sie byc hitem sprzedazy.

Swoja droga, gdyby przy premierze A1000 postawiono na gry, gdyby Defender of the Crown byl startowym tytulem dla tego komputera jego losy potoczyly by sie pewnie zupelnie inaczej. Naprawde szkoda, ze maszyna stworzona do gier, w poczatkowym okresie jej istnienia zupelnie nie byla ku temu celowi promowana...........
[#12] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

takie pytania powinny wedrowac na forum Xboxa, a nie dalej zasmiecac juz i tak zasmiecone PPA
[#13] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Uważasz, że obecne konsole są niewystarczająco multimedialne, żeby trzeba było na nich stawiać jakiegoś desktopowego OSa i instalować kolejne aplikacje?

Uważam, że dobrym posunięciem była opcja Other OS w PS3. Niestety ze strachu przed piractwem Sony spanikowało i skarciło uczciwych użytkowników.
Dzięki Linuxowi na PS3 mogłem używać takich aplikacji jak GG, porządna przeglądarka, player filmów z napisami, zagrać w popularne "kulki", czy uruchomić emulator EUAE.

Żaden szanujący sie producent konsol nie dopuści do uruchamiania kodu homebrew na swoim urządzeniu.

Szanujący się? To czysta głupota. Jak pisałem wcześniej, nikt nie kupił by takiej konsoli tylko i wyłącznie dla homebrew, ale taka opcja była by znaczącym argumentem aby wybrać akurat tę konsolę. Zyski z gier oryginalnych nie spadłyby, a wręcz wzrosły ponieważ Ci, którzy kupili konsolę bez możliwości homebrew, kupili by ją także z taką opcją. Dodatkowo doszli by użytkownicy, którzy skusili by się na konsolę właśnie ze względu na homebrew i other OS, którzy z pewnością, prędzej czy później użyli by jej w podstawowym celu czyli kupili by klasyczne gry na swoją konsolę.

Swoja drogą fajną przyszłośc sobie wymażyłeś. Konsola na której oprócz gry napierniczają w tle jakieś śmieszne, czasem źle napisane przez jakiegoś programistę domowego aplikacje. U mnie sie wysypuje coś bez przerwy, u kolegi gra chodzi wolniej, bo ma pierdoły poinstalowane, o kogos innego coś się gryzie.

Nic sobie nie wymyśliłem. Tak będzie wyglądała przyszłość. Nie wiesz o czym piszesz. Other OS nie wpływał w żaden sposób na gry PS3 ponieważ uruchamiane są one tak jak to miało miejsce w przypadku Amigi z dyskietki, czyli pozasystemowo.

Przypadek o jakim mówisz miałby miejsce tylko w kontekście gier pod system czyli właśnie homebrew. System komputerowy i używanie konsoli jako komputera ma być możliwością, dodatkową opcją a nie narzuconym standardem.

Zdecydowanie jestem zwolennikiem zamkniętej architektury, żadnego kodu homebrew, i takiej samej konfiguracji sprzętowej (i programowej) u każdego użytkownika na platformie. Wtedy producent wie na co pisze i jak gra będzie działać na sprzęcie każdego użytkownika.

Zamknięta architektura nie ma nic wspólnego z tym co piszesz dalej. Gry na konsoli uruchamiane są pozasystemowo, a OS nie ma nic do zamkniętej architektury. Są obecnie i PC z zamkniętą architekturą (laptopy, czy mikro-PC 65x65mm).

