[#1] Ja tez mam chyba jakies halucynacje..
Zwykly monitor 1084s a cena , sami zobaczcie... a moze zle widze
[#2] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

To jest właśnie sztuczne pompowanie cen, które ostatnio występuje.
[#3] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

Bo ma klapkę.
[#4] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

Cena jak najbardziej normalna i dziwią mnie te wątki. Monitor w bdb stanie z klapką, co rzadko się zdarza. Coś dla kolekcjonera, za jakość trzeba płacić, bo nie ma co go porównywać do monitora, który ja używam (podrapany, urwana klapka itd., ale mi lepszy nie jest potrzebny). Pełno jest na rynku szmelcu, a tylko czasem trafia się coś zadbanego i ludzie to doceniają po prostu. Ponad rok temu miałem podobny monitor, wystawiłem od 1pln, a sam się zdziwiłem, że poszedł za coś koło 350pln. Ładny, niepodrapany z klapką. Ktoś chciał sobie postawić na biurku i cieszyć się jakością.

Tak samo gry. Opcja kup teraz jest po to, żeby z niej korzystać. Jak komuś nie zależy na sprzedaży, to wystawia, za tle, żeby sprzedając, nie żałował. Czasem jak sił wystawi od 1pln, to przez szereg zbiegów okoliczności można coś sprzedać za 1/5 realnej wartości (miałem tak niedawno - sprawne, zadbane małe Atari, oddałem za 1/5 wartości drugiego, rozwalonego uszkodzonego). Każdy niech robi sobie ze swoimi rzeczami i pieniędzmi co chce (choć czasem ceny są śmieszne i chce się je komentować, to chyba lepiej nic się nie odzywać).
[#5] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

już jest taniej :) 167 PLN, ale idzie w górę.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 17:37:35 przez KrisbA
[#6] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

Nie........500zł za monitor???????????
Zgoda, czysty, zadbany, rarytas, ale aż tyle?????????
To wolał bym sobie kupić LCD z wejściem EURO i na piwko by jeszcze zostało?????
[#7] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@flops, post #4

"Cena jak najbardziej normalna"

A moglbys zdradzic na jakiej podstawie tak twierdzisz?
[#8] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@flops, post #4

Monitor jest warty 159 zł. Można licytować do 250 zł. Więcej bym nie dał.
No chyba że chodzi o wartość obudowy retro.
[#9] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@flops, post #4

Miałem takich tematów nie komentować, powinny wylądować od razu w Rzeźni, ale zrobię wyjątek. Podejrzewam, że ktoś celowo pompuje cenę. Wiesz co mnie dziwi, że jak ja coś sprzedaje, bo mi się znudzi, potrzebuje kasy i wołam to co sam dałem, to ludzie chcą za darmo, a tu przy takiej cenie usprawiedliwia się cenę. Nie mam na myśli Ciebie jeśli chodzi o zakupy. Jest na forum kilka osób, które skupuje i chcą towar za grosze, ale na rewanż w przypadku gdy oni sprzedają nie ma co liczyć i to jest przykre, bo to nie jest podejście hobbystyczne tylko zwykłe żerowanie.
[#10] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #7

"Zgoda, czysty, zadbany, rarytas, ale aż tyle?????????
To wolał bym sobie kupić LCD z wejściem EURO i na piwko by jeszcze zostało?????"

Ten nowy LCD można kupić w każdym sklepie z RTV i produkują go masowo cały czas. Taki 1084S który przetrwał ponad 25lat w takim stanie, to jest unikat. Jak ktoś nie widzi różnicy, to nie mamy o czym rozmawiać. Tak samo jakby ktoś nie widział różnicy pomiędzy compactem Toyoty, a Mercedesem z lat '50 (nawet nie chodzi tutaj o to, że w ciągu tych prawie 70lat, użytkownicy włożyli 20x taką Toyotę w utrzymanie w należnym stanie samochodu, bo z monitorem przeważnie przez te 25lat mogło się nic nie dziać, ale to jest coś czego kurde nie kupi się w markecie, albo na bazarze).

"A moglbys zdradzic na jakiej podstawie tak twierdzisz?"
Na takiej podstawie, że rok temu, no może półtory roku temu odkupił ode mnie taki monitor gość za może podobne pieniądze ~350pln. Gość jest inteligentny i dobrze wiedział co robi i co chce. Po prostu jak ktoś zarabia i chce mieć coś unikatowego, to liczy się z tym, że musi wydać więcej niż za 14" telewizorek z PRC. Sam za swoją A4000D co stoi na biurku wydałem niebagatelną kwotę, a ktoś może powiedzieć, że baran jestem, bo mogłem pojechać na wycieczkę do Wenezueli, albo kupić 1000 browarów.

