[#31] Re: Coś się zadziało...

@Madman, post #30

Właśnie coś podobnego zakładam:)
[#32] Re: Coś się zadziało...

@Madman, post #30

Czyli jak rozumiem emulator zrobiony w FPGA w ładnej nostalgicznej obudowie?

Dla mnie to nadal odcinanie kuponów :)

A czytając cytat w poście #21 można by było uwierzyć, że ma powstać coś nowatorskiego.
[#33] Re: Coś się zadziało...

@karolb, post #32

W poście #21 jest cytat z jakiegoś artykułu, którego autor się trochę zagalopował. W materiale źródłowym nie ma niczego co by wskazywało, że będzie jakiś sprzęt, który by miał konkurować w mainstreamie.

Czego można być prawie pewnym, to że będzie C64x (Commodore OS na x86 w obudowie stylizowanej na C64 - od licencji na ten sprzęt wszystko się przecież zaczęło) i pewnie Commodore Ultimate (na bazie FPGA od Gideona). To są wg mnie pewniaki, gotowe produkty na początek.

Otwarta pozostaje sprawa Amigi, ale tutaj wiemy tylko tyle, że sprawy są w toku i jest kontakt z Cloanto. Ale z Amigą to wiadomo, co by nie zrobili to i tak przynajmniej połowa amigowców będzie nastawiona anty, klasyczek.
2
[#34] Re: Coś się zadziało...

@KM_Ender, post #5

Amigi nie tkną, nie dadzą rady

To chyba zależy od tego co kto uważa za Amigę. Skoro takie projekty jak Pistorm ze swoim systemem można robić i sprzedawać, to coś w rodzaju nowej Amigi sygnowanej logiem Commodore jest prawdopodobne.

On tam wyraźnie pod koniec filmu tłumaczy, że każdy będzie mógł ubiegać się ze swoim projektem o dostęp do logo Commodore. Wspomniał o jakimś projekcie (mi nieznanym) nowej wersji Commodore C16? Którą można by w przyszłości oznaczyć logiem Commodore. To ideowiec, marzyciel, więc chodzi mu dokładnie o coś odwrotnego do tego co robiono z marką "Amiga" przez ostatnie lata gdzie każdy chciał się na zwłokach nachapać a w efekcie czego było czuć co raz większą, zalatującą stęchlizną i padliną.

Nie wiem czy coś mu z tego wyjdzie, ale wygląda na uczciwego marzyciela. Jeżeli nie zabraknie mu wytrwałości i pieniędzy, to możemy przed śmiercią jeszcze trochę poleczyć swoje bóle fantomowe i traumy związane z upadkiem Commodore i Amigi.

Pamiętam jak naiwny lata temu, naiwny, wierzący w Natami napisałem do Richarda Bransona, właściciela Virgin, żeby zainteresował się projektem, wykupił prawa do Commodore, Amigi i zrobił na starość dobry uczynek dla romantycznej, podstarzałej i sfrustrowanej społeczności Commodore. Bogaci nie bez powodu się bogacą, może gość od Retro Recipes łączy dwie skrajne cechy, romantyzm z pragmatycznym podejściem biznesowym. Kto wie.
2
[#35] Re: Coś się zadziało...

@Duracel, post #34

Wspomniał o jakimś projekcie (mi nieznanym) nowej wersji Commodore C16? Którą można by w przyszłości oznaczyć logiem Commodore.

Chodziło mu o to:
https://www.commanderx16.com/
1
[#36] Re: Coś się zadziało...

@lukzer, post #23

"Nawet gdyby wyszła "super" nowa Amiga prosto od Commodore to i tak znalazła by się grupa osób twierdzących ze to nie jest koszerna Amiga.."

Skoro amigowcy potrafili uwierzyć, że PPC to 'nowa Amiga', to podpisuję się pod słowami Duracel'a. Wystarczy spojrzeć na zacną sprzedaż THEA500MINI.

PS. Natami (a właściwie 'Natami 2' czyli Apollo V4) wiele osób dziś ma na swoim biurku i to bez pomocy miliardera🤔
1
[#37] Re: Coś się zadziało...

@Banter, post #36

Wystarczy spojrzeć na zacną sprzedaż THEA500MINI

Dostałem od żony pod choinkę 1,5 roku temu i jakże miła odmiana to była od skarpet, gaci i perfum co roku
I choćby właśnie ta TheA500Mini mogłaby mieć logo Commodore. Nie wiele by to zmieniło w jej odbiorze, ale byłoby fajnym akcentem pod pozytywne emocje.
1
[#38] Re: Coś się zadziało...

@karolb, post #32

Czyli jak rozumiem emulator zrobiony w FPGA w ładnej nostalgicznej obudowie?

Polecam zapoznać się (nawet jeśli nie jesteś atarowcem) z informacjami o RM800XL bo to nie ma być kolejny produkt z portem usb i hdmi jak c64mini-maxi/thespectrum/a500mini
[#39] Re: Coś się zadziało...

@Madman, post #38

https://www.purepc.pl/ten-youtuber-wlasnie-kupil-cale-commodore-kultowa-marka-wraca-po-30-latach-z-nowymi-planami-ktore-zaskocza-fanow-retro
[#40] Re: Coś się zadziało...

@Madman, post #38

Atari 800XL to był mój pierwszy komputer, także mam do niego duży sentyment.
Na stronie projektu https://revive-machines.com/ informacji tyle co kot napłakał, AI przeszukało internet i też za dużo nie znalazło.
[#41] Re: Coś się zadziało...

@karolb, post #40

Więcej znajdziesz na kanale Retroborsuk link oraz na kanale Larek link.

Mogę się mylić, ale Larek jest chyba nawet pomysłodawcą projektu. Nie cierpi Commodore i ma pozytywną "korbę" na Atari

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2025 17:15:36 przez Duracel
[#42] Re: Coś się zadziało...

@Duracel, post #41

U Borsuka znalazłem 5h video to odpuściłem, obadam u Larka OK
[#43] Re: Coś się zadziało...

@mailman, post #16

Rozumiem że kupili licencję od tego Commodore?

No bo jest jeszcze to Commodore i to Commodore. Te dwa ostatnie podmioty przynajmniej wykupiły certyfikat SSL dla swojej strony, w przeciwieństwie do tego pierwszego, który tego nie zrobił mimo iż sprzedaje prawa za siedmiocyfrowe kwoty.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem