link
Poprawiłem odbijanie od siatki i jest lepiej. Co do 3 odbić przez zawodnika to niezbyt fajnie to wychodzi w praniu. Działać działa, ale źle się tak gra. W kodzie to mam zawarte, ale wyremowałem to. Dodałem gwizdek przy "serwowaniu", ale wszystkie dźwięki w Amosie odgrywają się zbyt nisko tak jakby obniżało częstotliwość próbki dźwięku. Próbowałem GoldWave i Adobe Audition (dawny Cool Edit 2000). Zawsze w windows działa dobrze, a Amos odgrywa obniżony dźwięk. Mniejsza z tym. Mam pomysł na kolejny projekt, lecz bez Waszej pomocy nie obejdzie się.
[url=

]link[/url]
Pozgrywałem grafikę, sterowanie chłopkiem jest już zrobione, boby z grafiki starałem się robić jak najmniejszych rozmiarów (tzn. jak już widziałem że grafika się powtarza to przycinałem). Problem w tym, że nie wiem jak się za to zabrać.
Samej "trawy" będzie sporo i tyle bobów naraz tworzyć to mija się z celem a może nawet braknąć numeracji.
Komenda PASTE BOB odpada, bo to wkleja jedynie w bitmapę. Chyba że połączyć to z jakimiś funkcjami.
Więc teraz tak:
1) Poprzez tablicę dwuwymiarową można by tak zrobić, ale to nie Sokoban i tu niekiedy każdy piksel to osobne dane więc tablica byłaby wielka, zczytywanie jej może być długie
2) Użycie ZONE. I myślę, że to będzie chyba najlepsze rozwiązanie
Teraz tylko jak rysować poziomy na podstawie ZONE?
Co do fizyki gry, to zamiast BOB COL trzeba będzie sprawdzać, czy chłopek znajduje się w ZONE? Dobrze rozumuję?
A i jeśli to jedyne wyjście, to ile takich ZONów można stworzyć? Bo np. myślałem że drabinka to będzie jeden Zone, druga drabinka to ZONE2, każda "trawka" to osobny ZONE itd itd. Niby prosta gierka, ale szczerze to te plansze są rozbudowane jak się je rozkłada na czynniki pierwsze.