[#91] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@recedent, post #89

No właśnie, to znaczy, ze trzeba przekwalifikować portal jako Polski Portal Antyhandlarzynowy i polikwidować wszystkie działy związane z Amigą.
[#92] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@RadoslawF, post #84

Zgodnie z obietnicą - za ciągnięcie "złodziejskiego" tematu i dyskusję z moderatorem należy się koledze odpoczynek. Niestety to już recydywa, więc nie zobaczymy się wcześniej niż w marcu.
[#93] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@recedent, post #92

Kolego Recedent moze jednak bez przesadyzmu... rozdajecie miesiace banow dla wrogow politycznych oraz symboliczne bany dla swoich forumowych lizusow (bo jak inaczej mozna nazwa ta grupe?) - to sa juz metody Tuska i Platformy nieObywatelskiej.
Zachowajmy moze jednak jakis umiar, bo jesli kazdy pojdzie w slady Tuska to wrocimy do czasow PRL'u z predkoscia wieksza niz predkosc swiatla
[#94] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #93

Kolego selur, gdybyś napisał na priva to wyjaśniłbym Ci który to z kolei ban dla RadoslawaF i jaką dostawał karę za każdym kolejnym razem. Może też poprosiłbym o przykłady tych "forumowych lizusów", których tak łagodnie, "symbolicznie" wręcz karaliśmy. Zamiast tego postanowiłeś ciągnąć OT i dyskusję z moderacją w miescu do tego nie przeznaczonym. Żeby więc udowodnić, że nie ma "równych i równiejszych" również otrzymujesz karę administracyjną. To Twój dziesiąty z kolei ban. Ostatni był miesięczny. Zatem - żeby nikt nie był pokrzywdzony - wrócicie razem z RadoslawemF.

P.S. Nie uważam żadnego użytkownika PPA za "wroga politycznego" (głupie hasło tak w ogóle). Są tylko ci, którzy potrafią współistnieć z innymi nie wdając się w pyskówki i trolling, oraz tacy, którzy muszą się tego jeszcze nauczyć.
[#95] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..
[#96] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..
[#97] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..
[#98] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

Drodzy amigowcy szanujmy nasze hobby oraz siebie na wzajem. Zamiast kogoś krytykować czy wyzywać lepiej zabrać się za zrobienie czegoś pożytecznego. Naprawdę szkoda na to czasu i nerwów. Pozdrawiam.
[#99] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@scdg2015, post #96

Obaj użytkownicy (MarcinLP oraz scdg2015) otrzymują dwutygodniowego bana za dyskusję z moderatorem.
[#100] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

już widzę te opisy na Allegro:
"1084 - zadbany i doinwestowany, Niemiec trzymał go pod kocem..."

[#101] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..
[#102] Re: Przesadzacie

@zmiennik, post #65

o to chodzi? by było widać pikseloze tak straszną, że wspomnienia z dzieciństwa o fajnych grach na Amidzę przerodziły się w koszmar?

Nie przesadzaj. 320x256 nie jest takim koszmarem. Ja lubię jak piksele mają kanty, a nie są jakimiś plamami.
Nie jednego odstraszył do powrotu do amigowania WinUAE, bo zobaczyli gierki z dzieciństwa z takimi pikselami, że myśleli, że tak te gry naprawdę tak wyglądały kiedyś...przestraszyli się i uciekli.

Ja zawsze wyłączam wszelkiego rodzaju filtry w emulatorach.
Kiedyś rozmawiałem na AmiWawa z kimś na temat monitorów. Padło wtedy takie zdanie, że kiedyś za młodu jak człowiek grał na Amidze to chciał aby obraz był ostry, a teraz gdy ma takie możliwości aby obraz był ostry to tęskni za latami, kiedy obraz był rozmyty. Stąd różnego rodzaju filtry oddające klimat. No ale u mnie to nie działa, ja wole ostre krawędzie pixeli.
Nie wiem co miałeś za monitor CRT Commodore bez głośniczków.
Mój ma, stereo i zapewniam, że zagra znacznie głośniej niż Twój LCD, mogę się założyć.