Tylko konsola z opcją homebrew może zapewnić jej producentowi przejście do historii jako sprzęt kultowy. Pokazał to przykład Amigi, pokazał przykład Dreamcasta a idioci producenci sprzętu dalej nie dostrzegają plusów takiego rozwiązania tylko srają po nogach ze strachu przed piractwem.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 13:05:14 przez Duracel
[#14] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #5

Po pierwsze system operacyjny Amigi nie jest powodem jej porażki, negujesz przez to podstawową przyczynę przywiązania doń amigowców, a po drugie Amiga nie była tworzona z myślą o grach, to ludzie z demosceny postanowili wykorzystać możliwości maszyny do tworzenia efektownych animacji/muzyki. Amiga nadawała się do tego idealnie po 8-bitowcach. Dowodem na to choćby wydanie dużych Amig - były przeznaczone do pracy. Małe Amigi miałyby na kieszeń przeciętnej osoby, która zapragnęła mieć komputer osobisty w domu.

Tylko, że Microsoft w krótkim okresie przejął niemalże cały rynek systemów dla komputerów osobistych dzięki swojemu systemowi MS-DOS, później Windows 3.x, który był przeznaczony do pracy. Później siłą rozpędu wydali nowe wersje systemu Windows z dobrym skutkiem.

A teraz mała dygresja. Amiga miała już system graficzny od początku, jednakże nie wykorzystano tego w odpowiedni sposób. Dzisiaj droga rozwoju AmigaOS, czyli AmigaOS 4.x jest dość nietrafiona, ale dlatego, że zajęli się nią albo nie-fachowcy, albo ludzie którzy przeznaczają na pracę nad AmigaOS swój wolny czas. Przez to AmigaOS 4 jest mocno i to bardzo mocno opóźniony. Próbuje się to zrekompensować szybkimi portami programów, no ale brakuje użytkownikom AmigaOS 4 dobrych programistów więc sytuacja taka jest i już pozostanie, bo nikt nowy nie dojdzie ze względu na ceny sprzętu.

Zatem firma A-EON strzeliła sobie w piętę wydając horrendalnie drogi komputer. To jest zajęcie tylko i wyłącznie dla hobbystów.

Także zajęto się AmigaOS 4 o wiele lat za późno, za mały jest postęp w stosunku do AmigaOS 3, a w wydaniach (Release) 1, 2 i 3 wprowadzano bardzo dużo nowych możliwości. Żeby było jasne: system operacyjny Amigi jest stworzony do komputera, a nie konsoli do gier, ponieważ może pracować przykładowo z drukarką, modemem. Czy konsola to potrafi?

Podsumowując dziś są inne czasy, naprawdę nie podoba mi się to co wyrabia się z AmigaOS 4, jest to system ciężki i powolny, biorący z Amigi tylko nazwę. Próbuje się podbić świat takim niedopracowanym systemem. Naprawdę Amiga 1200 przykładowo to pewna całość. Wszystkie komponenty współpracują ze sobą (hardware, software). AmigaOS 4 można porównać do portu systemu operacyjnego na PPC. Jeśli to portowanie na masową skalę się nie skończy, to będziemy potrzebowali A1-X4000 za 100 tys. złotych żeby programy działały znośnie. Taka jest prawda, ale użytkownicy AmigaOS 4 nie chcą lub nie mogą przejrzeć na oczy!

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 13:31:36 przez Minniat
[#15] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Nie czuję się skarcony.

Bo nie należysz do grupy użytkowników zainteresowanych taką funkcją - proste. Co nie znaczy, że jeżeli ktoś kupując multimedialny telewizor nie jest zainteresowany jego dodatkowymi funkcjami, to jest to powszechny i przeważający pogląd. To jest tylko pewna alternatywa, która z czasem, po zapoznaniu może zainteresować większą rzesze użytkowników.

Cały czas spotykam ludzi, którzy mimo używania komputera, internetu, konsoli, telewizora czy radia... nawet nie zdają sobie sprawy z możliwości użytkowania jakie daje im sprzęt. Czy to ma oznaczać, że ze względu na nich, producenci i twórcy tych dóbr mają zrezygnować udostępniania tych funkcji dla tych którzy z nich korzystają i je doceniają?

Nie potrzebuję takich aplikacji na konsoli. A filmy mogę oglądać z napisami. DVD/BLU-RAY maja taka opcję...

I wracamy do tego co powyżej. Co z tego że ty nie potrzebujesz? Czy dlatego, że Ty i dwóch innych sąsiadów lubi kąpać się w zimnej wodzie, to w Twoim bloku mieszkalnym (załóżmy że mieszkasz w takowym) mają odciąć dopływ gorącej wody wszystkim mieszkańcom?

Po co miałbym kupowac konsolę za 1.5k dla homebrew, skoro mogę to mieć na sprzecie za 300PLN?

Przecież w chwili likwidacji "Other OS" nikt nie wyjął Ci z PS3 żadnego drogiego elementu konsoli który obniżyłby jej wartość. Zapłaciłbyś 1.5k za konsolę z homebrew jak i 1.5k bez homebrew. To kwestia programowego udostępnienia możliwości które daje ten sam sprzęt.

Skoro nie wiem o czym piszę, a wcześniej napisałeś że ludzie którzy mysla tak jak ja, gadają od rzeczy, to w sumie nie wiem czy chce mi się dyskutować dalej, bo i po co przedstawiac swoje racje komuś kto uważa, że bredzę?

Nie uważam, że nie wiesz o czym piszesz w każdej kwestii, a jedynie w tej do której odniosłem się w ten sposób :) A napisałem w ten sposób, ponieważ jest to dla mnie tak oczywiste, że nie chce mi się tego rozkładać na długodystansową wymianę zdań która i tak najprawdopodobniej nic nie zmieni. Czas pokaże kto miał racje i jestem pewny, że racja będzie po mojej stronie.

Tak, tak. A system notyfikacji o obecnych online znajomych, dostęp do aplikacji PSStore z poziomu gry, czy zapraszanie do sesji z wykorzystaniem "poczty" systemowej działają automagicznie. O kontroli i ustawieniach peryferiów za które również odpowiada system nie wspomnę.

Tak, ale mówimy tu o Other OS a nie o XMB gdzie obaz są od siebie niezależne i nie mają na siebie wpływu. Chyba rozumiesz różnicę tak jak różnica jest w przypadku Amigi gdy uruchamiasz grę z autobootującej dyskietki oraz grę zainstalowaną w Workbenchu

No popatrz się. W każdym z moich laptopów mogłem dołożyć chociażby RAM. To już wystarczy, żeby istnieli userzy o różnych konfiguracjach.

No popatrz w PS3 i X360 masz różnej wielkości dyski twarde więc to też wystarczy aby userzy mieli konsole o różnych konfiguracjach. Czy w związku z tym, Twoim zdaniem PS3 jest sprzętem o otwartej architekturze? Nie wdawajmy się w absurdalne kluczenie, bo chyba obaj rozumiemy o jaki poziom otwartości architektury tu chodzi.

Płyty PC o których wspomniałem mają zintegrowane CPU i GPU więc nie ma tam mowy o otwartej architekturze.
[#16] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

Hmmm pierwsze plotki i nawet stwierdzenia, że jest specyfikacja nowego XBoxa 720 spotkałem się w 2006 roku. nie którzy twierdzili, że widzieli to na własne oczy :)

1.Ogólnie CDTV i CD 32[w szczególności ten pierwszy] to były urządzenia, które były zbyt nowoczesne na swoje czasy. Wyprzedzały swoje czasy i to bardzo.
2.Nawet włożenie opiekacza do nowego Xboxa nie spowoduje, że ta konsola upadnie.
3.Ja w ogóle od dłuższego czasu powątpiewam, czy nowe konsole w ogóle się pojawią. Przemawia za tym kilka elementów
-już dawno powinna pojawić się Playstation 4 lub Xbox 720 a jak na razie mamy nowe jeszcze lepsze simy. Historia pokazuje, że aż tak długiego cyklu życia konsol nie mieliśmy do tej pory.
-sami developerzy w szczególności ci od excllusivów na PS3 mówią, że im zbytnio nowa generacja nie jest potrzebna. Zdobycie nowego know-how pod całkowicie nową platformę i dodatkowe nakłady wyłożone na pokazanie co może ta konsola, powoduje, że to przestanie być opłacalne. Wielu już developerów w takim tonie się wypowiadało.
-W ogóle jest mocno dyskutowane jak przyszłość gier ma wyglądać. Czy konsole stacjonarne czy też clouding. Chociaż ten drugi to już dawno powinien wygryźć dzisiejsze konsole a tak się nie stało. Kto pamięta "onlive" ? Gdzie to jest teraz. Z drugiej strony Sony bardzo długo czekało aż im Playstation 3 zacznie w ogóle się spłacać. Biorąc pod uwagę w jakiej kondycji jest ta firma mocno powątpiewamy czy będzie im się chciało opracowywać nową technologie jak to mają w zwyczaju.
4.Można narzekać na politykę Commodore wobec CD-32, ale to i tak było o wiele lepsze niż jak Sony potraktowało swoją konsolę Playstation 3. Popełniali o wiele większe błędy marketingowe. A nie zaszkodziło im to.

Pozdrawiam
[#17] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Duracel, post #13

Widać, że tylko Duracel widzi w pewnym sensie analogię z AMIGĄ razem ze mną. Zgadzam się z nim w 100% w kwestii rozwoju przyszłych konsol. Powinny mieć z jednej strony zamkniętą architekturę, a z drugiej otwartą. Zamkniętą pod względem tworzenia gier, a otwartą pod względem instalacji systemu operacyjnego. Michał Marek mieszasz kompletnie pojęcia. Zadajmy sobie pytanie czym była AMIGA 500 i 1200? Były to komputery domowe o zamkniętej architekturze z możliwością odpalenia "workbencha" jak interfejsu Amiga Os bez HDD. Teraz Amiga 500/1200 posiadająca HDD może korzystać w pełni z systemu operacyjnego AMIGA Os + jest możliwość grania jak na typowej konsoli. Krótko mówiąc Amiga taka jest komputerem domowym i konsolą w jednym. A teraz pytanie czym może być nowy Xbox? Nowy Xbox również będzie miał zamkniętą architekturę sprzętową, ale prawdopodobnie będzie możliwość w pełni korzystania z systemu operacyjnego Windows 8. Dokładnie to, czym była AMIGA 1200. Ta sama filozofia. Multimedialna konsola z systemem operacyjnym. Do tego klawiatura + myszka i masz wypisz wymaluj nowoczesną AMIGĘ. Inna firma, system operacyjny, ale filozofia dokładnie taka sama. Sprzęt oraz system operacyjny z jednej stajni.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 15:50:57 przez lons
[#18] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

Z plotek nad nowym Xboxem wynika, ze nowa konsola od mikrosyfu będzie posiadała na swoim pokładzie system operacyjny Windows 8

Pierwszy Xbox posiadał Windwosa 2000 (przystosowanego do tej konsoli ) i działał pod kontrolą DirectX 8.1 - ba początkowo ta konsola miała nazywać się Directx Box :) .

Czy wy rownież widzicie tutaj analogie zaczerpnięta od Amiga?

Nie, to po prostu konsola, i jak dla mnie naturalne jest, że skoro Microsoft ma Windowsa to pakuje go do swojego produktu . CO w tym dziwnego
[#19] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

Nowy Xbox nie stanie się nową Amigą, chyba że wykupią licencję od Amiga Inc. Wątpię, żeby się Microsoftowi chciało, marka "Xbox" jest znacznie bardziej rozpoznawalna niż "Amiga"...
[#20] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #3

Głównym powodem słabego parcia Amigi naprząd było to iż wszystkie premiery były za szybkie. Ludzie nie byli gotowi na to co oferowało Commodore. A system wg. mnie był wzorem do kopiowania przez hieny typu MS. Czasami wydaje mi się jakby ktoś podejżał przyszłość i chciał wyprzedzić konkurencję ale wprowadził nowinki za wcześnie. Rynek w ogóle był za mały, ludzie jeszcze traktowali komputery jako drogie dziwactwo. Pamiętam jak kupowałem swoją Ami, dawno temu i jak reagowali koledzy w pracy. Kompa miał jeden na sto....
[#21] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@Wojox, post #20

"hieny typu MS".....

jakie to żałośnie amigowe...........
[#22] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Nie , raczej nic już nigdy nie stanie się nową Amigą...XBOX jest i będzie konsolą.

Swoja drogą ,jak czytam w postach niektórych nawiedzonych amigowców i linuksowców określenia "Mikrosyf" czy coś takiego, to śmiać mi się chce...
To tak , jakby posiadacz zardzewiałej hulajnogi "nabijał się" z nowiutkiego, wypasionego Mercedesa S klasy...Poczytajcie sobie o linii Windowsów NT (NT 3.5--->aż do Win 7 i 8), o wręcz fantastycznej platformie .NET, o MS SQL Serverze, Active Directory, o Excelu ,czy o dziesiątkach innych, bardzo udanych produktów MS...

Miałem Amigi przez wiele lat, skończyłem w 1998r na 1200 z CD-ROM i HDD - i od razu po przesiadce na PC mogłem nieźle emulować Amigę na Pentiumie 233 MhZ.... 1200-ka wcale nie zawieszała mi się rzadziej, niż Windows 95. A już na pewno OS 3.1 padał o wiele częściej , niż Windows XP. Windows 7 64-bit Enterprise nie zawiesił mi się jeszcze nigdy od 3 lat, ani nikomu w firmie...
[#23] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
"Microshit to zlo konieczne, ktore wiekszosc uzywa na zasadzie "nie chcem ale muszem", bo niestety ale MS dysponuje milionami $$ na promowanie tego gowna na calym swiecie."

Znasz jakiś lepszy OS dla komputera w domu /w firmie niż Windows XP albo Windows 7 ? Bo ja nie....Oświeć mnie proszę, to może wypróbuję coś, czego nie znam...!
Jakie masz zarzuty w stosunku do Windows XP Professional SP3, albo Windows 7 Enterprise 64-bit ? Podaj mi choć jeden.

"Nie chcem ale muszem" to mogliby ewentualnie powiedzieć ludzie w firmach, gdzie pracodawca narzuca sprzęt i system. Natomiast miliony użytkowników domowych "nie muszą"! - bo przecież mają tyle darmowych i "wspaniałych" dystrybucji OS'ów do wyboru...Zresztą firmy i korporacje też nie muszą...

Jak to jest ,że jednak nikt nie chce tego używać , i każdy woli zapłacić (lub spiracić) za Windowsa temu "gownianemu" Microsoftowi ?
Odpowiem Ci - bo Microsoft zawsze robił produkty DLA LUDZI...to dlatego pierwsze Windowsy (te z serii 3.1/95/98/Me, bo linia NT nie sprawiała tyle problemów) wywalały blue screeny - miało być maksymalnie łatwo i przyjemnie DLA UŻYTKOWNIKA, a nie dla twórców systemu...User miał mieć w dupie konfigurację i jakąkolwiek wiedzę techniczną - to po prostu miało działać. Samo ,bez "magicznej" wiedzy użytkownika i doktoryzowania się z każdej dupereli...Coś za coś - albo OS user friendly na maxa ,albo stabilny lecz toporny i niewygodny...Trzeba było wypośrodkować i iść na kompromisy przy projektowaniu systemu.
Naprawdę myślisz, że bogaty i potęzny MS zatrudniałby jakichś patałachów do pracy, a inne Debeściaki i Guru w tym czasie pisali lepsze OS'y, i to przeważnie za free...?

Amiga OS był o niebo lepszy niż MS DOS czy Windows 3.0 , fakt...Ale to było 20 lat temu, i od tej pory "trochę" się zmieniło...

A najlepsze jest to , że znakomita większość (jeśli nie wszyscy!) krytykantów MS pisze swoje posty spod ...Windows, a nie tych swoich cudownych i "lepszych" systemów
[#24] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
a jezeli uzywaja Windows, to nie z powodu "wspanialosci" tego systemu, tylko z miliona innych niezaleznych od Windowsa powodow.

.... w sumie to jeśli ktoś używa AmigaOS4, MorphOS czy AROSa to też nie z powodu "wspaniałości" tych systemów, tylko z miliona innych niezależnych od nich powodów
[#25] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?
Gadgi w stylu - mikroshit i inne - są żałosne .Nie widziałem drugiego tak intuicyjnego i prostego w użyciu systemu. Wkładam jakiekolwiek urządzenie i .. je mam. Żadnej zabawy ze sterownikami, szukania po różnych forach jak to uruchomić, żadnego kompilowania jądra aby coś tam zadziałało itd. Owszem można się przyczepić, ze to lub tamto mogli zmienić, ale... pokaż mi system idealny

ludzie tak wyładowują ami-frustrację. Czy to działa widać ładnie: dalej są sfrustrowani a nawet bardziej bo tak nie mają już żadnego dobrego komputera i systemu w zastanej rzeczywistości bo retro-komputery to retro a nie komputer do poważnego używania a neo-amigowe systemy są mentalnie w latach 80 a oprogramowanie i sprzęt takie że YT nie działa nawet...

co do windowsa vs linux to ostatnio Linux ostro nabiera wiatru w żagle. Może z jakimś tunerem starym lub mniej popularnym jest problem ale generalnie coraz lepiej jest zarówno ze sterownikami, oprogramowaniem jak i łatwością obsługi

jest tam kilka rzeczy które mnie niezmiernie irytują tuż po instalacji np. powinno się programy isntalować albo jak w windowsie z instalatora albo jak w OSXie poprostu je kopiując do komputera. Rozwiązanie z repozytoriami nie jest takie złe ale jego wykonanie tragiczne np. instalacja tego samego programu (open source powstałego docelowo na linuxa) na windowsie to kliknięcie instalatora, dalej dalej i jest. OSX: przeciągnięcie na pulpit czy gdziekolwiek. Linux: albo wpisanie kilku poleceń w konsoli (dodanie repo, zaktualizowanie bazy repo i dopiero instalacja programu) albo klikanie tego samego w okienkach co jest dużo bardziej czasochłonne. Każdy program którego nie ma w repo dystrybucji musi mieć instrukcję jak go zainstalować. Szczególnie problematyczne jest instalowanie wersji beta i ostatecznie czort go wie czy najnowsza poszła czy jaka...

Wychodzi nowa wersja np. Ubuntu i twórca programu musi aktualizować linki na stronie i stworzyć paczkę dla danej wesji systemu. Repo z Ubuntu nie pasuje do np. Debiana. Marnują się terabajty danych na dziesiątki wersji tego samego programu... Jest to tak idiotyczne rozwiązanie że chociażby to powoduje że mam ten system gdzieś

instalacja sterowników jest jeszcze gorsza, trzeba zazwyczaj wszystko ręcznie wrzucać albo używać skryptów które ZAWSZE wyrzucają po drodze dziesiątki błędów nawet jak zainstalują w końcu sprzęt co raczej pozytywnie człowieka nie nastawia do użytkowania tego systemu

Linux ma ten problem że nie jest przygotowany do instalacji komercyjnego oprogramowania z zamkniętymi źródłami a twórcy chyba robią co mogą aby takowego do Linuxa nie dopuścić, stąd te wszystkie kretyńskie rozwiązania i problemy z brakiem normalnych instalatorów do programów
[#26] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@XoR, post #25

a neo-amigowe systemy są mentalnie w latach 80 a oprogramowanie i sprzęt takie że YT nie działa nawet...
No popatrz, u mnie działa. Przy okazji mógłbyś rozwinąć co to znaczy "są mentalnie w latach 80"? System operacyjny nie ma świadomości, więc słowo "mentalnie" jest tutaj zdecydowanie nie na miejscu.
[#27] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@krashan_, post #26

1. brak obsługi MMU czyli ochrony pamięci w jakiejkolwiek postaci a także brak pamięci wirtualnej (plik/partycja wymiany)
2. brak obsługi wielu procesorów tudzież rdzeni
3. brak jakichkolwiek zabezpieczeń, nawet najmniejszych
4. zawieszanie się systemu z byle powodu

w zasadzie w latach 90 też różnie to z systemami bywało. Taki Win95-98 czy MacOS nie były wcale lepsze i mentalnie też były w latach 80 :)

zresztą faktem jest że systemy amigowe to design połowy lat 80 i nowe neo-amigowe systemy nic nie zmieniły ...
[#28] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@XoR, post #27

Mylisz pojęcia MMU z pojęciem ochrony pamięci. Poza tym pamięć wirtualna istnieje, działa i jest składnikiem systemu AmigaOS 4.
Co do obsługi wielu procesorów czy rdzeni to faktycznie jej nie ma, ale ich obsługa nie jest wykluczona w amigowych systemach. Ochrona pamięci przydałaby się, to fakt (co ciekawe ograniczona ochrona pamięci w nowoczesnych amigowych systemach istnieje), ale taki MorphOS na przykład jest o wiele bardziej stabilny niż mój AmigaOS 3.x (i to nawet nie jest kwestia łatek).
Do pracy używam głównie Linuxa (jednej z wersji dystrybucji Ubuntu) i powiem Ci, że ze stabilnością o ile jest lepiej to też nie jest super (przykładem niech będzie zawieszenie się systemu lub restart przestarzałego w swojej architekturze serwera X gdy jakiś program zacznie zjadać całą pamięć systemową...).

Acha - jak ostatnio sprawdzałem u mnie również działa YouTube, przynajmniej na MorphOS-ie pod Odyssey Web Browser. Oczywiście dostępne klipy bo koncertów na żywo jakie czasami się zdarzają nie udało mi się obejrzeć.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 12:42:47 przez grxmrx
[#29] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@lons, post #1

Jeśli ktoś chce przeczytać jeszcze raz nie dotyczące tematu posty na temat konsol i pecetów z Windowsem to zapraszam tutaj.
[#30] Re: Czy nowy Xbox stanie sie nowa Amiga?

@michalmarek77, post #5

6 milionow sprzedanych wszystkich modeli Amig na calym swiecie to sukces ??????????
Kolego czasami piszesz takie brednie, że się niedobrze robi.
W tamtych czasach to SUKCES i to wielki. Znacznie później, bo w latach 90 w Polsce patrzono na mnie jak na dziwaka który chce mieć komputer. A teść mi powiedział że to (komputer) ci jeść nie da ?(w sensie iż zakup to bzdurny wydatek).

Ludzie dorastali do komputerów latami. Teraz sprzedaż elektroniki liczy się w miliardach i nie porównuj tamtych czasów do dzisiejszych..

Dzisiejsze konsole znajdą nabywców niezależnie od tego co będzie w środku. XBOX 720 czy PS4 kupią właściciele poprzednich konsol, ze mną włącznie (mamy w domu 2 PS3 i jednego XBOXa360).
Teraz ludzie patrzą inaczej na komputery/konsole/elektronikę niż przed laty.

Nawet gdyby ktoś poważny wypuścił NatAmi (powiedzmy ACER lub Samsung), zrobił temu dobry marketing, umieścił to w sieciach sprzedaży, sukces gwarantowany.OK

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 13:30:03 przez Wojox
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem