@Skotos,
post #93
Wyjaśnij mi co masz na myśli? Jakie biblioteki byś wymienił tak aby np. dos.library była obiektowa?
Nie chodziło mi dokładnie o przeniesienie jakiejś konkretnej biblioteki, tylko o to, że na api systemu tworzy się "nadbudowę" obiektową, która pozwala tworzyć aplikacje z użyciem obiektów.
Obiektowość to tylko sposób zapisu kodu, ma wiele zalet ale i niemało wad, w przypadku API AOSu wady przeważają.
Nie zgodzę się, że to tylko sposób zapisy kodu!!! Zmienia się cały pradygmat a wraz z nim, podejście do projektowania aplikacji, sposobu jej działania i interakcji z otoczeniem itd.
Mam też do Ciebie pytanie: skoro obiektowość jest be i się nie nadaje do AOS'u to dlaczego mamy BOOPSI/MUI itd? Zastanów się nad odpowiedzią ;)
Ogólnie chodzi nie o to aby sprzeczać się obiekt czy struktura tylko o sposób programowania - jeśli uczysz się API Amigi to lepsze/prostsze/posiadające więcej przykładów jest C i programowanie strukturalne. Obiekty zaczynają się w BOOPSI/MUI/ReAction(?) ale kluczowym zdaje się zrozumienie zmiennych strukruralnych typu list.
Uważam, że 'C' nie jest lepsze z powodów o których pisałem wcześniej, natomiast zgodzę się co do przykładów itd, że jest dużo więcej takich w 'C' niż 'C++'. Na pewno dla początkującego programisty, AOS jest ogólnie niełatwy i bardzo "inny" niż np. to co spotkamy w Windows, JAVA, C# itd.
Nadmienię, że istnieje cała masa klas typu lista już w samej bibliotece standardowej 'C++' pozwalająca działać z dowolnym typem danych, również takim, który wymyśli sobie programista ;).
Na zakończenie, wypadało by się zastanowić, jakiego typu języki programowania są obecnie najbardziej popularne: obiektowe czy strukturalne, w których językach tworzy się więcej nowych aplikacji? W których językach powstają duże aplikacje, gry itd? Nie mam jakiś danych, ale myślę, że nie skłamałbym mówiąc, że języki obiektowe przeważają. Dlaczego tak jest? Bo miliony programistów, naukowców i badaczy dowiodły, że pisanie z użyciem pradygmatu obiektowego w większości przypadków jest lepsze, szybsze i skuteczniejsze ;).