CRT od CBM miał głośniki, nie wiem czy stereo bo nie słychać tego było. W LCD słuchać stereo, ale fakt rezonans w plastikowym pudle CRT był lepszy. Ale jak chce sobie posłuchać modułów na Amidze to podłączam do wzmacniacza i daje na kolumny.
Reasumując, LCD ma swoje zalety i wady, tak samo CRT.

Zgoda, ale wg mnie wady CRT przysłaniają wady LCD.
chore forum , chyba najgorsze forum o tematyce Amigowej w sieci , trup Exec jest juz sporo lepszy niema tam lizusów sa ciekawe artykuly i nie dostaje sie bana za racje.

exec goroje tym ze przedewszystkim niema tam niebieskiego scierwa

idź wspierać execa żeby nie padł
[#103] Re: Przesadzacie

@QkiZ, post #102

Nie przesadzaj. 320x256 nie jest takim koszmarem.

Pewnie, ze nie. Na monitorze który pracuje w podobnych rozdzielczościach natywnie, albo delikatnie większych.
Jednak na monitorach, które obsługują już wysokie rozdzielczości robi się lypa i pikseloza, prawdopodobnie czym większe rozdzielczości obsługują tym gorzej :)

Ja zawsze wyłączam wszelkiego rodzaju filtry w emulatorach.

nie za bardzo wiem, jak można emulować monitor CRT na LCD :)
przecież LCD nie ma czerni, smuży i kuje pikselami po oczach :D
Kiedyś rozmawiałem na AmiWawa z kimś na temat monitorów. Padło wtedy takie zdanie, że kiedyś za młodu jak człowiek grał na Amidze to chciał aby obraz był ostry

To chyba z Twoich ust padło te zdanie :D
Ja nie wiem czy w końcu to pojmiesz, że do gier CRT jest lepszy. Do WB i czytania ikonek, nie - pisalem już o tym w poprzednim poście. Jednocześnie twierdząc, że CRT + scandoubler mogą dać najlepszy obraz i do grania i do WB. (nie testowałem)
teraz gdy ma takie możliwości aby obraz był ostry to tęskni za latami, kiedy obraz był rozmyty.

a to zdanie kogoś, kto wie co dobre :)
Nie no poważnie, ja mam oba i widzę jak to wygląda.
Ty masz chyba tylko wspomnienia...
CRT od CBM miał głośniki, nie wiem czy stereo bo nie słychać tego było. W LCD słuchać stereo

Proszę Cię... daruj sobie już te fantazje.
Dopiero miał być monitor Commodore bez głośniczków, teraz jest już jakiś CBM z głośnikami, ale w którym stereo nie słychać...
Powiem Ci coś... głośniki stereo w starych monitorach są po bokach tej wielkiej obudowy.
(nie z przodu jak w LCD - czaisz?) Więc nie bardzo rozumiem, jak głośniki ułożone centralnie w przednim panelu (LCD) mogą lepiej oddawać stereo niż głośniki wsadzone jeden z boku obudowy z lewej, a drugi adekwatnie z boku z prawej?
Może Ty mylisz stary telewizorek Unitry czarno-biały, mono, gdzie Amigę miałeś podłączoną przez modulator i kabel antenowy z prawdziwym monitrem CRT :)
[#104] Re: Przesadzacie

@zmiennik, post #103

nie za bardzo wiem, jak można emulować monitor CRT na LCD :)
przecież LCD nie ma czerni, smuży i kuje pikselami po oczach :D

??? przecież masz w emulatorach efekty rozmywania ekranu, nawet w WinUAE coś takiego jest.

To chyba z Twoich ust padło te zdanie :D

nie
Ja nie wiem czy w końcu to pojmiesz, że do gier CRT jest lepszy. Do WB i czytania ikonek, nie - pisalem już o tym w poprzednim poście

Kiedy w końcu pojmiesz że pisze swoje zdanie i moim zdaniem LCD jest lepszy. Nie mam zamiaru cie przekonywać bo nie o to chodzi.
Jednocześnie twierdząc, że CRT + scandoubler mogą dać najlepszy obraz i do grania i do WB. (nie testowałem)

Nie testowałeś, ale mówisz że jednak CRT lepszy
Ty masz chyba tylko wspomnienia...

zluzuj bo ci żyłka pęknie.
Proszę Cię... daruj sobie już te fantazje.
Dopiero miał być monitor Commodore bez głośniczków, teraz jest już jakiś CBM z głośnikami, ale w którym stereo nie słychać...

A gdzie napisałem, że monitor CBM który miałem kiedyś nie miał głośników? Czytaj dokładnie.
W tej obudowie wszystko dudniło tak, że stereo nawet jak było i tak nie było go słuchać.
Powiem Ci coś... głośniki stereo w starych monitorach są po bokach tej wielkiej obudowy.
(nie z przodu jak w LCD - czaisz?) Więc nie bardzo rozumiem, jak głośniki ułożone centralnie w przednim panelu (LCD)

Skisłem A gdzie napisałem że w moim LCD głośniki są z przodu obudowy
Może Ty mylisz stary telewizorek Unitry czarno-biały, mono, gdzie Amigę miałeś podłączoną przez modulator i kabel antenowy z prawdziwym monitrem CRT :)

O taki miałem
[#105] Re: Przesadzacie

@QkiZ, post #104

przecież masz w emulatorach efekty rozmywania ekranu, nawet w WinUAE coś takiego jest.

rany, ja nie mówie, że nie ma takich opcji, tylko że wg mnie to nie-do-przeskoczenia, czaisz różnice?Jeżeli nie to kobiety prawdziwej też pewnie nie masz, tylko "emulowaną" ;D
Kiedy w końcu pojmiesz że pisze swoje zdanie i moim zdaniem LCD jest lepszy.
a kiedy ty, że ta dyskusja nie ma sensu? :D
Nie testowałeś, ale mówisz że jednak CRT lepszy

bez scandoublera dla mnie lepszy jest CRT do gier, a ze scandoublerem może być tylko lepiej pod WB, chyba nie gorzej, co?
zluzuj bo ci żyłka pęknie.

ja się nie spinam, wręcz przeciwnie :)
A gdzie napisałem, że monitor CBM który miałem kiedyś nie miał głośników?

No i widzisz, mieszasz jakieś 2 monitory CRT, wynajdując raz za razem w jednym jakąś wadę, potem w drugim i operujesz tymi pseudo argumentami jakoby wszystkie CRT tak miały...

Skisłem A gdzie napisałem że w moim LCD głośniki są z przodu obudowy

dobra j.w. dyskusja z tobą nie ma sensu.
Bo ty czasami udajesz ze rozmawiasz nt LCD vs CRT, a czasami: "mój LCD" vs "CRT jakie miałem" zamiennie podstawiając argumenty, w zależności jak ci pasuje :)

Bez odbioru :)

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2015 17:15:17 przez zmiennik

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2015 17:15:40 przez zmiennik
[#106] Re: Przesadzacie

@zmiennik, post #105

Zmiennik ma rację. Do grafiki 240p (240i w przypadku Amigi i konsol) tylko CRT. Ewentualnie można pokusić się o jakiś porządny RGB konwerter, ale to już wydatek setek euro, wiec raczej odpada...
[#107] Re: Przesadzacie

@michalmarek77, post #106

Ewentualnie można pokusić się o jakiś porządny RGB konwerter, ale to już wydatek setek euro, wiec raczej odpada...

I "RGB konwerter" będzie lepszy niż dedykowany Amidze Indi?
[#108] Re: Przesadzacie

@amizet, post #107

Zdecydowanie. Nie porównujmy tak kiepskich urządzeń, jakimi sa amigowe scandoublery, do dedykowanego sprzętu...
Sprawdzcie ten wątek, sporo wyjaśnia...
Upscalery
[#109] Re: Przesadzacie

@zmiennik, post #105

Eh ciężko dyskutować z kimś kto nie umie czytać ze zrozumieniem...
[#110] Re: Przesadzacie

@michalmarek77, post #108

Jakoś nie widzę tam Amigi, jak by pewnie puścić na tym jakieś Demo to pewnie by się "spolił".

Czyli tak jak zawsze ktoś miał gdzieś widziałem, ktoś o tym coś pisał. Dobra dobra mi działa stu innym nie działa, ale działa. Już to gdzieś czytałem.

Masz taki Upscaler, fajnie że tam wszędzie są zdjęcia napisz do jubiego to Ci wyrenderuje takie zdjęcie że Ci PlayStation 4 stanie.

Fajnie że jak nie miałem Indi, naczytałem się tyle dobrego o nim że taki super i w ogóle nic nie drży. A jak sobie kupiłem to nie badziew, to trzeba mieć to, tego nie ma, zakłócenia...

Masz w ogóle Amige?

To może Trzeba napisać do Jensa że wciska nam jakiś badziew, no co? Nie albo zaprosić go na Forum, no przecież jako Konsumenci...

Kiepskich urządzeń, napisał bym coś do tego ale po co przyjdzie mailman i dostane jeszcze bana że łamie regulamin.

do dedykowanego sprzętu...

Ale do czego to Forum jest o Amidze jak byś nie wiedział.
[#111] Re: Przesadzacie

@amizet, post #110

Amiga w trybach Pal czy NTSC generuje obraz tak samo jak Snes, Mega Drive czy PlayStation...gdzie niby jest różnica. Upscalery z linka, te które poprawnie interpoluja obraz do 480i i lepiej to drogie kobyly...200 Euro za podstawowe modele...mam kilka dobrych CRT TV wiec na razie o tym nie myślę aczkolwiek za kilka(nascie) lat każdy miłośnik retro sprzętów będzie raczej zmuszony w taki czy inny, porządny, upscaler zaopatrzyć. Czy mam Amige? Pewnie, kilka...choć odpalam wyłącznie A500 by pograć sobie w Speedball 2. czasami...
[#112] Re: Przesadzacie

@michalmarek77, post #111

Czyli nie masz, no tak jak myślałem to jak będziesz miał, to napisz nagrasz wtedy jakieś wideo jak to śmiga na Demach.

Indi do A4000/CD32 kosztuje 830 złotych też nie mało.

Z tym czy każdy będzie się musiał zaopatrzyć, to nie wiadomo. Wolał bym sobie kupić już lepiej Projektor i podłączyć do Indi. Tak że jest dużo opcji.
[#113] Re: Przesadzacie

@amizet, post #112

Kłócicie się o ceny Amig, a popatrzcie tutaj albo tutaj. I jak komuś brakuje w kolekcji to pewnie da za takie każdą kasę.
[#114] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@selur, post #1

coś dla tych, dla których wszystko jest za drogie, bierz kto żyw
[#115] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@Kilos, post #114

Jeśli w środku faktycznie siedzi 3000 to musi być całkiem nieźle wyposażona. Czytnik CF i DVD ATA czyli Buddha albo coś w ten deseń. Tyle, że ktoś okrutnie zniszczył budę.
[#116] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@Jenot, post #115

Zaiste myślałem, że mam halucynacje widząc to link

I nie chodzi mi o cenę, itd tylko nie miałem pojęcia, że Commodore zrobiło też PC-ta. Szok
[#117] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@zmiennik, post #116

To bardzo mało wiesz o tej firmie, właśnie produkcja klonów PC pogrążyła Commodore
[#118] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@sebbb, post #117

Kolejny typek z zerem winduje cenę zwłok Amigi 500: http://allegro.pl/amiga-500-512kb-ram-w-ladnym-stanie-bcm-i4998443937.html

Oczywiście nie da się tego udowodnić z poziomu jaki powszechnie mamy. Takich aukcji trochę się przewija...
[#119] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@mccnex, post #118

"Nie udało mi się jej doprowadzić do stanu używalności" szeroki uśmiech
[#120] Re: Ja tez mam chyba jakies halucynacje..

@adam_mierzwa, post #119

Mało tego... sam się mota w tym opisie.
Najpierw pisze, że nie ma jak sprawdzić bo nie znalazł zasilacza a kilka zdań później sam przyznaje "Nie udało mi się jej doprowadzić do stanu używalności".

To tego prawdopodobnie podbija cenę tym z zerem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem