Zacząłem nowy projekt, chociaż już na starcie działa wolno. Wszystko było super dopóki nie doszło do ogromnego sprawdzania tabeli, aktualizacji i tak w kółko. Ale do rzeczy.

Zdjęcie mówi samo za siebie, jaka to gra. Jak ktoś nie wie, to gra typu MATCH 3. Grafika zrobiona na szybko, żeby tylko było na czym testować kod.
- użyłem przy uruchamianiu komendy Fade i bardzo fajnie to wyszło
- 2 ekrany w dual playfield, bo trochę to miało inaczej działać. Miały być animacje kafli, ale to byłoby jeszcze wolniejsze
- jest tablica 10x10 i taka sama tablica tymczasowa
- przy uruchamianiu normalne, że ikonki będą "skakać", bo program sprawdza do skutku, czy nie ma w rzędzie, bądź w kolumnie 3 takich samych kafli
Oczywiście to wersja "robocza" zaczęta wczoraj, więc nie ma tu ani highscore, ani czasu, ani punktów itd.
Pod Winuae i cycle exact to nie działa zbyt przyjemnie i płynnie, mimo, że nie ma tu ani podwójnego buforowania, ani nie ma w kodzie nawet jednej komendy WAIT. Wolniej już nie będzie. Dodanie punktacji, ubywającego czasu, czy muzyki i dźwięków nie spowolni już bardzo rozgrywki. Nawet sprawdzenie, czy poza 3 tymi samymi kaflami nie ma więcej, żeby nabić punktów (bo może się zdarzyć, że będzie 4 albo 5 kafli naraz) również nie spowolni już bardziej odrysowywania całej planszy gry.
TUTAJ plik ADF dla ciekawych jak to działa. Wiem, że jest podobna gra na Amigę z warzywami w roli głównej. Nie chcę robić plagiatów, ani powielać czyichś pomysłów, ale powiedzmy sobie szczerze. Łatwiej się gra w gry, w których znamy z góry reguły prawda? Co sądzicie o tym projekcie? Warto go rozwijać?