Ja też obiecywałem sobie nie raz, że się nie odezwę, ale jak wystawi ktoś coś z ceną kup teraz to jest dym, jak od 1pln i dojdzie do 500pln to podbijanie. Może i ktoś tam podbił, a może nie. Ale monitor i tak jest tyle warty ile ktoś za niego da. OK, są ewidentne przypadki czasem, jak coś się sprzeda za duże pieniądze, a później ta sama osoba wystawia 10 razy tą samą rzecz (no to coś tutaj nie gra). Ale olewa się takiego gościa i kupuje u kogoś innego.

Jakiś czas temu wystawiłem B1230 MK IV w giełdzie. Dostałem kilka wiadomości, że ktoś go chce, ale nie za 800pln, tylko za 500pln, bo on widział takiego rok temu i za tyle poszedł. A później jak napisałem, że nie zależy mi na sprzedaży i mam inne propozycje, to dostałem pojazd, że wyzyskiwacz jestem, bo nie chce sprzedać za pieniądze, co sobie ktoś wymyślił. Na szczęście każdy z nas ma prawo nie kupić lub nie sprzedać, bo żyjemy w wolnym kraju.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 18:30:56 przez flops
[#11] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@flops, post #10

UWAGA!
To ja tez cos przytocze:

Jakies 5 lat temu! zakupilem obudowe Tower do A1200 od kogos z PPA oczywiscie (zaplacilem bagatela ponad 200 zl) jakis czas temu za Amige 1200 zaplacilem 400 zl.

A ostatnio ktos mi zoferowal zakup mojej A1200 w obudowie tower za 450zl..

Wiec mam pytanie jak to sie dzieje, ze jak ja kupuje X to cena wynosi 300zl i jest to cena normalna a jak sprzedaje X to dostaje oferte w stylu gora 150zl...

To to jest ten slynny amigowy rynek dyktujacy ceny czy moze jakies zielone ludziki to robia?

Dla mnie to po prostu.. czarodziej
[#12] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

Za tą cenę to już wolałbym se skandabler kupić i normalnego LCD używać.
[#13] Przesadzacie

@QkiZ, post #12

No właśnie, tutaj jest to niezrozumienie. Dla wygody i jakości obrazu SD jest super. Ale jak chcesz mieć A4000 komplet z monitorem do swojego pokoju zabaw, to nie stawiasz tam LCD, tylko polujesz na oryginał. Bo z takim podejściem jak na to patrzycie, to po co Wam Amiga, skoro można kupić laptopa za 1000pln.

Amigowcy sami zapominają o sentymencie i braku logi w zakupach sentymentalnych.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 18:50:31 przez flops
[#14] Re: Przesadzacie

@flops, post #13

Daro masz rację, ja swojego Commodore 1942 z klapką i białą obudową nie sprzedałbym nawet za 1500 PLN.... dlaczego, właśnie z takich powodów o których piszesz ...Kochani, w świecie hobbystów zasady ekonomii nie istnieją.
[#15] Re: Przesadzacie

@flops, post #13

No właśnie do pokoju zabaw wolę monitor LCD bo:
[*] zajmuje mniej miejsca
[*] można go kupić w sklepie za rogiem i do tego będę miał gwarancję
[*] ostry obraz
[*] nie męczy tak oczu
Amiga to komputer czyli najważniejsza rzecz, monitor zawsze mogę zmienić.
[#16] Re: Przesadzacie

@flops, post #13

Dla niektorych tutaj (biedakow i/lub gimbusow zwlaszcza) wszystko za co sie oczekuje wiecej niz za przyslowiowy browar to zdzierstwo i handel a kazdy kto cokolwiek sprzedaje za wiecej niz piataka to handlarzyna.
Takim osobom nie przemowisz do rozumu. Z biedota i gimbusami nie ma co dyskutowac.
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Przesadzacie
[#18] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@QkiZ, post #12

Ty się kierujesz swoim poczuciem komfortu i wolisz LCD z tunerem, a ktoś inny może chce właśnie taki konkretny monitor w dobrym stanie, który jest zabytkiem, a jak znajdzie się kilku takich napalonych, to cena idzie w górę. Przy tego typu aukcjach nie ma uzasadnienia jeśli chodzi o cenę, czasem pójdzie za 100, a czasem za 500.

Przecież stary maluch, który ma przejechane tylko 30km, też nie jest wart 20tys.zł, za ta cenę przecież kupisz sobie młodszy i lepszy samochód, ale co z tego skoro są tacy, którzy chcą akurat TEN samochód i są w stanie dać za niego 20tys.zł.

Na aukcji nie ma przymusu kupowania i nie ma też przymusu ustalania cen, które odwiodłyby Ciebie od zakupu TV z tunerem zamiast wiekowego monitora.
[#19] Re: Przesadzacie

@lekarz_med, post #16

Widzę że zaczyna się gwiazdorzenie, to tak:

Philips CM za 10,50 link

Taki jak w tytule lecz trochę taniej link

Lub inne które to jakimś dziwnym trafem nie osiągnęły takiej ceny link

Zauważmy że monitor nie jest w jakimś świetnym stanie wystarczy zobaczyć na kolor plastiku pod klapką.

A na koniec Microvitec M1438S który chyba jest trochę lepszy niż ten za 460. link
[#20] Re: Przesadzacie

@QkiZ, post #15

Monitor lcd nie ma porownania do crt przy demach i grach. Lcd nie osiagnie nigdy takiego refreszu !!!dema ogladam miedzy innymi dla plynnych efektow
[#21] Re: Przesadzacie

@lekarz_med, post #16

Chcieli kapitalizmu A teraz chcą ceny regulowane.... przez urząd PPA....

Za darmo bym tego monitora nie wziął, ale rozumiem handel/handlarzy i kasiarzy..
Więc po co się rozpisywać że drogie ? Za pecetowymi szmelcami kolejka się nie ustawia.

To tylko świadczy o jednym. W pewnym sensie Amiga wygrała, ale musiała stać się legendą i tyle lat musiało przelecieć...OK
[#22] Re: Przesadzacie

@amizet, post #19

Ludziska to nie licytujcieŚpioch
[#23] Re: Przesadzacie

@sebbb, post #22

Nie będę chciał, to nie zalicytuję, będę chciał to i dam 1000zł za ten monitor. Ale do jasnej ciasnej ten monitor nie jest tyle wart, dla nikogo !! To nie jest żaden unikat, a tym bardziej rarytas. 250 złociszy to moje maximum za ten monitor. Mam 2 takie z klapką i nie sprzedam ich w najbliższym czasie, ale jeśli musiałbym to zrobić, to za 250zł skakałbym na uszach
[#24] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

na niemieckich stronach podobnych do olx.pl było ostatnio kilka tych monitorów w pełni sprawnych, calkowicie za darmo, teraz widzę kilka 1084 i nawet jeden model C= 1942 za 50 euro. Wyslanie kurierem to raptem 100 pare zl nawet przy tych gabarytach, nie mowiac juz o mozliwosci podjechania jak ktos mieszka w zachodniej czesci kraju, wiec nie rozumiem tego hype'u. Z uwagi na szalejącą zarazę handlarstwa, wobec ktorej nawet lekarze medycyny są bezradni, nie podaję linków ;)
[#25] Re: Przesadzacie

@lekarz_med, post #16

Takim osobom nie przemowisz do rozumu. Z biedota i gimbusami nie ma co dyskutowac.

Skoro zniżamy poziom...
Lekarz med to pewnie do biedoty nie należy, bo wiadomo jakie w służbie zdrowia są kopertowe standardy.
Ty się kierujesz swoim poczuciem komfortu i wolisz LCD z tunerem

A czemu z tunerem? Miałem na myśli zwykłe monitory LCD.
Na aukcji nie ma przymusu kupowania i nie ma też przymusu ustalania cen, które odwiodłyby Ciebie od zakupu TV z tunerem zamiast wiekowego monitora.

Rozumiem, że każdy sobie może ustalać ceny jakie chce, jak znajdzie się frajer który kupi stary monitor za cenę nowego to jego sprawa. Bogatemu zabronisz? A my mamy prawo kwestionować cenę.
Nie czaje po prostu jarania się starym nieostrym monitorem. Komputer to co innego.
Monitor lcd nie ma porownania do crt przy demach i grach.

Tak? Nie zauważyłem różnicy, po za tym że crt ma wbudowany sprzetowy antyaliasing.
[#26] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

"Towar warty jest tyle, ile klient jest w stanie za niego zapłacić."

- stare indiańskie porzekadło
[#27] Re: Przesadzacie

@QkiZ, post #25

Tak? Nie zauważyłem różnicy, po za tym że crt ma wbudowany sprzetowy antyaliasing.

Ja mam laptopa z WinUAE i mam też stary monitor CRT podpięty do Amigi.
I ja zauważyłem różnicę... i jest niebo, a Ziemia.......................na korzyść CRT oczywiście!!!

ok, racja
[#28] Re: Przesadzacie

@amizet, post #19

O, mojego byłego Microvitka wstawiłeś :)
Wystawiłem od złotówki (prawie wszystko tak wystawiam), bez żadnych podbijaczy. Pojechał do kancelarii prawniczej. Wiem, że nowy właściciel jest bardzo zadowolony, nie ukrywam że ja również. :)
[#29] Re: Przesadzacie

@QkiZ, post #25

Lekarz med to pewnie do biedoty nie należy

No nie należy. Trzeba się było uczyć to może teraz nawet na monitor by cię było stać a nie żal d. ściska.

Jak kogoś nie stać to niech zmieni hobby na tańsze albo zapie. na drugi etat zamiast pierdoły na forach popychać i żalić się, że ktoś ma.
[#30] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@charliefrown, post #24

Podaj link. Chętnie kupię i już za tydzień będziesz miał prawdziwą okazję na allegro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem