[#61] Re: Amigowcy na Wikipedii

@Benedykt Dziubałtowski, post #60

To ja jeszcze dodam, że kiedyś edytowałem hasło "Teenagent". W opisie stało skąd można pobrać bezpłatnie wersję PC (GOG.com), więc dopisałem też skąd można pobrać legalnie wersję na Amigę (wskazując na "Rodzynki" w PPA). Po pewnym czasie okazało się, że poprawka została odrzucona jako (nie pomnę, lata temu to było) "reklama serwisu" czy cuś w ten deseń. Grzecznie zwróciłem uwagę redaktorowi, że idąc takim tokiem rozumowania powinniśmy również usunąć info, że grę można pobrać z GOG.com (bo analogicznie jest to "reklama" tejże strony). Redaktor zgodził się z takim rozumowaniem... i usunął info o GOG. Została tylko informacja, że grę można (skądśtam) legalnie i bezpłatnie pobrać.
[#62] Re: Amigowcy na Wikipedii

@recedent, post #61

polska Wikipedia jest cokolwiek dziwna(nie obrazajac wszystkich autorow), angielska jest bardziej w moim subiektywnym przekonaniu otwarta na zmiany...
[#63] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
Benedykt - ale w czym problem? Właśnie tak działa Wiki: widzisz błędy - wchodzisz i poprawiasz. Reakcja admina (a właściwie redaktora - oni mają tam cały system różnych stopni uprawnień) całkowicie poprawna. Znalazłeś błąd, to poprawiasz sam. Redaktor nie zna się na wszystkim, na tym polega przewaga Wiki nad klasycznymi gazetami, radiem, TV, czy witrynami newsowymi, gdzie Pan Redaktor nierzadko pierniczy takie głupoty, że słuchacz chciałby się zapaść pod ziemię. No ale Pan Redaktor się zna. W Wiki każdy może być ekspertem. A działalność wandali zazwyczaj zostaje bardzo szybko naprawiona (wielu ludzi nie chciało w to wierzyć na początku, ale to naprawdę działa).
W olbrzymiej większości wypadków artykuły w Wiki są obszerniejsze, bardziej aktualne i zawierają mniej błędów niż te w tradycyjnych encyklopediach, również internetowych. Nie da się ukryć, że angielska Wiki ma zazwyczaj artykuły lepsze od polskiej, ale jeśli zabierzemy się do roboty, to mozemy ten stan rzeczy naprawić. Chociażby tłumacząc do polskiej Wiki artykuły z angielskiej "na żywca" (licencja na to pozwala).
W odróżnieniu od np. wpływu na skład Sejmu i późniejsze harce "wybrańców Narodu" (gdzie wpływ pojedynczego głosu wyborczego jest znikomy), w Wiki pojedynczy "Kowalski" może zrobić bardzo dużo. Korzystajmy z tego OK

PS. a dla kolegi szukającego opisu przeróbki dla płyty rev 8 - tu jest dokładny opis przeróbki: http://www.ppa.pl/forum/amiga/24586/a500-rev.8a-wlutowanie-pamieci-na-plyte-czyli-konfiguracja-pamieci-w-a500#m320712

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2013 09:54:20 przez wali7
[#64] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@wali7, post #63

Ja juz o tym wielokrotnie pisałem i nie jest to tylko moja opinia. Admini na wiki to jakieś dziwne pokraki z głowami ni to w chmurach ni to pod ziemią. Nie da się z nimi porozumieć w żaden sposób. Jak edytujesz jakieś hasło i nie daj Boże jego autor ma protegowanego admina to przy najmniejszej różnicy zdań wylatujesz z banem. Hasła sa edytowane w jakieś racjonalne sposoby, które nie raz powodują, że cały dzień czyjeś pracy jest kasowany bo tak akurat admina chce i taki ma humor. jak zagadasz do jakiegoś na privie to wyzwie Cię od kurw, huji i każe spierdalać.

Nie wierzysz? Popatrz

Jak widać exec ze słynnym tekstem "jesteś idiotką" Konrada Bielskiego jest daaaaleko w tyle za wiki.

Sam nie mogłem w to długo uwierzyć aż sam się z tym zetknąłem na własnej skórze. Zaproponowałem utworzenie kilku haseł. Dostałem zgodę narobiłem się nad tym po czym wszystko poleciało do kosza jako nie ency.
Zresztą nie tylko mi kasowano hasła Sebastianowi chyba też.

Wiki niech pilnuje swojego podwórka i dba o to, żeby teksty tam zamieszczane były prawdziwe a nie kłamliwe. Ja niestety coraz częściej się przekonuje o tym, że wiki to jest twórczość radosna, która z rzeczywistością ma niewiele wspólnego i należy takich pseudo źródeł informacji unikać.

Benedykt Dziubałtowski
[#65] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#66] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#67] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#68] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@Benedykt Dziubałtowski, post #64

Jak Wiki ma pilnować swojego podwórka, skoro zgodnie z założeniami Wiki stróżami mają być sami użytkownicy?
Ja nigdy nie miałem żadnych problemów z tymi którzy mają większe uprawnienia w wiki.
Daj lepiej link do tego złego artykułu o A2000, napisz co trzeba poprawić, to sam poprawię.
[#69] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@wali7, post #68

Jak Wiki ma pilnować swojego podwórka, skoro zgodnie z założeniami Wiki stróżami mają być sami użytkownicy?

Dokładnie tak. U nas userzy nie pilnują ppa :)?? Na wiki jak widać ta idea nie działa.

ja nigdy nie miałem żadnych problemów z tymi którzy mają większe uprawnienia w wiki.

Popytaj google. Takich spraw jest masa. Ludzie mają coraz bardziej gdzieś wiki ze względu na to, że nie ma jak się na tym opierać bo mało kiedy informacje tam zawarte w są prawdziwe.

Daj lepiej link do tego złego artykułu o A2000, napisz co trzeba poprawić, to sam poprawię.

Wpisz w tej pseudo pedi amiga 2000 i będziesz miał. Była tam spora dyskusja w dyskusjach ale ktoś to pokasował.

Haseł, które mijają się z prawda jest bardzo dużo. Aż się dziwie, że nikt z tym nie zrobił jeszcze porządku i tego nie zamknął tej strony za szerzenie informacji nieprawdziwych.

Benedykt Dziubałtowski
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#71] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@Benedykt Dziubałtowski, post #69

Swego czasu edytowałem polski wpis o AVR. Zamieniłem liczniki i czasomierze na układy czasowo-licznikowe, dokleiłem do tego PWM żeby nikt nie pomyślał, że te wyjścia są niezależne od timerów, dodałem, że A/D jest multipleksowany. I po pół godziny strona była w stanie pierwotnym - a zmiany zostały cofnięte ze względu na "styl, który nie wnosi nic nowego", uparłem się, dodałem komentarz że zmiany dot. spójności przyjętego w literaturze nazewnictwa bloków i technologii. Ostatecznie po kosmetycznych poprawkach zostało przyklepane przez innego wikipedystę. Pamiętam jak poprawiałem też iSSE4 rzekomo obsługiwane w prockach Phenom. Da się, tylko czasem trzeba posawić na swoim. Jeśli chodzi o nowe wpisy - tutaj jednak może być trudniej, szczególnie jak nie ma kto "przyklepać".
[#72] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@abcdef, post #71

Spokojna dyskusja z redaktorem wikipedii pozwala na przeforsowanie swojego stanowiska :) O ile jest słuszne.
Ja zrobiłem kilka (jakieś 2-3) artykułów od zera i nie było jakichś specjalnych problemów. W większości moich edycji były one "przyklepywane" przez tego samego redaktora (pewnie dlatego, że były z tej samej dziedziny), nigdy nie miałem żadnych nieporozumień. Zmiany były zawsze OK (np. dorzucił szablon).
[#73] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@wali7, post #72

Spokojna dyskusja nie działa gdy admin wyzywa Cię "patrz kilka postów wyżej" Ktoś już bana zarobił na wiki za podlinkowanie ppa (nieuzasadniona reklama innej strony) Popatrz sobie do historii hasła prehistoryk jak artykuł został obcięty o jakaś połowę bo adminowi się cos przewidziało. Wiele haseł Sebastiana zostało pokasowanych boi admin stwierdził, że są nie "ency" . Zresztą poczytaj starsze posty na ppa. Wielu ludzi dało se siana z wiki bo tam nie ma kompetentnych ludzi.

Benedykt Dziubałtowski
[#74] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#75] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#76] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@Benedykt Dziubałtowski, post #64

Używanie wulgaryzmów, zgodnie z regulaminem jest niedozwolone. Siedmiodniowa blokada komentowania.
[#77] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#79] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#81] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#82] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#84] Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500

@Benedykt Dziubałtowski, post #73

Przeczytalem dyskusje dot. artykulu o A2000 i widze tam takie - "90% tego artykułu to bzdury. Pierwsza bzdura to wspomniana wyżej adresowanie pamięci, kolejna jest o procesorze 68020 Weźcie to poprawcie albo skasujcie." - z takim podejsciem, to nie dziwie sie, ze administrator nie chcial dyskutowac.

PS: poprawilem i dodalem pare rzeczy i moja w wersja jest w tej chwili oznaczona jako "Oczekuje na przejrzenie". Nic wielkiego, zobaczymy czy zostanie.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2013 22:01:50 przez _arti
[#85] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Rozbudowa pamięci Chip w A500
[#86] Re: Amigowcy na Wikipedii

@_arti, post #84

Swego czasu dodawałem do polskiej Wikipedii różne hasła dotyczące gier na różne platformy. Jednym z nich, dodanym cztery lata temu była gra "Incydent" dla Atari. Jakiś gość nawet mi dziękował za pomoc i wkład i twierdził, że mam zadatki na redaktora Wikipedii i już wkrótce mój status będzie na tyle wysoki, że będę mógł kandydować. 2 dni temu ten sam artykuł trafił do poczekalni i toczy się nad nim dyskusja. Powody (robię kopiuj/wklej):

- Polska gra komputerowa. Niestety bez źródeł i zauważalności. W wyszukiwarce wyskakują głównie mirrory Wikipedii, ale może da się uratować?
- Gra jest z 1993 roku.. trudno oczekiwać milionów wyświetleń w google... Ale ogólnie trudno się wypowiedzieć na temat encyklopedyczności. Na pewno trzeba by szukać źródeł po za internetem.

Tego typu uwagi i powody mi osobiście dają jednoznacznie do zrozumienia, kto administruje polską Wikipedię - osoby, których 20 lat temu nie było jeszcze na świecie lub nie interesowały się komputerami. Jak w dowcipie o dwóch studentach: jeżeli czegoś nie ma w Google to trzeba się wziąć za studiowanie.

Wkurzające jest to, bo nawet na tym forum jest wielu z nas, którzy mogliby rozwinąć polską Wikipedię - zwłaszcza w komputeryzacji. A tak, mamy jak mamy - hasła potworki, o znikomej jakości i niewiele wnoszącej, niepozornej treści.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 19:06:57 przez mailman
[#87] Re: Amigowcy na Wikipedii

@mailman, post #86

To troche jak z pisaniem pracy zaliczeniowej na dowolnym dzisiejszym kierunku humanistycznym - nawet jesli cos jest ogolnie wiadome i dostepne to nie mozna napisac, ze tak jest i juz. Musi byc przypis, najlepiej do jakiegos super-nadzywczajnego profesora, ktory w jakiejs cegle o tym napisal. Jesli nie napisal to tematu nie ma.
Jakos mi sie udalo na licencjacie napisac o demoscenie, a jak zmienilem miejsce studiow i chcialem znow podjac temat od innej strony to problem - pani profesor-promotor nie wie ze cos takiego w ogole istnialo i istnieje, wiec w jej mniemaniu to fikcja i wytwor mojej wyobrazni, czesc.
Tak to niestety wyglada.

EDIT: Tym bardziej ze po wpisaniu "incydent game" w googlach pojawia sie link do YT z gameplayem, jesli to nie jest wystarczajacy dowod na istnienie gry to ja juz nie wiem :P

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 19:57:08 przez Lucus
[#88] Re: Amigowcy na Wikipedii

@mailman, post #86

I to jest powód dla którego nie korzystam z polskiej Wiki. Po pierwsze niektóre hasła w sferze komputerowej są albo błędne albo nie kompletne. Po drugie treść w porównaniu hasła w języku ojczystym do angielskiego jest bardzo uboga. Co za problem przenieść między hasła między nimi ?
Swego czasu poprawiałem coś na temat Sound Blastera. Ale zostały odrzucone nie pamiętam już z jakiego powodu. Od tego czasu olewam polską Wiki.
[#89] Re: Amigowcy na Wikipedii

@Dark_luke, post #88

Ja też olałem i nie rozwijam, ale dzisiejsza wiadomość, którą odczytałem rozśmieszyła mnie.
[#90] Re: Amigowcy na Wikipedii

@mailman, post #86

Hm, a moje pierdółki dot. A2000 zostały, bez żadnych problemów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem