Wątek zamknięty
[#1] DES - forumowy złodziej
Witam

Chciałbym ostrzec wszystkich przed użytkownikiem forum o ksywie DES, w razie gdyby próbował coś działać na giełdzie. Kolega Des jakiś gruby rok temu przywłaszczył sobie Maca Mini w ramach akcji Miniak Pożyczak i do tej pory zapomniał oddać. Jakiś czas temu Des miał czelność wrócić na portal, jakby nic kompletnie się nie stało. Mimo paru zapewnień sprzęt nie wrócił ani do Recedenta ani do mnie. Próba kontaktu na GG kończy się zwykle szybkim zmyciem się Desa z GG. Próby telefoniczne ani mailowe nic nie dały.

To tyle co mam do powiedzenia, temat może zostać zamknięty chyba że kolega lepka rączka Des ma coś mądrego do dodania.
[#2] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #1

szczęka opada!

des??
[#3] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #1

Jak wysyłany był sprzęt to przecież macie jego adres
[#4] Re: DES - forumowy złodziej

@Diabeł, post #3

TA!! ja bym się zawziął i przejechał do kolesia
[#5] Re: DES - forumowy złodziej

@Diabeł, post #3

przecież macie jego adres

Ja bym tutaj ten adres i nazwisko podał na dobry początek... Numer telefonu tudzież. A potem byśmy mogli zrobić zbiorową wycieczkę.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2013 20:31:36 przez MorphOS_pl
[#6] Re: DES - forumowy złodziej

@MorphOS_pl, post #5

A ja myślałem, że w końcu oddał.

# Des chłopie, warto?
[#7] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #1

Pampers? Ty sobie jakieś niesmaczne jaja robisz, czy jak?
Jestem poważnym, szanowanym w swoim środowisku człowiekiem.
Uważasz, że połaszczyłbym się na taki cienki numer, jak kradzież miniacza wartego kilka piw? No litości...
Nie wiem, czemu paczka nie dotarła jeszcze do Konrada. W poniedziałek przejdę się do urzędu pocztowego i sprawdzę, co się mogło zdarzyć. Poza tym - Konradowi naświetliłem sprawę i on wie, skąd wynikło pierwsze opóźnienie i moja nieobecność na portalu.
Czuję się obrażony. Nie zapracowałem sobie na miano złodzieja. No weź, człowieku... Narażałbym reputację swoją na szwank dla kilku groszy? Stać mnie, Bogu dzięki, na kupienie sobie maka, na kupienie MorphOS.
Musiałbym być stuknięty, żeby kraść. A nie jestem stuknięty.
Przeginasz, zacny Pampersie. Nie wolno kogoś, ot tak sobie, nazywać złodziejem.

Pozdrawiam serdecznie
Des
Ps. Próby telefoniczne? Nikt do mnie nie dzwonił. Na GG odpowiadam.
No załamka, pierwszy raz w życiu zostałem tak obrzydliwie opluty. Tak się nie robi.
[#8] Re: DES - forumowy złodziej

@Ender, post #6

Może coś się stało? pomysł
[#9] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #7

Jeżeli ten miniacz gdzieś zaginął po drodze, to deklaruję, że kupię dwa kolejne, z zarejestrowanym MOS najnowszym i wręczę je osobiście Pampersowi.

Serdeczności
Des
[#10] Re: DES - forumowy złodziej

@MorphOS_pl, post #5

Ależ chętnie sam zapodam swoje dane - imię, nazwisko, adres, numery telefonów, komunikatorów. Ja się nie ukrywam, do cholery ciężkiej.
I bardzo proszę Administrację o kasację tego wątku, który narusza moje dobra osobiste.

Serdeczności
Des
[#11] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #7

Heh, dobre Des, dobre. Odpowiadasz na maile, telefony a ja nie mam co robić tylko uganiać się za miniakiem.

Fajnie, że naświetliłeś sprawę - ja najbardziej się z tego ucieszyłem, nie mówiąc już o ludziach którzy nie otrzymali sprzętu dzięki Tobie.

Żeby narażać reputację trzeba ją najpierw mieć. Sprzętu jak nie było tak nie ma, minął ponad rok. Na mój kontakt poprzez GG rzeczywiście dzisiaj odpowiedziałeś - zmianą statusu na niedostępny.

Będzie sprzęt, temat zniknie. Sprzętu jak nie było tak nie ma. Nie zależy mi na 2 miniakach od Ciebie tylko na zwykłej uczciwości. Oddaj to, co zostało Ci wypożyczone w dobrej wierze. Tyle i aż tyle.
[#12] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #7

poniedziałek przejdę się do urzędu pocztowego i sprawdzę, co się mogło zdarzyć.

?????
Mamy 21 wiek przecież.
Numer przesyłki wpisuje się tutaj:
link
No chyba że potwierdzenie nadania "pies zjadł"...
[#13] Re: DES - forumowy złodziej

@stachu100, post #12

Oj tam Stachu ale jesteś złośliwy, żeby móc skorzystać ze śledzenia przesyłki najpierw trzeba ją nadać ;)

Wg Recedenta (sprawdzam sobie naszą korespondencję) paczka została wysłana około 15 października. I jak zwykle bywa w takich sytuacjach - tym razem poczta dała ciała i nie dostarczyła. Prędzej walnę dzisiaj 6tkę w totka niż uwierzę w zbieg okoliczności.
[#14] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #11

"Żeby narażać reputację trzeba ją najpierw mieć".
Dalej brniesz w rzucanie we mnie kamieniami.
Jestem wieloletnim userm PPA. Nigdy chyba nikt tu do mnie pretensji o nic nie miał, nigdy nie czyniłem zadym, nie świrowałem, starałem i staram być użytecznym członkiem społeczności Amigowców. Odzywam się wtedy, gdy mam coś do powiedzenia, gdy mogę pomóc. Zainicjowałem kilka wątków, kilka dyskusji.
Jestem poważnym człowiekiem, dziennikarzem, literatem, administratorem i współwłaścicielem najstarszego i najważniejszego polskiego portalu literackiego. Ludzie mnie szanują.
Łatwo mnie można znaleźć w necie. Można wzmianki o mnie znaleźć w książkach poświęconych historii polskiego Internetu.
No i uważasz, dla zarąbania miniacza wartego parę groszy postanowiłem dorobić się opinii złodzieja? Za idiotę mnie masz?

Serdeczności
Des
Ps. No mówię - w poniedziałek potrząsnę Pocztą Polską i dowiem się, co mogło się stać. Na GG zwykle widnieję jako niedostępny/niewidoczny. Mój telefon: 799 235 215. Podaj swój na priv, albo wyślij smsa - chętnie zadzwonię i porozmawiam.
[#15] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #14

Szybka reakcja, prawie 1.5 miesiąca od rzekomego wysłania paczki. Nie zapomnij podzielić się wrażeniami z wizyty na poczcie.
[#16] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #13

"Prędzej walnę dzisiaj 6tkę w totka niż uwierzę w zbieg okoliczności".
Może lepiej uwierz, bo kontakt z prawnikiem zajmującym się moimi sprawami bywa nieprzyjemny. Sorry, że ja tak ostro, ale nazwanie kogoś ZŁODZIEJEM bez podstaw solidnych jest działaniem bardzo nie fair, to boli. Ale może i zaboleć tego, kto tak lekką ręką oskarża.
Z mojej strony EOT. Wyjaśnię sprawę i skontaktuję się z Konradem. Z Tobą, Pampersie (choć Cię szanuję) rozmawiać nie zamierzam. Chyba, że za pośrednictwem adwokata.

Serdeczności
Des
Ps. Pampersie, ja nie żartuję i nie rzucam słów na wiatr.
[#17] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #10

Ależ chętnie sam zapodam swoje dane - imię, nazwisko, adres, numery telefonów, komunikatorów. Ja się nie ukrywam, do cholery ciężkiej.

A wystarczyłby głupi skan/fotka awizo wyslana e-mailem zaraz po wysłaniu...
Numer przesyłki podany publicznie na forum uciąłby ten wątek jak nożem.
[#18] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #16

Spytaj adwokata czy przywłaszczenie mienia to solidna podstawa. Tak czy inaczej, czekam na sprawozdanie z wizyty na poczcie, mam wrażenie że daaawno Cię tam nie było.
[#19] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #18

Tak samo jak fałszywe, bezpodstawne oskarżenie - art. 234 KK

Zanim zaczniecie oskarżać siebie nawzajem (a moim zdaniem sama już nazwa tematu jest nie ok) to pomyślcie. Tym bardziej że Des się odezwał i chce sprostować sprawę.
[#20] Re: DES - forumowy złodziej

@Des, post #16

to boli

Bywa tak, że po prostu komuś się nie chce na tę pocztę ruszyć i musi zaboleć, żeby poczuł chęć. Miałem podobną sytuację ze swoją Efiką, którą w ramach tej samej akcji puściłem w obieg, pewna presja okazała się niezbędna. Na bazie tego, co wiemy czytając ten wątek, możliwości są dwie. Albo wysłałeś i faktycznie poczta skrewiła, ale wtedy dlaczego nie skorzystałeś z proponowanych przez Stacha możliwości wyjaśnienia sytuacji. Albo chciałeś wysłać, ale od półtora miesiąca "coś ważniejszego zawsze wypadało" i na pocztę masz pod wiatr. W tym drugim przypadku chyba prościej byłoby powiedzieć jak jest, zamiast się najpierw powoływać na swój rzekomy autorytet, a później straszyć adwokatem?
[#21] Re: DES i zaginiony Miniacz

@BomberMAX, post #19

W takim razie umówmy się tak - jeśli oskarżenie jest fałszywe i bezpodstawne to Des ma prawo, ba, może nawet obowiązek dochodzić swoich praw przed sądem. Jeśli bezpodstawne nie jest - swoich praw dochodzić będzie Pampers. Całą sprawę może niezwykle łatwo rozwiązać zdjęcie lub skan dowodu nadania paczki pocztowej, zgodnie z niniejszym cytatem z PW wysłanym do mnie dnia 15.10.2013 (Wtorek):

(...) dopiero dziś znalazłem czas by polecieć na pocztę i wysłać. Zatem już maszyna jedzie do Ciebie.

Tylko tyle. Wszyscy wszystkich przeproszą i/lub zapłacą stosowne odszkodowania i znów będzie git. To jak?
[#22] Re: DES i zaginiony Miniacz

@recedent, post #21

To w takim razie trzeba teraz oczekiwać na ruch Des'a
[#23] Re: DES i zaginiony Miniacz

@recedent, post #21

Panowie, czy rozwiazywanie takich rzeczy w kolezenskim gronie musi od razu zakonczyc sie na stopie procesowej? Zakladam, ze byliscie kolegami, skoro pozyczyliscie sobie nawzajem prywatny sprzet.

PS. Clue: Z punktu widzenia prawa, dopoki w profilach uzytkownikow (lub wewnatrz topicu) nie zostaly podane pelne dane personalne wskazujace konkretna osobe, nie mozna mowic o znieslawieniu ("zlodziej"), poniewaz wypowiedz dotyczy wowczas anonimowej osoby.
[#24] Re: DES i zaginiony Miniacz

@recedent, post #21

Mądrego po szkołach to i przyjemnie posłuchać, jak to klasyk mawiał (saga o Kargulach i Pawlakach). Sprawa się wyjaśni, chłopaki obalą flachę na zgodę i już.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2013 23:20:06 przez Ender
[#25] Re: DES i zaginiony Miniacz

@Ender, post #24

Ja (jako niewinny, żaden kradziej, żaden łobuz) bardzo chętnie z Pampersem i Konradem flaszkę przewrócę, gdy już się sprawa wyjaśni.
Zero ansy z mojej strony, wyjaśnię, sprawdzę, zapomnę.
Nie nawaliłem, nie rąbnąłem. Jeśli to poczta, no to trudno, pokryję koszta, kupię miniacza, kupię system, osobiście wręczę osobie zainteresowanej.
Matkojedyno... Czy ja wyglądam na dupka żałosnego, który wziął i ukradł komputer? E, no nie.

Serdeczności
Des
[#26] Re: DES - forumowy złodziej

@pampers, post #1

ROK temu ?
[#27] Re: DES i zaginiony Miniacz

@Des, post #25

Jeśli nie masz dowodu nadania to wizyta w Urzędzie Pocztowym nie ma najmniejszego sensu.

@King Julian: Rok temu Des złożył stosowne wyjaśnienia (których nie chcę tu wyciągać i którym dałem wiarę). Teraz - jak widać - powrócił do aktywności i obiecał, że dokończy niezałatwione sprawy. Jak na razie - ciągle czekamy.
[#28] Re: DES i zaginiony Miniacz

@Des, post #25

Czy ja wyglądam na dupka żałosnego, który wziął i ukradł komputer? E, no nie.

Eee, no nie wiem, cos za duzo tych zbiegow niezwyklych okolicznosci, niemal jak w Archiwum X :D
[#29] Re: DES i zaginiony Miniacz

@recedent, post #27

Jak to możliwe, że tak długo trwa ten żenujący spór ? User Des wpadł w pułapkę kontinuum czasoprzestrzennego, która przez cały rok nie pozwoliła mu załatwić sprawy ??? Rozumiem, że różne sytuacje sprawiają, że w danej umowie dżentelmeńskiej (a wypożyczenie sprzętu w ramach forumowej akcji z pewnością taką umową jest), można się spóźnić tydzień, może dwa, ekstremalnie (np.pobyt w szpitalu) miesiąc, ale ROK ??? Tu nie ma wytłumaczenia !
[#30] Re: DES i zaginiony Miniacz

@sigma2pi, post #28

Oby... Nie musi nawet być w takim ładnym papierku

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 09:28:25 przez recedent
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem